Wat doe jij met je energie?

Ons batterijtje kunnen we allemaal maar tot op een bepaalde hoogte opladen. Niemand van van ons heeft onbeperkt energie ter beschikking. Net als tijd, is energie iets wat we moeten verdelen om het goed te benutten. Hoe ouder ik word, hoe meer ik duidelijk krijg waaraan ik mijn energie wil besteden.

Foto door Mariska de Groot

De volgende quote inspireerde me om dit artikel te schrijven: ‘You are a powerful person. Do you use your power to lift people up? Or do you put them down because it’s good for a laugh?’

Het is een quote uit het programma Over De Streep. Ik vond dit zo’n mooie vraag en toen ik hem een paar jaar geleden hoorde heb ik hem opgeschreven om nooit meer te vergeten. Het is een quote waarmee ik mijn kinderen wil opvoeden. We zijn vaak geneigd om te oordelen over mensen. Om over ze te roddelen. Om onze neus in andermans zaken te steken. De mens verslindt roddelbladen, speculeert op social media en roddelfora en praatjes gaan van mond tot mond op het werk of in de buurt. Maar wat levert ons dat uiteindelijk op? Iemand stom noemen, maakt jezelf niet leuker. Sterker nog, je wordt er zelf alleen maar stommer van! En iemand lelijk noemen, maakt jezelf niet mooier. Alleen maar lelijker! En wat heb je er nu aan om te speculeren of de relatie van de buren in zwaar weer verkeerd of dat dat ene meisje inderdaad naar bed is geweest met die jongen uit de kroeg? Je kunt je energie beter gebruiken om het beste in jezelf en een ander naar boven te halen, vind ik. Daar worden we uiteindelijk zelf ook een stuk vrolijker van. Ik probeer dit zo veel mogelijk toe te passen. Dus: me niet (te veel – ik ben ook geen Heilige Maria natuurlijk) laten verleiden tot roddelen, mensen helpen, leuke contacten maken (met vreemden) en mensen inspireren.

Voor zo ver de aanleiding van dit artikel en iets meer over hoe ik naar de quote kijk. Dan heb je ook nog zo iets als energie steken in praktische dingen. Zoals je huis schoonmaken of boodschappen doen. Maar dat ligt zo voor de hand, dat ik die even achterwegen laat. Ik doel meer op de dingen waar ik bewust mijn energie in wil steken. Dingen die voor mij belangrijk zijn en die mijn leven richting en vorm geven. Dingen die je misschien ook wel energie kosten, maar je ondertussen vooral ook energie opleveren.

Het meeste van mijn energie naar het zorgen voor en de opvoeding van mijn kind (inmiddels, tegen de tijd dat dit online komt, KINDEREN!). Ik werk zo’n 2 tot 4 dagen per week, afhankelijk van hoe druk het is. De rest van de week ben ik thuis en zorg ik voor Jelle. Dat kost me veel energie, maar is ook héél erg leuk. Er is niets mooiers dan je kind op te zien groeien, het is een wonderlijk en geweldig proces. Ik wil hier ook graag veel energie in steken. Als ik zie hoe snel de tijd gaat, dan besef ik me dat de tijd waarin hij maar echt heel klein is en ik bijna iedere dag bij hem kan zijn, héél kort is. Dat is namelijk maar zo’n vier jaar. Daarna gaan kinderen naar school en dan zijn ze opeens veel minder thuis. Ik probeer daarom bewust van deze zware, maar hele mooie tropenjaren (want dat zijn het wel soms hoor!) te genieten.

Mijn werk, aaah! Ik ben er dol op! Ik zou dagenlang kunnen schrijven als ik geen andere verplichtingen zou hebben. Ook van video’s bewerken en fotografie word ik super vrolijk. En dan heb ik natuurlijk ook nog de beste partner in crime die je je kunt wensen. Werk is een belangrijk onderdeel uit mijn leven voor mij en ik steek er graag zo veel mogelijk energie in als mogelijk is. Het is mijn werk en hobby tegelijkertijd. Hoewel ik op mijn werkdagen (ik prop een werkweek in een paar dagen haha!) altijd keihard werk, kost het me eigenlijk nauwelijks energie. Mijn werk gaat zo vanzelf en vind ik zo leuk, dat het me weinig energie kost.

Ook in vriendschappen investeer ik graag. Ik ben een lichtelijke einzelgänger. Je zult mij niet snel horen over een bomvolle agenda met alleen maar sociale afspraken. Sterker nog, ik ben een huismus. Ik heb dan ook slechts een handje vol vrienden. Maar in die vrienden steek ik graag energie! De meeste van mijn vriendinnen hebben inmiddels ook kinderen, dus heel vaak zien we elkaar niet. Maar ik probeer wel zo veel mogelijk contact met ze te houden, door te appen, snapchatten en skypen. Ik vind het zelf heel leuk om snaps te krijgen van een vriendin wiens zoontje zijn bordje weer leeg heeft gegooid over zijn hoofd en ik lach me rot als Martine me een spraakbericht stuurt met een verhaal over een hilarisch, knullig momentje. Ik stuur daarom ook graag zulke berichtjes terug. Dat kost misschien tijd over de hele dag, maar ik vind het juist een van de leukste dingen aan smartphones/social media. Ook al zie je elkaar niet dagelijks, wekelijks of zelfs maandelijks, je blijft toch in contact!

Ik had nooit verwacht dit te gaan zeggen, maar ik kan niet wachten tot ik straks weer meer energie kan gaan steken in… SPORTEN! Vorig jaar, 8 weken na mijn bevalling van Jelle, ben ik gaan sporten en ook al had ik er een gruwelijke hekel aan, het gaf me zo veel energie! Ik begreep nooit hoe sporten je energie kon opleveren, maar inmiddels heb ik het zelf ondervonden. Heerlijk! Daarnaast is het een momentje voor mezelf en geeft het me een trots gevoel om fitter te worden. Op het moment dat ik dit schrijf (bijna 30 weken zwanger van baby 2), sport ik nog steeds, maar wel op een aangepast niveau. En dat stoort me ontzettend. Ik wil weer doen wat ik voorheen deed! Dus reken maar dat ik weer lekker snel ga sporten nadat ik bevallen ben van onze tweede zoon. Althans… Dat is hoe ik er nu over denk. 😛 Ik ben namelijk nog altijd niet van sporten gaan houden, maar wel van het gevoel dat ik achteraf altijd krijg. Hihi!

Wat doe jij met je energie?

14 reacties

Cindy -

Mijn energie gaat vooral zitten in het feit dat ik nu de laatste week bezig ben bij mijn huidige baan, de verzorging van mijn zoon van ruim 10 maanden en het huishouden. Ik merk dat vooral het eerste mij heel veel energie kost en ik ben onwijs vermoeid momenteel. Ik ga wel, als ik binnenkort in de ww kom (want na deze week nog 2 weken vakantie) beginnen met sporten 2x in de week naast 1x in de week yoga wat ik doe. Want ik denk dat ik meer energie ga krijgen als ik ga sporten en als ik beter op mijn eten ga letten.

Laura -

Dat doet me aan het volgende denken.. zou je een artikel over sporten tijdens je zwangerschap willen schrijven?

Debby -

Mooi om een kijkje in jouw leven te krijgen! Ik ben nog steeds herstellend van een zware bevalling 8 maanden geleden (door het HELLP syndroom), en als single mama krijg ik niet echt tijd voor herstel dus ik voel me nog steeds een slappe dweil. Beetje jammer, maar ja. Life goes on… Heb ook weinig vrienden en probeer al mijn tijd of in mijn dochter en huis te steken, of in mijn werk wanneer ze op de opvang is. En dan ‘s avonds lig ik er meestal rond 20 uur met de baby in :’D. Kijk er zo naar uit dat ik weer wat energie krijg, maar dat zal pas wel komen als ik stop met borstvoeden. Ik wil ook weer in de avond kunnen werken of mensen zien haha!

Lonneke -

Goed punt om over na te denken. Afgelopen week schreef ik toevallig een artikel over bewust leven. Het is zo zonde dat je vaak ziek ‘moet’ zijn om van de kleine dingetjes te kunnen genieten. Je energie steken in de dingen die er écht voor je toe doen.. ik vind dit een sterk artikel Willemijn en ik hoop dat veel mensen hierover na gaan denken en bewust zijn van wat ze doen en willen!

Haakbijtje -

Een goed punt om over na te denken! Mijn energie gaat vooral uit naar mn werk, mn relatie, mn (handjevol) vrienden en mn familie. Ik ben de afgelopen jaren anders mn energie gaan gebruiken. Vooral nadat mn moeder overleed. Ik ben een emotioneel persoon. En ik merk dat ik soms heftig kan reageren op bepaalde gebeurtenissen. Zo ben ik ook bewust gaan nadenken over in hoeverre mn energie wil uitputten in vriendschappen en relaties. Mn huidige vriend laat me in mn waarde en daarom kost hij minder energie. De vriendschappen die me energie kosten (waarbij ik een andere ik moet laten zien) hou ik op afstand. Het is pas sinds een paar jaar dat ik zo bewust met mn energie omga. Maar het bevalt me goed!

Mya -

Mooi geschreven en mooi dat je dat je boys mee wilt geven!
Ik ben ook erg bezig met uitvinden waar ik mijn energie wel en niet in wil steken, dus extra leuk om te lezen hoe jij ermee bezig bent. Ik ben er voor mezelf ook wel uit dat ik liever mijn energie in positieve dingen steek en als iets niet positief is om dat dan toch om te buigen naar iets positiefs.

chantal -

Mooi artikel! Op dit moment gaat al mijn energie in mijn studie zitten. Ik heb vorig jaar een burn out gehad waardoor ik zelfs een tijdje niet naar school kon, dus ik ben heel blij dat ik kan studeren, maar ik moet rustig aan doen. Dat ik geen verjaardag meer aan kan, jammer dan, mijn eigen gesteldheid gaat voor

Heleen Schrijvershof -

Wat een mooi uitgangspunt om je jongens mee te geven. ♥

Liset - Beautydagboek -

Een mooi artikel! Ik herken veel in wat je beschrijft. Met twee kids gaat er heel veel energie uit naar hen, ik denk wel de meeste! Dat is natuurlijk onvermijdelijk (en helemaal niet erg), want ze zitten in de jaren dat ze nog veel zorg en steun nodig hebben. Mijn oudste is inmiddels naar school, de jongste gaat binnenkort. Ook ben ik chronisch ziek, waardoor veel energie verloren gaat. Iets waar ik van baal, maar heb moeten leren accepteren. En daarnaast onderhoud ik ook nog een blog, iets waar ik heel veel positieve energie in steek, maar ook uit haal. Echt mijn passie en uitlaatklep! Als straks de jongste ook naar school gaat, zal ik weer meer energie kunnen besteden aan mezelf zoals ontspanning en meer met mijn blog bezig kunnen zijn :).

Susan -

Mijn energie gaat uit naar mijn studie, mijn blog, hardlopen en natuurlijk familie en vrienden!

Suzanne -

Ik merk dat het bij mij na een heleboel stress gewoon op is en dan moet ik even goed mijn rust nemen.

Kelly -

De aanleiding vind ik erg mooi. Je denkt er niet bij na, maar daar gaat inderdaad veel tijd in zitten ! Mijn energie gaat momenteel vooral uit naar mijn blog, school, het huishouden en natuurlijk ook naar familie en een paar vrienden.

Marije -

Ik ben heel hard bezig met een revalidatie traject om mijn energie weer op te bouwen. Ik ging altijd als een wervelwind door het leven maar ging daarbij over mijn grens en negeerde mijn lichaam. Vorig jaar kwam de klap in de vorm van de diagnose fybromyalgie. Gelukkig mocht ik deelnemen aan een revalidatie traject en leer ik mijn energie nu verdelen en accepteren dat het er soms niet is. Belangrijk zijn nu werk, revalidatie, vrienden en familie en blog.

Femke -

Mooi geschreven. Mijn energie gaat op dit moment vooral in mijn werk zitten, in de verbouwing van mijn nieuwe huis, stukje voorbereiding voor mijn bruiloft, schrijven voor mijn blog en in vrienden en familie. Allemaal hele fijne dingen!

Reageer ook