Mijn ervaring met een geboortefotograaf

Wanneer ik aan mensen vertelde dat er een fotograaf aanwezig zou zijn bij mijn bevalling, kreeg ik de meest verbaasde blikken toegeworpen. Ikzelf vond het voorheen ook maar een beetje vreemd. Ik bedoel, je laat toch een extra paar (onbekende) ogen meekijken bij een van de intiemste momenten uit je leven? Maar na mijn bevalling van Jelle leek het me opeens een geniaal idee en besloot ik: ‘Bij mijn tweede bevalling  huur ik een geboortefotograaf in!’ Vandaag deel ik mijn ervaringen.

De reden voor mij om een geboortefotograaf in te huren tijdens mijn bevalling van Gijs is omdat ik heel graag meer herinneringen over wilde houden aan mijn bevalling. Aan mijn bevalling van Jelle heb ik namelijk maar weinig herinneren, doordat ik in een enorme roes was. Daarnaast heb ik weinig foto’s van de bevalling. En de foto’s die ik heb zijn nu niet echt heel mooi. Nu hoeven foto’s van je bevalling ook niet mooi te zijn, laat staan dat je er charmant op hoeft te staan… Maar als het lukt, is het wel leuk! 😉 Maar mijn voornaamste reden was dus dat ik graag meer foto’s als aandenken wilde om zo de herinneringen levend te houden. Het is namelijk zo’n bijzondere ervaring, dat wil ik me voor altijd blijven herinneren!

Toen ik net zwanger was van Gijs vertelde Mariska (onze ‘huisfotograaf’) net op dat moment dat ze binnenkort voor het eerst een bevalling zou gaan fotograferen en hier in de toekomst meer mee wilde doen. Ik slaakte een gilletje en riep ‘Dan moet je die van mij ook komen fotograferen!’ En zo geschiedde. Mijn zoektocht naar een fotograaf was dus zo gepiept. Ik ben ook heel blij met mijn keuze voor Mariska. Ik ben dol op haar stijl qua fotografie en daarnaast kennen we elkaar goed waardoor ik me totaal niet druk maakte of ik wel op mijn gemak zou zijn als ze bij mijn bevalling was. Een paar weken voor de bevalling spraken we af om praktische dingen door te spreken (wanneer we moesten bellen, bijvoorbeeld) en onze wensen en verwachtingen te bespreken. Toen de bevalling net begon heb ik Mariska gelijk geappt om haar op de hoogte te stellen en later in de ochtend gevraagd of ze hier om 9 uur kon zijn. Twee uur later was Gijs er en Mariska schoot al die tijd de mooiste foto’s.

Een geboortefotograaf maakt foto’s vanaf het moment dat de weeën begonnen zijn (veel fotografen zijn aanwezig vanaf het moment dat de bevalling goed op gang is gekomen/je zo’n 4 centimeter ontsluiting hebt), tot enkele uren na de geboorte. Veel mensen kunnen zich alleen maar foto’s inbeelden van vagina’s en foto’s gemaakt vanaf het voeteneinde. Maar dat is echt niet zo! Het zijn juist hele ‘nette’ foto’s doorgaans en omdat veel in zwart/wit is (zo zie je bloed minder goed en oncharmant licht wordt weggefilterd (slim gedaan 😉 ), zijn het echt hele mooie foto’s! Mits je een goede fotograaf hebt natuurlijk.

Na de bevalling hadden Mariska en ik het erover hoe we het ervaren hadden. Toen ik vertelde dat ik vooraf misschien een klein beetje op zag tegen het idee van naakt, bezweet en bebloed gefotografeerd worden, maar dat ik er op het moment zelf geen moment over nadacht, zei Maris treffend: ‘Als ik je nu vraag om je broek uit te trekken dan zou dat heel ongemakkelijk zijn. Maar tijdens zo’n bevalling denk je er totaal niet bij na en is het helemaal niet ongemakkelijk!’ En dat is inderdaad zo. Je bent zo in jezelf gekeerd tijdens je bevalling en in je blote billen rondlopen is dan zo iets logisch (bevallen met broek aan is nu eenmaal niet zo handig), dat het compleet anders is dan gefotografeerd worden in je nakie als je niet aan het bevallen bent. Ik heb het dus totaal niet als ongemakkelijk ervaren, terwijl ik best preuts aangelegen ben hihi!

De foto’s zijn precies zo geworden als ik gehoopt had. Mooie, intieme foto’s. Van mij, van Gijs, van Djurre en van Majanka (mijn verloskundige). Van details (mijn hand die de tafel vastgrijpt) en het grote geheel (ik hangend over de rand van de badkuip). Met hier en daar en blote bil of borst, maar geen foto’s van schaamlippen of bloederige taferelen. Het zijn foto’s die ik zonder gene aan mijn beste vriendinnen zou kunnen laten zien.

Een paar antwoorden op veel gestelde vragen:

  • Waarom zou je een geboortefotograaf inhuren? Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik denk dat de grootste reden voor de meeste vrouwen is om een aandenken aan dit bijzondere moment in hun leven te hebben. Foto’s van je bevalling zul je niet aan Jan en Allenman laten, dus het is denk ik iets wat je vooral voor jezelf doet. Ik wel in elk geval.
  • Vond je het niet genant? Nee. Zoals ik schreef zag ik van te voren wel een klein beetje op tegen bepaalde momenten, maar op het moment zelf ben je er echt niet mee bezig. Daarnaast moet je bedenken dat een geboortefotograaf echt wel wat gewend is en veel gezien heeft. Ook kiest hij/zij natuurlijk zelf voor dit werk, dus je kunt er van uit gaan dat ze het juist heel mooi vinden dat ze bij dit bijzondere moment en jouw leven aanwezig mogen zijn en niet raar op zullen kijken van alles wat er bij een bevalling komt kijken.
  • Was ze erg aanwezig? Hoorde je haar bijvoorbeeld niet de hele tijd rondlopen? Of klikken met haar camera? Er zijn een paar foto’s gemaakt van vlak na de geboorte, die vanuit de badkuip gemaakt zijn (ik ben bevallen in de badkamer namelijk). Ik heb serieus geen seconde gemerkt dat Mariska pal voor mijn neus in het bad heeft gestaan! Dus nee, ze was absoluut niet aanwezig. Ik denk dat een goede geboortefotograaf precies weet hoe ze de mooiste plaatjes kan schieten, zonder ‘in de weg’ te lopen. Het klikken van de camera heb ik in het eerste halfuurtje af en toe wel gehoord, maar daarna was ik zo in mezelf gekeerd dat ik niets, maar dan ook echt niets, meer van Mariska gemerkt heb. Ook niet van de borende buren, de Appie die boodschappen kwam bezorgen en de kraamhulp die binnen kwam, overigens. Maar dat vertel ik later nog wel een keer haha!
  • Een geboortefotograaf is best wel duur. Vind jij het het geld waard? Een geboortefotograaf is inderdaad prijzig, maar dat is ook wel logisch. Ten eerste moet hij/zij de weken rondom de bevalling 24/7 stand by staan. Dat betekent dat ze geen andere klussen kunnen aannemen waarbij ze niet op stel en sprong weg kunnen en altijd binnen een paar uur bij je op de stoep moeten kunnen staan. Dat is niet niks natuurlijk! Daarnaast kan een bevalling een behoorlijke poos duren, het is meestal niet in een paar uurtjes gepiept. Als je je dat bedenkt dan kun je de prijs (prijzen liggen vaak tussen de €700 en €1500) goed verklaren. Persoonlijk was het het voor mij dubbel en dwars waard. Samen met de foto’s van onze bruiloft zijn het mijn meest dierbare foto’s.

Mijn tips als je een geboortefotograaf overweegt:

  • Maak van te voren kennis met de fotograaf. Het is prettig om elkaar even in real life ontmoet te hebben, zodat je niet nog het gevoel hebt kennis te moeten maken met een fotograaf. Zo vond ik het een fijn idee dat Mariska gewoon kon binnenkomen en dat ik haar niet per se hoefde te begroeten als mijn hoofd daar niet naar stond.
  • Zorg dat je je op je gemak voelt bij de fotograaf. Is er geen klik? Of gaan je nekharen misschien een beetje overeind staan bij een bepaald persoon? Dan is het een slecht idee om diegene bij je bevalling te laten zijn, denk ik. Je wilt je immers wel op je gemak voelen en je niet irriteren aan iemand.
  • Maak duidelijke afspraken. Wat zijn de voorwaarden?  Wanneer moet je bellen? Vind je het goed als de fotograaf foto’s op social media deelt voor zijn/haar eigen portfolio?
  • Vertel wat je wel en wat je vooral ook niet op de foto wilt hebben. Wil je wel een foto van je schaamstreek, of liever niet? Zijn er specifieke momenten waarvan je echt wilt dat ze op de foto staan?

Een geboortefotograaf inhuren was by far de beste keuze die ik heb gemaakt in mijn hele zwangerschap. Maris heeft uiteindelijk 74 foto’s opgestuurd, dus wat ik hieronder laat zien is slechts een hele kleine greep uit de reportage. Veel foto’s vind ik te privé om te laten zien. Maar naast deze hele ‘nette’ foto’s, zijn er natuurlijk ook ‘actiefoto’s’. Zo is er een foto waar je het hoofdje tevoorschijn ziet komen (nu krijg je misschien allemaal gruwelbeelden op je netvlies, maar dat is het alles behalve hoor haha!) en een foto waarop Djurre Gijs aan wil gaan pakken. Daarnaast zijn er meerdere foto’s van een kakelverse Gijs op mijn borst. Stuk voor stuk prachtig, intiem en ook nog eens ‘decent’!

Oke, genoeg gekletst. Hier wat foto’s uit de reportage!

Hier zit ik met mijn verloskundige aan tafel, waar ik het grootste deel van de bevalling heb doorgebracht. Net als bij Jelle destijds! Een beetje op een stoel hangen en op kunnen staan bij een wee, daar doe je mij het meeste plezier mee. Djurre, mijn verloskundige en Mariska zaten ondertussen gezellig bij me.

De laatste foto van een gevulde buik! Door deze foto herinner ik me weer dat ik merkte dat mijn buik heel puntig was en laag hing tijdens de bevalling.

Geef mij maar een tafel om in te knijpen in plaats van een hand 😉

Echt vlak na de geboorte genomen. Dit vind ik echt een prachtige foto van mij en Djurre!

Hallo piepklein frummeltje! Wederom echt vlak na de geboorte gemaakt, nadat ik van de badkamer naar het bed was geschuifeld met Gijs in mijn armen.

En de foto van Gijs die ik deelde op Instagram, om te laten weten dat hij geboren was.

Als ik anoniem was geweest en mijn hoofd er niet op stond ( 😛 ), zou ik nog zo veel meer mooie foto’s willen delen. De foto’s hierboven dekken eigenlijk lang niet de lading van een reportage van een geboortefotograaf. Mocht ik ooit nog eens bevallen, dan zou ik zéker weer Mariska vragen om erbij te zijn. Naast een geweldige fotograaf is het daarnaast ook een schat van een mens (en kwam ze ook nog eens van pas als extra paar handen voor de verloskundige toen het zo uit kwam, haha)! Ik ben, zo, zo, zo (ZO!) ontzettend blij met de foto’s!

Mariska heeft trouwens vandaag ook een blog online staan over hoe zij het ervaren heeft om aanwezig te zijn bij mijn bevalling. Je leest ‘m hier!

34 reacties

Channah -

Prachtige foto’s! Bij mijn eerste had ik in mijn geboorteplan staan dat er pas foto’s gemaakt mochten worden op het moment dat ons kindje er eenmaal was, maar tijdens mijn bevalling drong de verpleegkundige erop aan dat ik haar later dankbaar zou zijn als ze een paar foto’s zou maken. Je raad het al: ik ben haar inderdaad heel erg dankbaar. Al moet ik wel zeggen dat ik het bedrag wat je voor een professionele geboortefotograaf betaald wel érg aan de hoge kant vind (al begrijp ik het wel heel goed hoor). Maar telkens als ik de foto’s zie dan komen gelijk weer alle emoties naar boven.. Binnenkort ‘mag’ ik weer!

Ader 43 -

Goed artikel. Ik ga advertized vrienden.

Pauline -

Wat een schitterende foto’s Willemijn.
Wat een mooie herinnering , maar ook mooi om later Gijs te laten zien
hoe liefdevol hij ontvangen is.

Nicole -

Wat een prachtige foto’s. Ik vind het heel mooi dat je je bevalling hebt laten fotograferen, dat zijn toch wel hele mooie en bijzondere foto’s! Leuk dat je er wat over hebt geschreven.

Anoniem -

Heel mooi zeg deze foto’s. Ik als kraamhulp beveel dit ook reuze aan. Soms willen wij door en staan ze in de weg. Maar voor ouders is dit zo’n fijne herinnering. En zie wat je ervoor terug krijgt. Ik als kraamverzorgster behoefte me dan ook niet druk te maken over de foto’s, want ik ben geen perfecte fotograaf. Dus dan maar een professionele! Vet mooi. Geniet van je kindje! Veel hulp in de opvoeding. Gaat alles goed met de kleine? Het groeien enz? En de handigheid met twee en het werk en huishouden? Groetjes

Mariska -

Dankjewel voor de complimenten :-) Voor mijzelf kan ik zeggen: het is het belangrijkst dat iedere aanwezige, en zeker de zorgverleners, zijn of haar werk goed kan/kunnen doen! Elkaar een beetje in de gaten houden voorkomt dat er mensen in elkaars weg staan, komt helemaal in orde :-)

Audrey -

Mooi, hoor! Ik had er eigenlijk nooit over nagedacht, maar als ik je artikel zo lees, klinkt het eigenlijk heel logisch om het te willen 😉

Alex -

Wat een leuk verhaal! Ik heb nog geen kinderen (en ook nog geen plannen om kinderen te krijgen), maar ik vind het wel een heel spannend onderwerp! Ik weet niet echt, of ik voor een fotograaf zou gaan tijdens een bevalling, want het is écht wel heel intiem. Maar de foto’s zijn super mooi geworden! We zullen het dan nog wel zien als het bij mij zo ver is dus…

Nienke -

Heel mooi om te lezen en de foto’s die je met ons hebt gedeeld vind ik prachtig! Fijn dat je er ook zo blij mee bent! :) Het lijkt mij heel bijzonder om te hebben. Ik houd het in mijn achterhoofd, mocht ik ooit zwanger raken.

Lindsey Beljaars -

Wauw, ik vind de fotos echt prachtig!

Mya -

Wat leuk om te lezen hoe je het ervaren hebt.

Rinske -

Wow, prachtige foto’s! Ik vraag me af hoe Djurre het ervaren heeft. Ik kan me voorstellen dat je als vrouw zijnde in een soort van roes komt tijdens je bevalling. Hoe is dat voor Djurre geweest? Heeft hij gemerkt dat er een fotografe bij was, of was het ook voor hem nog steeds een intieme gebeurtenis? Ergens lijkt het me toch weer een extra persoon in de kamer, wat de kleine, intieme groep weer wat groter (en dus minder intiem) maakt.

Willemijn -

Goeie vragen! Die had ik nog willen verwerken in het artikel maar was het straal vergeten! Veel mannen vinden het vaak een beetje onzin. Djurre zat er in eerste instantie ook niet echt op te wachten. Hij vond het maar niets eigenlijk. 😛 Maar ik wilde het zo graag dat hij uiteindelijk akkoord ging voor mij, super lief. En achteraf was hij alleen maar positief! Hij stoorde zich totaal niet aan Mariska. En omdat ik thuis beviel, met dezelfde verloskundige en zonder kraamhulp (alleen de laatste paar minuten) was het alsnog heel klein en intiem. En de foto’s vindt ‘ie prachtig. Dus het was helemaal goed zo! :)

Justme -

Ik moet in september bevallen en wat lijkt dit me prachtig!! Helaas heb ik er het geld niet voor, dus een fotograaf erbij gaat niet lukken. Mijn vriend zal dus moeten proberen zoveel mogelijk foto’s te maken! 😉 (of de kraamverzorgster als die er al is)
Het is echt schitterend, zo puur!

Heleen -

Super mooi! Ik snap heel goed dat je hier heel blij mee bent. En petje af voor Mariska :-)

Mariska -

Dankjewel! :-)

Loes -

Wat een prachtige foto’s! Mooi dat je het zo fijn hebt ervaren.

Kyona -

Waanzinnig. Echt prachtig!!

Charlotte -

Hele mooie foto’s! Ik kan zeker goed begrijpen waarom je daarvoor kiest 😉
Helaas lijkt het linkje naar de blog van Mariska niet te werken. Haar website laadt wel, maar er is geen tekst en het staat ook niet bij de meest recente blogs.. Daar kunnen jullie verder niks aan doen, maar ik was wel benieuwd naar de tekst :)

Willemijn -

Nu moet het wel lukken 😀

Leonie -

Prachtige foto’s en erg leuk om je ervaring te lezen. Ik ben ook erg benieuwd naar Mariska haar verhaal! Alleen staan de foto’s op haar blog over de tekst (zowel op mijn tablet als de laptop), waardoor deze niet te lezen is.. of ben ik de enige die hier last van heeft? :)

Mirte -

Kan me voorstellen dat je ontzettend blij bent met deze foto’s! Ik ben in september voor het eerst bevallen en heb wel met de gedachte gespeeld, maar het uiteindelijk niet gedaan. Toch heb ik hele mooie foto’s van de keizersnede (bevalling zette niet door helaas) en momenten daarna dankzij een verpleegkundige die of al heel veel ervaring had met het maken van foto’s in de OK of gewoon goed was in het maken van foto’s (en een goede camera helpt ook). Er is zoveel langs me heen gegaan op dat moment, maar door de foto’s kan ik het me inderdaad weer veel beter herinneren en komt dat bijzondere gevoel weer terug. Een eventuele volgende keer ga ik me er meer in verdiepen en misschien wel voor een geboortefotograaf kiezen.

Margot -

Wat een prachtige foto’s, ik kan me goed voorstellen dat je dit heel waardevol vindt om te hebben! Ik ben nu zwanger van onze eerste en heb er nu het budget niet voor, maar wie weet ooit bij een mogelijke tweede.

Malou | Blonde Blossom -

Wauw die foto van jou en Djurre vlak na de bevalling, wat een beeldschone foto! Die vind ik echt prachtig. Misschien zou ik het ook wel willen, al vind ik het erg prijzig. Ik weet dan weer niet of dát me waard zou zijn. Malou x

Sylvia Vorspaget -

Wat leuk om dit te lezen, bijzonder ook dat je dit met ons deelt. Het zijn prachtige foto’s geworden!

Liefs Sylvia

MARIJKE -

Ik moet er zelf echt niet aan denken, ook niet bij onze tweede die er bijna aankomt. Maar een vriendin van mij heeft het ook gedaan en is er ook zo super blij mee. Foto’s zijn erg mooi!

Diana -

Wauw Willemijn, wat een prachtige foto’s! Zo puur en intens.

Kirsten -

Mooi verhaal Willemijn, prachtige foto’s! Kan me heel goed voorstellen dat je helemaal niet in de gaten had dat Mariska er was. Ze maakt altijd prachtige foto’s en is zo lekker bezig dat ze je helemaal niet opvalt.

Ps: ik krijg nog steeds de melding die ik je laatst stuurde via de app. XXX

Marije -

Yup, dit wil ik ook bij de volgende! Wat een prachtige foto’s! Bij de eerste had ik dit nooit gewild hoor, een vreemde bij de bevalling. Maar nu weet ik dat je er toch niks van mee krijgt haha. Wat fijn dat jij zo’n mooie en tastbare herinnering hebt aan je bevalling!

Susan -

Tof hoor! Ik kan me wel voorstellen dat zoiets leuk is om te hebben. Vind het wel heel erg duur, maar dat is wel te begrijpen.

Kelly -

Wauw wat ontzettend mooi! Je kunt je inderdaad weinig voorstellen bij zo iets. Je kijkt een beetje met een wenkbrauw op. Maar nu ik dit heb gezien denk ik ja, dat is echt gaaf !

Renee -

Ik vind dit zo ontzettend mooi. Ik heb met mijn man ook afgesproken dat, als er ooit een derde komt, er zeker een geboortefotograaf bij komt. Ik vind het zulke mooie, pure, emotionele foto’s. Die foto met Djurre erbij is idd heel mooi. Zo intiem. Los van het ‘bloed etc’ komt het gevoel door zwart wit veel meer over vind ik.

Manon -

Wauw, de puurheid straalt van de foto’s af! Ik heb na Nilo ook altijd geroepen dat ik een fotograaf wil dus die hebben we ook al snel geregeld toen ik eenmaal zwanger was. Het kost een duit maar dan heb je ook echt wat <3 Ik vind je foto's echt prachtig!

marije -

In eerste instantie had ik ook zo mijn bedenkingen omdat het best intiem is maar als ik de foto’s zie dan snap ik het wel. Heel mooi en idd intiem hoe dat is vast gelegd

Reageer ook