Overstijgend

Afgelopen zaterdag vond het allereerste event van ChickStart plaats. Het was werkelijk een droom. Ik leefde de hele dag op een grote wolk en ook de dagen er na nog. Het woord overstijgend beschrijft alles precies zoals het nu is. En daar leerde ik iets belangrijks over.

Foto door Mariska – Grotografie

Overstijgend betekent dat je iets doet wat groter is dan jijzelf. Iets wat je niet voor mogelijk had gehouden dat je dat punt kon bereiken en als je het eenmaal bereikt, is het gewoonweg niet te bevatten. Het gevoel is heel moeilijk te omschrijven, het voelt heel ontspannen en krachtig tegelijk. Alsof je met je voeten zowat vastplakt aan de aarde zo stevig dat je staat en tegelijkertijd met je gevoel in de wolken zit zo mooi dat het is.

Er zijn zeker in mijn leven situaties geweest waarin ik mezelf oversteeg. En er op terug kijkend, vloeide daar iedere keer iets heel moois uit voort en lijken de processen van begin tot eind op elkaar.

Een ander leven

De eerste keer dat ik mezelf oversteeg was op mijn 17e toen ik besloot dat ik niet langer Jehovah’s Getuige wilde zijn en een ander leven voor ogen had. Dit ging gepaard met heel veel pijn, angst en verdriet, want makkelijk was het niet. Tegelijkertijd voelde ik me een brok stevigheid ondanks alle gedachten en emoties. Om dit te kunnen doen leek het alsof ik ook hulp kreeg van iets wat overstijgend is en niet te bevatten. Op het moment dat ik deze keuze maakte, weet ik namelijk nog dat ik op het randje balanceerde van leven of dood. Ik weet nog dat er op dat moment iets aanwezig was, waardoor ik besloot niet mezelf van het leven te beroven, maar juist voor leven te kiezen. En dat moment was overstijgend. Ik zei letterlijk: “Wat moet ik nu toch doen? Is dit mijn enige uitweg?” Op dat moment voelde ik zo hard het woord ‘Nee!’ door mijn hoofd galmen en voelde ik zoveel warmte om me heen. Mijn hart klopte daarna heel erg snel. Ik weet nog hoe bijzonder dat was.

Hoewel er pijn aan vooraf ging, kreeg ik er ont-zet-tend veel liefde voor terug. Ik heb daarna zulke mooie mensen in mijn leven ontmoet: mijn lieve vent, mijn lieve schoonmoeder, mijn lieve besties Willemijn en Nienke. En ook werd de band met mijn familie anders en werd ik daar veel gelukkiger van, iets waar ik heel dankbaar voor ben.

Bloggen

Hier waren maar liefst drie momenten dat ik mezelf oversteeg. De eerste keer was toen we aankondigden dat we fulltime gingen bloggen. Tot we dat moment hadden bereikt, gingen Willemijn en ik ook door een moeilijke periode heen destijds op het werk. Ik weet nog dat ik thuis een keer jankend op de bank zat en me zo klote voelde. Dat proces begon dus ook weer eerst met pijn, angst en verdriet. Totdat we echt ontslag hadden genomen en een video opnamen dat we fulltime gingen bloggen. Daarop volgde wederom weer zoveel liefde vanuit jullie kant en gaf ons een boost. Die dag voelden we ons echt geweldig! Onze droom kwam uit.

Kort daarna konden we toen dankzij dit vooral onze andere droom uit laten komen: 2WMN. Ook dit vonden we heel erg spannend, zou het wel aanslaan? Nou en of? 2WMN werd (en wordt!) heel goed ontvangen. Er kwamen zulke lieve, positieve reacties waardoor we weer op wolken liepen.

De derde keer was toen we besloten alleen met 2WMN verder te gaan en na acht jaar te stoppen met ons allereerste internetkindje: LiveLifeGorgeous. Dit was ook geen makkelijke beslissing, want tja: het was niet zomaar iets en we hadden er hard aan gewerkt al die jaren. Dus het voelde wat weemoedig en verdrietig. Tegelijkertijd wisten we beiden dat dit was wat we wilden. En die reacties joh! Niet te geloven. Willemijn en ik hebben de hele dag met elkaar geappt en gebeld. Wat een liefde kwam er achter vandaan. Dat hadden we nooit voor mogelijk gehouden. Het voelde als een goede beslissing en tegelijkertijd oversteeg ons dit ook weer, want wat een waardering kregen we er voor terug. Zo ontzettend lief om te lezen hoeveel van jullie geraakt waren en hoeveel van onze LLG’ers zoveel aan onze video’s hebben gehad. Dat raakte ons diep.

Psychosynthese Academie

Ik overstijg mezelf nu bijna wekelijks, nu ik zoveel bezig ben met mijn eigen ontwikkeling door de psychosynthese opleiding. HET VOELT ZO GOED! Mijn hemel zeg. Maar wederom, van tevoren had ik weer die angsten en weer allemaal smoesjes om niet te beginnen aan deze opleiding. En nu ik er eenmaal aan begonnen ben, had ik niet dankbaarder kunnen zijn. Ik heb zo’n LEUKE groep met LIEVE mensen. Echt…ik hou van al die mensen daar. In zo’n korte tijd zijn we zo verbonden met elkaar geraakt. En allemaal zijn we eerst geknakt, hebben we zo hard gehuild en kwam er daarna als cadeau zoveel liefde voor terug. Het is echt een enorm groot cadeau aan mezelf en heerlijk om daar (bijna) iedere week te mogen zijn.

ChickStart

En toen kwam afgelopen zaterdag. Ik geloof dat ik mezelf nog nooit op dit niveau zo heb overstegen. Ik was namelijk niet de enige die zichzelf oversteeg, het was een grote groep vrouwen: we deden het met zijn allen. Door dit met elkaar te delen werd het nog zoveel intenser, ik had het absoluut niet willen missen.

Ik zal je ook eerlijk bekennen dat ik die vrijdag voor ChickStart bij Nienke zat te janken op de bank. Ik was zo bang dat ik dit niet kon, dat ik niet goed genoeg was, dat het event misschien niet goed genoeg was. Ik voelde me zo onzeker opeens en zo enorm kwetsbaar, ik voelde ook opeens weer die eenzaamheid. Ik kon niet plaatsen waar dit vandaan kwam, later wel.

Eenmaal op het event zelf heb ik geloof ik alleen maar mooie gesprekken gevoerd, knuffels gehad en zoveel complimenten. Ik heb vrouwen zien lachen, zien huilen, zien dansen, zien knuffelen, zien verbinden met zichzelf en andere vrouwen. Ik heb zoveel vrouwen afgelopen zaterdag op zien bloeien en stralen. En raadt eens? Het ging eerst allemaal gepaard met door pijn, angst en verdriet heen gaan. Niet alleen voor mij en Nienke, maar ook voor alle vrouwen die er waren. En toen…toen ontstond er zoiets waanzinnigs aan het eind van dag. Een enorme liefdevolle verbondenheid van tientallen vrouwen. Wauw, wauw, wauw. Ik geloof dat mijn voeten nog nooit zo vastgeplakt zaten aan de grond en dat ik tegelijkertijd met mijn gevoel nog nooit zo hoog in de wolken zat. Zo gelukzalig, het was bijna niet van deze wereld te noemen. Als ik dit opschrijf, krijg ik nog kippenvel. Het leek wel een droom.

Ik zie nu dat deze processen van ‘overstijgend zijn’ heel veel te maken hebben met je eigen angst, pijn en verdriet te omarmen en het toch te doen. Bij het welkomstpraatje van ChickStart benoemde ik ook deze quote: “Een moedig mens is niet hij die niet bang is, een moedig mens is hij die bang is en tóch doet. Vandaag staan er zulke moedige vrouwen voor ons, en daar kan ik alleen maar heel dankbaar voor zijn.” Je snapt, ook hierbij hield ik het niet droog, haha!

Ik ben echt van mening als je je angst, pijn en verdriet onder ogen ziet en omarmt, en nee dat is niet makkelijk, dat je er immens veel overstijgende liefde voor terug krijgt.

23 reacties

Mariska -

Zo ontzettend mooi beschreven. Ik was erbij tijdens het event. Net toen ik het las beleefde ik het event weer even opnieuw. ik schoot ook vol en liet het gaan. Het gevoel wat je beschrijft voelde ik ook zeker op die dag. Leef je droom! xx

Deborah -

Weet je Martine, jij bent zo’n enorm voorbeeld voor mij! De manier waarop je de confrontatie aangaat met je angsten, onzekerheden, uitdagingen maar ook je passie opzoekt en daar zo openhartig over schrijft.. bewonderenswaardig! Ik ben je heel dankbaar voor het organiseren van Chickstart (jij ook bedankt, Nienke!) en blijf met veel interesse je posts over deze onderwerpen volgen.

Dalindcy Koolhoven -

Ik vind de ervaringen die je hier beschrijft zo mooi! Ik word er helemaal blij van.

Kyona -

Wat een geweldig gevoel om je dat te mogen beseffen. Je mag zo trots op jezelf zijn. Je bent zo’n sterke, moedige vrouw!
Ik vind het nog steeds heel erg dat ik niet kon komen afgelopen zaterdag maar ik wacht met smart af op een vervolg!

Jessica -

De quote is echt een hele mooi om te onthouden.
Het was zaterdag een hele inspirerende dag. De workshop Purpose & Passion kwam voor mij best binnen. Ik mag echt meer voelen en minder denken. Vooral over wat anderen zouden denken. Ik zou een stuk gelukkiger kunnen zijn als ik dat een niet tot een heel stuk minder doe. Misschien dat ik er nog iets meer mee wil doen, dat weet ik nu nog niet. Toch kriebelt het wel naar meer.

Ik vond het heel fijn dat ik er bij kon zijn. Martine en Nienke, jullie mogen echt enorm trots op zijn.

Margot -

Wat een mooie en eerlijke post en wat ontzettend fijn dat het het zo goed is gegaan met ChickStart. Ik gun het je van harte!

Lindsey Beljaars -

Wauw, wat een prachtig artikel!

Elly -

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Dagmar -

Wauw wat heb ik genoten van elk woord in dit artikel. Zo mooi geschreven, heel indrukwekkend en het kwam echt binnen. Prachtig hoe je deze processen, gevoelens en ervaringen met ons deelt. Dankjewel <3 Geweldig dat je deze overstijgende belevenissen mocht meemaken en ik hoop en gun je van harte nog héél veel van deze prachtige momenten die op je pad zullen komen. X

Jorien -

Prachtig verwoord Martine! Ik was er ook bij zaterdag en ik herken het echt: ik twijfelde heel erg of ik wel in mijn eentje durfde te gaan, maar ik heb het toch gedaan en dat was zo’n grote stap voor mij maar het voelde zo goed! Het gekke was dat ik het niet eens meer eng vond toen ik het besloten had: ik wist dat het de goede keuze was en dat ik het moest doen voor mezelf. Heel erg bedankt en ik heb superveel zin in het vervolg van ChickStart!

Jose -

Weet je wat ik zo cool vindt? In dit artikel komt naar voren dat je best trots bent op jezelf. En terecht natuurlijk! Maar ik denk dat het heel erg krachtig van je is dat je ook durft te zeggen: ‘dit heb ik bereikt, ik ben hier trots op want het is knap van mezelf’. Ik vind dat echt heel motiverend, dankjewel daarvoor. Doet me denken aan wat mijn vader vroeger tegen me zei: Je moet je licht niet onder de korenmaat zetten :). Ga alsjeblieft zo door Martine.

Martine -

Waaaa, dankjewel: wat een mooie reactie! Happy girl over here!

Eva -

Wow je schrijft zo inspirerend! Wat een mooie ervaringen beschrijf je hier!

MARIJKE -

Wauw ik ben helemaal onder de indruk van je verhaal. Zo knap dat je chickstart begonnen bent met een visie en dat er zo’n mooie dag uit voort is gekomen. You go girl!

Madebyuna -

Heel erg mooi beschreven! Nooit had ik gedacht naar zo een soort event te gaan, alleen nog wel. Dat een ‘bekende’ het hadden opgezet en aanwezig zouden zijn, gaf me een duwtje in de rug. Begonnen als LLG meisje en nu hup naar het Chickstart event. & wat ben ik dankbaar dat ik gegaan ben! Zoveel vrouwen die alleen gekomen zijn en voor elkaar openstonden. Elkaar troosten, helpen dromen, zoveel begrip, geen oordelen en het mooiste misschien nog wel heel veel herkenning. Herkenning in andermans verdriet, dromen en gevoelens. Herkenning bij dames die totaal vreemden zijn! Zo mooi om te zien dat iedereen zichelf kon zijn en zo moedig was! Je mag heel erg trots op jezelf zijn, dat je ons hebt leren overstijgen.

Martine -

Ik vond het zo leuk om je weer te zien en je even kort te spreken. Ik dacht ook echt dat je met een vriendin was gekomen zo verbonden leek iedereen te zijn aan het eind van de dag. Fijn dat je er was en dankjewel voor het grote compliment! <3

Martina -

Wat ontzettend goed dat je die keuzes steeds hebt durven maken, zeker niet altijd het gemakkelijkste om te doen. Je mag heel trots zijn dat je het nu ook over hebt kunnen brengen op anderen en zo veel mensen hebt kunnen inspireren!

Susan -

Wat een mooi artikel! Je kan trots op jezelf zijn, je hebt het wel allemaal even geflikt! You go girl.

Lindsay | lindsayvallen.nl -

Wauw Martine, wat een prachtig verhaal om te lezen, en wat een mooie quote!
“Een moedig mens is niet hij die niet bang is, een moedig mens is hij die bang is en tóch doet.”
Echt ZO waar! Ik vind het heel tof dat je dit initiatief gestart bent en lees er online her en der zoveel goeds over. Dat moet ook een overstijgend gevoel geven :-) Keep up the good work, je inspireert velen!

Martine -

Dat voelt inderdaad heel bizar om allemaal te horen en lezen, alsof er echt iets opengebroken is bij iedereen die die dag aanwezig was. Heel gaaf/mooi/fantastisch/leuk alles, haha!

marije -

Wat een intens mooie blog en inzicht! You can be one proud woman!

Rosalie -

Hi Martine, ik was er zaterdag bij en ik ben nog helemaal positief flabbergasted. Wat een mooie dag was het. Voordat ik naar Nieuwegein reed zat had ik nog mijn twijfels over hoe het zou gaan worden. Maar vrouw oh vrouw, wat hebben jullie een inspirerende dag neergezet. En wat waren alle andere meiden open en lief. Ik ga zeker het talentenspel doen. Dat is namelijk precies iets waar ik behoefte aan heb. Ik ga dat mezelf volgend jaar cadeau doen. Dank je wel Martine en Nienke. En btw wat zagen jullie er waanzinnig mooi uit!

Martine -

Wauw wat fantastisch om te horen, ik word er helemaal blij van. Gaaf dat je jezelf het Talentenspel bij Caroline cadeau ga doen, dat heeft mij ook erg geholpen in mijn proces. Bedankt Rosalie voor je lieve woorden!

Reageer ook