Duurzamer met kleding (kopen) omgaan

Één van de thema’s die me de laatste jaren meer bezighouden is duurzamer leven. Zoals eerder geschreven ben ik verre van een ‘groen meisje’, maar voel ik wel sterk de behoefte om als gemiddelde burger kleine verschillen te maken. Stapje voor stapje probeer ik duurzamer te leven. Één van de gebieden waar ik bewust mee omga is kleding. Ik ben namelijk dol op kleding, maar de kledingindustrie vormt wel een enorme belasting voor ons milieu…

Foto door Mariska de Groot

Vorig jaar augustus schreef ik al een artikel over verantwoorder en groener leven. Één van de gebieden waar ik naar keek was mijn verstandhouding tot het kopen/dragen van kleding. Wat ik toen schreef, wil ik hier nogmaals aanhalen.

“Sinds ik me in de impact van de kledingindustrie ben gaan verdiepen voel ik me schuldig en rot. Want de kledingindustrie vormt een enorme belasting voor het milieu, weet ik sinds ik ben begonnen in het boek Talking Dress door Marieke Eyskoot (aanrader als je geïnteresseerd bent in ‘eerlijke kleding’). De katoenindustrie alleen al verbruikt enorme hoeveelheden water. Wist je dat er gemiddeld 8000 liter water nodig is om één spijkerbroek te vervaardigen? Dat zijn zo’n 55 douchebeurten! En door de docu The True Cost over de kledingindustrie (o.a. te bekijken op Netflix, een echte aanrader!) leerde ik dat de kledingindustrie de op één na vervuilendste industrie is ter wereld. Enkel de olie industrie is vervuilender. Daarnaast gaat niet alleen het milieu gebukt onder de hebzucht van de (Westerse) consument, maar ook miljoenen mensen uit Aziatische landen zoals Bangladesh, Cambodja en China door de extreem slechte arbeidsomstandigheden waarin ze werken. Kijk ook zeker eens De Slag Om De Klerewereld via NPO. Documentaires en boeken als bovengenoemden hebben me aan het denken gezet.”

Voor mij was het ruim 2 jaar geleden duidelijk: ik wilde anders omgaan met het kopen van kleding. Voorheen zag ik kleding namelijk als wegwerpitems. Een shirtje van een grote ‘fast fashion’ modeketen was lekker goedkoop, ging een paar maanden mee en daarna ging ik weer lekker shoppen voor iets nieuws. Schoenen en tassen kocht ik aan de lopende band, maar ik gooide ze ook aan de lopende band weg. Op een gegeven moment kwam er een omslag.

Mocht je na het lezen van dit stuk ook wat willen veranderen, dan heb ik de volgende tips voor je.

1. Koop bewuster kleding

Vraag jezelf af: Zal ik hier lang plezier van hebben? Is het van goede kwaliteit? Ben ik er écht blij mee? Of is het een impulsaankoop? Een aankoop vanuit hebberigheid? Of is het misschien iets wat ik nu, heel eventjes, leuk vind, maar over een paar maanden niet meer?

Persoonlijk heeft het bewuster kopen bij mij voor de allergrootste ‘downgrade’ in mijn kledingconsumptie gezorgd. Ik koop items waar ik veel langer mee doe (sommige kledingstukken draag ik na 2/3 jaar nog!). Ze zijn vaak ook iets duurder, maar ik denk dat ik onder de streep niet eens zo veel meer geld kwijt ben omdat ik minder koop dan vroeger.

Mijn kledingkast is minder vol, overzichtelijker en van bijna alle items wordt ik echt blij. Hierdoor gooi ik veel minder kleding weg. Win-win!

2. Koop kleding van betere kwaliteit

Hoe langer je kleding mee gaat, hoe duurzamer het is! Het kost misschien iets meer, maar als het langer meegaat is dat de investering zeker waard.

Al jaren favoriet bij mij: de witte blouse. Een kwaliteitsstuk aanschaffen is zeker de investering waard. En zoals je ziet, zijn er tal van manieren om hem nét even anders te combineren!

3. Zorg goed voor je kleding

Maar wat nog belangrijker is dan punt 2 is dat je goed zorgt voor je kleding! Was het niet te vaak noch te heet, gebruik geen droger en strijk zo min mogelijk. Hiermee spaar je veel water en energie en blijft je kleding ook nog eens veel langer mooi. Oh, en poets je schoenen! Ik ben om sinds onze video over witte sneakers schoonmaken.

Een andere tip die ik laatst kreeg is om ritssluitingen in de was dicht te doen, zodat de rits andere kleding niet kan beschadigen.

Is een kledingstuk kapot? Kijk dan eerst of je het kunt (laten) repareren. Zo kun jij er nog langer van genieten en belast je het milieu minder.

4. Boek een stijladvies

Als je het lastig vindt om te bepalen wat je goed staat, kan het zijn dat je vaak miskopen begaat. Een stijladvies kan helpen! Martine en ik hebben heel veel gehad aan het kleuradvies dat we jaren terug kregen en de stylingsessie met stylist Anouck Goudsmit van SalonB. Als je beter weet wat je goed staat en mooi vindt, zul je minder miskopen begaan. En dat voorkomt weer het onnodig weggooien van kleding!

5. Gooi kleding niet bij het restaval, maar in de textielcontainer

Oude kleding of kleding die ik niet meer draag, doe ik altijd in de textielcontainers, geef ik weg of breng ik naar de kringloop. Het gaat in elk geval nooit de prullenbak in!

Wanneer je het namelijk bij het restaval gooit, wordt het verbrand. Super zonde, want het had hergebruikt of gerecycled kunnen worden! 93% van al het textiel is namelijk geschikt voor recycling/hergebruik! Gooi dus nooit meer je oude kleding, poetsdoeken, knuffels, gordijnen, schoenen of lakens bij het restaval, maar breng het naar de textielcontainer. Hier lees je meer over wat allemaal in de textielcontainer mag. Het is meer dan je denkt!

6. Leen of ruil kleding

Martine en ik hebben dezelfde schoenmaat en dat is handig! Zo wilden we laatst beide zwarte pumps kopen, voor speciale gelegenheden (want we lopen verder bijna nooit meer op pumps). We besloten gewoon samen één paar aan te schaffen en die te ‘delen’. En dat gaat helemaal prima zo!

Wat ook heel leuk is, is om in elkaars kledingkast te ‘winkelen’. Misschien wil je zus dat ene jasje wegdoen, waarvan jij nog wel de waarde in ziet!

7. Lees de artikelen op www.milieucentraal.nl/loveyourclothes

De Love Your Clothes campagne is een initiatief van Milieu Centraal. Op de website vind je ontzettend veel tips om zuiniger met je kleding om te gaan, bewuster te kopen en daarnaast ook veel informatie over het effect van de kledingindustrie op het milieu. Ik heb er zelf ook weer een heleboel handige tips opgedaan en nieuwe dingen door geleerd. Lezen dus!

26 reacties

Mare -

@Jacoline: Kijk eens op http://www.rankabrand.nl. Kun je bijna alle merken intikken en meteen een score zien en het best haalbare alternatief voor jezelf bepalen.

Iris -

Zo goed dat jullie hier ook aandacht aan besteden! Zelf heb ik vorige week ook een blogpost online gezet over mijn zoektocht naar Fair Fashion. Ik wil niet meer kopen bij de grote modeketens en voelde mij daar inderdaad op een geven moment niet meer goed bij. Ik probeer nu inderdaad voor kledingstukken te gaan die duurzaam zijn en er dan ook echt goed voor te zorgen. Leuk om te lezen dat jullie ook meer die kant op gaan!

Tessa -

Wat ontzettend goed dat hier een artikel aan wordt gewijd! De kledingindustrie is achter haar glamour niets meer dan een smerige bende. Al blijft het hele probleem toch lastig omdat er zoveel tegenwerkende factoren zijn. Echter; verandering begint bij jezelf! Minder wassen, minder kopen en herstel je oude kleding ipv nieuwe kopen. Zo maken we met elkaar de wereld toch een beetje beter :)

Isla -

Zoals al in veel reacties gezegd: wat een goed onderwerp! Fijn dat steeds meer mensen bewuster omgaan met het milieu.
Bij &otherstories kun je ook textiel recyclen en krijg je als beloning een korting van 10% op je aankoop.

Mare -

Interessant artikel, die website kende ik nog. Hoop dat jullie meer gaan schrijven over duurzaamheid. Voor mij is duurzame kleding soms moeilijk haalbaar, maar voeding daar ik dan weer wel naar.
Op rank a brand kun je lukraak alle merken intikken en kijken hoe duurzaam het is, zelfs kun je zoeken naar duurzame reisbureau, elektronica, etc… https://www.rankabrand.nl/

Carina -

Dit artikel zou meer aandacht moeten krijgen dan alleen een 2e artikel op een dag. Want dit is (in mijn ogen) een best wel belangrijk onderwerp!
Zelf koop ik niet veel kleding en alles wat ik koop heb ik minimaal 2 a 3 jaar. Ik koop wel vaak fijne basics gewoon bij de HEMA of Sting maar die gaan ook best lang mee. Inmiddels koop ik vaker fair trade en duurzaam (bamboe-kleding is echt superfijn!) en let ik er steeds beter op wat ik nou eigenlijk koop. Binnenkort ga ik verhuizen en dan ga ik mijn kast eens grondig uitmesten en alleen stukken houden waar ik me goed in voel en die ik regelmatig draag. Scheelt kastruimte en ook minder spijt omdat ik sommige stukken nooit draag (ook al vind ik ze niet mooi bij mij staan of niet comfortabel, wegdoen die handel!). Afgedankte kleding gaat altijd naar de kringloop of in de container, tenzij het echt helemaal onder de verf en andere troep zit, dan wil ik het nog wel eens in de restafval doen. Maar dat gebeurt bijna nooit.

Jacoline -

Zou jij mij kunnen vertellen wat leuke merken zijn of blogs om te volgen voor/over duurzame kleding? Ik wil zo graag eerlijke kleding kopen maar ik kom niet verder en raak bij elke zoekactie een beetje verdrietiger. Resultaat is dat ik weinig kleding koop (wat op zich prima is maar daardoor draag ik ook kleding die eigenlijk ‘af’ is, niet echt professioneel). Ik koop skinny jeans nog wel nieuw, verder probeer ik vintage te shoppen. Maar ik zoek dus gewoon een eerlijk merk!

Anna -

Hoi Jacoline,
Misschien heb je hier iets aan. Het is geen lijst van merken, maar op deze pagina staan een aantal links die doorverwijzen naar info over duurzame kleding etc.
https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/slow-fashion/slow-fashion-tips/duurzame-kleding-kopen/

Lin -

Goed dat je hier op deze manier aandacht voor vraagt.
Jassen, schoenen en broeken ga ik altijd wel voor betere kwaliteit en gaan vaak ook lang mee. Ik verf ook wel eens tussendoor een fijne broek, gaat die toch wel weer een jaartje meer mee. Goedkope ketens zijn niet zo aan mij besteed, maar kan niet in ieders portemonnee kijken. Shirtjes vind ik soms lastig, omdat ik veel transpireer slijten ze redelijk snel..
kledingruilen is ook een goede. Met vriendinnen, 1-2 keer per jaar de kleding die je niet meer draagt uitwisselen. Heb er vaak leuke dingen gebracht en ook weer meegenomen.

Renate -

Wat goed dat je hier aandacht aan geeft!

Ik kan me stiekem best ergeren aan de vele ‘wegwerp’ shoplogs op YouTube waarbij sommige YouTubers wel iedere maand (of vaker) een shoplog lijken op te nemen… Dat gevoel heb ik bij jullie shoplogs niet.

Zelf heb ik ook een aantal jaar geleden de switch gemaakt van kwantiteit naar kwaliteit. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk bij duurzame merken te shoppen. Dat bevalt en voelt heel goed!

Ik ben net als jij nu uitgerekend van mijn tweede kindje en ben wel benieuwd hoe jij dit doet met kinderkleding. Ik vind de duurzame merken namelijk erg duur en ze groeien er zo snel uit…

Succes met de allerlaatste loodjes en de bevalling straks!

Haydée -

Ikzelf ben ook begonnen met minder maar betere kleding te kopen. Je hebt er zoveel meer plezier aan als je echt houdt van je kleding, en je het niet zomaar beschouwt als wegwerpartikelen. Heel fijn dat jullie ook aandacht besteden aan duurzaamheid! Je kan best een modieuze moderne vrouw zijn, en toch rekening houden met je ecologische impact.

Floor -

Tsja….ik voel me iig een stuk beter sinds ik (bijna) alleen nog maar vintage draag. En als ik heel soms een basic shirtje koop bij een ‘gewone’ keten, voel ik me behoorlijk schuldig. Enne, vintage, zeker de hele oude (>40 jaar) is iig altijd uniek!

Judith -

Bij ons op de studentenvereniging organiseren we sowieso 1 keer per jaar een ‘vrouwenkledingruil-avond’. Onder het genot van wijn, thee, chocola en brownies kan je lekker chillen en ondertussen kan je een nieuwe garderobe uitzoeken! De kleding die overblijft gaat naar de kledingbank. Super gezellig, en ook goed voor je portemonnee.

Anne -

Goed artikel! Ik ben me als student ook erg bewust van het kopen van kleding. Vaak scoor ik kleding en schoenen van goede kwaliteit (wat ook inderdaad wat duurder is) in de uitverkoop. Vervolgens doe ik er lekker lang mee (als je afwisselt en goed kunt combineren lukt dat echt!).
Verder koop ik leuke items op een kledingbeurs. De kleding die daar hangt wordt heel nauwkeurig geselecteerd (waardoor er nooit vlekken/gaten in zitten of vies is), en heb al menig kledingstuk met prijskaarten eraan weten te bemachtigen! :) En je kunt er zeker hip en trendy bijlopen.

Christien -

Ik ben heel moeilijk met kleding kopen. Ik weet nou niet echt wat mij staat en wat niet, dus ik durf ook geen dure aankopen te doen. Veel uit mijn kledingkast heb ik weggedaan omdat het van 4/5 jaar geleden was, maar er is -op wat basic hemdjes na- niet veel nieuws voor in de plaats gekomen. En ja, die hemdjes komen bij Primark of de HEMA vandaan…
Ik schaam me er ook best voor dat ik bijna iedere week exact hetzelfde aandoe op dagen, bijv. een paarse wollen jurk heb ik eigenlijk altijd aan het begin van de week aan enz. Zeker nu ik op een middelbare school stageloop merk ik dat ik onder collega’s uit de toon val.

Lin -

Misschien een kleur- of stijladvies laten doen?
Dat je beter een idee krijgt welke kleuren je goed staan of welke kleding bij je figuur/stijl passen.

Annemarie -

Goed om hier eens bij stil te staan!
De vervuilendste industrie is ver uit de bio-industrie. Het wordt altijd onder stoelen of banken gestoken, maar daar wordt toch wel zoveel voor ontbost, en water voor gebruikt. Een goeie docu daarover is cowspiracy op Netflix.

Dymphy -

Ja! Dat klopt. Ik eet plantaardig (geen dierlijke producten) en mijn CO2 uitstoot over het algemeen is zwaar lager dan de gemiddelde vleeseter (en ik rij elke week 250 km met een auto) – kun je nagaan!

Kiki -

Wat een informatief artikel. Je kan zien dat je er veel tijd ingestopt hebt en dat je ook echt achter de boodschap staat. Dat vind ik mooi om te zien. Ik probeer ook iets bewuster te shoppen, al koop ik nog wel regelmatig goedkope kleding bij de H&M *guilty*. Ik zal in ieder geval de docu op netflix gaan bekijken- die stond sowieso op mijn lijstje.

Merel -

Leuk artikel. Vond het interessant en pas toen ik onderaan was zag ik dat het een advertorial was, absoluut geen probleem want ik vond het leuk om te lezen en heb er handige tips uitgehaald.

Bianca -

Goed artikel Willemijn! Ik probeer dit zelf zoveel mogelijk te doen (dus niet alleen op het gebied van kleding). Zo lees ik bijna alles digitaal (ook tijdschriften), leen dvd’s uit onze bibliotheek, koop het liefste meubels die van bijvoorbeeld gerecycled hout zijn, eet ik zoveel mogelijk biologisch/ecologisch verantwoord etc. Niet omdat het ‘hip’ is, maar omdat ik onze aarde zo belangrijk vind. Al een tijdje ‘stoorde’ ik me bij diverse bloggers en vloggers aan hun weggooi-mentaliteit en mij zul je dan ook nooit vinden in een Primark. Ja het is goedkoop en ik weet dat niet iedereen hetzelfde budget te besteden heeft, maar ik heb zelf dan liever minder kleding of spullen en kies voor kwaliteit boven kwantiteit. Een mooie (spirituele) quote die hierbij past (en waar ik echt naar probeer te leven): ‘Zo binnen; zo buiten’. Wat wij eten, denken, voelen, dragen etc. zien we uiteindelijk ook weerspiegeld in de wereld om ons heen.

Rowan -

Goed artikel meiden! Ik ben sinds een paar jaar ook meer gaan nadenken over kleding en het aanschaffen daarvan op een zo duurzaam mogelijke manier. En kleding die ik niet meer wil/pas breng ik altijd naar een tweedehands winkeltje in het dorp. Als mijn kleding verkocht wordt krijg ik 40% van de opbrengst, en er gaat ook 40% naar een goed doel voor kinderen in Roemenië. Win-win situatie dus. :)

Kristien -

Handige tips!
Ik ben sinds vorig jaar ook begonnen met meer duurzame kleren te kopen. Ik probeer nu bijvoorbeeld enkel van ethisch verantwoorde merken te kopen (die gelukkig tegenwoordig hippere kleren maken dan vroeger) en beter te zorgen voor wat ik al in mijn kleerkast heb hangen.

Leonie -

Goede tips allemaal. Helaas doe ik dit zelf echt veel te weinig maar ik zal erop proberen te letten.

Het enige waar ik altijd mee zit, mijn spijkerbroeken! Ik krijg altijd schuurplekken tussen mijn benen vanwege het fietsen en lopen. Dit gebeurt bij spijkerbroeken van elke prijs, dus vaak koop ik mijne bij de H&M en Zara.
Maar waar kan ik nou spijkerbroeken kopen die duurzamer zijn, zonder dat ze gelijk 100 euro zijn? Dat is echt te duur voor de tijd die ze meegaan bij mij.

Iemand tips?

Kristien -

Je kan misschien eens kijken bij MUD Jeans. Ik denk dat zij je aangekochte jeans of herstellen, of recycleren via hun eigen recyclagesysteem.

Laure -

Super leuk en interessant artikel! Heel goed dat jullie hier ook aandacht aan besteden. Ik was ook altijd een fervent H&M en Primark shopper, kwantiteit boven kwaliteit. Maar na het lezen van verschillende artikelen over de kledingindustrie ben ik al meer dan 2 jaar om. Beter voor de wereld en ik heb ook nog eens veel meer en langer plezier van mijn kleding. Uiteindelijk ben ik waarschijnlijk niet eens heel veel duurder uit!

Reageer ook