Q&A: Mijn tweede zwangerschap

Terwijl ik de dagen (weken?) aftel tot onze baby zich aandient, ben ik ondertussen nog lekker aan het werk voor zo lang het kan. Ik heb eigenlijk maar weinig gedeeld over deze zwangerschap. Minder outfits, minder zwangerschapsupdates, een roomtour die nog onderweg is… Tijd voor een Q&A dacht ik! Jullie vroegen me het hemd van het lijf over zwangerschap 2.

Hoe doe je het?! Een huishouden, een kindje van net 1, veel alleen… HOE DAN?!

Allereerst, bedankt voor het compliment! :) Ik heb eigenlijk geen concreet antwoord op deze vraag. Ik doe het gewoon, want het moet. Ten tijde van Jelle’s zwangerschap ben ik na een week of 30 extreem gaan luieren. Ik werkte weliswaar nog tot aan de bevalling door, maar dit ging vanaf de bank of vanuit bed. Djurre deed veel meer in het huishouden (hij was ook meer thuis) en liet iedere dag Saar uit. Ik deed heerlijk rustig aan (al vond ik destijds dat ik best veel deed – what was I thinking, haha). Omdat het kon! En ik heb er dan ook ultiem van genoten.

Hoe anders is dat de tweede keer… Hoe oud je kind ook is, zo’n tweede zwangerschap doet iedere moeder veel minder rustig aan. Ik kruip met Jelle over de grond, stoei met hem, til hem, ga nog veel wandelen met Saar en het huishouden komt grotendeels op mijn schouders terecht doordat Djurre veel moet werken. En ja, het is wel zwaar geworden de laatste weken. Ik ben moe, heb eigenlijk de hele dag zeurende rugpijn en krijg snel harde buiken bij te veel tillen. Maar door goed te plannen en prioriteiten te stellen is het te doen! Mijn lichaam verbaast me en ik ben ‘trots op haar’. Het vrouwelijke lichaam is zo veel sterker dan wij vrouwen zelf denken!

Het betekent overigens niet dat ik alles maar doe. Waar het kan laat ik andere mensen Jelle of andere zware dingen tillen. Martine laat regelmatig Saar voor me uit (zo lief!!!) en als Djurre thuis is doet hij praktisch alles. Maar als ik alleen ben, dan moeten er nu eenmaal dingen gebeuren en als het moet, dan doe je het gewoon! :-) En het idee dat het eind in zicht is, helpt ook. Ik weet dat er een eind komt aan deze lichamelijk zware periode. Gelukkig. 😉

Vond je deze tweede zwangerschap zwaarder?

Ja en nee. Zoals ik hierboven beschrijf vraag ik veel meer van mijn lichaam deze keer en daardoor heb ik ook last van klachten. Dat er al een kindje is, maakt het zeker zwaarder om zwanger te zijn. Er is meer te doen in huis en je kind vraagt om zorg en aandacht. Anderzijds was ik deze keer in een veel betere conditie voor ik zwanger werd (dankzij het sporten), waardoor ik me heel lang heel fit heb gevoeld. Ik kreeg minder snel rugpijn dan de vorige keer en mijn conditie is lang goed gebleven. Ook was ik deze keer veel beter ingesteld op de klachten die zwanger zijn zwaar maken (rugpijn, bekkenpijn, harde buiken, vermoeidheid, slaapgebrek), waardoor je beleving ook anders is. Maar natuurlijk verlang ik wel regelmatig naar het maximaal relaxen wat je tijdens zo’n eerste zwangerschap kunt doen, haha!

Heb je er striae bij gekregen deze keer?

Tot nu toe niet! En dat ga ik nu gelijk even heel hard afkloppen, haha!

Was het moeilijk om een naam te vinden deze keer?

Ja, het was best wel moeilijk! We hadden vanaf een week of 12 een lijstje met een paar namen en daar zijn we tot een paar weken terug nog over aan het twijfelen geweest. Beide twijfelden we over dezelfde namen. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en besloten dat de naam die we vanaf dag 1 al op het lijstje hadden, het moest worden.

Namen die gepasseerd zijn, maar het niet worden zijn bijvoorbeeld Ruben, Lucas en Boris. Meisjesnamen is een ramp bij ons, dus hoe onze jongens zouden heten als het meisjes waren geweest, geen flauw idee!

Wat vind je het leukste aan zwanger zijn?

Het fantaseren over de komst van de baby en hoe het straks zal zijn. Zo heerlijk om te doen!

Hoe ben je deze keer zo goed in vorm gebleven?

Lief dat je dat zegt! Ik vind het zelf ook best goed gelukt, hihi! Bij Jelle ben ik ruim 15 kilo aangekomen na ruim 38 weken zwangerschap. Na de bevalling zat er nog 8 kilo aan. Deze keer zit ik op 8 kilo tot nu toe (38 weken). De helft minder zo’n beetje dus! Ik zie ook aan mijn gezicht dat ik veel minder aangekomen ben dan de vorige keer.

Ik ben niet anders gaan eten deze keer. De snoepjes en koekjes zijn net zo hard mijn mond in gegaan als bij Jelle. Maar wat wel heel anders is deze keer, is dat ik 1x per week ben blijven sporten tot 30 weken zwangerschap én ik lichamelijk veel actiever ben gebleven dan de eerste keer (zoals beschreven in de eerste vraag). Ik denk dat daar het verschil in zit. Maar ik heb er zelf dus eigenlijk niet bewust iets voor gedaan. Lucky me!

Op beide foto’s ben ik 37 weken zwanger. Wat een verschil he!

Voel je je extra mooi/vrouwelijk tijdens je zwangerschap? Of juist niet?

Nee, dat heb ik eigenlijk niet. Ik voel me eerder lomp, hihi! Hoewel ik bij vlagen wel af en toe kan denken: ‘Wauw, in mijn buik zit gewoon een baby! Wat mooi!’

Wat ga je het meest en het minst missen aan zwanger zijn?

Het meest ga ik het fantaseren missen. Hoe ziet ‘ie er uit? Wat gaan we als gezin beleven? Hoe gaat Jelle reageren? Af en toe kijk ik naar mijn buik en dan voel ik me zo gezegend dat ik dit meemaak.

Het minst ga ik die gigantische buik missen. Dat ding zit zo in de weg… Wat was ik blij dat ik daar van af was de vorige keer! En dat zal deze keer weer zo zijn. Ik voel me zo immobiel, vreselijk!

Hoe heb je je deze keer voorbereid op de bevalling?

Niet! Haha! Ik kijk met zo’n goed gevoel terug op de eerste bevalling dat ik niet de behoefte voel me nog extra voor te bereiden.

Ben je niet bang voor de bevalling? Omdat je nu weet wat je te wachten staat?

Misschien dat ik wel een tikkie meer vrees heb voor de bevalling dan de vorige keer, ja. Inderdaad omdat ik weet wat me nu te wachten staat. Ik weet dat ik de laatste fase van de ontsluiting en het persen echt niet grappig vond. Dat doet gewoon echt veel pijn. Daar heb ik natuurlijk niet echt zin in. Maar anderzijds weet ik ook nog wat een kick ik gevoeld heb en wat een geweldige ervaring het is om te bevallen. Daar kan ik dan wel weer naar uit kijken. Het is een ervaring die je nooit zult vergeten en in mijn geval een van de mooiste ervaringen uit mijn leven.

Ik kijk ook vooral op tegen de lichamelijke ellende na de bevalling (hechtingen, gekneusd stuitje, zwellingen, bloed). Maar ik weet ook deze keer dat het allemaal goed komt en waarschijnlijk zal zeker de fase na de bevalling me minder zwaar vallen, juist omdat ik nog weet hoe dat is.

Hoe vindt Jelle het dat hij een broertje krijgt? Of merkt hij hier nog niet zoveel van? Hoe hebben jullie het hem verteld dat er een nieuw gezinslid opkomst was?

Jelle is zich nog nergens van bewust. Hij is nu 14 maanden en heeft geen idee dat er gezinsuitbreiding op komst is. Het is hem nog niet eens opgevallen dat ik een dikke buik heb… Voor hem gaat het één grote verrassing zijn!

Wat zit er bij jou allemaal in de vluchttas?

Niks, want die heb ik niet haha! Ik ga thuis bevallen. En mocht ik toch naar het ziekenhuis moeten, dan mikt Djurre wat bij elkaar in een tas. Hoop ik. 😉 Er ligt wel een setje kleding klaar in een plastic zakje, die hij zo kan mee grissen. Da’s het belangrijkste! 😉 Voor de rest maak ik me nergens druk om.

Bij een Q&A tijdens de zwangerschap van Jelle stelde ik je de vraag welke eigenschappen van jou en van Djurre je door wilde geven aan je kind. Je noemde de avontuurlijkheid van Djurre en jouw sociale kwaliteiten. Wat zie je nu al hiervan terug in Jelle en wat hoop je door te geven aan je tweede zoontje?

Ah, wat leuk dat je dit nog weet zeg! Jelle heeft niet per se mijn sociale kwaliteiten geërfd. Hij is eerder een beetje een kat uit de boom kijker. Pas als ‘ie een beetje gewend is, ontdooit ‘ie tot een hartendiefje! Precies wat ik ook zo leuk vind aan Djurre. Wel is ‘ie avontuurlijk. Maar niet op de manier van Djurre (fysiek), maar meer op ‘mijn’ manier. Jelle is dol op bestuderen, bezig zijn met puzzels/boekjes/kleine dingetjes en is heel leergierig. Martine noemt hem niets voor niets ‘Mini professor’.

Aan baby twee hoop ik eigenlijk alleen maar onze goede eetlust en goede slaapritme door te geven. Van Jelle heb ik geleerd dat dat véél belangrijker is dan al die andere competenties. 😛

Wat was je mooiste moment uit de zwangerschap tot nu toe?

Het moment dat de arts belde met de uitslag dat onze baby niet gehandicapt was. Wat een ongelooflijk wonder, voor de tweede keer zwanger en alles was goed. Dat hadden we nooit durven hopen! En ik heb toch ook wel goede herinneringen aan de zwangerschapstest. Het zijn leuke verhalen voor later!

Naar welk moment met je 2e zoontje kijk je het meeste uit? En hoe denk je dat Jelle gaat reageren wanneer hij zijn broertje ziet?

Ik kijk het aller-, allermeest uit naar de eerste ontmoeting tussen Jelle en zijn broertje. Ik ben daar zo benieuwd naar! En dit sluit gelijk aan op je tweede vraag! Jelle is dol op andere kinderen en baby’s in het bijzonder. Ik denk dus dat hij heel nieuwsgierig zal zijn en er niet bij weg te slaan is. Hoe hij gaat reageren als hij merkt dat de baby een blijvertje is, dat weet ik niet. Lastig te zeggen bij zulke jonge kinderen. Spannend!

Verder kijk ik er enorm naar uit om zijn koppie te kunnen bekijken. Het is zo leuk om te zien wat er 9 maanden lang in je buik zat.

Zo, pffff, dat was ‘m! Ik ben bijna 2000 woorden verder! Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen. Ik vond het in elk geval weer leuk om te schrijven. Bedankt voor alle input. Liefs!

20 reacties

anoniem -

Leuke namen! Ik gok op Sjoerd, Tijmen, Hidde of Thijs (0f in ieder geval ergens in die richting :) ) Succes met de laatste dagen en dat jullie maar snel van hem mogen genieten!

Nanda -

Zo leuk om te lezen!
Mijn vraag staat er ook tussen.
Ik vind je er in ieder geval heel mooi uitzien Willemijn! Je straalt.

Mare -

Wat een leuke Q en A en mooi hoe uitgebreid je ingaat op alle vragen.

Nora -

Wat een superleuk artikel! Ik ben heel benieuwd naar Baby nummer 2 en ik vind het heel mooi om te zien en te lezen hoe rustig je bent en hoe bewust je bent van jouw kracht. Mijn broertje, zusje en ik schelen onderling elk maar een jaar (ik ben de oudste, mijn zusje is één jaar jonger dan ik en mijn broertje één jaar jonger dan mijn zusje), en soms sta ik erbij stil hoe ongelofelijk veel energie en kracht mijn moeder daarvoor moet hebben gehad. Wat zijn vrouwen toch wonderlijke wezens!

Mariska -

Erg leuk om de antwoorden te lezen over de zwangerschap! Ben erg benieuwd welke naam het gaat krijgen en wanneer je gaat bevallen :)

Bertine -

super leuk om te lezen! je ziet er inderdaad heel anders uit dan toen met jelle! geweldig toch, fit mom!

Nienke -

Heel leuk! Dankjewel!
Het lijkt mij zo bijzonder om mee te maken.

Didi -

Mijn tweede bevalling was ook een makkie. Ik was ook in no time weer hersteld. Maar met een baby en een peuter die allebei getild moeten worden was het lichamelijk nog wel zwaar na de bevalling.

Malou | Blonde Blossom -

Ah wat een leuke Q&A! De vraag over de eigenschappen vond ik echt heel erg leuk, ik snap wel dat je een goed slaapritme graag doorgeeft ;). Veel succes en geniet ervan! Malou x

Liset - Beautydagboek -

Ik vind het zo fijn voor jullie dat jullie tot twee keer toe een gezond kereltje hebben mogen ‘maken’. Je was zo bang dat het mis zou zijn en nu heb je straks twee jongens in huis die gezond zijn, wat fijn! En wat een verschil tussen beide zwangerschappen. Dat je nu maar 8 kg aan bent gekomen, is echt heel veel minder dan de eerste. Helaas was ik bij beide kids 20 kg aangekomen, maar het was er ook weer binnen een half jaar af gelukkig. Dat sporten zoveel kan doen he? Knap dat je het bij deze zwangerschap zo lang hebt volgehouden. En ik moet eerlijk bekennen dat ik voor de tweede bevalling ook erg bang was (eerste was een hel), maar achteraf nergens voor nodig geweest, want die tweede was een makkie! Hopelijk gaat het bij jou nu ook vlotjes :). Heel veel sterkte met de laatste loodjes!

Femke -

Wat heb je een mooie vragen gehad en leuk beantwoord. Super leuk om over een paar jaar ook terug te kunnen lezen. Succes met de laatste loodjes!

Kelly -

Wat een hoop vragen heb je gehad en op allemaal heb je zo’n uitgebreid antwoord, knap! Was in ieder geval leuk om te lezen :)

Jana -

Wat een leuk artikel. Ik ben ook benieuwd naar welke kleding je tijdens je zwangerschap aanraders vindt en welke niet. Leuke (web)shops ed?

Tineke -

Hele leuke vragen en antwoorden. Ik ben zo benieuwd wanneer jullie tweede kereltje komt!
Liefs

Debby -

Wat een uitgebreide q&a! Vergeet in ieder geval niet je verzekeringspas en paspoort voor je koffer klaar te leggen ;). Veel succes! Hoop dat je net zo’n fijne bevalling hebt als de vorige keer. Kon dankzij jouw bevallingsverhaal veel vertrouwen hebben!

Anneloes -

Het lijkt als ik die foto’s zo bekijk wel alsof je bij je 2e zwangerschap NOG MEER straalt als bij de 1e. Het is je gegund. Veel geluk.

Ilona Wielinga -

Wat een boel vragen weer, haha. Wel ontzettend leuk om te lezen allemaal! Ik ben stiekem ook wel erg benieuwd naar het nieuwe kindje, haha.

Susan -

Ik vond het heel leuk om te lezen! Succes met de laatste loodjes Willemijn.

Linda -

Ja leuk artikel! Ik vond het inderdaad leuk om meer te lezen over zwangerschap numero dos. Veel succes en veel plezier tijdens de eerste momenten! Ik kijk uit naar de eerste update met hopelijk een foto van handjes of teentjes :)

Dita -

Leuk om te lezen Willemijn! Succes met de laatste loodjes.

Reageer ook