Dit zou ik nooit bestellen!

Er zijn dingen die op een kaart staan in een restaurant die je gewoonweg nooit wilt proberen. Omdat het ranzig is of omdat je overtuigd bent dat het een teleurstelling gaat worden. Dit is wat ik nooit zou bestellen!

Foto door Mariska – Grotografie

Wat ik nooit zou bestellen omdat ik het ranzig vind…

Slakken

Dit lijkt me zo vies. Als ik in een ‘bijzonder’ restaurant zit en de kaart in een andere taal geschreven lijkt te zijn en ik te koppig en trots ben om te vragen wat het betekent, hoop ik altijd maar dat ik geen slakken bestel. Brrr!

https://www.youtube.com/watch?v=p-2isH-SgHA

Zeevruchten

Hoewel er genoeg vissoorten zijn die ik lekker vind, bestel ik echt nooit iets met zeevruchten. Ik gruwel bij het woord oesters of dingen met kraaloogjes op je bord die je zelf mag pellen. ‘Fruits de mer’, hoe kun je zoiets vies zo mooi verpakken in een woord? Ik moet dan altijd denken aan die film met Rowan Atkinson: Mr. Bean’s Holiday. Als ik ook iets op de kaart zie staan in de trant van pizza of risotto met zeevruchten, word ik meteen misselijk.

Black risotto

En om daar op door te gaan. Ik had beter moeten weten toen ik dit gerecht bestelde in Kroätie: black risotto. Een populair gerecht wat de ober me aanraadde. Ik dacht gewoon dat de risottorijst zwart zou zijn. Bleek dat ik lekker zwarte inkt van een octopus zat weg te kanen en stukjes tentakel. “Misschien zijn het wel wat taaiere champignons…”, probeerde Willemijn me nog te overtuigen. Maar helaas…

Eetbare bloemen

Daar kan ik kort over zijn. Bloemen zijn om naar te kijken en naar te staren, niet om op te vreten. Leuk hoor als versiering, maar verder?

Orgaanvlees

Ik vergeet nooit meer dat we tijdens een vakantie in Frankrijk in een afgelegen boerderijtje gingen lunchen. Superleuk, alleen we snapten geen bal van de kaart. Achteraf bleken we schapendarmen of iets van schapenhersens te hebben besteld. Die vieze smaak kan ik nog proeven. BAH! Ik heb ook meer dan de helft laten staan. Ik vind orgaanvlees zo ontzettend vies. Kalfstong, lever….I don’t like it!

Kreeft

Dit is heel hypocriet aangezien ik alles eet, maar ik vind het ten eerste zielig om in een restaurant kreeft te bestellen. Zo’n arm ding die in een kleine bak water zit te staren hoe lang die nog leeft en -soms levend- in een pan wordt gegooid. Ten tweede hou ik er gewoon echt niet van om zo’n beest in z’n geheel op je bord te krijgen, zo van: succes er mee hè! I know, nogmaals hypocriet maar als ik het dan bestel dan moet ik gewoon niet meer zien dat het kreeft geweest is. Ik vind dat ook met gamba’s, ik heb liever dat ze al gepeld zijn in plaats van dat ik dat zelf nog moet doen.

Wat ik niet bestel, omdat ik het vaak teleurstellend vind…

Lasagne bolognese en pasta

Dit bestel ik alleen als ik zeker weet dat het een verdomd goede lasagne moet zijn en die eet je mijn inziens echt alleen in Italië. Ik vind het in Italiaanse restaurants in Nederland heel vaak tegenvallen. Ik doe het wel eens, maar ik heb altijd spijt. Laatst in Milaan bestelde ik het wel omdat ik het daar wel aandurfde en allemachtig: wat een heerlijke lasagne was dat. Zo smaakvol en romig. Niet te vergelijken! Om dezelfde reden bestel ik ook nooit echt pasta in een restaurant, omdat ik de saus nooit zo lekker vind. De lekkerste pasta die ik op heb, was ook in Milaan bij Papà Francesco. Man man man…geweldig. Die gerookte ham, geflambeerd in de alcohol in een gigantische Parmezaanse kaas met een romige tomatensaus. To die for!

Tomatensoep

Nope, mama’s tomatensoep is toch echt de allerlekkerste.

Een chocoladetaart

Dit vind ik vaak veel te machtig en daardoor ook niet lekker. Zo’n gigantisch stuk chocoladetaart waarbij je na drie happen jezelf afvraagt hoe je de rest nog überhaupt naar binnen gaat schuiven. Ik heb 1 keer een lekkere chocoladetaart op en die kwam van een bakker uit Stadskanaal. Ik geloof dat ik nooit meer zulke lekkere chocoladetaart op heb. Maar in een restaurant bestel ik het nooit.

Appeltaart

Op het gebied van appeltaart ben ik verziekt door mijn moeders appeltaart (en die van mezelf). Ik vind dit vaak zo tegenvallen als ik het bestel in een café. Het is heel vaak koud (uit de vriezer!) en/of niet vers met van die ‘plastic’ slagroom er bij. Of het deeg is uitgedroogd of de appels niet lekker zoet en knapperig. Blegh.

Wat voor dingen bestel jij nooit in een restaurant omdat je het vies vindt of teleurstellend?

44 reacties

Sarah -

Wat je zegt over appeltaart is zó herkenbaar! Altijd zo koud en plastic, brrrr. Ik eet vegetarisch dus ik bestel nooit vlees/vis. Pasta idd ook eigenlijk nooit omdat die porties altijd te groot zijn en vaak vind ik de pasta combinaties in restaurants niet zo spetterend. Iets anders wat ik bijna nooit bestel: frisdrank! Als ik uit lunchen oid ga bestel ik altijd een smoothie of een sapje, die zijn vers en vind ik veel lekkerder dan een colaatje ofzo.

anneke -

Ik ben echt dol op warme chocolademelk, maar vaak krijg je van die waterige automaten chocosoep met een grote Mount Everest aan slagroom om het te verdoezelen. Toch jammer als je je verkleumd zit te verheugen op een romige, warme kop chocolademelk….

Willemijn -

PRECIES DIT!!! Oh zo irritant he…

T. -

Oesters schijnen wel gezond te zijn. Er zitten proteinen en mineralen in. Ik heb ze nog nooit gehad. Het zal dan wel een exclusief restaurant zijn. Wat ik ook eens heb gelezen dat er een recept was met wormen er in en dat was een taart met wormen er in en sommigen eten wel eens ratten. Ik moet er niet aan denken. Alleen het idee al iets van een rat op je bord te hebben. En aan garnaalkroketten moet ik ook aan wennen. Schapendarmen en iets van een tong van een kalf, nou liever maar niet. Dan mag je wel een grote Bourgondier zijn wil je dat lekker vinden en slakken opeten ook en insecten, zoals rupsen spinnen vliegen en kakkerlakken. . .

T. -

Een oog van een koe op het bord dat heel taai en glibberig is. Verder Salami, en garnalen en ook wel orgaanvlees, grondvis, inktvis, en kreeft en oliebollen gebakken in reuzel, van dat goedkope vet en dan glimmen die oliebollen het van het vet en je handen zijn dan ook vet. Oesters schijnen wel gezond te zijn maar ik hoef ze liever niet. . . .

Anna -

Heel herkenbaar! De meeste dingen zou ik ook écht niet bestellen. Yuk!

En wat grappig: een bakker uit Stadskanaal. Daar kom ik vandaan, yihoee! 😀

Anneloes -

Herkenbaar artikel! Ik hou oprecht van nieuwe smaken uitproberen, maar sommige dingen vind ik gewoon vies. Blijkbaar houden heel veel mensen ervan, maar ik heb echt een gigantische hekel aan sushi. Ik hou gewoon niet van die overheersende vissmaak, daarom bestel ik vrijwel nooit iets met vis. Tenzij het een losse vis is. Fruit de mer vind ik ook echt veel lekkerder klinken dan het is, haha.

Nora -

Hahaha ik ben letterlijk op alles wat jij smerig vindt best dol! Ik ben wel heel erg benieuwd naar je recept voor appeltaart, trouwens!

Laura -

Oh, nou ik heb hier allemaal geen problemen mee hoor. Vooral schaaldieren mmm… Alleen pasta bestel ik niet zo snel, omdat ik dat zelf ook even lekker, snel en goedkoop kan maken. Verder ligt het er ook aan in welke restaurants je eet denk ik. Ik woon in Rotterdam, waar ze bijna overal de appeltaart van Dudok serveren. Daar kan echt geen andere tegen op 😉

kIM -

Wat ik nooit zal bestellen in een restaurant is soep, echt zo’n zonde van de plek in mijn maag (en alle andere voorgerechtjes waar je de keuze uit hebt). Ik kies meestal iets wat ik zelf niet zo snel of niet zo goed kan maken, vind het zo zonde als je in een restaurant iets eet wat je zelf ook makkelijk (en net zo lekker) kan maken. Daarnaast ga ik bij het toetje meestal niet voor het ijs, omdat dat vaak de standaard groothandel bakken zijn, met een beetje pech zelfs met klontjes bevroren condens ofzo erin.
Wat ik echt niet lust is wild, verder ben ik geloof ik niet zo moeilijk.

moi -

Buiten een aantal dingen die al genoemd zijn ; kikkerbillen (ooit gezien hoe die “geoogst” worden), ganzenlever (zelfde verhaal).

Jana -

Hihi ‘plastic’ slagroom! Ik bestel echt nooit slagroom bij mijn ijsje, pannekoek, wafel, … precies om die reden! Alleen als ik zeker wat dat het lekkere versgemaakte slagroom is durf ik het aan.

Kiss & Make-up -

Tegen chocoladetaart zeg ik nooit nee, hoor! :-)

christien -

Ik heb een melkeiwit intolerantie, wat veel dingen oneetbaar maakt voor mij. Daarbij komt dat ik niet van sterk ruikende vis houd (zalm, makreel, haring).
Mijn vriend houdt vreselijk veel van kaas, maar dat kan ik echt niet uitstaan. Hetzelfde met koud vlees op brood: hoe vinden mensen dat lekker???
Wat dan wel weer zo is, is dat ik het niet erg vind om mee te werken, ik werk nu al ruim een jaar op de brood/deli afdeling van de AH! Hihi.

Diana -

Ik ben echt dol op levertjes gebakken met ui.

wat ik nooit zou bestellen, hmmmm ik denk dat ik nooit een pasta zal bestellen omdat ik het heel makkelijk en lekker klaar kan maken voor een tiende van de prijs. en pizza zou ik ook nooit bestellen. maar lasagna vind ik juist heerlijk vaak, maar dat komt wss omdat ik dat zelf teveel werk vind om te maken.

mijn lievelingseten is sushi en dan bestel ik echt alles behalve dingen met inktvis enz

Anouk -

Haha wat grappig, ik zou dit precies opgeschreven kunnen hebben!

judith -

“bloemen zijn om naar te kijken en niet om te vreten” hahaha, geweldig. Ik ben ook benieuwd naar die winkel in Stadskanaal.

Danielle -

Ik woon in Stadskanaal, dus vertel me waar die heerlijke taart vandaan komt haha!!!

Lizanne -

Hé ik woon ook in Stadskanaal! Ik ben nu ook wel benieuwd waar de chocoladetaart vandaan komt, haha!

Karin van den Berg -

Ik ben echt een zeikerd met eten, lust weinig.
Ik kan van veel dingen misselijk worden, tot kotsen aan toe.
Geur is voor mij ook belangrijk van geur enkel kan ik al totaal flippen.
Lust geen vis, weinig vlees: enkel rundergehakt, kipfiletje, biefstukje. (mijn vader was slager hahaha hoe vaak ik niet; kind van de slager die geen vlees lust te horen heb gekregen!)
Gekookte aardappelen DE GRUWEL!

jose -

Orgaanvlees, daar hoef je me niet echt voor wakker te maken. Maar verder lust ik bijna alles! Ik kan alleen (helaas helaas) niet zo goed tegen mosselen. Wat je zei over Italiaanse restaurants, dat heb ik ook heel erg. Het valt bijna altijd tegen… Behalve in Italië zelf :)

Janneke -

Zo ontzettend herkenbaar van die appeltaart! Inderdaad zo’n stuk uit de vriezer bahbah

Lori -

Ik doe met je mee met de appeltaart, die zijn vaak nattig en omdat ze meestal massa geproduceerd zijn zitten er nog schilletjes van de pit in, bleh!

Ook eet ik al ruim 6 jaar vegetarisch en ik zou willen dat ik een keer kon twijfelen over wat ik bestel. Negen van de tien keer is er maar 1 optie of soms helemaal niets, zo jammer :(

Patricia -

Herkenbaar! Al eet ik wel gamba’s. Oh in Griekenland een bord vol met gamba’s, heerlijk! Eet je trouwens wel leverworst/paté? Dat is ook orgaanvlees en dat eet ik wel :) Ander orgaanvlees niet haha!

Ju -

Vlees, vis, kaas, melkproducten, snoep met gelatine…. etc… Wat jij hebt met het eten van kreeft, dat heb ik met deze producten. Ook al is het door veel mensen onder handen genomen om het zo min mogelijk op het beestje te laten lijken, ik zie/weet waar het vandaan komt en kies er voor om daar niet aan mee te doen. Gelukkig blijft er nog genoeg heerlijks over en zijn er tegenwoordig steeds meer goede alternatieven te vinden :)

Nicole -

Chocoladetaart kan zo teleurstellend zijn he! Ik vind het echt heerlijk als hij lekker moist is zeg maar, maar vaak is het zo enorm droog!

Aukje -

Ik snap je wel, maar het is jammer dat je niet helemaal openstaat voor nieuwe smaken…. je probeert het dus helemaal niet als ik het goed begrijp? Een keer een mossel of een slakje?
Oesters en slakken kunnen ontzettend lekker zijn! Hetzelfde geldt voor lever of zwezerik. Zalig, mits goed bereid. Mosselen, kreeft, gamba’s idem. Allemaal zulke uitgesproken eigen smaken, heeft weinig nodig t.o.v. Bijvoorbeeld biefstuk dag je echt op smaak brengt, en stevig en kort bakt in roomboter. Gamba’s zonder schil kan ik snappen dat je dat liever hebt, alleen zit veel smaak juist in z’n pantsertje. Dilemma’s dilemma’s! 😉
Met het pasta lasagne en taarten verhaal ben ik het overigens wel helemaal eens…. al kun je bij bijvoorbeeld Toscanini in Amsterdam, Mazzo ook, en op wel meer plekken in de hoofdstad, zalig en écht Italiaans eten….

Rosalie -

Aukje, hier moet ik toch even op reageren. Eten doe je met je mond en je hoofd. Op beide vlakken moet je er trek in hebben. Op het moment dat je hoofd al besluit dat het hem niet gaat worden, dan blijft dat in de meeste gevallen ook zo. Ik herken veel dingen van wat Martine hier zegt. En geloof me, ik heb me een aantal jaar geleden er echt toe gezet om nieuwe smaken te gaan proeven. Ik vond het namelijk bijzonder irritant dat ik altijd de bottleneck ben bij het kiezen van restaurants. Maar nee, ik geniet er gewoon niet van. Dan bestel ik liever iets anders. Iets waarvan ik blij word als ik het eet en niet iets waarvan mijn maag zich bij het idee al omdraait. En om heel eerlijk te zijn, ik word altijd erg moe van mensen die denken beter te weten wat ik wel en niet lekker vind. Ik denk dat iedereen oud en wijs genoeg is om de afweging die jij hierboven opschrijft zelf te maken en te bepalen of hij of zij er wel of niet voor gaat.

Aukje -

Als je het zoals jij hebt geprobeerd, dan zeg ik niks. Maar bij voorbaat al zeggen ‘ik zie dat ik het niet lust’ dat vind ik echt een bekrompenheid. Probeer je hersenen te negeren en puur te proeven, desnoods met ogen dicht. Alles proberen. En als je het dan niet lekker vindt dan heb ik niks gezegd 😉 Ik vind het altijd super irritant om met mensen uit eten te gaan die niks lusten!

Rosalie -

Geloof me, voor degene die het niet lusten is het een stresvolle ervaring wanneer ze in een restaurant een kaart zien waar ze eigenlijk niets van lusten. Een beetje begrip i.p.v. ergernis van je eetgezelschap is dan erg fijn. Het feit dat jij het allemaal zo makkelijk doet, betekent niet dat het voor een ander zo makkelijk is. Even je ogen dicht doen en eten, weet je hoe stresvol dat kan zijn? Misschien kan je het wel met een fobie vergelijken. Voor de een complete irrationeel en voor de ander angst. Misschien klinkt dit wat overdreven, maar voor mij persoonlijk is het wel een redelijke vergelijking. En gelukkig eet ik nog best veel hoor. Maar ik heb “vind ik niet lekker” en een echt “no-go” lijstje. Maar 1 maal per jaar gaan we naar een Michelin restaurant en dan bereid ik me compleet voor op een maaltijd waarbij ik waarschijnlijk iets ga eten wat ik normaal niet eet. Behalve mijn no-go lijstje, die sluit ik dan uit. Dat zijn trouwens paddestoelen, ingewanden, schelpdieren en eend. Eend ben ik allergisch voor, vind ik wel lekker. Maar een Michelin-ster-restaurant weet het altijd zo te bereiden dat ik het wel lekker vind. De hoeveelheden wijn helpen ook mee 😉 Maar nogmaals, een beetje begrip is echt wel op z’n plek. Het eetgedrag kan dieper liggen dan je denkt.

Aukje -

Hoi Rosalie, Ik vind het knap dat je eens per jaar op die manier uit eten gaat, als je last hebt van een beetje eet angst en een no go en vind ik niet lekker lijstje hebt. Dat wilde ik je wel even zeggen! Chapeau. Leuk.
Je uitleg betreft angst en fobie is goed onderbouwd, en zo heb ik er nooit eerder over nagedacht. Dus ik zal voortaan iets meer begrip tonen dan alleen maar denken ‘Jeeeeeeezus waarom probeer je het niet, muts……..’
Ik snap het zelf oprecht niet en vind (bijna) alles lekker, maar je hebt helemaal gelijk: ieder mens is anders en wat voor mij vanzelfsprekend is kan voor een ander een stressvolle nachtmerrie zijn. Ik denk wel dat het goed is om zo nu en dan toch te blijven proeven en je grenzen te verleggen. Je kunt eigenlijk niet zeggen dat je iets niet lust als je het nooit eerder hebt geprobeerd. Het ‘proberen’ van een gamba of een stukje inktvis is dan nog wat laagdrempeliger dan wanneer je het hebt over niertjes of eendenmaagjes. Dat snap ik ook nog wel. Maar mensen die gewoon helemaal geen vis eten of bij voorbaat hun neus ophalen voor wild (zonder ooit geproefd te hebben), nee, dat gaat er bij mij niet in. Toch zit er misschien een verschil in mensen die gewoon zeuren en geen zin hebben iets nieuws te proberen want ‘lekker makkelijk ik bestel gewoon tomatensoep’ of mensen die echt oprecht angst hebben en stress ervan. Dat laatste vind ik sneu en zielig en ik beloof je daar meer rekening mee te gaan houden! Ik ben namelijke echt geen onaardig persoon, en misschien kan ik hierin nog wat groeien, ook al is lekker (en bijzonder) eten een belangrijk onderdeel in mijn leven.

Ann -

Kan veel dingen begrijpen hoor, maar bloemen kun je gewoon eten! De meeste zijn lekker zoetig. Net als veel soorten onkruid hier in Nederland eetbaar zijn, maar die zullen niet zo snel op een menukaart staan.

Zelf zijn mijn opties zeer beperkt in restaurants. Ik eet vegetarisch en ben lactose-intolerant, dus 9 van de 10 keer ga ik voor iets veganistisch. En in de grote steden/randstad heb je dan lekker veel keus en is het goed voor elkaar, maar in de rest van het land heb je véél minder opties (of geen)

E -

Heel eerlijk, ik heb nog nooit iets veganistisch op een kaart zien staan. En vaak maar 1 vega optie. Nu woon ik wel in drenthe en hier zijn erg weinig vegetariers en al helemaal weinig veganisten. Wel heel jammer voor de mensen die toch zoiets zoeken in deze buurt.

Ann -

Ik woon ook aan die kant van het land en de opties zijn inderdaad zeer beperkt. Echt heel erg jammer is dat. Vaak moet ik vragen om aangepaste vegetarische gerechten en ik moet vooraf altijd de menukaart goed checken. Zomaar een restaurant binnen lopen zit er niet in.

Ik doe een compleet andere studie, maar ik zou best graag een lunchroom of restaurantje beginnen met allerlei dieetopties. Dus niet alleen vegetarisch/vegan, maar ook glutenvrij en dergelijken. Dat lijkt me echt fijn voor iedereen die niet alles kan of wil eten!

Michelle -

Oh er zitten best wel wat herkenbare dingen tussen! Ik houd heel erg van lekkere witvis, maar het is me al meer dan eens overkomen dat ik een complete vis op mijn bord kreeg als ik zeebaars bestelde. Mét kop en staart. Oog er nog in! Nou dan is mijn eetlust spontaan verdwenen. Dat check ik dus voortaan echt even voor ik een keuze maak.

Aukje -

Wat denk je dan? Dat een vis als filet door de zee zwemt? ik vind het super gek dat je wel vis eet maar dan niet een hele…. want OH dan zie je dat het daadwerkelijk een vis is! Hetzelfde geldt voor krab en kreeften vlees, kom op, je eet het of je eet het niet… maar om dan fussy te zijn hoe je het op je bord krijgt…. dat is echt gek! Ik eet alles en ben heus geen vegetariër maar ik vind dat je bewust moet zijn welk dier je eet. Waar het stukje vandaan komt uit en of het duurzaam is, juiste vis seizoen etc. Natuurlijk is het soms makkelijk om een mooi gefileerd stukje vis te bestellen in een restaurant. Maar de lekkerste visjes eet je in z’n geheel, bijvoorbeeld zo’n hele dorade bij de Thai…. ohhhhhhhh

Chantal -

Boh Aukje ik snap dat je vind dat je dingen moet proeven etc maar laat mensen lekker eten wat ze zelf willen. Heel fijn dat jij geniet van alles wat je kunt eten. Ik geniet van een simpel biefstukje (of iets wat ik ken) dus zal dat altijd kiezen als ik lekker uit eten ga want dan wil ik namelijk genieten en niet denken shit wat heb ik nu bah. Zonde van mijn avond. Dus geen hele vissen of organen op mijn bord! En het zit inderdaad deels in het hoofd maar als ik (of andere) daar blij mee zijn is dat ons probleem.

Susan -

Ah heel erg leuk om te lezen! Een deel hiervan zou ik ook nooit bestellen in een restaurant. Appeltaart staat ook op mijn lijstje! In een restaurant is dat nooit zo lekker als thuis.

Dineke -

Dat van die chocoladetaart in restaurants is zo waar! Het is bijna altijd een teleurstelling, maar ik kan het dan weer niet laten staan als het eenmaal voor mijn neus staat, en dan heb ik bij voorbaat alweer spijt van alle calorieen die ik naar binnen werk terwijl ik eigenlijk al vol zat…

MARIJKE -

Haha wat een leuk artikel. Ik zou veel van dezelfde dingen ook nooit bestellen. Pasta vind ik zo’n simpel en goedkoop recept, maak ik elke week wel een keer. Zonde om er dan veel geld te betalen in een restaurant. En de appeltaart is inderdaad bijna nooit lekker ergens anders haha

Madebyuna -

Hahaha leuk artikel! Kan ik me in veel dingen vinden inderdaad. Als ik uit eten ga wil ik ook geen dingen eten die ik thuis makkelijk kan maken, liever iets wat ik niet zo vaak eet dus geen pasta en tomatensoep ofzo.

Martina -

Ik kan me hier echt helemaal in vinden! Ik probeer altijd wel stoer te zijn bij verrassingsmenus maar toen ik orgaanvlees kreeg zat ik toch even als een boer met kiespijn achter mijn bordje… En dan toch je best doen omdat je niemand wil beledigen, haha ook zoiets!

Chantal -

Ik ben het met je eens bij alles! Dingen als orgaanvlees en die zeevruchten etc zal ik nooit eten en ik eet inderdaad nooit pasta in een restaurant terwijl ik dat zelf wel eet thuis haha. Vind het vaak duur en valt altijd tegen dan eet ik liever een lekker stukje vlees of vis of een goede hamburger.

marije -

Orgaanvlees staat bij mij op nummer 1 om niet te bestellen. Het idee alleen al. En black risotto klinkt ook vies.

Reageer ook