Verjaardagstaart!

Ieder jaar als ik jarig ben maak ik een taart. Vaak is dat een appeltaart of een Mon Chou taart. Maar dit jaar wilde ik eens een keer iets anders. Iets met een twist. Ik had nog salted caramel kruidnoten van Van Delft in huis en daar wilde ik iets mee doen. Dat moest mijn verjaardagstaart worden!

Ik zocht een basic recept op voor cheesecake en gaf daar mijn eigen draai aan. Ik had nog nooit een cheesecake gemaakt, maar het verschilt niet zoveel van het maken van een Mon Chou taart. Dus deze taart was ook nog eens een experiment. Maar zeker een geslaagd experiment!

Benodigdheden

  • 200 gram verkruimelde Bastognekoeken
  • 200 gram roomboter
  • 150 gram witte kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 600 gram Mon Chou (roomkaas)
  • 125 ml slagroom
  • 100-150 gram salted caramel kruidnoten of normale kruidnoten

En vergeet niet alle benodigdheden voor het maken van de salted caramel saus. Deze kun je vinden in het gelinkte artikel die je hier ziet staan: Dit recept van Zoetrecepten is fantastisch en werkt heel goed.

Recept

1) Verwarm de heteluchtoven voor op 150 graden en vet een springvorm in met boter of een bakspray. Laat de boter en Mon Chou op kamertemperatuur komen.

2) Verkruimel de Bastognekoeken. Ik doe ze altijd in een dubbele plastic zak en sla ze kapot met de knoflookpers. Gaat prima!

3) Smelt 100 gram roomboter in een steelpannetje en meng de Bastognekoeken er door heen met een lepel. Zet het vuur meteen laag zodra je de Bastognekoeken er in doet om aanbranden te voorkomen.

4) Druk het mengsel van de Bastognekoeken met de bolle kant van de lepel op de bodem van de springvorm. Zet de springvorm aan de kant en laat het voor wat het is.

5) Meng in een kom 100 gram roomboter met 150 gram witte kristalsuiker. Mix het daarna tot een romig mengsel.

6) Splits de twee eieren. Doe het eiwit in een andere kom. Voeg de eierdooiers toe aan het boter- en suikermengsel. Mix de eierdooiers er door heen.

7) Mix daarna de Mon Chou en de slagroom er ook door heen tot het een luchtig mengsel wordt. Neem hier de tijd voor.

8) Klop de twee eiwitten in de andere kom stijf met de mixer. Ik vind dit altijd heel leuk om te doen. Ik vind het altijd zo wonderlijk dat dit zo’n wit, stijf goedje wordt. Ik krijg dan altijd zin om schuimpjes te maken.

9) Schep daarna de geklopte eiwitten met een grote lepel door het Mon Chou mengsel. Hier wordt de cheesecake heel luchtig van en het zorgt tegelijkertijd voor iets meer stevigheid.

10) Voeg dan als laatste stap naar smaak 100 gram of 150 gram salted caramel kruidnoten toe aan het beslag. Mocht je die nu niet hebben, kun je ook wat salted caramel saus toevoegen aan ‘normale’ kruidnoten. En mochten er nu helemaal geen kruidnoten te koop zijn, kun je ook speculaas in grote stukken breken. Dan meng je wat salted caramel saus met de stukken speculaas.

11) Verdeel het mengsel over de Bastognekoekenbodem. Zet de cheesecake daarna in de oven. Het verschilt per oven hoe lang de cheesecake er ongeveer in moet. Blijf er vooral bij. Ik zou het minimaal 50 minuten doen en maximaal 70 minuten. Dus kijk vooral of de bovenkant niet te bruin wordt. Die van mij is gelukkig nog net goed gegaan, haha!

12) Cheesecake is wel het lekkerste als het koud wordt gegeten, dus zorg dat je het goed af laat koelen. Het eerste uur laat ik het buiten de oven afkoelen, daarna nog twee uur in de koelkast.

Dat geeft je genoeg tijd om de salted caramel saus te maken en deze ook af te laten koelen.

De rest is simpel. Ik sprenkelde de salted caramelsaus over de cheesecake heen…of nou ja: sprenkelde? Ik wilde gewoon lekker veel! Daarna legde ik er salted caramel kruidnoten op de cheesecake ter versiering.

En de smaak? Heerlijk! Het beslag was heerlijk luchtig, echt goed gelukt dus daar was ik best een beetje trots op! En wie zegt er nu nee tegen salted caramel? Ik niet in ieder geval. Leuk dat ik nu weer iets toe kan voegen aan mijn rijtje met verjaardagstaarten.

PS: deze taart is het hele jaar door lekker dus probeer ‘m zeker eens!

6 reacties

Teddy -

Oh dit ziet er echt heerlijk uit!

Amy -

Oeh, salted caramel taart.. dat klinkt heel goed! Hoewel ik de kruidnoten van Van Delft niet zo heel erg lekker vond moet ik eerlijk zeggen, maar wellicht kan het ook met Tony’s? 😉

MARIJKE -

Ohh dit klinkt echt heerlijk! Mooi dat hij zo goed gelukt is!

martina -

ziet er spannend uit! leuk, wat anders dan anders… Ik begin wel te twijfelen of ik je wel gefeliciteerd heb, dus bij deze nogmaals,of flink te laat maar niet minder gemeend; van harte! haha

Femke -

Oehlala, dit klinkt heel erg lekker!

marije -

Ik had je taart op insta voorbij zien komen en vond hem er heerlijk uit zien. Vroeg mij al af hoe je deze maakte. Klinkt echt als een super makkelijk recept.

Reageer ook