Gierig

Van de week stond ik in de supermarkt te kijken bij de wasmiddelen. Ik zat het een en ander te vergelijken en opeens dacht ik na over geld. Ik moest lachen om mezelf, want ik vond het zo raar om te beseffen dat ik soms heel makkelijk geld uitgeef en op andere dingen enorm beknibbel. Lekker zuinig! Of gierig?

Foto door Mariska – Grotografie

Om terug te komen op wasmiddelen, ik vind dat altijd zo’n dure aanschaf. Je telt al snel €10 neer voor een grote fles wasmiddel en ik vind het nou niet echt het geld waard. Ik heb nu nooit wasmiddel waarvan ik denk: “Zo, dat is nu echt fan-tas-tisch.” Ik zie, voel of ruik het verschil niet. Ik vind vaak de keuze van wasmiddel niet heel veel uitmaken. Van wasverzachter daarentegen weer wel. Ik ruik of ik er meer voor heb betaald of niet. Klinkt raar, maar het is zo. Als ik duurdere wasverzachter koop, ruik ik veel langer een frisse geur. Dus geregeld heb ik wasverzachter in huis van Lenor of Robijn.

Van de week kocht ik maar weer eens wasmiddel van €1,80 bij de supermarkt. Al lachend gooide ik het in mijn mandje: “Ouwe gier.” Het merk weet ik niet eens meer, dus ik ben benieuwd! En omdat ik in een zuinige (lees: gierige) bui was, besloot ik ook te besparen op de wasverzachter. Ik kocht er een van het huismerk, want die waren vernieuwd en roken eigenlijk wel heel lekker. Scheelde me toch weer drie piek!

Met boodschappen merk ik ook wel dat ik niet altijd voor A-merken ga vanwege het geld. Van sommige dingen wel, omdat ik die nu eenmaal lekker vind en het geld er voor over heb: Coca Cola, Calvé pindakaas of chips van Lay’s bijvoorbeeld. Dat vind ik van huismerken vaak toch niet heel lekker. Over het algemeen ga ik qua boodschappen voor het middensegment en beknibbel ik waar ik kan.

Dat slaat nergens op, want waarom tel ik wel veel geld neer voor een duur sieraad van Tiffany & Co, designerschoenen of een Mulberry tas zonder blikken of blozen? Het is zo bijzonder hoe alles zijn eigen waarde lijkt te hebben in je hoofd. Misschien geef ik daar meer geld aan uit omdat het voor mijn gevoel blijvend is. Eten is binnen een week op, dit kan tientallen jaren mee gaan en ik heb er veel meer plezier van.

Bij verschillende producten heb ik overal wel ergens een prijsgrens aan vastgekoppeld. Wasmiddel? Niet meer dan €8! Maar…een hele dure tas? Nou…zo rond de €2000 vind ik wel echt de max. Dat had je me trouwens nooit horen zeggen toen ik student was. Dan vond ik €200 wel zeker de max voor een mooie tas. Dus het ligt er ook aan wat je te besteden hebt.

Maar ik merk wel nu ik een paar Mulberry’s heb, dat ik niet meer zo nodig eentje er bij wil of een tas van een ander merk wil kopen. Ik heb een aantal prachtige tassen en op dit moment vind ik het wel goed zo.

Andere dingen waar ik op ‘beknibbel’ zijn beddengoed, pyjama’s en lingerie. Het stomme is dat ik dan wel met gemak geld uitgeef aan kleding van Vanilia, Gsus of Sissy-Boy. En tijdens een shopping spree met onze personal stylist Anouck maakt het me ook allemaal niet veel uit hoeveel geld ik uitgeef aan kleding. Ik vind dat zo raar van mezelf, want goede en mooie lingerie vind ik ergens wel belangrijk. Maar ik vind €90 voor een mooie BH van Marie Jo bijvoorbeeld dan weer belachelijk. Stom, want dat zijn wel hele fijne BH’s, veel fijner dan Victoria’s Secret.

Of wat ook zo maf is, is dat ik het liefst douchegel zo goedkoop mogelijk koop. Het liefst met een 1+1 actie maar alles wat met mijn haar te maken heeft, daar geef ik gerust veel geld aan uit. Ik geniet enorm van een kappersbezoekje en schroom niet om dan meer dan €100 uit te geven en ik koop ook geregeld goede haarproducten er bij. Maar douchegel? Nee hoor, zo goedkoop mogelijk: net als watjes en tandpasta trouwens.

Ik ben trouwens niet gierig als het gaat om anderen cadeautjes geven of een rondje drinken tijdens het stappen. En ik vind het ook leuk om iemand te trakteren, dus daar ben ik zeker niet gierig in.

Wat ik ook merk, is dat ik meer een gierigaard ben als het gaat om ervaringen. Zoals reizen, uitjes of zangles nemen. Ik wil vaak wel waar dat kan geld besparen en anders doe ik het helemaal niet. Dat vind ik soms best wel stom van mezelf. Want ik geef wel gemakkelijk in een keer €300 uit aan kleding als ik zin heb, maar 25 zanglessen nemen van €250 is dan weer in een keer “wel erg veel geld”? Ik zou wel willen dat ik eens iets meer zou beknibbelen op spullen en minder op ervaringen. Ervaringen maken ook gelukkiger wordt er gezegd en dat is zeker weten zo. Dat is best wel een inzicht nu ik het zo opschrijf, dat heb ik nog nooit eerder zo gezegd. Hmmm, nieuw doel voor 2017 misschien?

Op wat voor vlakken ben jij gierig? Of heb je juist een gat in je hand?

41 reacties

evelien -

Ik werk intussen 7 jaar maar leef nog steeds als een student: goedkoop huurappartement, bijna nooit op restaurant, H&M’etjes etc. Zo kan ik de helft van mijn loon sparen voor het huis dat mijn vriend en ik willen kopen. Voor mij is financiële zekerheid het allerbelangrijkste en daar offer ik graag schoenen voor op :-)

homeofdaisies -

Interessant artikel! Ik heb grotendeels hetzelfde, alhoewel ik nog steeds niet goed veel geld kan uitgeven aan kleding. Dan heb ik toch liever meer dan minder haha! Maar uiteindelijk kom je wel weer gemiddeld uit denk ik dan, als je het ene wat duurder neemt en het andere wat goedkoper. Wasmiddel en verzorgingsproducten koop ik ook nooit voor de volle mep. En het geld wat je daar van overhoudt kun je mooi weer voor wat anders gebruiken (ik dan aan reisjes, uit eten, leuke tripjes). xo Daisy

Maartje -

Ik herken dit, oops? Maar nooooit op goede lingerie besparen. Ja, het is duur ik weet het. Maar het is zooo belangrijk!

Francy -

Vergat ik nog de bh’s: bij de Hema, soft met beugels. Heb cup E en deze zitten zo fijn! In leuke kleuren en nu zijn ze online 2 voor 13 euro. Heb je een kleinere maat zijn ze 2 voor 11 euro dacht ik.

Francy -

Chips van de Hema, en dan de bolognese, daar kan geen Lays tegenop! Het zijn kleinere zakjes, kosten 50 cent. Het zijn geen grote zakken en stiekem vind ik dat wel fijn, nu is het niet zo erg als ik een zak leeg eet.
Ik koop poederwasmiddel van de Lidl, ook omdat poeder beter voor je wasmachine schijnt te zijn. De wasverzachter van AH, de wilde roos (roze fles duh) en die is echt zalig! Met hamsterweken vaak 1+1 gratis maar ook de speciale aanbiedingen op je persoonlijke bonuskaart koop je ze vaak met korting.
Verder vind ik Lidl een fijne supermarkt en kom ik alleen voor aanbiedingen bij AH of Jumbo.

Denise -

Met eten let ik heel goed op mijn geld: op zondag boodschappen doen, zodat je de aanbiedingen van de volgende week al weet, veel lidl en aldi en veel groot inkopen als het kan. Is wel meer werk maar scheelt op die manier soms wel 20 euro per week (die ik dan tenminste niet hoef te lenen). Het enige waar ik niet op spaar zijn kruiden, die maken alles lekker!

Sel -

Ik ben echt totaal het tegenover gestelde. Op eten zal ik nooit kunnen bezuinigen. Ik hou van variatie en lekkere luxe producten. En lingerie koop ik ook altijd best duur maar gaat ook lang mee. Ik heb best volle borsten dus goede ondersteuning is een must. Moet wel zeggen dat ik jaloers kan zijn op meiden die een a of b hebben die kunnen makkelijk een bh van de hm kopen.

Voorheen was ik heel makkelijk met spullen kopen denk aan makeup en kleding etc. Maar sinds ik zwanger ben denk ik wel beter na en kijk ik beter naar de kwaliteit. Ik koop nu alleen leren tassen en schoenen hoeft btw niet perse van een designer te zijn.

Mijn kleding verschilt wel enorm maar wel minder dan voorheen nu koop ik vooral dingen voor de baby.

Willemijn -

Over dat van de H&M als je A of B hebt, dat valt tegen hoor! De pasvorm voor BH’s voor kleine borsten is echt zo beroerd vaak. Super lastig :(

Charlotte -

Ik merk ook dat ik liever geld uitgeef aan items waar ik nog langer iets aan heb, dan de items die je geregeld moet kopen. Als ik weet dat ik bepaalde producten heel vaak gebruik, dan voelt het ook als een goede investering om er wat meer voor uit te geven, maar anders wil ik dat ook niet.

Jocelyn -

Boodschappen probeer ik zo goedkoop mogelijk te doen, maar ik wil wel perse robijn wasmiddel. Gelukkig is die vaak voor 1+1 bij AH. Ik let wel op de bonusaanbiedingen bij alles wat ik in de supermarkt koop. Mijn moeder lacht me vaak uit; wel een parfum kopen voor 40 euro en een pak rijstwafels van 23 cent? Ben je wel goed wijs!? zegt ze dan.
Achja, ieder zo z’n ding he! Kleding koop ik altijd bij duurdere (vaak kwalitatief betere) merken. Heb een paar keer kleding van H&M gehad, maar die stelt me telkens teleur. Broeken van G-Star en Silver Creek zitten altijd fijn en blijven jaren mooi. Ik heb een aantal broeken in mijn kast die ik al 4 jaar draag. Gewoon een kwestie van nadenken bij het kopen van een product; zit het fijn? goede stof? draag ik het over een paar jaar nog? Ik koop liever een aantal dure, goede basics en daarbij een paar leuke shirtjes met een print die dan wel weer goedkoper mogen zijn. Meestal zijn shirts toch na een jaar kapot of vind ik de print niet meer leuk.

Madebyuna -

Van huis uit heb ik altijd geleerd om mezelf bij alles wat ik koop af te vragen ‘heb ik dit echt nodig?’. Vaak kom ik er dan achter dat ik het gewoon opdat moment heel erg graag wil hebben of het koop om het kopen. Dan hang of leg ik het 9 van de 10 keer terug, tenzij ik echt goed de overweging kan maken waarom ik het wel zou moeten kopen. Steeds maar weer die vragen stellen helpt me heel goed, zelf bij het kopen van snacks in de supermarkt 😛 Ik koop inmiddels liever wat duurdere kleding & schoenen, zodat het ook (hopelijk) langer meegaat. Op eten bespaar ik waar kan, maar groente en vlees koop ik het liefst biologisch. Ik ben nogal ‘verslaafd’ aan koffie, lunches, dinnertjes buiten de deur samen met mijn vriend. Daar gaat echt meer geld inzitten dan je denkt, mega zonde van het geld want ik spaar dat liever op voor een gave vakantie :) Als we op vakantie gaan, gaan we ver weg maar hoeven we niet in een 5 sterren hotel maar leuke goedkopere hotels. Vaak zijn die ook veel leuker, persoonlijker en ontmoet je de mensen van het land ipv de bediendes die alleen maar ja knikken.

Julie -

Ooh ik ben gierig op de sufste manier! Ik koop dan bijvoorbeeld een primer van een tientje, want dertig euro is dan weer te veel, om hem dan nooit meer te gebruiken. Met kleding dwing ik mezelf nu af en toe iets duurs te kopen en niks meer van Zara, H&M, etc. en dat werkt zoveel beter. Ik begon bij een ‘dure’ winterjas op marktplaats, babysteps. Nu nog gewoon de UD All Nighter in plaats van alle budget versies van hema, etos en kruidvat hamsteren.
Verder kan ik wel enthousiast worden van de AH groentepaketten, en dan vooral alle groente die erin zitten los pakken en 30 cent goedkoper uit zijn. Victory.

Willemse -

Ik ben vooral gierig op van die nutteloze dingen waarvan je achteraf altijd spijt krijgt.
Zoals pleisters bijvoorbeeld.
Ik gebruik ze niet snel, maar als ik ze gebruik denk ik vaak ” ik pak wel ff die goedkope dan heb ik die goede nog als het echt nodig is”
Maar ja , ik pak alleen pleisters als het ECHT nodig is, met het gevolg dat die goedkope rommel aan de wond plakt en de plaklaag los laat.
Volgens mij is dit redelijk vreemd…

T. -

Als ik wat meer geld uitgaf voor een duurdere deodorant van 4711 dan zei mijn zus van moet dat nou? Op en aanmerkingen waar ik het geld aan uitgaf. Terwijl ze zelf hele grote dure spullen kocht. Ze heeft ieder land bezocht en dan ging ze in een goedkoper hotelletje zitten. Ik ben maar een keer in het buitenland geweest en zij is haast overal geweest.

T. -

Als ik naar een concert ga ben ik niet gierig. Dan kan ik er 50 euro aan besteden. Het is de ervaring die het hem doet en die is onvergetelijk. Een leuke herinnering heb ik daar aan gehad. Dan koop ik als frisdrank melk en toiletpapier belegsoorten van een B merk of bij de Aldi. Meestal producten die onder in de schappen liggen. Want die zijn goedkoper. Pindakaas wil ik wel van een A merk en dat is Calve pindakaas. Die is zo smeuig. Als je pindakaas hebt van een b merk die proeft zo echt maar droog heb ik het idee. Ik geloof dat het op jaarbasis wel wat scheelt als je op de prijs let. Dan hou je weer meer geld uit voor duurdere dingen zoals ervaringen concerten of museumbezoek of weer andere duurdere dingen zoals merkschoenen die goed zitten. .

Fleur -

Gierig? Jazeker! Wasmiddel van Robijn bij blokker 1 euro de fles. Wasverzachter van Robijn Sensations alleen 2 voor 5 euro bij kruidvat! Oke merk pasta en ik ga graag naar de Lidl en DM in duitsland. Bij de DM zijn twee Dove deodorants nog goedkoper dan twee van hetzelfde merk bij kruidvat bij 1+1 gratis. Maarja, ik koop ook graag vlieger en vandam tassen, michael kors en dure geuren. Op uit eten enzo bespaar ik ook echt niet!

Annelien -

Precies andersom hier: op bh’s en beddengoed zal ik (zo lang ik het kan betalen, uiteraard) niet meer bezuinigen! Wat mij betreft echt gevallen ‘goedkoop is duurkoop. Sinds ik afgestudeerd ben ‘verduurzaam’ ik elke maand iets. Want net zoals een goede tas erg lang mee gaat telt dit ook voor beddengoed en lingerie of zelfs een deurmat! Wasmiddel heb ik dan weer altijd exact hetzelfde: huismerk puur/sensitive en wasverzachter gebruik ik niet.

Emmie -

Ik wist dat ik niet de enige hierin was :p ik ben inmiddels aangeland bij sokken en een goed paar zwarte hakken.

Mariska -

Ik vind lingerie ook belangrijk, maar die prijzen inderdaad. Dus toch maar vaak een H&Metje. Als ik zie hoe bh’s uit de was komen…en met de hand wassen echt geen zin in. Ik merk dat ik vooral gierig word bij producten die zeer regelmatig in de aanbieding zijn. Ik vertik het dan echt om de volle mep te betalen. Maar waar ik dan echt de zenuwen van krijg is dat ze in een enkel geval niet in de aanbieding zijn op het moment dat ik ze echt nodig heb. Soms scheelt het in dat geval maar vier euro, maar ik kan er slecht tegen om dan de volle mep te betalen. Het liefst leg ik van alles een voorraad aan.

Jose -

Haha dit is echt zo’n artikel waarvan ik merk dat je er zelf ook wat aan hebt gehad, leuk! Misschien moet je gewoon eens goed bij jezelf nagaan wat je écht belangrijk vindt, als je 250 euro voor zanglessen duur vindt klinken maar wel drie keer per maand voor 100 euro bij sissy boy besteld, dan zou je eens kunnen overwegen om die 25 weken dat je zangles hebt, een keer minder per maand op internet te bestellen. Dan heb je het er zo uit! Ik herken het wel hoor, dan geef ik 30 euro aan een shirtje uit, vijftig euro aan een broek en 20 euro aan een nieuwe BH (zonder nadenken!), maar uit eten gaan vind ik dan weer zo verschrikkelijk duur. :)

Priscilla -

Ik heb niet zo veel te besteden dus ik vind alles al snel te duur! Ik let altijd op prijzen bij het boodschappen doen en koop kleding bijna altijd in de sale bij h&m of hema en bijvoorbeeld bij zeeman

margriet -

herkenbaar.

Kiss & Make-up -

Wanneer ik boodschappen doe probeer ik wel de letten op promoties en probeer ik ‘slim’ te kopen. En ook voor kleding probeer ik koopjes en kortingen af te wachten. Wat reizen betreft ga ik dan net weer graag all out. Ervaringen zijn onbetaalbaar.

Debby -

Interessant! Ik ben heel erg bezig met budgetteren, en daarnaast ook aan het minimaliseren. Niet omdat dat zo hip is, maar omdat het me geweldig goed doet om na te denken wat ik aan spullen heb en waarom ik ze in huis wil. Ik sta dan ook bij elke aanschaf steeds vaker stil. Is dit goed voor mij? Ik heb het niet breed, maar vind het inmiddels veel belangrijker dat ik biologisch eet, want wat je in je lichaam stopt maakt zo’n verschil, in plaats van maar even iets goedkoops weg schrans. Eerlijke of tweedehands kleding, al maak ik me nu met de kleine wel regelmatig schuldig aan fast fashion want tja.. ze groeit er wel snel uit. Tassen en kleding voor mezelf haal ik eigenlijk al jaren niet meer, het zou niet in me opkomen om daar geld aan uit te geven. Maar voor mijn huis heb ik dan wel weer een nieuwe kast en tafel gekocht, terwijl ik bank en bed zelf gemaakt heb en nu de stoelen in de kringloop wil kopen want ik vind dat ik er wel genoeg aan uitgegeven heb. Ook heb ik flink geld uitgegeven aan wasbare luiers in plaats van wegwerp (milieuwise beter en het kost een keer flink wat, maar ik hoef nooit meer luiers te kopen ;D) en daarvoor heb ik wel goed wasmiddel nodig. Moeilijk hoor. Ook koop ik voor de kleine graag wollen kleertjes, maar dan wel op de groei want duuuur en het liefst wel eerlijk en zonder dierenmishandeling gemaakt. Het is moeilijk ja, maar wel goed om bewust te zijn. Helemaal goed kun je het denk ik toch nooit doen, of je moet echt een super minimalist zijn en nooit van die dubieuze aankopen hoeven doen 😛

evelien -

Ik denk dat het voor veel mensen geldt dat er bespaard wordt op dingen die je niet ziet (boodschappen bijv) en uitgegeven wordt aan zichtbare zaken zoals kleding. Zelf geef ik wel veel uit aan ervaringen (festival, concerten, reizen) omdat ik heb geleerd dat dat me echt gelukkig maakt. Voor mijn zus zijn dat bijvoorbeeld weer haar tassen dus zo heeft iedereen wat 😉 daarentegen bespaar ik op mijn auto (oud ding) en boodschappen.

Kirsty -

Ik ben denk ik niet op veel vlakken gierig, maar ik klaag wel graag over de prijs van dingen, zeker bij boodschappen 😛 Maar uiteindelijk haal ik wel gewoon weer alles ondanks de prijs. Op het gebied van kleding ben ik denk ik het meest zuinig, maar dat is heeft denk ik ook veel te maken met het feit dat ik alleen kleding koop die ik echt leuk vind en anders vind ik het het geld niet waard.

Nicole -

Ik ben een gier als het gaat om boodschappen, als mijn ouders op vakantie zijn, eet ik eten wat in de aanbieding is (ik ben trouwens een 20 jarige student). Ook qua kleding ben ik gierig, een trui van 40 euro vind ik te duur, maar een oogschaduw palet van 50 euro koop ik zonder moeite. Ook met vakanties, uit eten en stappen heb ik geen moeite om veel geld uit te geven!

Sara -

Het klinkt alsof het mooi in balans is en je nadenkt over je keuzes! Je kan je geld nou eenmaal 1x uitgeven en niet alles top en luxe doen. Daarin moet je keuzes maken, maar ik vind het wel goed om niet door te slaan. Wij sparen erg veel per maand samen voor later, want nu kan het en werken we allebei fulltime. Ik probeer daarnaast te letten op de boodschappen en zo kan ik wel leuke dingen blijven doen met vriendinnen en die mooie jurk kopen!

Liset - Beautydagboek -

Ik denk dat bewust omgaan met je geld altijd goed is :). Zo vind ik het wel geoorloofd om in wat duurdere items te investeren zoals leren tassen (die gaan jaren mee) en sieraden van goede materialen, maar ik geef liever weer niet zoveel geld uit aan kleding (is zo trendgevoelig en wil ik graag wisselen). En over het wasmiddeldilemma: ik koop altijd de paarse vloeibare fles van 3,5 liter bij de Lidl. Werkt fantastisch en is heerlijk geprijsd, want je betaald maar iets van €3,50. Ook de wasverzachter is daar heel goed en is ook maar iets van €1,- voor 2 liter. Ik heb zo mijn adresjes waar ik dingen haal en daardoor kun je juist wat meer aan het ene besteden en wat minder aan het andere. Gewoon balans houden!

Iris -

Leuk om te lezen! Ik ben zelf op heel veel vlakke echt zuinig/gierig. Zo heb ik altijd in mun tas iets van eten of drinken bij me zodat ik niet ergens wat hoef te kopen als ik onderweg ben, voorgesneden groenten vind ik veel te duur en ik bedenk me altijd goed voordat ik iets koop. Zo ben ik nu eenmaal opgevoed en heb ik geleerd om goed te sparen :) daarin tegen wil ik deze zomer gaan samenwonen met mijn vriend en door te sparen kan ik dit ook betalen (ik studeer nog en ben helaas al door mijn studiefinanciering heen). Maar op genoeg vlakken ben ik absoluut niet gierig als ik iets van kleding koop dan is het altijd kleding met goede kwaliteit, op ervaring bezuinig ik absoluut niet mij zul je nooit horen zeggen nee ik ga niet mee want dat is me te duur, mijn schoenen zijn ook altijd vrij prijzig maar dat is vooral omdat ik goede schoenen moet hebben voor mijn steunzolen.

Ingrid -

Wel herkenbaar dit! Ik denk altijd goed na voor ik geld uit geef, maar voor verschillende producten heb ik andere standaarden. Wasmiddel haal ik altijd bij de lidl, want duurder is niet altijd beter. Levensmiddelen altijd huismerk, behalve in de bonus of wanneer het om dierlijke producten gaat. Die koop ik zo min mogelijk, maar dan wel biologisch. Ik zit echter wel maandelijks bij de schoonheidsspecialist en als ik een nieuwe piercing wil, moet het wel massief goud en bij een goede piercer. Het laat wel echt zien wat je belangrijk vind denk ik.

marrie -

Als wasverzachter gebruik ik al jaren schoonmaakazijn met lavendelgeur. Lekker goedkoop, goed voor de wasmachine en de was is heerlijk zacht.

Esther -

Jaaa, Marrie, dat doe ik ook altijd! Spotgoedkoop en werkt zo goed :)

Francy -

Goede tip!

marije -

Ik kom uit een financieel krappe periode waarin ik jaren heb geleefd en weinig kon. Nu ben ik opnieuw aan het ontdekken waar ik wel/ niet geld aan uit wil geven. Ik wil bijvoorbeeld wel een duur wasmiddel maar dan alleen in de reclame.

Paula -

Ik kan soms heeel zuinig zijn, om daarna geld uit te geven alsof het water is 😡 qua boodschappen leef ik heel sober, ik koop bijna nooit A-merken (ik ga alleen niet naar verschillende supermarkten om het een hier te halen en het ander elders om zo te besparen). Ik tank goedkope benzine waarvoor ik eventjes omrij naar Duitsland (5 minuutjes). Ik denk heel goed na over aankopen. Maar zo rond de kerstdagen heb ik vrij veel rondgereden in m’n autootje, een loeidure ski-outfit gekocht, m’n oude as al 10 jaar oud (was wel hard nodig hoor, de knoop van m’n skibroek sprong steeds open als ik ging zitten 😂), en vervolgens heb ik ook nog een suède jurkje gekocht waar ik al maanden naar op zoek was.. met als resultaat dat ik nu gedwongen heeel zuinig moet leven :p gelukkig heb ik genoeg reserve zodat ik niet ergens voor hoef krom te liggen

Ilona Wielinga -

Ik geef over het algemeen niet heel veel geld uit op het moment. Ik ben dan ook net 18, studeer en wil volgend jaar op kamers. Genoeg redenen voor mij om nog even door te sparen, haha

Kirsten -

Hier precies hetzelfde! Met sommige dingen ben ik heel gierig, terwijl ik voor andere dingen weer het geld gemakkelijk uitgeef. Maar ik denk juist doordat je gierig bent bij sommige dingen, juist de producten of ervaringen meemaakt die duurder zijn, ook kán doen. Zoals mijn ouders leven sober mer goedkope kleding en een klein huis, maar kunnen ondertussen wel verre reizen maken. “Waar doen ze het van” wordt dan ook wel vaak genoemd haha! Dat lukt, omdat je op andere dingen weer bespaart! :)

Dita -

Super leuk om te lezen en heel herkenbaar. Bij boodschappen kijk ik altijd naar de b merken en heel soms kopen we spullen van a merken. Wel kan ik dan zo weer 25 euro of meer uitgeven aan eten halen, lekkere hapjes of aan uit eten. Qua kleding koop ik nu meer voor onze dochter dan voor mijzelf.

Henrieke -

Ik ben op heel veel vlakken gierig: boodschappen, kleding, vakantie, gadgets. Maar voor in mijn nieuwe huis wil ik wel een goede oven en verf die echt beter is dan het oké merk en dergelijke. Maar dat kan omdat ik op andere vlakken zo zuinig ben.
Maar echt, doe die zanglessen, je wilt het zo graag!

Miel -

Over die zanglessen: Inderdaad! 10 Euro per les is echt (ECHT) heel voordelig, gemiddeld liggen de prijzen al gauw een stuk hoger. Denk aan 30 tot 50 euro per les (voor zo’n 45 minuten)..
Ik weet natuurlijk niet wat voor soort zangles je hebt en of het een geschoolde zangpedagoog is, maar dan nog! Go for it en geniet ervan!

Reageer ook