Collateral Beauty

Op het moment dat ik de trailer voorbij zag komen van de film Collateral Beauty wist ik het meteen: deze film wil ik samen met Willemijn zien in de bioscoop. En wauw, wat een film zeg. Ik vertel je er meer over zonder teveel te verklappen.

De cast bestaat volgens ons uit hele goede acteurs:

Will Smith Howard Inlet
Edward Norton Whit Yardsman
Keira Knightley Aimee More / “Love”
Michael Peña Simon Scott
Naomie Harris Madeleine
Jacob Latimore Raffi / “Time”
Kate Winslet Claire Wilson
Helen Mirren Brigitte / “Death”
Enrique Murciano Stan
Kylie Rogers Allison Yardsham

 

De film gaat in het kort hierover: “Howard (Will Smith) is een succesvol reclameman uit New York maar na het overlijden van zijn zesjarige dochter zit hij totaal in de put. Zijn collega’s zoeken uit hoe ze hem uit de depressie kunnen krijgen en ontdekken door een privédetective dat hij brieven schrijft naar “Death” (de Dood), “Love” (de Liefde) en “Time” (de Tijd). Omdat het bedrijf verliezen lijdt door zijn depressie, maken zijn collega’s een plan om hem geestelijk ongeschikt te laten verklaren en zorgen er voor dat Dood, Liefde en Tijd tot leven komen door middel van toneelspelers (Helen Mirren, Keira Knightley en Jacob Latimore) en beginnen te praten met Howard. Dit heeft onverwachte resultaten want door de gesprekken begint een onverwacht genezingsproces.”

https://www.youtube.com/watch?v=isQ5Ycie73U

 

https://www.youtube.com/watch?v=GYiGuavAIww

https://www.youtube.com/watch?v=px2q8ERftHY

 

Sommige recensenten vonden de film ongeloofwaardig, maar wij vonden juist het verhaal zo origineel en voor de verandering een keer niet voorspelbaar dat wij daar ons totaal niet aan gestoord hebben. Wij vonden het verhaal steengoed in elkaar zitten en de verhaallijnen mooi in elkaar overlopen. Het verhaal is tot op detail uitgedacht, iets wat wij heel leuk vonden om naar te kijken. Het maakte dat de kleinste details soms de grootste boodschappen verborgen. En soms had je het pas door aan het eind van de film toen alles bij elkaar kwam.

Het verhaal werkt heel goed naar een einde toe en het slot was heel verrassend. Het verhaal was toen helemaal rond. Het is zo’n film waarbij je blijft zitten tijdens de aftiteling omdat het indruk op je maakt. Wij hebben de hele weg naar huis het nog gehad over Collateral Beauty. Over alle prachtige, diepgaande boodschappen die er in de film zaten. Over de mooiste scènes. Over alle acteurs die het zo mooi neer hebben gezet. Wij zeiden al tegen elkaar: “Wij zijn fan van Will Smith.” Maar ook Helen Mirren die de Dood vertolkt, paste geweldig in deze rol. Sowieso het concept van Dood, Liefde en Tijd vonden we heel erg mooi. Het is een film waar je nog eindeloos over kunt filosoferen.

Vanaf een bepaald moment van de film, konden we ook niet meer stoppen met snikken. Normaal huilen we niet snel en zo ja, dan is het even om een bepaalde scène met een paar traantjes. Maar niet constant. De laatste drie kwartier biggelden echter de tranen over onze wangen bij het zien van Collateral Beauty. En ook de mooie muziek speelde daar een grote rol in naast het mooie, meeslepende verhaal. Dit is een film waar je ook wel tig prachtige quotes uit kunt halen, schitterend!

De film gaat natuurlijk onder andere over de dood van een zesjarig dochtertje en ook over ziekte. Mocht je op dit moment iets soortgelijks meemaken/verwerken, moet je misschien even afwegen of je klaar bent om deze film te zien. Het kan confronterend zijn maar  wellicht ook heel mooi, ondersteunend en helend.

Wat een waanzinnig mooie film was dit, wij snappen geen bal van de slechte recensies. Het enige wat we denken bij het lezen van die recensies is: ‘Hebben die mensen geen gevoel?’ en ‘Wat een zeikerds!’ Wij als consumenten vonden het een prachtige film.

Voor ons is het in ieder geval een van de mooiste drama’s die we hebben gezien en een film die veel indruk op ons heeft gemaakt. Wauw. We willen ‘m nog een keer zien!

“Be sure to notice the collateral beauty. It’s the profound connection to everything.” – Collateral Beauty

14 reacties

joy -

Ik heb dan blijkbaar geen gevoel.

Een eindeloze braaksessie van over-sentimentele pretentieuze dialogen, afgeraffelde scenes, dunne verhaallijntjes, een shitload aan toevalligheden en een berg drama van veel te veel verschillende personages die in krap anderhalf uur door je strot gedouwd wordt.
De film neemt een cynisch loopje met rouw.
Ik ben echt fan van Will Smith, de hele cast is trouwens prima, maar deze film slaat op nagenoeg alle vlakken de plank volledig mis. Zelfs met amper een jaar filmschool op zak kan ik zien hoe verhaaltechnisch slecht deze film in elkaar zit.
Maar, goedkoop sentiment scoort en deze film bewijst dat wederom.

Martine -

Goh, ik vind dat zo bijzonder hoe meningen zo uiteen kunnen lopen. Ik heb zelf gemerkt bij deze film dat heel veel mensen geraakt waren. Jij bent ook geen “leek” zo te horen aan de kennis die je hebt. Ik ben blij dat ik geen filmschool doe, lijkt me persoonlijk niet leuk om op die manier films te bekijken. Heb je er dan wel plezier aan of analyseer je tijdens de film zoveel -net als een chef-kok in andermans restaurant- van wat goed/niet goed is dat je niet meer een film bekijkt zoals voorheen? PS: Geen aanval hoor, ik verwoord het misschien nogal boers. Ik ben gewoon benieuwd hoe je dan nu naar films kijkt t.o.v. een jaar geleden.

Martine -

En ik ben dan ook heel benieuwd welke films jij wel goed vindt en waarom? :)

joy -

Er zijn eindeloos veel films die ik fantastisch mooi vind. Ik ben niet zo arrogant om te denken dat er geen goede films zijn (dat lijk je een beetje te in insinueren met je comment)
Ik zal een knullige vergelijking maken.
Jij koopt een oogschaduwpallet met een fantastisch mooi verpakking.
Je test de oogschaduw, en het pigment blijkt waardeloos.
Er zit een lelijke overspray overheen en het geeft veel fall-out. En zeg ik: Jij vind deze oogschaduw waardeloos, wat vind je dan wel goede oogschaduw? Dan kan jij vast 30 merken en soorten opnoemen die (veel) beter zijn. Toch?
Snap je wat ik bedoel?

Als ik in het semi-drama genre een film moet kiezen die voor mij favoriet is, is het “Everything is Illuminated”. Al raad ik je aan eerst het boek te lezen.
Als je de film bekijkt dan snap je misschien wat ik bedoel met (karakter)ontwikkeling, opbouw en een stevige, gefundeerde verhaallijn.
Ik hou gewoon niet van plat, geforceerd sentiment. Dat is een persoonlijke voorkeur. Het overgrote deel van het publiek houdt er wel van, dus wie ben ik :)

joy -

nog even een kanttekening: dat jaartje filmschool is inmiddels 12 jaar geleden. Ik ben inmiddels 33 en niet meer werkzaam in de filmindustrie :)

Margot -

Ik ben hier wel heel benieuwd naar!

Kirsten -

Lijkt me een prachtige film! Staat op t lijstje om te zien ;).

Aida -

Ik huil al bij het zien van de trailer 😭

Jorinde -

Ik ben zo benieuwd naar deze film! Mijn moeder is afgelopen weekend met dr vriendinnen naar toe geweest en vond het ook echt een aanrader. Hij lijkt mij erg bijzonder.

Renate -

Ben ook benieuwd! Alleen wacht ik nog wel even tot hij bij Pathe Thuis te zien is 😉

Susan -

Ik wil deze ook heel erg graag zien!

Martina -

Ik heb de tekst dit keer niet heel goed gelezen, want ik wil ook nog heel graag naar deze film. Toen ik de trailer had gezien bleef het in mijn hoofd zitten, dan weet je dat je hem moet zien!

marije -

Deze film staat zeker op mijn must see lijstje. Ben erg benieuwd

Femke -

Iedereen die ik ken die naar deze film is geweest, denk hetzelfde hoor! Ik ben dan ook echt ontzettend benieuwd naar deze film, hij lijkt mij heel mooi.

Reageer ook