Oma’s recept voor pannenkoeken

De pannenkoeken van Djurre’s oma zijn beroemd. De héle buurt kent ze en Djurre’s beste vriend noemt zijn oma niets voor niets ‘Oma Pannenkoek’. Wanneer we komen vraagt ze altijd: ‘En, wat willen jullie eten?’ Standaard antwoorden wij dan: Pannenkoeken! Vandaag deel ik haar recept (hij is anders dan de meeste recepten!). Ook vertel ik hoe het mij verging toen ik voor het eerst aan het bakken sloeg.

Je hebt nodig (voor 4 personen)

  • 1 pak zelfrijzend bakmeel (500 gram)
  • 7 tot 10 eieren (Ze doet er 10 als er geen kinderen mee-eten zei ze? Haha!)
  • 500 milliliter melk (bij voorkeur uit de koeling)

Het beslag maken is heel simpel. Je doet het zelfrijzend bakmeel in een kom en doet daar alle eieren bij en een klein scheutje melk. Dit mix je tot een glad beslag. Daarna voeg je beetje bij beetje de rest van de melk toe.

Wanneer je een glad beslag hebt, is het tijd om te gaan bakken. Gebruik een koekenpan met goede anti-aanbaklaag. Volgens oma is de pan essentieel. ‘Een slechte pan kan je pannenkoeken verpesten!’ Oma bakt haar pannekoeken in boter. Héél veel boter. Bij elke pannenkoek gaat namelijk een flink stuk boter in de koekenpan. En om te zorgen ‘veel boter’ goed interpreteert: voor één batch pannenkoeken volgens dit recept, gebruikt ze 3/4e pak margarine om in te pakken. Oma bakt eigenlijk geen pannenkoeken, ze frituurt ze! Hihi! Ongezond, maar zooooooo lekker.

Een tijdje terug was het tijd voor de test. Ik ging dit recept ook proberen! Ik bak namelijk normaal altijd pannenkoeken uit zo’n Koopmans-pak. Maar ja, hoe moeilijk kan het nu eigenlijk zijn om het zelf te maken?! Aan de slag dus!

Het beslag lukte en was net zo mooi dik als oma dat maakt. Dat begon goed! Ook het bakken ging van een leien dakje. Ze zagen er precies zo uit als die van oma! En dan de smaaktest? Zijn ze hetzelfde? Nou… BIJNA! Ze waren wat droger en minder zout dan die van oma en ik wist direct waardoor het kwam. Ik heb te weinig boter gebruikt. Ik heb elke keer voor het bakken een klein klontje in de pan gedaan en dat had meer moeten zijn.

De volgende keer ga ik ze dus lekker in een flinke laag boter bakken en dan weet ik zeker dat ze hetzelfde worden. Hoezee!

Hoe maak jij je pannenkoeken?

27 reacties

Sabine -

Mijn vriend en ik zijn gek op pannekoeken en eten dit bijna iedere week, dus ik heb dit recept eens geprobeerd. Een pak Koopmans komt hier niet meer in huis geloof ik! Haha. En het bakken gaat ook veel makkelijker omdat het deeg wat dikker is.

Nicole -

Zo hee wat een hoop eieren!
Haha
Mijn moeder hield altijd een ei per persoon aan, maar ben wel benieuwd wat er gebeurt met het dubbele aantal :p Ik doe altijd nog een snufje kaneel door het beslag, vooral lekker als je appel pannekoeken maakt :)

Mare -

@Willemijn: excuses, zie dat je dit al beantwoord hebt.

Mare -

@Willemijn: Gebruikt oma nu roomboter of margarine? En van welk merk? En is het gezouten of ongezouten? En welk merk zelfrijzend bakmeel?

Pauline -

Die pannenkoeken zullen echt heel lekker smaken. Ik moest meteen aan de film “Julie and Julia” denken. Een film met Meryl Streep en gaat over het leven van Julia Child die de eerste TV-kokkin werd in Engeland. Zij gebruikte zoveel boter met bakken en braden. Een jong meisje wilde in 1 jaar al haar recepten uit proberen en daar blogte ze ook over. Heel leuke film voor de kooksterren en bloggers onder jullie.

Selina -

Veel eieren zeg! Ga ik ook eens proberen, dat moet wel lekker zijn. Ik doe altijd wat gesmolten roomboter door het beslag en bak de pannenkoeken zelf in olie. Roomboter verbrandt zo snel vind ik en dan wordt het bitter.

Christel -

Jup, zo maakt mijn moeder ze ook en ze zijn inderdaad bij iedereen populair! Lekker!

laura -

met een zakje vanillesuiker door het beslag worden ze nog lekkerder vind ik!!!!

Sylvia -

Hmm klinkt super lekker ik ga het ook uitproberen! Mijn dochtertje zal je dankbaar zijn want zo vaak eten we geen pannenkoeken

Karen Mee -

Met minder eieren en boter xD verder hetzelfde. Oja, en soms met een beetje kaneel erdoorheen!

EliseDingen -

Krijg er meteen trek van, haha! Zelf zweer ik bij de combinatie van bloem en boekweitmeel voor pannenkoeken. En een snufje zout. Bakken in roomboter. Dat geeft voor mij dé pannenkoeken smaak.

Jennifer -

Wel een goed recept om door je eieren heen te komen! En ik was van plan om vrijdag als verrassing pannenkoeken te bakken hier thuis, dus ik denk dat ik dit receptje eens ga proberen!

Milou -

Zou ze graag willen proberen, maar wat is een ‘pak’ zelfrijzend bakmeel? Een halve kilo, een kilo…?
En ik lees af en toe margarine, en af en toe boter. Wat heb ik nodig? 😉

Willemijn -

Goede vraag, niet bij stil gestaan! Zij gebruikt een pak van koopmans en daar zit 500 gram in. Of je boter of margarine gebruikt, maar niet uit. Net wat je in huis hebt! :-)

Margot -

Oeh dat klinkt gevaarlijk lekker!

Malou | Blonde Blossom -

Ze zien er in elk geval heerlijk uit! Mijn moeder gaat vast steigeren van de hoeveelheid boter, maar dat maakt het wel zo ongelofelijk lekker meestal. Dit ga ik heel snel proberen! Misschien helpt het zelfrijzend bakmeel ook. Malou x

Jet -

Met zelfrijzend bakmeel ken ik het helemaal niet hihi.

Ik maak het zelf met bloem en nog 1 of 2 zakjes vanillesuiker (ligt eraan of mijn nichtjes mee eten). Nog slechter maar hey, zo af en toe moet dat kunnen vind ik. :)
En idd behoorlijk wat boter, ik vind een knapperig randje ook heel lekker.
Ik lust dan ook geen pannenkoeken (slappe, dikke kleffe dingen) van een restaurant, ik ben te veel verwend door mijn moeder vroeger denk ik. 😛

Eline -

Wat leuk dat je oma’s recept deelt! Het lijkt inderdaad meer op frituren, haha. Dat zal de fantastische smaak geven. En zelfrijzend bakmeel in plaats van bloem is ook weer eens wat anders. Ik bak vrijwel nooit pannenkoeken (stinkt, duurt lang :-p) en áls het dan al gebeurd koop ik vaak zo’n fles waar je alleen nog water of melk aan toe hoeft te voegen. Slecht hè, zelf beslag maken is zo simpel!

Eveline Fleur -

Haha wow dat klinkt echt heerlijk! Wel heel slecht door de veel boter inderdaad, maar daarom zijn ze waarschijnlijk zo heerlijk. 😉

MARIJKE -

Wat leuk dat zijn oma bekend is om haar lekkere pannenkoeken! Ik maak ook altijd zelf mijn pannenkoeken beslag. Net zo makkelijk als uit een pak!

Susan -

Ik hou het voor deze keer toch bij mijn Koopmans pakje! Zoveel boter klinkt me niet heel gezond in de oren haha.

Henrieke -

Oooh lekker! Stiekem is alles met veel boter heel lekker. Ik doe meestal een ei per persoon en dan bloem en melk tot het een mooi beslag is, maar ik ga het ook eens proberen met meer eieren. Yumm!

Diana -

Zo maak ik het ook alleen gebruik ik meel en soda (komt op hetzelfde neer als zelfrijzend bakmeel)
Het is overigeens veeeel gezonder om roomboter dan margarine te gebruiken. Ook al is het vetter, margarine is schadelijk. (mocht je hier geïnteresseerd in zijn kan ik veel meer vertellen)

Ik ga dit weekend denk ik pannekoeken eten!!

Kelly -

Het klinkt heel gemakkelijk ! Ook die paar ingrediënten zijn ideaal! Ik bak, als ik ze bak, ze ook standaard met een pakje. Dit ga ik eens proberen !

marije -

Klinkt als mijn oma’s pannenkoeken. Die gebruikte ook overal boter bij

Femke -

Wauw, wat een hoop eieren en vooral boter hihi. Ik geloof meteen dat dit lekker is. Een goede pan is echt heel belangrijk!

Nikki -

Is het nou roomboter of margarine? Dat zijn namelijk twee totaal verschillende producten die qua smaak ook echt veel verschil maken. Klinkt verder erg lekker.

Reageer ook