Humor

Humor is voor mij heel belangrijk. Het is een kracht die me altijd enorm geholpen heeft als ik het moeilijk had. Ik ben dol op alle mooie kanten die humor in zich heeft.

Foto door Mariska – Grotografie

Humor is zo bijzonder en geweldig vind ik. Het is namelijk zo persoonsgebonden. We lachen niet allemaal om dezelfde dingen. Dat is juist zo leuk. En lachen werkt daarnaast heel aanstekelijk. Als iemand anders de slappe lach heeft om iets waar jij in de eerste instantie niet om moet lachen, gebeurt het toch wel vaak dat je ook moet lachen. Het is zo’n krachtig wapen! Ik denk weleens dat veel mensen humor als vanzelfsprekend beschouwen, maar er zit zoveel onder.

Er zijn zoveel soorten humor: droge/flauwe humor, kinderlijke humor, gevatte opmerkingen, (woord)grapjes, humor met een sarcastische ondertoon, grove humor, “afzeikhumor” en ga zo maar door.

Voor mijn opleiding moet ik vaak verslagen schrijven over dingen die mij opvielen die dag. Ik pik vaak in mijn verslagen de humor er uit. Humor is ook een kernkwaliteit van mezelf, ik hou gewoon enorm van humor. En ik denk dat het niet alleen een kernkwaliteit van mij is, maar ook van mijn gezin. Wij hebben zo’n speciale humor, dat koester ik enorm. Het is serieus altijd lachen, gieren, brullen met mijn familie. Ik kan met niemand zo lachen als met mijn ouders, zussen, ooms, neefjes en nichtjes.

Humor betekent voor mij verlichting en genieten. Humor kan hele zware dingen wat lichter maken, serieuze dingen worden wat op de hak genomen om het leven draaglijk te maken. Niet als in dat je humor gebruikt om dingen weg te lachen, want ook daar kun je humor voor gebruiken en dat kan een valkuil worden/zijn, maar juist om moeilijke en verdrietige situaties te kunnen relativeren. Om niet alleen maar te blijven hangen in misère, maar om juist door humor de kracht te kunnen vinden om door te zetten.

Maar humor heeft natuurlijk ook wel valkuilen. Waar ik niet zo goed tegen kan is als iemand iets weg lacht, want ik heb mezelf ook niet altijd serieus genomen in het leven dus ik voel dit aan en ik kan daar echt kriegelig van worden. Dan kan ik al snel denken: ‘Wat voel je nu echt?’ Ik krijg dan het gevoel dat diegene niet iets maar eigenlijk zichzelf als het ware ‘weg lacht’. En dat kan ik alleen maar zeggen omdat ik het ook herken. In het verleden gebruikte ik humor namelijk ook op die manier, maar hoe ouder ik word hoe meer ik in begin te zien wat een enorme kracht humor heeft.

Waar ik ook niet van hou is als iemand op een vervelende manier wordt uitgelachen. Van die pesterige humor. Ik heb er altijd wel moeite mee als anderen elkaar op een humoristische manier aan het afzeiken zijn. En dan is het niet een leuk grapje waar iedereen om kan lachen, maar dan wordt er ook iemand gekwetst. Ik word dan altijd boos als ik het zie gebeuren, dat vind ik dan zielig en dus onrechtvaardig. Dat overkomt mij trouwens bijna nooit, het gebeurt vrij weinig dat iemand zo’n grapje tegen mij maakt. Misschien straal ik ook wel uit dat ik daar niet van gediend ben, haha!

Waar ik achter ben gekomen, is dat mijn vorm van humor heel veel kanten heeft die leiden naar andere kwaliteiten. Zo schreef ik een paar weken terug dit in een verslag: “De relativerende humor zorgt in mijn wereld voor doorzettingsvermogen en veerkracht. Ik kom er nu door dit op te schrijven achter dat dit ook dichtbij een andere kwaliteit ligt: mijn empathie. Mijn empathie staat voor mij voor liefdevol de kernkwaliteiten van anderen in kunnen zien en de schoonheid waarderen in de kleine dingen. Wat een vondst, nooit gedacht dat humor zo’n groot deel van mij is.”

Ik kan wel zeggen dat humor als een grote rode draad door mijn leven loopt. Er zijn mensen die ik soms jaren niet zie en als ik ze dan weer ontmoet, maakt humor weer dat er een aanknopingspunt is waardoor het lijkt alsof ik ze pas nog gezien heb. Humor is vermakelijk, relativeert, verlicht, verbindt en versterkt.

10 reacties

Mare -

Lieve Martine,

Wat een mooi artikel, humor kan idd zo veel verschil uitmaken. Humor kan breken en maken en als je als therapeut de juiste snaar weet te raken met humor dan is dat echt goud waard. Maar ook als een cliënt zelf grapjes kan maken en zichzelf minder serieus neemt is dat in sommige gevallen prachtig om te merken.
Tijdens een sessie met een veeleisende vader en zijn zoon merkte vader op nadat zijn zoon bijna huilend zei toch nooit te kunnen voldoen: Ach, weet je…ik ben ook veeleisende brommende trol die bij eigen gebrek graag hoog op het paard zit. Dit was mooi om te horen, omdat ik niet eerder die vader zo had zien relativeren.
Ik hoop dat jij ook modules krijgt in je opleiding hoe je zo’n krachtig instrument als humor leert inzetten (want humor kan heel gevaarlijk zijn in therapie als het slecht gebruikt wordt of niet de juiste timing). Zou daar ook graag over willen lezen.

Veronique -

Ik ben gek op woordgrappen. Mijn vriend en ik kunnen lekker tegen elkaar opbieden met woordgrapjes. Of ik kan hele droge opmerkingen maken. Dit is een manier van relativeren geworden. Ik weet wanneer ik een grapje kan maken en wanneer ik het moet laten. :) Leuk artikel dit!

christien -

Humor heeft, zoals jij zegt, grappige en vervelende kanten. Ik ben jarenlang gepest door afzeikhummor en gemene pranks. Nu als docent in opleiding is het ook heel belangrijk om te kijken: wat vind ik kunnen in de klas en wat niet? Laatst had ik bij een opdracht wat op het bord geprojecteerd werd een comment ertussen zitten van iemand die zei: leerling x is een dikke aziaat.
Dit was erg schrikken, ik heb de klas erop aangesproken en de mentor ingelicht, maar het blijft knagen. Ik wil niet dat die leerling hetzelfde voelt als ik vroeger…

Mya -

Mooi geschreven! Zonder humor zou het leven echt enorm saai zijn. Ik vind humor ook erg belangrijk.
Jouw artikel deed me gelijk denken aan een gebeurtenis jaren geleden op de crematie van mijn opa. De (demente) zus van mijn oma was er ook bij. En na afloop tijdens het handjes schudden zegt ze doodleuk tegen mijn oma: gefeliciteerd he! Omdat ze oprecht dacht dat ze op een verjaardag was. Maar wij moesten er allemaal zo hard om lachen op dat moment. Was echt even wat we nodig hadden tijdens al het verdriet. We hebben het er nu nog wel eens over. En haar dochter (van de demente zus) schaamde zich kapot. Het arme mens. Echt zo’n gebeurtenis die je nooit meer vergeet. Als ik eraan denk moet ik nog steeds lachen.

Amy -

Humor is super belangrijk! Voor mij is op één lijn liggen qua humor met mijn vriend ook echt belangrijk.. het kan zo goed doen om zware dingen wat lichter te maken. Het meest ongemakkelijk? Als iemand bepaalde dingen echt grappig vind (zoals afzeikgrappen) waar moet ik mij totaal niet in kan vinden.

Liset - Beautydagboek -

Humor is heel belangrijk! Anders zou het leven wel heel zuur zijn ;). Ik hou er van als iemand humor heeft, lekker vrolijk!

T. -

Leedvermaak, en kwaadaardige pranks uithalen met anderen waar anderen nog wel jaren last van hebben en hier om lachen vind ik geen humor meer. Humor waar anderen het slachtoffer om geworden zijn. Er is ook wel zwarte humor maar als het maar niet op persoonlijk vlak wordt toegepast en dat diegene er door wordt gekwetst. Mensen die lachen om andermans trauma”s en die bij anderen kunnen parodieren om leuk te zijn of om stoer te doen. Dan hebben ze geen zin meer om het aan te horen en dan zeggen ze heb je die ook weer. Of dat ze zeggen ik wil wel geloven dat je niemand hebt of dat niemand met je wil. Ze willen je alleen hebben als er gein en lol is. Alleen als ze van je kunnen profiteren. Humor in Engelse comedyseries vind ik wel humoristisch en maakt me wel aan het lachen. Zoals are you being served, en Mister Bean. Er zijn mensen die al lachen als een bepaalde komiek binnen komt. Ook al heeft ie nog niets gezegd. Dat is wel talent. Mensen die de zelfde humor hebben. Lachen om niet of zo maar een lachkick op gang brengen waar je na lange tijd later nog om lacht.

Paula -

Ik hou van de humor tussen mijn vriend en ik. Hij kan zichzelf uitdrukken met vrij grove humor (voor mij dan, ik ben wat dat betreft heel keurig en netjes), maar toch maakt ie me aan het lachen. We vullen elkaar daarin perfect aan :)

Ilona Wielinga -

Humor is voor mij ook erg belangrijk in het leven, ik vind het vooral belangrijk te kunnen lachen met anderen en te genieten van de grappen die worden gemaakt terwijl de tranen over je wangen lopen

marije -

Humor is voor mij ontzettend belangrijk en een rode draad door mijn leven. Ik vind wel dat je voor jezelf moet bepalen wat voor humor je gebruikt en er op moet letten dat je jezelf of anderen niet neer haalt

Reageer ook