Sinterklaas of Kerst?

Vijf december is nog maar net achter de rug of Kerst staat alweer voor de deur. Laatst bij een vlog was er ook een reactie van iemand die opmerkte dat Nederlanders steeds meer naar Kerst neigen te hangen. De hamvraag van vandaag: Sinterklaas of Kerst?

Bron foto: Unsplash – Tim Gouw

Vorig jaar bleek al uit een enquête van ING dat het Sinterklaasfeest steeds minder populair lijkt te worden ten opzichte van het Kerstfeest. En ik denk niet dat Sinterklaas toegenomen is qua populariteit in 2016, integendeel. Het zegt al genoeg dat er zware beveiliging aanwezig was tijdens de intocht van Sinterklaas dit jaar om demonstraties en eventuele rellen te voorkomen.

Sinds ik met mijn vriend een relatie heb, vierden wij Sinterklaas samen met een andere familie die mijn vriend al heel lang kent. Dat was altijd heel gezellig. In het begin waren we nog heel fanatiek met surprises en gedichten, later werd dit steeds minder en deden we alleen nog een spel omwille van de drukte en tijd die het maken van een surprise in beslag nam. Dat vond iedereen stiekem wel fijn geloof ik, het scheelde tijd en was net zo gezellig.

Afgelopen keer heb ik 5 december doorgebracht met mijn vriend en schoonmoeder. We hadden allemaal een kleinigheidje voor elkaar, het was gewoon voor de gezelligheid. Ik merk dat ik persoonlijk ook niet veel stil sta bij alle discussies rondom Sinterklaas. Ik heb geen zin om daar mijn energie in te steken en ik vind alle (uit de hand lopende) discussies op o.a. Facebook over dit onderwerp enorm vermoeiend.

Na Sinterklaas merkte ik dat ik meteen zin had om de Kerstboom op te zetten. Eigenlijk doen wij verder nooit iets aan Kerst behalve een kerstboom versieren en uit eten gaan, omdat we dus al Sinterklaas vieren. Dat is meer een traditie geworden de afgelopen jaren, terwijl ik zelf merk dat ik Kerst veel leuker en gezelliger vind. Ik ben gek op de kerstsfeer overal. Tja, ik ben niet voor niets een Kerstkind! Ik zou het in principe veel leuker vinden om Kerst te vieren in plaats van Sinterklaas, gezellig met allemaal leuke pakjes onder een boom. En dat je dan op Eerste Kerstdag een deel uitpakt en op Tweede Kerstdag de rest, dat lijkt me zo gezellig. Ik kan me best voorstellen dat ik later deze traditie in een leuke vorm ga voortzetten met mijn eigen gezin en Sinterklaas dan laat voor wat het is.

Tegelijkertijd kan ik me wel voorstellen dat de traditie van Sinterklaas vieren (op de basisschool) heel erg leuk en spannend is voor kinderen. Ik heb het zelf als kind niet meegekregen, omdat ik al meteen wist dat het allemaal nep was maar de gezelligheid op school vond ik heel leuk. Ik heb er dus nooit echt iets mee gehad en met Kerst natuurlijk ook niet, maar ook als kind was ik altijd al geobsedeerd door alle mooie lichtjes.

Daarnaast zette mijn moeder altijd een winterdorpje neer in huis met allerlei lichtjes in december en dat vond ik ook altijd ontzettend leuk. Als kind hing ik dus ook wat meer naar de Kerstperiode.

Voor mij is in ieder geval de vraag vrij makkelijk besloten als Kerstkind zijnde: ik zou het liefste Kerst vieren en het lijkt me heerlijk om hier een leuke traditie van te gaan maken.

Ik ben heel benieuwd waar jouw voorkeur naar uit gaat en of je het überhaupt viert. Hoe zit(ten) jullie traditie(s) in elkaar? Heb je een bepaald ritueel? Het lijkt me leuk om ideeën op te doen.

25 reacties

Nina -

Zoals eerder gezegd is Sinterklaas in België niet echt een feest; kinderen krijgen een cadeautje maar verder niks. Ik heb geen kinderen dus voor mij is het al helemaal een gewone doordeweekse dag.
Ik weet niet of dit ook typisch Belgisch is, maar op mij komt het gek over om met Kerst op restaurant te gaan. Hier bij ons is dat een feest dat je thuis viert met familie. Wij gaan op kerstavond altijd naar mijn ouders, op kerstdag naar mijn schoonouders. Tweede kerstdag is het gewoon weer aan het werk, volgens mij krijgen nog maar weinig mensen daarvoor vrijaf en is het niet echt een ding meer. Kort en krachtig dus, en maar goed ook, want een week later begint het toch weer van vooraf aan :)
Prettige feesten meiden! xxx

Evie -

Kerst! Ik hou van de hele sfeer eromheen, zowel binnen als buiten. De lampjes, kerstmuziek, kaarsjes aan, kerstboom, kerstmarkten afstruinen met warme chocoladmelk bij de hand, gezelligheid met de familie, leukere films op tv etc, etc, etc. 😉 Ik kan echt enorm genieten van deze dingen en kom dan echt even tot rust. Misschien mijn afwijking hoor, haha. En vind Sinterklaas ook leuk, maar kan daar zelf niet zoveel mee.

Kirsten -

Ik ben gek op beide, maar door alle, in mijn ogen, onnodig uit de hand gelopen discussies vind ik Sinterklaas een stuk minder leuk geworden. En dat vind ik heel zonde. Kerst vind ik heerlijk. Op de kroeg, met club, ouders en andere vriendinnen vier ik meerdere keren kerst. Vooral lekker eten staat bij ons centraal, bij m’n ouders gaan we vaak voor een vier of vijf gangen diner, en we krijgen vaak een cadeau. Super gezellig!

Kimberly -

Hmm, van deze twee kies ik voor kerst, vooral vanwege de gezelligheid die het uitstraalt met al die lichtjes en sparkles! En het is ook wel een goed excuus voor een leuke feestelijke make-up look 😉 Maar met de originele traditie van kerst heb ik dan weer niet zoveel mee. Sinterklaas heb ik van kinds af aan al nooit leuk gevonden dus dat vieren we dan ook niet. Al met al ben ik eigenlijk niet echt een feestdagen type, haha.

Ann -

Ik kies voor sinterklaas! Met name omdat kerst helemaal niks met cadeautjes oid te maken heeft (en nee, ik ben absoluut niet gelovig). Vind het geknutsel met sinterklaas gewoon super gezellig en heb er ook leuke herinneringen aan. Kerst vind ik ook harstikke leuk, maar dan met name het dineren en de aankleding.

Denise -

Hier thuis is het Kerst, Kerst, Kerst. Het hele jaar door, wel even uitleg. Mijn ouders hebben een woon, deco en cadeau winkel. Zodra kerst voorbij is, gaan wij alweer kijken naar nieuwe collecties, die worden dan in het voorjaar besteld en in augustus komen de eerste dingen alweer binnen. Je snapt dus dat bij ons Kerst fanatiek gevierd wordt haha. Sinterklaas hebben we dan ook voor het laatst gevierd toen mijn broertje er nog in geloofde, maar dat is inmiddels ook alweer bijna 10 jaar geleden ofzo

Haydée -

In België wordt Sinterklaas wat anders gevierd dan in Nederland. De focus ligt vooral op lekkers en op pakjes voor kinderen. We maken ook geen gedichtjes voor mekaar, maar schrijven eerder een brief naar de Sint. Mijn man en ik vieren Sinterklaas ook, al hebben we geen kinderen. We gooien een munt op, en daarmee bepaalt het lot wie dat jaar Sinterklaas is. Die zorgt ervoor dat ‘de Sint langskomt’ met snoepgoed.
Hoewel Sinterklaas en kerst heel gezellig en ongedwongen horen te zijn, vind ik het wel belangrijk om aandacht te besteden aan wat je koopt voor kinderen. Ik schreef een blogpost over hoe speelgoedwinkels kinderen in een bepaalde richting ‘duwen’ met gendergekleurd speelgoed: http://www.workinheels.be/womenempowerment/wat-ligt-er-in-mijn-schoentje/

nanoe -

de eerste 3 zinnnen ben ik het helemaal mee eens. Ik woon in nederland, maar zo heb ik het ook geleerd om te vieren. Ik merk wel dat de latere generaties niet meer van het vieren van feestdagen zijn, waar er vroeger nog familiediners met kerst werden gehouden en dergelijke zie ik dit nu toch steeds meer verdwijnen, zo van ieder doet zijn ding met het gezin. op zich jammer.

Laura -

Ik hou echt van allebei! Wanneer ik in november en december door de winkelstraten loop, probeer ik echt zoveel mogelijk van de sfeer op te pikken. Ik vind het geweldig om mensen sinterklaascadeautjes te zien kopen, of bij andere mensen de kerstboom te zien staan. Word ik erg gelukkig van!

Inge -

Sinterklaas!! Zekers :) Wij vieren hier thuis ook kerst, vaak eten we bij familie 1e kerstdag en hebben we gewoon een dagje met het gezin op 2e kerstdag. Verder doen we er niks aan. Maar met sinterklaas gaan we vaak naar mijn opa en oma, we schrijven gedichten, vaak vier ik met vriendinnen ook sinterklaas met surprises etc. Dus voor mij sinterklaas <3

Mare -

Sinterklaas! Waarom? Het is een stuk ongedwongener, veel minder opgelegd. Niemand kijkt vreemd op als je niet aan Sinterklaas doet, of de avond alleen doorbrengt. Het leven gaat gewoon gezellig door met alle gezelligheid. Kerst is deprimerend, verplicht en het lijkt wel alsof alles stilstaat…..

Mya -

Wij doen niet aan Sinterklaas, vroeger wel, maar later mocht ik kiezen wanneer ik cadeaus wilde doen en eerst koos ik voor Sinterklaas, maar later ben ik toch geswitcht naar kerst omdat ik met kerst gewoon iets miste en aan Sinterklaas hecht ik geen waarde.
Wij pakken altijd gezellig alle cadeautjes uit op 1e kerstdag in de middag. Meestal doen we daarna bordspelletjes en tot slot gaan we lekker eten (meestal zorg ik er wel voor dat ik makkelijke dingen heb zodat ik niet in de keuken hoef te staan, maar dat het b.v. de oven in kan). Nu alweer helemaal zin in!

Manon -

Ook sinterklaas! Kerst vind ik zo nep gezellig verplicht leuk doen tegen elkaar 😉

Wendy -

Ik ben een grote kerstfanaat. Nu is het misschien wel handig om te vermelden dat ik Belgische ben. Heb de indruk dat Sinterklaas in Nederland meer gevierd wordt/werd dan in België. In België komt de Sint puur voor de kinderen. Als volwassene is het leuk om de verraste blik van de kinderen te zien als ze ontdekken wat de goedheilig man heeft gebracht, maar verder wordt er vor volwassenen niets gedaan: geen cadeau’s, geen spelletjesavonden, niente. In onze familie wordt kerstmis vooral op 24/12 gevierd. De avond voor kerstmis dus. Langsgaan bij familie, gezelligheid, lekker eten en nadien cadeautjes uitpakken bij de kerstboom. Op 25/12 gaan we vooral langs bij familie die we de avond voordien niet hebben gezien. Of uitbuiken van al het eten :)

Larissa -

Ik ben dol op Sinterklaas. Ik hou van de gezelligheid en de spanning van de cadeautjes die iedereen krijgt. Ik heb een vrij groot gezin (gescheiden ouders) en Sinterklaas is een van de weinige momenten dat echt iedereen bij elkaar is. Ik loop ook stage op een basisschool bij de kleuters en dat zorgt er ook wel voor dat ik 5 december nog erg leuk vind. Die kinderen zijn zo enthousiast! Verder ben ik ook dol op kerst en verslind ik vanaf 6 december kerstliedjes en films en hou ik van de gezelligheid en het lekkere eten dat erbij hoort.

Mieke -

Wij thuis zijn van ‘team sinterklaas’. Het is zo fantastisch om mensen te verrassen met een mooie rijm en een klein pakje, en dan bedoel ik niet mensen uit je eigen gezin, maar juist mensen (vrienden/familie/bekenden) die je om wat voor reden dan ook een hart onder de riem wilt steken. Of juist die je een beetje wilt plagen. Ook dit jaar gedaan, bij een vriendin op de deur gebonsd, pakje achter gelaten en hard weg gerend, en bij iemand die geemigreerd is een pakje opgestuurd. Uiteindelijk vertel ik wel dat ik/wij het waren, maar laat ze eerst maar eens raden :-)
Verder is mijn broer met sinterklaas jarig (niet handig als kind…), en daarom zijn we vaak toch al bij elkaar.
Kerst is voor ons gewoon gezellig samen zijn, maar geen pakjes en toestanden. Heerlijk hoor!

chantal -

Ik ben dol op sinterklaas. Vroeger pakjesavond, nu surprises, en ik kan lekker sinterklaasspul bakken en opeten. Ik vind het best jammer dat sinterklaas voor mijn gevoel veel minder leeft, alleen nog maar onder kleine kinderen zie ik in mijn omgeving. De rest doet kerst. Terwijl ik , als enige in de familie, een gruwelijke hekel heb aan kerstmis. Ik heb altijd het gevoel dat het verplicht gezellig moet zijn en dat werkt averechts. Kerst is ook altijd zo veel. Je 2 dagen volproppen, het huis een maand van te voren al helemaal versierd, de hele dag met familie… Niks voor mij.

PinkFairy -

Ik ben gek op kerst! Kijk er altijd zo naar uit! Had niks met Sinterklaas, misschien ook omdat ik niet in Nederland geboren ben. Maar sinds wij een kleine hebben wordt Sint wel steeds belangrijker… en aangezien ons zoontje op de eerste kerstdag geboren is (grootste cadeau ever) en ik zelf begin december jarig ben, is december bij ons de ultieme feest-maand! :)

Anne -

Leuk artikel! Wij vieren sinterklaas niet meer, alleen vier ik het nog wel eens met vrienden en huisgenoten. Ik hou van kerst, niet alleen vanwege het samenzijn met familie en lekker eten, maar ook om naar de kerk te gaan en de kerstboodschap te horen. Fijne kerst allemaal :)

Lucy -

Ik heb altijd meer van kerst gehouden. Ik kom uit een land waar kerst echt de grootste happening van het jaar is en heel uitbundig wordt gevierd (cadeaus onder de boom, specifieke traditionele gerechten bij elke maaltijd, traditionele koekjes bakken, oude sprookjesfilms op TV…), dus bij ons thuis is dat altijd een groot feest. Mijn ouders hebben ook meteen Sinterklaas “ingevoerd” toen we naar Nederland zijn gekomen dus ik ben opgegroeid met beide, maar zeker nu ik volwassen ben heeft kerst meer (traditionele) waarde voor me. Ik wacht wel altijd tot 6 december met de kerstversieringen, en we vieren Sinterklaas nog steeds, maar kleiner :)

Anna -

Ik ben gek op Sinterklaas! Ik denk vooral dankzij de herinneringen van vroeger en ik vind het leuk dat er zoveel bij komt kijken. De intocht, het sinterklaasjournaal, talloze films, pakjesavond, overal versieringen, sinterklaas en piet die in winkels ed zijn. In Nederland is kerst en de Kerstman niet zo’n ding. Daarom vind ik Sinterklaas leuker.

melissa093 -

Wij doen er eigenlijk allebei weinig aan. Sinterklaas slaan we helemaal over, en met 1e kerstdag gaan we naar een verjaardag, 2e kerstdag thuis en gourmetten met z’n 2en. Ik kan me moeilijk motiveren om de kerstboom van zolder te halen. Het is gewoon veel te veel werk, erg hѐ.

Marjan -

Wij vieren sinterklaas altijd uitgebreid, dat is al heel mijn leven, 25 jaar, traditie. Ik vond de kerstboom en lichtjes ook heel leuk, maar mijn ouders vonden het opzetten e.d. altijd zo’n gedoe.

Ik denk dat sinterklaas ook minder populair is, omdat er gewoon minder kinderen in Nederland zijn. We hebben vergrijzing in ons land, en daarbij is twee keer geld uitgeven aan cadeautjes misschien wat veel. Het is bij de meeste gezinnen traditie om samen te eten met kerst, denk ik, als je geen kinderen hebt is die traditie er niet met sinterklaas, voor zover ik weet. Dan gaat het om de cadeau’s.

Ik vier dus allebei, met vrienden en met familie :)

Romy -

Wat bijzonder om met kerst jarig te zijn! Zelf ben ik meer van Sinterklaas. Wij vieren Sinterklaas altijd met de hele familie, terwijl we met kerst niet iedereen zien. Ook vind ik het altijd erg leuk om met Sinterklaas voor iedereen cadeautjes uit te zoeken. Kerst vieren we zonder cadeaus.

marije -

Mij maakt het nu eigenlijk niet meer uit. Ik heb met beide niet echt wat. Vroeger vond ik kerst het leukste, mede door de kerstboom die iets magischs had.

Reageer ook