‘Zo maar’ naar een coach?

Al een poosje dacht ik na over een paar gesprekken met een coach. Niet dat ik issues had of met heftige dingen zat, maar het leek me wel eens prettig om met een ‘buitenstaander’ mijn gedachtes te ordenen en wat meer inzicht te krijgen in een aantal zaken. Maar ja, je gaat toch niet naar een coach als je niet echt problemen hebt…? Toch wel!

Foto door Mariska de Groot

Ik dacht er dus al een tijdje over na (ik had zelfs al wat adresjes opgezocht), maar bleef het idee vooruit schuiven. Het voelde een beetje overdreven, of zo. En hoe toevallig is het dan als je een mailtje krijgt van een bedrijf dat coaching aanbiedt? Of ik het leuk vond om een intake en drie coachingssessies te volgen bij hen? Het mailtje was van GORTcoaching. Dit is een landelijk coachbureau. GORTcoaching biedt verschillende vormen van coaching en kan onder andere helpen bij loopbaanvraagstukken, stress, relaties, levensvragen, solliciteren, talentontwikkeling en moederschap (eigenlijk te veel om op te noemen!). Ik vertelde hoe toevallig het was dat ze me precies nu mailde en legde uit dat ik ergens nog een drempel voelde waardoor ik nog geen actie had ondernomen. De medewerker van GORTcoaching stelde me gerust: coaching is echt niet alleen voor mensen die ergens in vast lopen. Het kan óók nuttig zijn wanneer je kleinere vraagstukken hebt of wanneer je het gewoon leuk vind om jezelf te ontwikkelen of ergens meer inzicht in te krijgen. Ik besloot de drempel over te stappen en zei ja tegen het voorstel.

Over het thema dat ik wilde inbrengen hoefde ik niet meer na te denken. Het is eentje die ongeveer een halfjaar nadat ik moeder werd begon op te spelen: balans. Balans tussen werk, tijd voor Jelle, tijd voor ons gezin, tijd met Djurre, tijd voor mezelf, het huishouden en ons sociale leven. Ik voelde een soort knagende onvrede maar ik kon mijn vinger er niet precies op leggen waar het door kwam. Hier wilde ik graag samen met de coach naar kijken.

Het traject begon met een intakegesprek. De coach stelde verschillende vragen. Over mezelf, mijn achtergrond en de dingen waar ik over nadacht en mee worstelde. Ze liet me doelen formuleren en samen keken we naar hoe we de komende drie sessies konden gaan invullen. Tijdens de intake kwamen een aantal dingen naar voren: ik stel hoge eisen, ik heb moeite met hulp vragen en kan niet goed genieten van even niets doen als mijn to do lijst niet af is. Deze drie dingen zorgden ervoor dat ik mezelf af en toe een beetje in de weg zat en me ontevreden voelde over hoe het ging.

In de drie sessies die volgden gingen we aan de slag met deze onderwerpen. We hebben heel veel besproken samen en het was zo fijn om met een ‘buitenstaander’ mijn hersenspinsels te delen. Ik kan dat ook prima met Djurre of Martine, maar soms is het ook gewoon heel fijn met iemand over dingen te praten die verder van je af staat. Die heeft soms net weer een andere kijk op dingen of stelt andere vragen.

Uit de drie sessies zijn er twee inzichten die voor mij heel erg waardevol zijn.

1. Mindmap

Van mijn coach moest ik een mindmap maken van alle dingen die mij energie kosten en dingen die mij energie geven. Door deze mindmap kreeg ik eigenlijk heel snel duidelijk voor mezelf welke ballen ik in de lucht houd, wat goed gaat en waar ik ontevreden over ben. Het kopje ‘Werk’ was voor mij in balans. Ik ben tevreden over hoe ik dit in heb gevuld nu en het geeft me veel positieve energie. Het kopje werk stond dan ook ergens bovenaan. Helemaal onderaan stonden de kopjes ‘Me time’, ‘Relatie’ en ‘Gezin’. In het midden stond ‘Huishouden’ (dit omvatte voor mij alles wat bij het runnen hiervan komt kijken) en ‘Sociaal leven’. Deze twee kopjes ‘drukten’ als het ware op de kopjes ‘Me time’, ‘Relatie’ en ‘Gezin’. En dat vond ik zo’n eye opener! Door die mindmap werd het opeens een stuk inzichtelijker en ik leerde ook nog eens dat ik eigenlijk pas echt oplaad van me-time. En dat alles gewoon door het eens op te tekenen/in een schema te zetten!

De coach gaf me het advies om de mindmap met Djurre te bespreken en samen te kijken wat we konden doen om meer balans te creëren. En wat bleek, Djurre had ook het gevoel dat de kopjes ‘Me time’, ‘Relatie’ en ‘Gezin’ onder druk stonden. We hebben een heel leuk gesprek gehad hierover en hebben ook wat acties ondernomen naar aanleiding hiervan. Super fijn!

Wat ik heel prettig vond was dat mijn coach ook heel realistisch was. We hebben gekeken naar welke acties we konden ondernemen om dingen meer in balans te brengen, maar wanneer bleek dat dat niet op alle vlakken ging dan is dat voor nu even zo. Mensen zeggen soms dat je alles in het leven kunt bereiken als je maar wilt. Hoewel ik daar ook graag in geloof, ben ik ook van mening dat je realistisch moet zijn. Soms kunnen bepaalde dingen op dit moment even niet anders. De eerste levensjaren van een kind zijn voor veel ouders gewoon tropenjaren, soms kun je je werk niet opzeggen en een andere baan zoeken en sommige zaken kun je maar tot op zekere hoogte beïnvloeden. Maar het erkennen ervan kan soms al een heleboel lucht geven, zei ze. En zo heb ik dat ook ervaren. Ik weet nu waar dat ontevreden gevoel vandaan komt en weet dus waar ik wat aan kan veranderen, mits dit mogelijk is.

2. Hulp vragen

Hulp vragen was het tweede thema dat we besproken. Het is een dingetje voor me. Een dingetje dat momenteel meer speelt, omdat ik ook méér hulp nodig heb nu de laatste weken van mijn zwangerschap in gaan en het dagelijkse leven gewoon door moet gaan. Ik wist wel dat ik dingen graag zelf wil doen, maar dankzij de coaching weet ik nu ook waarom ik het altijd zo graag zelf wil doen. En waarom ik het zo moeilijk vind om hulp te vragen, juist aan de mensen die dichtbij me staan. Ik had het niet verwacht, maar ik heb er zelfs een traantje om gelaten tijdens de laatste sessie. De inzichten die ik op deed raakte me, ik leerde mezelf weer een beetje beter kennen. Het is dan misschien wel geen groot issue (als in: er ligt een burn out of depressie op de loer), maar het was voor mij wel een groot inzicht. Eentje waarmee ik nu verder zelf mee aan de slag kan. En daar ben ik heel blij mee!

Wat ben ik blij dat ik ja gezegd heb op het voorstel van GORTcoaching! En wat een lucky bastard ben ik dat ik het ‘kreeg’. Toegegeven, zo’n direct aanbod krijgen op het juiste moment, maakte dat ik net dat laatste zetje kreeg om over de drempel te stappen. Maar wat ik je wil meegeven met dit artikel, is dat ik hoop dat andere mensen hierdoor ook weer geïnspireerd worden om óók over de drempel te stappen wat coaching betreft. Ik vond het namelijk zo inspirerend en leuk om dit gedaan te hebben, dat ik zou willen dat ik het eerder gedaan had. Ik zie het als investering in mezelf. We zijn allemaal dol op mooie dingen kopen en vakanties boeken onder het mom van ‘jezelf iets gunnen’, maar aan je persoonlijke ontwikkeling werken is misschien nog wel het mooiste dat je jezelf kunt geven. Ik vond het in elk geval super leuk om te doen en als ik weer eens tob over bepaalde zaken zal ik niet meer schromen om iemand op te bellen en te zeggen: ‘Ik wil wat meer over mezelf leren, wil je me helpen?’

De drempel is voor velen van ons hoog om naar een coach te gaan. Misschien wel even hoog als wanneer je echt psychisch in de knoop zit, ‘Want er is toch niets met me aan de hand?’. En toch zou ik zeggen: doe het gewoon, als je er over nadenkt! Je zal jezelf dankbaar zijn!

Wil je meer weten over GORTCoachingPlan via de website een gratis oriëntatiegesprek bij een coach. Als je na het gratis oriëntatiegesprek start met coaching en aangeeft via fan@gortcoaching.nl dat je via 2WMN bij GORTcoaching terecht bent gekomen, krijg je een cadeautje!

Ben jij wel eens naar een coach geweest?

11 reacties

Mare -

In sommige landen is het heel normaal. Net zoals dat je naar de sportschool gaat om je lichaam te onderhouden ga je naar een coach of psycholoog om je geest te onderhouden.

Anna -

Welke landen bedoel je dan precies? Gezien de prijs (1oo euro per uur) vind ik dit toch net wat anders dan een sportabonnement..

Kirsten -

Wat super dat je dit hebt gedaan! Ik ben vaak genoeg bij een coach geweest, maar dat was omdat het echt nodig was. Ik zou wel eens naar een coach willen om wat met mijn manier van plannen te doen en om mijn doelen nog concreter te maken. Goed bezig Wil! X

Ann -

Ik denk hier ook al een tijdje over na en zou het graag proberen, zeker omdat ik tegen ‘kleine’ dingen aanloop zoals plannen, uitstellen, overwerken etc. Helaas ben ik maar een studentje en is mijn drempel dus het budget .

Diana -

jaaa ik zou dit ook zo graag willen maar helaas onbetaalbaar :(

Felicia -

Ik denk dat je ook al ver kunt komen wanneer je als ‘je eigen coach’ dingen op papier of op een bord gaat neerschrijven. Bijvoorbeeld die mindmapping methode. Misschien kom je daar tot inzichten waar je aan wilt werken of wat je kunt swiften om uiteindelijk ++ in de energie te komen.

Denise -

Op vele scholen hebben ze hulp voor studenten. Ik zou je decaan even mailen, met de vraag of jou school ook planningshulp heeft voor studenten.

Japkejanneke -

Klinkt als hele fijne coaching. Ik heb zelf wel eens coaching gehad gericht op mijn werk. Dat vond ik ook heel prettig, maar ik merkte dat ik er niet echt concrete doelen in had en hierdoor strandde de gesprekken. Het is altijd goed om af en toe eens met een buitenstaander te praten over bepaalde dingen, denk ik. Je leert er sowieso van!

MARIJKE -

Ik heb nog niet eerder gehoord van een coach voor ‘gewone vraagstukken’. Ik wst wel dat mensen veel kunnen hebben aan een psycholoog. Mooi dat je dit zo open verteld want ik denk dat er veel mensen zijn die er wat aan kunnen hebben zo’n coach!

marije -

Fijn een coach die realistisch mee denkt. In het traject waarin ik nu zit, zit ook een coach en ik ervaar dat als heel fijn.

Susan -

Nog nooit! Klinkt wel als een fijn iets.

Reageer ook