Ik kan niet wachten tot…

Ik kwam laatst een prachtig stukje tekst tegen van een anonieme schrijver, die me aan het denken zette. Het ging over dat we altijd maar overal op wachten en naar uit kijken in het leven. Het ging als volgt…

Foto door Mariska de Groot

First, I was dying to finish high school and start college.
And then, I was dying to finish college and start working.
And then, I was dying to marry and have children.
And then, I was dying for my children to grow old enough for school.
And then, I was dying to retire.
And now, I am dying …
and suddenly, I realize I forgot to live …

Herkenbaar? Voor mij in elk geval wel. Ik beschreef deze gevoelens al eerder in het artikel ‘De teleurstellingen van het volwassen leven’. Toen ik klein was, kon ik niet wachten tot ik naar de grote middelbare school mocht. Daar zou het leven pas echt tof worden! Toen ik op de middelbare school zat, keek ik uit naar mijn 16e en later mijn 18e verjaardag. Want dan mag je álles! Toen ik 18 werd, keek ik uit naar studeren en uit huis gaan. Toen ik studeerde keek ik uit naar werken, want dan heb je eindelijk genoeg geld! Toen ik eenmaal werkte, keek ik weer uit naar een auto, een ander huis, trouwen en kinderen krijgen… En nu kijk ik uit naar een nog groter huis, kinderen die naar de basisschool gaan en zelfstandiger zijn, zodat ik weer meer kan gaan werken, meer tijd heb om met Djurre samen door te brengen en grotere kinderen met wie je allerlei leuke dingen kunt gaan doen. Conclusie: er valt altijd wel wat om naar uit te kijken…

In het boek De Valstrik Van Geluk las ik waar deze rupsje-nooit-genoeg-mentaliteit (zo noemen Djurre en ik dat thuis gekscherend) vandaan komt. Vanuit onze instincten en overlevingsmechanismen worden we gedreven om altijd meer en beter te willen. Meer voedsel, een betere plek ter beschutting, meer attributen die ons helpen te overleven, meer mensen in onze ‘kudde’… Meer, meer, meer! Hoe meer we van dit alles hebben, hoe meer kans we ook hebben om te overleven. Heel lang heeft de menselijke behoefte naar meer ervoor gezorgd dat onze kennis, welvaart en macht groeide. Maar nu, in een Westerse maatschappij met zo veel welvaart, zorgt deze drive alleen maar voor onrustige, onbevredigende gevoelens. Gevoelens die veel mensen vandaag de dag in de weg staan om gelukkig te zijn.

Hoewel ik ontzettend gelukkig ben op dit moment, herken ik het dus wel. Ik merk dat ik mezelf soms betrap op gedachten als ‘Was Jelle maar al 4/5/6 jaar, dan konden we…’ Of: ‘Als Djurre later een minder veeleisende baan zou hebben dan…’ Dan kijk ik uit naar de toekomst, omdat ik denk dat het dan allemaal nog leuker/makkelijker is. Maar het stomme is dat ik nu leef in de toekomst waar ik een paar jaar gelden van droomde. Een paar jaar geleden was dit het leven waar ik van droomde, maar nu heb ik het en droom ik alweer van iets anders! We bereiken iets en we zijn vervolgens geneigd alweer te dromen van het volgende doel of de volgende fase. En dat is zo zonde!

Ons leven lang zijn we bezig met wachten tot het nog beter wordt dan dat het nu is. Ons leven lang zijn we bezig met uitkijken naar nieuwe mijlpalen en doelen behalen. Maar de schrijver van het stukje heeft zo’n gelijk… Dromen mag, maar je moet ook genieten van nu.

En daarom, om dit artikel positief af te sluiten, mijn lijstje met een aantal redenen om NU heel gelukkig te zijn.

  1. Boven ligt een gezond, lief knulletje van 1 te slapen en in mijn buik trappelt zijn broertje vrolijk. Ik lig lekker op de bank, te doen wat ik het liefste doe: schrijven.
  2. Ondanks dat ons leven momenteel behoorlijk stressvol is, zijn Djurre en ik nog steeds heel blij met elkaar en vormen we een sterk team. Hij is mijn rots in de branding.
  3. Djurre heeft twee rustige weken op zijn werk gehad waardoor hij op normale tijden thuis was, zo fijn!
  4.  Ik heb waar ik al jaren van droomde: huisje, boompje, beestje én geweldig werk.
  5. Ik werk aan een iets waar ik al mijn hele leven van droom.
  6. Ik snoep gevulde speculaas en drink een grote mok thee.
  7. Ik en de meeste van mijn naasten zijn gezond en gelukkig.
  8. Mijn werk en privé-leven zijn voor mij – voor deze fase in mijn leven – in balans.
  9. Ik heb tot nu toe een heel voorspoedige zwangerschap.
  10. We hebben geen geldzorgen.

Merk jij wel eens dat je soms te veel droomt over de toekomst en te weinig geniet van het nu? En ik ben benieuwd naar jouw lijstje met redenen om nu gelukkig te zijn!

28 reacties

Ilse -

heel herkenbaar! en de aflevering van Floortje naar het einde van de wereld van afgelopen zondag gaf het ook mooi weer. Die vrouw vertelde dat als ze nu in een grote stad kwam, ze opkeek van alle spullen. Na een aantal dagen nam ‘de hebzucht’ het over en wilde ze ook ineens alles hebben.
Ik probeer af en toe stil te staan bij wat ik nu wil, wat waardevol is voor de toekomst. Het enige wat ik kan bedenken wat echt blijft is het maken van herinneringen. Met manlief besproken om daar nog meer aandacht voor te hebben, dat het gaat om de ervaringen nu en de herinneringen voor later.

Lien -

Jullie site bezoek ik dagelijks maar ik reageer bijna nooit, al lees ik wel bijna alles. Dit artikel vind ik echter zó herkenbaar en ik merk dat het ook echt wat met me doet. Wanneer ik naar mezelf kijk, ben ik ook zo vaak gericht op datgene waar ik van droom voor de toekomst. Op zich is dat niet verkeerd maar het zorgt er bij mij wel voor, en ik vindt dat je dat heel mooi hebt verwoord Willemijn, dat ik vaak vergeet dat ik nu leef in de toekomst waar ik een paar jaar geleden van droomde. Dit artikel is voor mij wel even een eye-opener geweest, dankjewel daarvoor <3

Nora -

Dit kwam mij ook heel bekend voor. Altijd was ik bezig met straks en later, en toen dacht ik samen met mijn vriend opeens wat wil ik nu echt nog doen, wat zijn mijn dromen? Wil ik gewoon een huis gaan kopen, mijn baan houden die wel leuk is maar niet mijn echte passie of toch heel iets anders. We wilden toch nog een keer gaan reizen samen, en hebben beiden onze baan opgezegd en ons huurhuis gaan we ook uit. We hebben een camper gekocht en gaan hiermee voor onbepaalde tijd rondreizen door Europa maar zullen ook werken om de kosten een beetje lager te houden. Ik ben zo blij dat ik het ga doen! Heel veel mensen verklaren ons voor gek dat we onze zekerheid overboord gooien met allebei een goede baan en mooi huis maar ja, je leeft nu en niet straks en ik kan heel mijn leven nog werken denk ik dan! En waarom wachten totdat je met pensioen bent om te gaan genieten, want dat moet je nu doen! :)

Willemijn -

Wat een geweldig plan 😀 Veel plezier!

Ilona Wielinga -

Een erg mooi artikel en ook erg herkenbaar! Nou hangt het vooruitkijken en hopen op betere tijden ook wel samen met de problemen die momenteel spelen, maar ondanks dat heb je helemaal gelijk!

Heleen -

Heel herkenbaar. Ik wordt er ook elke dag steeds meer bewust van + dankbaar zijn voor wat je hebt is een heel fijne manier om je heel snel heel gelukkig te voelen. Ik kan je trouwens het boek: Groots & meeslepend leven van Lou Niestadt heel erg aanraden. Dat gaat eigenlijk precies over dit onderwerp.

Paula -

Dit is heel herkenbaar voor mij, altijd maar vooruit kijken zonder stil te staan bij wat ik nu heb. Ik eis heel veel van mezelf op school, waardoor ik mezelf heel vaak voorbij loop. Toen ik een tijdje single was vond ik het makkelijker om voor mezelf te kiezen.. om gewoon te doen waar ik gelukkig van werd. Nu raak ik wel eens gefrustreerd of verdrietig dat ik vergeet om te doen waar ik gelukkig van wordt, omdat ik te veel in de toekomst leef..

Amy -

Ik denk dat de gedachten en gevoelens die je beschrijft voor heel veel mensen herkenbaar zijn. Dromen is goed, maar leven in het nu ook.. er is immers zoveel om dankbaar voor te zijn, maar dat moet je wel zien in de waan van de dag. Mooi lijstje geluksmomentjes heb je opgesomd!

levende autist -

Wat een mooi artikel <3

Myrthe -

Hoi Willemijn,

Mooi artikel heb je geschreven!
Voor mij ook heel herkenbaar. Ik probeer er zelf de laatste tijd meer aan te denken maar toch blijft het lastig. Stil staan in het nu en genieten is niet zo makkelijk! Dat je je er van bewust bent is al een hele stap.
Ik wens je alle gezondheid en geluk toe samen met Djurre, Jelle en Gijs! Geniet van je gezin!
Liefs Myrthe

Marleen -

Wat mooi geschreven Willemijn! En inderdaad heel erg herkenbaar. Ik ben op het moment heel erg aan het nadenken over wat ik op professioneel gebied zou willen doen en heb lang vastgezeten in de denkwijze: ‘als ik dat eenmaal weet en dat heb bereikt, dan is het goed’. En tot die tijd is mijn leven nog niet af of niet goed genoeg.

Pas kwam het besef dat ik nu al zoveel moois in mijn leven heb, het is al genoeg zo, meer dan genoeg zelfs. Wat ik voor werk wil gaan doen, daar kom ik met de tijd wel achter. En tot die tijd ben ik van plan ook te gaan genieten van wat ik allemaal al wel heb.

Loes -

Ik herken dit wel ja, altijd maar bezig zijn met de toekomst en wat komen gaat, in plaats van genieten van het moment. Goed artikel wat me aan het denken zet!

mya -

Heel herkenbaar om heel erg bezig te zijn met wat je in de toekomst graag wilt! Dat heb ik ook heel erg, maar ik probeer ook wel bewust te genieten van het nu en wat er nu leuk is.

Dionne -

Dit is zo herkenbaar. Ik ben bezig met de afronding van mijn studie en ik zit al zo met mijn gedachten in de toekomst. Ik ben mij daar heel bewust van, maar het leven in het nu vind ik nog lastig. Deels komt dat ook omdat ik nu niet goed in mijn vel zit, en ik ben van mening dat dit in de toekomst niet meer zo is

Lonneke -

Ik herken wat je schrijft en ik denk dat het menselijk is om zo te leven ondanks we weten dat we in het nu leven en daarvan moeten genieten. Het gaat immers al zo snel allemaal!

Anouk -

Dit is zo herkenbaar! Ik ben constant met mijn gedachte bij de toekomst, bij mijn doelen en plannen. Vaak vergeet ik te genieten van de mooie momenten die zich nu afspelen.
Misschien een idee voor een volgend artikel: Tips hoe je deze mindset om kan draaien?

Kimberly -

Je bent niet de enige, haha! Ik leef op dit moment mijn droom, leven en studeren in Noorwegen, maar ik betrapte me er laatst op dat ik in mijn hoofd ook al bezig ben met wanneer ik weer thuis ben: dan heb ik weer geld voor dit, dan kan ik dat weer doen etc. Super zonde eigenlijk, want ik ben zo dankbaar voor waar ik nu ben! Om het een beetje uit mijn hoofd te zetten, schrijf ik op wat ik zou willen doen als ik weer thuis ben. En ik hou een ‘gratitude-log’ bij: elke avond voor ik ga slapen, schrijf ik twee positieve dingen op van de dag en 1 ding waar ik die dag dankbaar voor ben (los van werk en studie). Dat maakt me meer bewust (:

Tineke -

Hier ook heel herkenbaar! Vooral tegenwoordig, er wordt zoveel van je verwacht. Een vaste baan, auto, koophuis etc. Je leven is nooit perfect, er is altijd wel iets. Ik heb mij er een tijdje geleden al bij neergelegd. Je leeft maar een keer en moet daar zoveel mogelijk uit halen.
Liefs

Malou | Blonde Blossom -

Wauw dit is wel heel herkenbaar inderdaad. Gelukkig ben ik pas net van de middelbare school af, dus ik kan er nog aan werken. Het is zonde om altijd alles beter te willen, fijn om blij te zijn met je leven op het moment! Nu ben ik op het moment wel echt extreem gelukkig, dus laten we dat zo houden! Malou x

Katrien -

Wat een leuk artikel! Daar heb je echt gelijk in, ik ervaar ook hetzelfde. Het is ook leuk om iets te hebben om voor of naar te leven want anders vraag je je de zin van het leven ook wel af, niet?

Joyce -

Mooie blog! Ik heb door mijn burn-out geleerd minder vooruit te kijken en meer in het nu te leven en dat voelt erg goed. natuurlijk heb ik dromen, dat heeft iedereen. Maar wat er nu gebeurt dat is belangrijk.

Romy -

Wauw, mooi verwoord en dit is zo waar! Ook ik zou wel soms iets meer stil mogen staan bij het nu in plaats van alleen te dromen van de toekomst. Ik ben blij dat ik nu vanuit huis kan werken, dat ik met veel plezier kan bloggen, dat ik lieve ouders heb en regelmatig met vriendinnen op pad kan.

Marion -

Wat een goed stukje Willemijn. En wat fijn dat Gijs er inmiddels is en dat je daar ook gelukkig mee mag zijn! Het is met twee kleintjes nog moeilijker om een beetje in het moment te blijven, en dat is voor mij een dagelijkse uitdaging, maar wat een prachtige dag is vandaag. Jouw stukje ter inspiratie, mn zoon op zn loopfiets en mn dochter in de Tula en de zon komt op. Koffie! Geluk!

Linda -

Ja zeker herkenbaar. Als kind wilde ik ook zo graag volwassen worden, omdat het leven dan zoveel vrijer leek, je zou kunnen doen en laten wat je wilde. Nu verlang ik soms terug naar de zorgeloze tijd zonder alle verantwoordelijkheden die komen kijken bij het volwassen zijn.
Ook nu heb ik dromen van een huisje boompje beestje, maar je hebt gelijk zolang dat nog niet zo is, moet je ook gelukkig zijn met de dingen die je wel hebt. Dankjewel Willemijn voor de reminder, want het leven kan inderdaad zo aan je voorbij vliegen zonder bewust te genieten en dat zou zonde zijn.

Lucy -

Volgens mij zit volledige tevredenheid niet in de menselijke natuur, en dat is maar goed ook. Het lijkt me vreselijk om niks meer te hebben om naar te streven, je op te verheugen of naartoe te leven! Ik zou bevoordeeld ook nooit super rijk willen zijn, om precies die reden. Als je alles wat je wil zomaar kan krijgen, wat is dan de lol in het leven?
Zolang ik me nu comfortabel voel, vind ik het alleen maar heerlijk om me weer te richten op de volgende leuke stap/fase :)

Katrien -

Ik ook niet, ik wil ook de lotte niet winnen hoor. Wat heb je dan nog aan het leven, als alles je zomaar in de schoot geworpen is? Je moet soms ploeteren om je daarna gelukkig te kunnen voelen als je je doel hebt bereikt denk ik altijd!

marije -

Heel herkenbaar. Altijd dromen over meer maar stilstaan bij het nu is zo belangrijk. Ik heb een dak boven mijn hoofd, een vaste baan, gevulde koelkast, gezonde ouders, auto voor de deur. Life could be worse

Pauline -

Hier sta ik volkomen achter. Dromen moeten er zijn, maar tevredenheid met wat je ( bereikt) hebt is net zo en misschien wel belangrijker.

Reageer ook