Zelf glühwein maken

 Als het buiten eenmaal gaat vriezen, dan is het tijd voor glühwein wat mij betreft. Ik vind het vooral heerlijk om te drinken na een lange wandeling in de kou, gezellig bij de Kerstboom en met je rug tegen de kachel. Dit is hoe je het zelf kunt maken!

 Wat heb je nodig?

  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • zakje kruidnagels
  • 1 vanillestokje
  • 1 liter soepele rode wijn
  • suiker (naar smaak toevoegen)

Je kunt op twee manieren de citrusvruchten er in verwerken. Je kunt ze in parten snijden, of gewoon in hun geheel  in de pan doen. Als je ze snijdt, wordt de wijn wat zuurder. Het is maar net waar je van houdt.

Recept

Giet de wijn in een ruime pan. Voeg de partjes (of hele citrusvruchten), de kruidnagels en de kaneelstokjes bij de wijn.

Als ik de citrusvruchten in het geheel in de pan doe, steek ik de kruidnagels in de citrusvruchten zodat de smaak van de vruchten net iets beter vrij komt.

Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit ook toe aan de wijn.

Verwarm het mengsel zachtjes. Laat de glühwein niet aan de kook komen, want dan verdampt de alcohol.

Laat de smaken minimaal 15 minuten in de wijn trekken. Voeg daarna naar eigen smaak suiker toe en roer het geheel weer door. Alert: er gaat best wel veel suiker in aangezien glühwein behoorlijk zoet moet zijn qua smaak. Daarom moet je ook naar eigen smaak suiker toevoegen, de een houdt nu eenmaal meer van zoet dan de ander.

Daarna is het tijd om de glühwein te zeven en te serveren. Ik doe de wijn dan eerst in een maatbeker die tegen hitte kan. Als de wijn afgekoeld is, giet ik het terug in de fles zodat ik wanneer ik wil een glaasje er uit kan schenken en kan verwarmen in de magnetron.

Mijn moeder en zus hebben het mogen proeven en die vonden het erg lekker. Mijn moeder vond het zelfs lekkerder dan de flessen glühwein die je kant en klaar kunt kopen. Dus dat zegt wel wat! En het huis ruikt ook meteen gezellig en feestelijk. Aanradertje!

10 reacties

Dorien -

Wanneer komt het recept van de zoete aardappelsoep online?

Tessa -

Aaah, gluhwein is zoo lekker! Ik koop het alleen kant-en-klaar bij de jumbo, die is ook heerlijk (en supergoedkoop!).

Door -

Het kookpunt van alcohol is 78 graden in tegenstelling tot 100 van water dus ook als de wijn niet kookt verdampt er al alcohol.

Kim -

Maar je moet er wel rekening mee houden dat er alleen wijn en wat citrusvruchten etc. in de pan zit, en geen water. De wijn zal dus pas koken als je belletjes ziet, net als normaal. 😉

Elvy -

Ik denk dat het idee is dat je de wijn niet boven de 78 graden verwarmd omdat deze dan al kookt. Het is niet zo dat een vloeistof pas kookt bij 100 graden (net zoals water 😉 ) En trouwens, wijn is niet alleen alcohol, maar een mengsel van alcohol, water en wat andere dingen ^^

Annelei -

Leuk recept, lekker winters! Ook een leuk winterdrankje; dezelfde ingrediënten (behalve de citroen en iets meer kaneel en kruidnagelen), maar dan in plaats van wijn 12 appels toevoegen! Daarna alles stampen en door een zeef halen; dan heb je lekkere gekruide appelcider (zonder alcohol dan)!

Margot -

Leuk recept, ik heb nog nooit gluhwein gemaakt!

kIM -

Jummm, klinkt lekker! Maarre ik zat eigenlijk op een orgastisch soeprecept te wachten (toch?).

Willemijn -

Hihi! Die komt binnenkort! Omdat het een samenwerking is, hebben we zelf de plaatsingdatum niet helemaal zelf in de hand dus hij laat nog even op zich wachten! :)

Milou -

Ik heb dit artikel niet kunnen lezen omdat door 3/4e van het scherm een Oxxio reclame staat. Er blijft een klein balkje over om te lezen en dat is niet erg prettig…

Reageer ook