De 5 Ritmes

Vorige week probeerde ik voor het eerst een andere vorm van meditatie uit: De 5 Ritmes. Dit is een dansmeditatie. Mijn therapeut raadde me aan wat meer te gaan doen met mijn passie dansen en ze dacht dat dit wel een leuke vorm voor mij was om te ervaren hoe het is om vrij te dansen. Ik vertel je van begin tot eind wat ik er van vond.

Foto via Unsplash: Redd Angelo

Disclaimer: Hou je helemaal niet van artikelen die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling, meditatie, spiritualiteit enzovoort, dan kun je dit artikel beter overslaan. Ik schrijf hier een heel eerlijk en kwetsbaar stuk vanuit mijn hart en ik hoop dat daar ook met respect mee omgegaan kan worden. Enjoy!

Ik ging gelijk voor het goede werk. Ik zag namelijk dat je in Groningen een plek had waar je De 5 Ritmes kon dansen. Dat vond ik al heel leuk, want ik had gedacht dat dit weer zoiets zou zijn wat je alleen maar in het westen des lands kon doen. Er is in principe iedere week een uur dansen, maar dat valt precies op een dag dat ik nooit kan. En eerlijk gezegd vind ik dat ook niet erg, want als het iets is wat ik gelijk iedere week moet doen van mezelf, voelt dat als een verplichting en kan ik er niet van genieten. Ik besloot in plaats daarvan naar een maandelijkse workshop te gaan van De 5 Ritmes die meteen drie uur duurt. Iedere maand is er een andere trainer uit Nederland die deze workshop geeft in Groningen. Dat leek me wel wat, gewoon iets maandelijks, want ik mediteer verder al genoeg iedere week. Drie uur lang intensief bewegen, dat is nogal wat! Ik was heel benieuwd. Wat zou er allemaal los komen tijdens zo’n dansmeditatie?

Maar wat zijn De 5 Ritmes nu eigenlijk? De 5 Ritmes zijn ontwikkeld door Gabrielle Roth. Het is een dynamische en expressieve dansvorm die streeft naar heelheid van lichaam, hart en geest.

De 5 Ritmes kennen vijf bewegingen. Samen vormen ze een golf van beweging en energie. Ieder ritme nodigt uit om op een andere manier te bewegen. Hierdoor worden verschillende energieën in je lijf en leven aangesproken. Dit vergroot direct je bewegingsvrijheid. De eerste vier ritmes hebben een bepaald element in zich van aarde, vuur, water of lucht.

  • Vloeiend: Voeten, aarde, ontspannen van de ene beweging in de andere.
  • Staccato: Heupen, vuur, grenzen, communicatie.
  • Chaos: Hoofd, water, loslaten van controle, overgave.
  • Lyrisch: Vingertoppen, lucht, licht en ruimte.
  • Stil: Hele lijf vol adem, aanwezig en in het moment.

Net als ieder andere meditatie heb je tijd nodig om uit je hoofd te komen. Dat is ook zo met dansen en dat heb ik zeker ervaren. Soms dans je alleen en soms met een partner. Tussendoor kregen we ook twee keer een opdracht om met een partner uit te voeren die heel leuk was. Het is allemaal vrij spannend en behoorlijk uit je comfortzone, zowel het alleen dansen als met een partner. Maar je leert er enorm veel van. Het is inspirerend, confronterend, soms frustrerend maar bovenal heerlijk bevrijdend. De uitdaging is om je te blijven focussen op je dans met je lichaam en niet met je hoofd, om je volledig over te geven en helemaal in het moment te zijn.

Voor wie is het? Het is voor iedereen die fysiek, emotioneel, mentaal of op zielsniveau in beweging wilt zijn. Het maakt niet uit wat je stemming die dag is: energiek, vermoeid, extatisch, lamlendig, alles heeft een dans en alles is welkom. Je mag simpelweg doen wat er in je opkomt en waar je zin in hebt. Misschien sta je wel de hele tijd stil of lig je op de grond. Het maakt niet uit! Er is geen goed of fout.

Hoe heb ik het ervaren? Ik had er die dag veel zin in, ik was gewoon heel nieuwsgierig en ik vond het niet spannend. Totdat ik daar stond en me opeens enorm bewust was van hoeveel ik in mijn hoofd zat en hoe ik heel erg aan het oordelen was over anderen. Wat was dat? Dat ben ik totaal niet gewend. We moesten zelf een warming-up doen. Gewoon rondlopen, rekken en strekken, de ruimte verkennen. Er is dus een trainer die de workshop geeft, maar eigenlijk geeft diegene niet heel veel aanwijzingen maar wel precies genoeg. De trainer die ik had, Rimke, legde in het begin wat meer informatie uit over De 5 Ritmes en gaf een aantal tips. De muziek deed de rest.

Oké, dus daar stond ik dan als een van de jongsten. Er was nog een vrouw die ongeveer 30 was en de rest varieerde tussen de 35 en 70 jaar denk ik. We waren met 14 mensen waarvan 11 vrouwen en 3 mannen.

Dus…het eerste half uur stond ik daar. Ik voelde me opeens ongemakkelijk en allerlei gedachten stroomden door mijn hoofd. Ik zat enorm in mijn hoofd hoewel ik wel voorzichtig wat langzaam danste. Ik keek naar anderen die al veel langer De 5 Ritmes deden. Er kwamen veel oordelende gedachten voorbij waar ik van schrok: “Sjezus, wat zijn dit voor zweefteef hippies? My god, wat zit die vrouw overdreven te doen zo half met haar mond open. Doe normaal mafkees. Wat een muts joh. En waarom staat die man alleen maar stil? Is hij geblesseerd ofzo? Hij lijkt wel 80 maar is in werkelijkheid 40. Rare vent. Zou hij zich schamen? Ik snap er geen reet van. Wat ben ik aan het doen? Is dit alleen nog maar de warming-up? Beginnen we dan zo? Ik weet niet of ik dit wel leuk vind. Ik twijfel of ik naar huis moet gaan…ik vind het maar een rare bedoeling. Nou ja goed, ik blijf en zie het wel. Pfff…”

Zo…ja, dat waren nogal wat gedachten die het eerste half uur de revue passeerden. Ik schrok er ook van, het was behoorlijk oordelend. Maar vanaf het moment dat we begonnen met het eerste ritme ‘Vloeiend’ en het lichaam echt in beweging kwam, verdwenen al mijn gedachtes als sneeuw voor de zon. De enorme criticus enerzijds en onzekere persoon anderzijds die ik mee had genomen die dag blijkbaar, verdwenen vrijwel meteen naar de achtergrond. Dat was zo bijzonder. Opeens zat ik in mijn lichaam en dacht nergens meer aan. Ik hoorde alleen nog maar de muziek en ik wilde alleen nog maar dansen en mijn lichaam het werk laten doen. Ik was op dat moment totaal vrij van oordeel, zowel naar mezelf als naar anderen toe. Ik begon deze mensen te zien als dansende wezens, het maakte niet meer uit hoe oud ze waren, hoe ze er uit zagen of dat ze man/vrouw waren. Ik vergat de tijd en alles om me heen.

Ik weet dus ook totaal niet meer wat er in die drie uur gebeurd is. Het gaat gewoon vanzelf, je lichaam beweegt hoe ze wil bewegen op de muziek. Ik vind het leuk dat er allerlei soorten muziek voorbij komen. Van muziek met Afrikaanse invloeden, tot piano, maar ook een nummer zoals Human.

https://www.youtube.com/watch?v=L3wKzyIN1yk

Het lijkt wel gedurende De 5 Ritmes dat je teruggaat naar de “dierlijke” aspecten in jezelf. Het moment dat de ritmes Staccato en Chaos ingezet worden, lijkt iedereen wel heel wild te worden. Het zijn net beesten. Het is bijna niet meer menselijk te noemen. Dat maakt het juist zo mooi, heel bijzonder en gaaf om te zien dat mensen ook deze kant nog steeds in zich hebben.

Er gebeurden tijdens mijn dansmeditatie twee hele bijzondere dingen. Je moet natuurlijk ook met een partner dansen bij sommige Ritmes. Bij de het ritme Staccato danste ik met een oudere vrouw. Het was van die intense Afrikaanse muziek en dit ging ook om de heupen. En de heupen dat is een en al vrouwelijkheid, dansen vanuit je heupen voelt sensueel. Deze vrouw bewoog zo mooi en vloeiend, we dansten samen een hele sensuele maar heel respectvolle dans. We dansten ook vooral veel op de grond. En we raakten elkaar iedere keer net niet aan terwijl we elkaar wel aan bleven kijken. Dat maakte het zo mooi. Je danst met elkaars energie waardoor de dans en dus meditatie nog intenser wordt. Ja, sorry: het is gewoon niet uit te leggen. Het is zoiets wat je zelf moet ervaren om te snappen wat ik schrijf.

Bij het ritme Lyrisch draaide er hele mooie muziek, van die muziek waar je zo’n prachtige moderne dans op kunt doen. Zoals dit:

https://www.youtube.com/watch?v=qk00gbDwGqM

Weer moesten we deels met een partner dansen. Ik vond het dansen bij het ritme Lyrisch heerlijk. Dan heb je net twee heftige dansritmes achter de rug en je bent daarna zo heerlijk licht. Het vloeit allemaal naadloos in elkaar over. Mijn danspartner was de oudste man van de groep. En ik geloof dat ik nog nooit zo mooi en bijzonder met iemand heb gedanst. We zweefden eigenlijk de hele tijd. Het leek wel een wals, maar we raakten elkaar bijna niet aan en namen heel veel ruimte in. Af en toe pakten we elkaars hand vast en draaiden we een grote pirouette en lieten we elkaar weer los. Het is niet in woorden te omvatten, maar het leek inderdaad wel alsof we een moderne dans deden die her en der wat “ballet” invloeden had. Het was waanzinnig. Aan het eind van de dans keken we elkaar aan en we voelden dat dit bijzonder was: “Dankjewel!”, zeiden we tegelijkertijd. Ook de trainer vertelde me naderhand dat ze op dat moment naar ons had zitten kijken en er heel erg van genoten had. Dat we echt contact met elkaar hadden maar elkaar ook heel vrij lieten en heel gevoelig was. Mooi om te horen dat het haar ook opviel.

Bij het ritme Stil was ik doodop maar stond ik ook helemaal aan. Ik was me enorm bewust van alles. Ik ging op de grond liggen met een deken. Normaal als ik mediteer zie ik wel eens wat, maar niet heel sterk. Ik zie het eerder wat flauwtjes om het zo maar te zeggen, mijn visualisatievermogen is niet supersterk maar wel genoeg. Maar na het dansen…wow. Ik zag een hele felle turquoise kleur de hele tijd voor mijn ogen. En daar werd ik om een of andere reden zo ontzettend blij van. Het gaf me heel veel energie.

We sloten het af in een kring. Waarbij we allemaal nog individueel een beweging mochten maken of een woord mochten zeggen om mee te geven aan de groep. De anderen moesten dit dan na doen. Het was heel leuk om dat te doen, het gaf echt een verbinding in de groep. Daarna hebben we gezellig nagepraat en thee gedronken.

Wat een ervaring. Ik reed naar huis en zat bomvol energie terwijl ik net drie uur achter elkaar intensief had gedanst. Ik voelde me springlevend en was helemaal hyper. Net alsof ik drugs had gebruikt, haha! En zonder verder in detail te treden: voor je seksleven doet het ook zeker iets! Heel bizar.

Waar ik eerst zo vol oordeel zat, ging ik uiteindelijk als een verlicht mens naar huis. Daarnaast gaf het ook een enorme boost aan mijn meditatie. Ik ben blij dat ik het heb gedaan en niet meteen in het begin naar huis ben gegaan. Deze mooie ervaring kan ik weer op mijn lijstje schrijven. Ik merk wel dat ik het spannend vind om hierover te schrijven en dit te delen, maar ik hoop dat jullie het interessant vonden om te lezen en dat het wellicht een inspiratie kan zijn om eens een andere vorm van meditatie uit te proberen die past bij jouw passies. Ik vond het in ieder geval fantastisch om te doen en een dikke aanrader!

32 reacties

Annika -

Leuk Martine! Ik werk op een plek waar zalen verhuurd worden voor activiteiten m.b.t. persoonlijke ontwikkeling waar o.a. 5-ritmes wordt gegeven. Ik heb het zelf ook een aantal keer gedaan en herken veel van wat je schrijft (hoewel elke ervaring anders is). Ik krijg gelijk zin om weer eens mee te doen. In de zomer worden er ook 5-ritmes strandfeesten georganiseerd op verschillende plekken, misschien een idee voor je om een keer heen te gaan. Daar zijn dan echt veel mensen en ook wel meer jongere mensen (ik ben zelf 33). Is weer een andere ervaring, omdat je ook echt in de buitenlucht danst als het mooi weer is.

Martine -

Oh wat leuk zeg, dat ga ik onthouden. Thanks!

Rimke -

Martine! Wat ontzettend leuk om je ervaring hier terug te lezen. Je eerlijke en open verhaal ontroert me en maakt me dankbaar dat we mogen dansen…veel van wat je vertelt is ook herkenbaar. De onwennigheid, de oordelen, het loslaten, de onverwachte contactmomenten met de andere dansers en vooral het gevoel van vrijheid….ja!!! Je beschrijft het in wonderschone woorden en ik vraag me af of ik je mag quoten op mijn Facebook pagina? Lieve groet van Rimke

Martine -

Hi Rimke, wat ontzettend leuk dat je het stuk gelezen hebt! Je mag het zeker delen, hoe meer mensen er van af weten hoe beter lijkt me! Bedankt voor je mooie les, liefs!

an -

Fijn dat je er zo van genoten hebt maar ik krijg er al de kriebels van als ik het nog maar lees.
Gelukkig hoeven we niet over alles hetzelfde te denken.

Mare -

@Martine: Op uitzending gemist Je zal het maar zijn van 02-03-2015 kun je bekijken hoe de therapie gaat. Nanda en haar man Joop uit Groningen komen in de uitzending voor.
Ik heb er zelf geen ervaring mee.

Sandra -

Sorry het is ook niet echt een therapie maar een ceremonie/trip. Ik ben naar aanleiding van jou stukken ook begonnen met psycosynthese therapie. Ik hoor echter uit m’n omgeving ook hele goede ervaringen over ayahuasca en was benieuwd of jij dat iets vind wat samen zou kunnen gaan of als je er juist afwijzend tegenover staat. Ik ben iig heel benieuwd en wil het graag proberen.

Martine -

Ik denk dat je dat het beste ook eens kunt overleggen met je psychosynthese therapeut, ben benieuwd wat hij/zij zegt :)

Renée -

Ik sluit me aan bij de andere reacties. Ik las bij een reactie dat zij het zo mooi vond elke keer een stukje van jouw ontwikkeling mee te mogen maken. Zo zie ik dat ook. Je maakt een bepaald proces/zoektocht door en wij mogen een beetje meekijken. Heel bijzonder! Zo’n dansmeditatie lijkt me zowel intens als intensief.

Vera Sue -

Wat een mooie ervaring! Ook ik heb mijn hele leven gedanst, ik mis het ontzettend maar ik kan de weg maar niet terug vinden. Ik vind het mooi hoe je vertelt en ontzettend knap en stoer dat je al verschillende dingen bent aangegaan in de zoektocht binnenin jezelf. Ik hoop daar ook ooit te komen. Nu ben ik eigenlijk nog te angstig voor wat er komt als ik het toesta, nog volop aan het zoeken met therapie. Omdat ik gewend ben om te dansen lijkt zoiets me heel boeiend, tegelijkertijd heb ik altijd leren dansen in passen en routines, interessant om te zien of ik dat los kan laten en vrij kan zijn…ik vind het fijn dat je dit soort dingen deelt. We zijn allemaal al alleen genoeg.

sandra -

He martine,

Wat bijzonder om te lezen! Ik vroeg me af hoe jij tegen over AYAHUASCA therapie staat.
Is dat iets wat je ook nog een keer zo willen proberen?

Martine -

Ik heb er nog nooit van gehoord! Ik krijg op zich al therapie waar niet nog een andere vorm van therapie bij past, maar als je er een workshop van hebt wil ik het best uitproberen voor 2WMN! Ik kende het nog niet, dus ik zal eens meer info opzoeken! Heb jij het zelf ervaren?

anouk -

wauw, wat een prachtige ervaring. En wat super dat je hier zo open en kwetsbaar over bent. Ben hier zeker ook heel benieuwd naar! Heb je al eens gekeken naar danstherapie? Dat lijkt mij persoonlijk ook heel gaaf en zeker interessant, aangezien je lichaam en geest zo verbonden zijn. Dansacademie Codarts geeft hier zelfs een masteropleiding in, waarvoor je toegelaten kan worden als je een therapeutische achtergrond hebt. Misschien vind je het leuk om daar eens naar te gaan kijken :)

Mare -

Dankjewel Martine voor dit prachtige stuk. Ik merk dat ik nu alweer n.a.v. jouw ervaring zoveel vragen heb en ook behoefte heb om meer te lezen over de dingen die jij meemaakt op de opleiding. Ik weet niet of je alles zo kunt beantwoorden maar misschien kun je er in volgende blogs op terugkomen?
Mijn vragen: Praten mensen na afloop met iemand over hun ervaringen? Is het voor sommige mensen niet te confronterend, in die zin dat ze b.v. echt angstig kunnen worden van hun eigen gedachtes en is er iemand die van tevoren onderzoekt of het wel verstandig is eraan deel te nemen? Zijn er ook vergelijkbare workshops voor zingen? Kies je intuïtief degene uit met wie je danst?
En zou je eens willen schrijven over hoe je mediteert, ben ik ook benieuwd naar.
Tot slot las ik dat een blauw kleur zien tijdens mediteren wijst op diepe verbondenheid en liefde.

Martine -

Wat leuk al die mooie vragen, dankjewel Mare. Ik ga zeker met een aantal mooie artikelen komen dit jaar over mijn opleiding en ook nog iets heel moois wat je gratis kan doen via mijn opleiding. Ik denk dat je dat ook heel leuk vind, dan leer je op een laagdrempelige manier eens kennis maken met wat ik leer bij de academie. Ik kan er nu nog niet teveel over zeggen, dat komt nog maar lijkt me leuk je dan ook te zien/spreken in het echt!

Wat betreft de vraag of je intuïtief uit kiest met wie je danst: Ja, klopt. Dat gaat helemaal vanzelf en vanuit mijn ervaring vond ik het juist zo bijzonder dat ik met deze mensen heb gedanst. Het ene leerde me meer te genieten van mijn seksualiteit en dat dat oké is, dat je je daarvoor niet hoeft te schamen (wat mij bij een thema is) en de ander leerde me helemaal vrij te zijn en gewoon te genieten. Zo mooi! Ik zal eens zoeken of er iets vergelijkbaars is voor zingen, vast wel!

En wat leuk dat je hebt opgezocht wat de blauwe kleur kan betekenen: heerlijk om dat te lezen, zo voelde het ook. <3 Dankjewel!

veer -

Ohhh lieve Martine! Wat mooi! Kippenvel en tranen. Ik vind muziek heerlijk. Ik kan helemaal opgaan in de muziek en gewoon dansen in de kamer. Even niks. Heerlijk. De 5 ritmes Lijkt me een bijzondere ervaring!

Rosa -

Hey Martine, heb je wel eens gehoord van Rebalancing? Ik las er vandaag toevallig wat over en misschien is het ook iets voor jou. Als je het al kent, zou ik graag van je horen wat jij van deze methode vindt.

Martine -

Heel tof, keep it coming! Ik vind het heel leuk om dit soort dingen uit te proberen voor 2WMN en er over te schrijven. Gaat op het lijstje! 😀

Nora -

Oh, wat bijzonder, Martine! Ik vind het echt heel fijn om een kijkje te mogen hebben in jouw ontdekking naar jezelf, wat je fijn vindt en je spirituele en therapeutische proces. Dansen is heerlijk en dit klinkt ook echt als iets wat je bij zal blijven. <3

Martine -

Bedankt Nora, heel fijn om te lezen: dat soort reacties maken ook dat ik me kwetsbaar op durf te stellen naar jullie toe. Super! 😀

Mya -

Doet me een beetje denken aan de workshop bij Chickstart! Leuk om te lezen hoe je deze workshop ervaren hebt en hoe het eraan toe ging.

Martine -

Haha ik snap dat je dat denkt. Maar dit was wel zeker iets heel anders dan de workshop van Corelle. Dit was nog veel meer uit je comfortzone en minder concrete inzichten wat mij betreft, dus het is goed dat we dat niet op ChickStart hebben gedaan 😀 !

Varenka W -

Prachtig geschreven en mooi om te lezen….

Martine -

Dankjewel! <3

Nadine -

Wauw, Martine.. Wat een prachtig artikel heb je hier geschreven. Wat fijn dat je deze ervaring met ons wilt delen. Ik vind het heel interessant om te lezen, ik had hier nog nooit van gehoord. Dansen is echt mijn passie en sinds kort doe ik wel eens mediteren. Het lijkt mij echt heel moeilijk om je over te geven hieraan, maar ik denk dat als je over de onzekerheid heen ben dat het echt een verademing moet zijn. Voor mij is dit nog te vroeg, maar zeker iets om over na te denken voor de toekomst. Nogmaals bedankt voor het delen en ik vind je echt een inspirerende vrouw!

Martine -

Bedankt voor je lieve woorden Nadine! En goed dat je voor jezelf weet dat dit nu nog te vroeg is, ik kan het me helemaal voorstellen. Misschien kun je over een tijdje gewoon de stoute schoenen aantrekken en als je het niks vindt kun je altijd besluiten de workshop niet af te maken. Ook dat is voor jezelf kiezen op zo’n moment :)

Tessa -

Wauw wat lijkt me dat mooi om mee te maken. Heel goed omschreven, alhoewel je er natuurlijk zelf bij geweest moest zijn om het echt te ervaren. Als muziek met oerritmes je aanspreekt, heb ik nog wel een aanrader: My Baby. 3-koppige band die muziek maakt met invloeden van aboriginals muziek en andere oerritmes, heel erg gaaf!

Martine -

Wat een leuke tip!

Sofia -

Wauw, je hebt het echt prachtig beschreven. Net alsof wij er zelf als hele kwetsbare toeschouwers op mochten toekijken en een stukje mochten meebeleven. Heel bijzonder dat het jou zoveel heeft kunnen brengen! Wauw. Dit is echt iets heel groots & moois wat je hier hebt gedaan. 💕

MARIJKE -

Ik heb nog nooit van de 5 ritmes gehoord. Maar ik blijf het zo ontzettend knap vinden hoe je zo bezig bent met je ontwikkeling e.d. Zo kwetsbaar geschreven ik kan niet anders zeggen dan dat ik het super knap van je vind. Mooi om te lezen.

marije -

Wat gaaf om te lezen! Lijkt mij echt een heerlijke ervaring.

petra -

wat een ervaring , mooi dat je dit deelt
lijkt me geweldig om ook mee te maken

Reageer ook