Herinneringen aan kerst

Kerst is by far mijn favoriete feestdag van het jaar. Zodra de laatste zomerdagen geteld zijn, kan ik al niet meer wachten op kerst. De lichtjes, het sfeertje, de gezelligheid, tijd doorbrengen met vrienden en familie en natuurlijk de aankleding! Vandaag deel ik een paar van mijn favoriete kerstherinneringen die me dierbaar zijn.

Ik heb vele liefdevolle, warme herinneringen aan kerst. Mijn moeder maakte ieder jaar met kerst een kip. Dat was elke keer weer smullen. Ook haalde ze ieder jaar rond half december de kerststal van zolder die ze zelf gezaagd en geschilderd had. De os en de ezel werden in de stal gezet en de drie wijzen ergens op een plek aan de andere kant van de kamer. Iedere dag kwamen ze een stukje dichterbij en met kerst kwam uiteraard baby Jezus in de kribbe te liggen.

We hadden allemaal ons eigen kersthuisje, waar een waxinelichtje in kon. Tijdens het kerstontbijt en het kerstdiner stond die bij ons bordje te schijnen. Het kerstontbijt was trouwens heilig bij ons thuis. Elk jaar trok mijn moeder het luxe servies uit de kast en dekte ze de ontbijttafel op haar mooist. We bakten broodjes, kookten eitjes, dronken sap (dat mochten we anders nooit haha!) en dan was het een gezellige bende aan tafel. Deze herinneringen aan kerst zijn een van de meest dierbare herinneringen aan mijn familie.

Als je mij vraagt om een herinnering te delen over de kerstboom, plopt gelijk het verhaal over ‘de werkjes-kerstboom’ op. Als kind maakten we op de basisschool jaar op jaar versieringen in de boom. Braaf namen we die mee naar huis en lieten ze aan mijn moeder zien. Mijn moeder ‘ooh’- en ‘aaah’-de bij elk werkje en… ze hing hem trots in de kerstboom. Met drie kinderen die alledrie werkjes maakten op school werd de doos met zelf geknutselde ballen en slingers ieder jaar voller (helaas zijn er geen foto’s van hihi!). En ieder jaar weer hing mijn moeder trots onze zelfgemaakte versiering op. Uiteindelijk hing er bijna geen één echte bal meer in. Ik weet zeker dat ze onze werkjes nu niet bepaald heel mooi vond, maar ze hing het toch op omdat ze er vrolijk van werd en ons werk wilde eren. Toen ik echter zelf van de basisschool af was en begon te puberen, maar mijn zus en broertje het ene naar het andere lelijke werkje mee naar huis bleven slepen, kreeg ik een beetje genoeg van die ‘werkjes-kerstboom’. Sterker nog, ik begon ‘m spuuglelijk te vinden en riep dat ik ‘een echte MOOIE kerstboom’ wilde. Dat jaar bood ik aan om de kerstboom te versieren. Uren vermaakte ik me met het ophangen van de lampjes, slingers en ballen. En sinds dien kijk ik ieder jaar uit naar het versieren van de kerstboom.

Dit jaar heb ik trouwens geen kerstboom. We zijn pas verhuisd waardoor de doos met kerstspullen ergens ver weg op zolder is beland. Daarnaast heb ik nu ik hoogzwanger ben, ook niet echt de puf om een boom te versieren. Ergens vind ik het wel jammer, maar ach, het komt volgend jaar wel weer. Desalniettemin probeer ik het huis wel een beetje kerstig aan te kleden dit jaar, door een echte klassieker in huis te halen: de kerstster. Ik heb hem op een bordje gezet, besprenkeld met gouden glitters en omringd met wat kerstgroen. Een paar waxinelichtjes erbij en tadaa, toch nog een kerststukje in huis! Ook wil ik deze slinger nog gaan maken waaraan je kerstkaarten kunt ophangen:

Het is een touwtje met daaraan kerststerren als hangplantje, wat dennentakjes en kaarten. Super leuk toch? En heel simpel te maken. Naast dat het leuk staat, heeft de kerstster trouwens ook nog een hele passende betekenis. Een kerstster staat voor dankbaarheid, warmte en liefde. Helemaal op z’n plek aan zo’n slinger dus! Voor meer leuke inspiratie met de kerstster check je deze instagram pagina.

Ik ben heel benieuwd naar jullie persoonlijke herinneringen aan kerst en wat jij dit jaar doet aan kerstdecoratie. Laat het ons weten in de comments! :-)

Foto door Mariska de Groot

Deze informatie wordt mede mogelijk gemaakt door Stars for Europe (SfE), een marketinginitiatief van Europese Poinsettia kwekers om consumenten en de groensector te informeren over soorten, teelt en toepassingen van Kerststerren. Het initiatief is van start gegaan in 2000 en de activiteiten van SfE vinden plaats in 16 Europese landen. Sinds 2011 wordt de campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie.

13 reacties

Janneke -

Mijn favoriete kerstherinnering is de laatste keer dat mijn moeder erbij was om het te vieren. Pas later besef je hoe dankbaar je voor die momenten moet zijn.

T. -

We gingen vaak naar mijn tante om kerst te vieren. Dan kwam ze helemaal uit Arnhem hier naar toe naar haar zus en nam dan iets lekkers mee. Musketkransen van chocolade met een rode lint er om heen, en roomboterkoeken van de bakker en warme chocolademelk met slagroom met iets er bij. . Dan kwam ze hier logeren bij mijn andere tante en dan hadden ze een zilveren kerstslinger door de kamer hangen met daar aan allerlei kerstkaarten, en uiteraard versiering. Verder hadden ze van die rode opvouwklokken die nu weer in de winkel ziet. Ze hadden er erg hun best op gedaan en ik vond het er dan ook heel sfeervol en gezellig. Ze deden dan ook spelletjes met de kinderen zoals memory, kwartetspel, en knikkerspel en kaatsenballen met drie of vier ballen de lucht in en dan weer opvangen(jongleren) zoals in het circus. Ze vermaakten je telkens met iets nieuws, tekeningen maken en kleuren en kleurboeken en haalden dan iets lekkers in huis. De sfeer was er niet koud en bedrukt maar eerder hartelijk en attent. Ze hadden er echt hun best op gedaan en het waren kerstdagen om naar uit te kijken en dat vergeet je niet zo snel meer. Zo rond de kerstdagen denk ik er nog wel aan terug hoe het toen is geweest. Het is nu niet meer wat het is geweest maar ik verlang er soms nog wel eens naar terug. Ze deelden met kerst dan ook kleine attenties uit aan de kinderen en dat maakte het natuurlijk extra leuk. We waren er dan heel blij mee wat we kregen. Wij hadden een kunstkerstboom met allerlei versiering kerstballen slingers lichtjes en een piek maar geen tekeningen. Ik herinner me dat we ook een schaapje in de kerstboom hadden en een piek die er ieder jaar in kwam. Die was zilverkleurig van kleur. Soms hadden we ook engelenhaar in de kerstboom maar daar zat glasvezel in en dat sneed zo in je vingers als je dat vastpakte dus deden we dat maar niet meer. Kip en rollade waren vaste prik met kerst en de kersstol en amandelstaaf roomboterkransjes chocoladekransjes met musketten en kersenvulling. Tegenwoordig zijn de kerstdagen letterlijk en figuurlijk koud en die sfeer is er niet zo meer dan toen en dan denk ik daar nog altijd aan terug aan hoe het toen was. Tegenwoordig is de tijd ruw en hard en dan denk je aan zwervers en daklozen die geen dak boven hun hoofd hebben en mensen die het minder hebben. Dat kerst meer is dan de kerstboom en lekker eten is. meer is dan uiterlijk kerstboom en pakjes en gadgets alleen en dat wij ook aan onze medemensen denken. . .

amber -

Mijn favoriete kerstherinnering is dat we elk jaar met mijn moeder naar de v&d gingen en dat iedereen dan een mooie speciale kerstbal mocht uitkiezen. Nog steeds hangen ze in de boom en bij elke “bal” weet ik nog precies waarom ik hem koos. Mijn favoriet is de glazen ballerina die ik elk jaar heel hoog in de boom hang omdat ik doodsbang ben dat je eruit wordt gestoten! Later ga ik dit ook met mijn kinderen doen!

Renée -

Wat leuk om te lezen. Mijn mooiste kerstherinnering is van vorig jaar. 2015, eerste kerstdag, hadden wij na een paar maanden een positieve zwangerschapstest. Wat waren we blij! Nu vieren we deze kerst met onze dochters (2 en 4 maanden).

Mare -

Superleuk en goed geschreven. Maar waarom niet een paar dagen eerder dan had ik tijd om eens rond te snuffelen en te bestellen?

Channah -

Ik vind zo’n kerstster echt onwijs leuk, maar ze zijn giftig voor onder andere katten, en laat ik er daar nou net 2 stuks van hebben, dus helaas.. Prachtige foto trouwens, die bij de kerstboom met Jelle!

Diana -

huh mocht je nooit sap drinken behalve met feestdagen? :(

Willemijn -

Haha nope! Alleen ‘luxe’ drankjes zondagochtend bij het ontbijt, één glaasje het weekend en tijdens feestdagen. Verder ben ik groot gebracht op water, thee en melk.

Diana -

Dat is ook lekker natuurlijk

Nanda -

Leuk artikel! Kerst is ook mijn favoriete periode van het jaar.
Overal ademt het gezelligheid en warmte.
En extra lekker eten heb ik ook veel zin in.

Mijn persoonlijke herinnering aan kerst is dat typische gevoel.. Er hangt een speciale sfeer.
Dat vond ik altijd wel knap van mijn ouders, hoe zij die speciale kerstsfeer konden creëren op die 25 december, en zonder het al te gek te maken. Er was lekker eten, we speelden spelletjes en mijn ouders trokken hun mooiste kleren aan. Ik denk dat ik dát nog wel het meest speciale vond. :)
En wat ook echt een herinnering is, is dat ik de dag zó lang vond duren. Haha.

Fijne feestdagen allemaal!

Paola -

Leuk artikel! Ik hou ook echt van kerst. Wij aten vroeger altijd iets van wild met stoofpeertjes en duchesses! De kerstboom was altijd vrolijk gekleurd en had bijna geen werkjes van ons erin op eentje na! 7 jaar geleden bleek dat mijn man precies dezelfde had gemaakt.

Diana -

super leuk, wat toevallig!!!

Dionne -

Ik hou van kerst en alles wat er bij komt!
Ik probeer mijn huisje zo veel mogelijk te versieren en ieder jaar koop ik een mini kerstboom. Ik hoop snel in een echt huisje te wonen, ik woon nu in een studio, zodat ik helemaal los kan gaan met versieren.
Van vroeger weet ik echt niet meer zoveel, maar ik weet nog wel de sfeer en iedereen die er was om Kerst met ons/met elkaar te vieren. Mijn moeder hing ik ook alles aan de boom of als we iets anders hadden gemaakt dan legde zij dat neer. Spuuglelijk maar toch deed ze dat

Reageer ook