Oude Kijk in ‘t Jatstraat – Groningen

In mijn studententijd volgde ik bijvakken aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ik kwam toen veel vaker in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat. Laatst kwam ik er weer eens per toeval. Wat een leuke tentjes allemaal!

Foto door Mariska – Grotografie

Er is voor mijn gevoel veel veranderd sinds mijn studententijd, ik zie opeens veel meer leuke koffietentjes. Er wordt vaak aan ons gevraagd waar je nu heen moet als je naar Groningen gaat. Daar hebben we destijds een video over gemaakt waarin we een aantal straten noemen.

Maar wat mij betreft zou ik zeker rond lunchtijd of aan het eind van de middag de Oude Kijk in ‘t Jatstraat niet overslaan. Ze hebben hier echt veel leuke koffietentjes, wat een gezelligheid.

Wat een rare naam eigenlijk hè? De Oude Kijk in ‘t Jatstraat. Voor de niet Grunnegers onder ons, jazeker: er is ook een Nieuwe Kijk in ‘t Jatstraat. Als je zin hebt in wat geschiedenis, tadaaa!

De Stadsakker

 Onder andere vind je een biologische groentewinkel in deze straat: De Stadsakker. Wat ik zo leuk vind is dat er in het raamkozijn miniaturen staan van de echte koffietentjes en winkels die je ziet in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat. Ik geloof dat je deze kunt gebruiken als vogelhuisjes. Ook de parapluutjes die er boven hangen zie je in deze straat hangen in de zomer.

Zoals je kunt zien!

Kroy Classic Wear

Hier zie je de winkel Kroy, een winkel met antieke spullen en tweedehands goederen en kleding. Leuk voor de vintage koopjesjagers onder ons!

Kastanje

Zelf vind ik de interieurwinkel Kastanje heel leuk. Ze hebben ook spullen van het merk Zuiver en leuke tafeltjes en kleden. Het is niet heel groot, je bent er zo door heen. Gewoon zo’n heerlijk winkeltje om even snel rond te kijken en inspiratie op te doen.

De Soepwinkel

Maar waar je vooral heen moet bij de Oude Kijk in ‘t Jatstraat zijn al die eettentjes. Ik heb het gevoel dat er veel meer zijn bijgekomen de afgelopen jaren. Het lijkt me duidelijk als je van soep houdt, dat je hier moet zijn!

“Elke dag biedt De Soepwinkel je vier verschillende huisgemaakte soepen in een variatie van smaken en kleuren zodat er altijd wel één soep van je gading bij zit. Compleet met brood, een lekkere lunch om ter plekke in huiselijke sfeer te eten of om in een soepbeker mee te nemen. Onze soepen bevatten alles wat je nodig hebt omdat we altijd verse groenten en zo veel mogelijk biologische ingrediënten gebruiken. En alles wordt ter plekke gemaakt. Als je geïnspireerd raakt om zelf aan de slag te gaan: we bieden een breed assortiment aan soepkookboeken, soepkommen, soeppannen en fraaie snijplanken. En als je in De Soepwinkel de ultieme soep hebt geproefd mag je gerust naar het recept vragen.”

Ik snap serieus niet waarom Wil en ik hier nog niet zijn geweest. Klinkt als iets voor ons!

P.S.!

P.S.! is een “eigenwijze mix” van koffie, kunst en huisgemaakt gebak.

“Je kunt genieten van de heerlijke koffie’s, cappuccino’s en latte macchiato’s, die met passie en liefde worden gemaakt en bereid met verse, romige weide melk. In de molen hebben wij altijd 2 verschillende espressobonen, onze vaste espressoboon en een ‘Guest Bean’ die elke paar weken wisselt. Daardoor blijf je verrast door de verschillende smaken voor een nieuwe koffiebeleving.

Bij de koffie serveren wij allerlei huisgemaakte lekkernijen zoals appeltaart, carrrotcake, cheesecake, bananabread en brownies. Onder het genot van al het lekkers kun je je tegelijkertijd laten inspireren door de kleurrijke en verhalende schilderijen van de Toyisten, een kunststroming van een internationale groep kunstenaars uit de gehele wereld.

Het is onze bedoeling om een ontspannen sfeer te bieden waarin je kunt genieten van allerlei pure en verse lekkernijen die we zelf bereiden.”

Wederom weer een zaakje waar ik heel graag eens koffie zou willen drinken. Wat een leuke tentjes heb je in deze straat!

HOLTBAR

Bij de HOLTBAR kun je niet alleen heerlijk koffie drinken, maar ook hele leuke spulletjes kopen. Het is een winkel en koffiebar ineen. En ze hebben er toch leuke dingen. Ik heb zulke leuke onderzetters gezien, maar ook andere interieurspulletjes.

iScream

iScream ziet er ook gezellig en kleurrijk uit. Die ijskoffie roept in ieder geval mijn naam!

Bij Britta

Deze leuke lunchroom met heerlijke versgebakken taarten en koek kennen jullie als het goed is. We schreven onlangs nog een review over Bij Britta die je hier kunt lezen als je dat nog niet gedaan hebt.

Il Gusto

Haha, deze Italiaanse broodjeszaak (Il Gusto) kan ik me nog zeker herinneren. Hier kwamen wij vaak om snel tussendoor even wat te eten aangezien het tegenover het gebouw lag waar wij het vak Zinsleer (oftewel Syntaxis, boring!) hadden.

Feel Good

Als je liever kiest voor een gezonde lunch is Feel Good een goede keuze.  Bij Feel Good gaat het om puur en écht eten, uit de natuur. Ze gebruiken geen chemische toevoegingen in de vorm van E-nummers en geraffineerde suiker, maar pure producten, zoals onbespoten groenten en fruit, vis, kip, noten, zaden en granen. Voeding waar je lijf blij van wordt. Gezien hun totale visie is dit volgens mij de perfecte  stek voor veganisten aangezien ze ieder gerecht aan kunnen passen als je veganistisch bent. Ook kun je, als je niet alles hebt opgegeten, de rest mee naar huis nemen. Dat willen ze juist graag dus dat is fijn. No shame for a doggiebag!

Black & Bloom

Het laatste tentje waar ik een keer met Nienke koffie heb gedronken is Black & Bloom. Ze hebben daar heerlijke koffie en je kunt binnen ook heel leuk zitten! Het is jammer dat je daar niet mag werken, want ik zou het zo doen. Echt gezellig! We gingen daar speciaal heen voor Red Velvet Cake. En het beste? Ze hebben speciale koffiemixen en warme chocolademelk varianten. Zo hebben ze bijvoorbeeld een kop warme chocolademelk met caramel, zeezout en slagroom. Die MOET ik een keer proberen. Dat lijkt me hemels! Wintergoals: alle varianten warme choco een keer geprobeerd hebben.

De Oude Kijk in ‘t Jatstraat heeft opnieuw mijn hart veroverd. Wat een leuk straatje is dit toch. Zo sfeervol en gezellig met zoveel leuke koffietentjes. Voortaan als ik ga lunchen in Groningen ga ik vaker hier heen! Mocht je dus een keer Groningen bezoeken, loop dan zeker rond lunch- en/of koffietijd een keer door de Oude Kijk in ‘t Jatstraat.

38 reacties

Tio -

We kwamen wel een op de Herenstraat en het Zuiderdiep, en de markt. Op het Zuiderdiep was ook een feestwinkel maar in Oude kijk in t jatstraat ben ik volgens mij nog nooit geweest. Wel eens nieuwsgierig wat er staat. Vooral als je in de bus bent dan ga je ook langs allerlei kleine winkeltjes in Groningen. Het is wel een levendige en boeiende stad.

Fabienne -

Faye en Tessa: bedankt voor de tips! Ik denk dat ik het gewoon maar eens moet doen! :)

Fabienne -

Hahaha Martine! Nee zo bedoelde ik het zeker niet! Ik kom toch zelf ook uit een boeren gehucht?? Hihi… Nee ik heb geen idee hoe groot Groningen is en of een weekend te lang is zeg maar… Of is het ook wel in een dagje te doen? Ik ga die artikelen ff checken… Thanks!

Martine -

Haha weet ik hoor dat je het niet zo bedoelt, maar ik vond het zo grappig klinken :’D !

Marina -

Aaaah daar heb ik gewoond (Kleine Kromme Elleboog dan) en ik mis het nu heel erg! Ik woon nu in Amerika en wil heel graag weer eens terug naar mijn geliefde Groningen! Leuk artikel :)

Pauliene -

Ik heb dit jaar vaak college in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat en ben van plan om dit jaar minstens een keer bij elk tentje langs te gaan. Ik word er zo vrolijk van om doorheen te fietsen, echt zo heerlijk knus :)

Heleen -

Ziet er super leuk uit! Ik houd juist wel van steden die je in een dagje kunt bekijken. Vandaag weer een museumjaarkaart gekocht, dus dat is gelijk een mooie reden om eens naar het noorden te gaan.

Alexandra -

Ik woon ook in Groningen! Mijn favoriet in deze straat is No.25, naast Bij Britta. Heerlijke kip-avocado sandwiches!

Fabienne -

Leuk! Is Groningen het ook waard om een weekendje te verblijven? Of ben je dan snel uitgekeken/geshopt? Zijn winkels ook op zondag open? Misschien idee voor volgend artikel… Tips en to do’s voor weekend Groningen???

Martine -

Zo van: dat boerenland in the middle of fucking nowhere…kun je daar wel een weekend jezelf vermaken? Heerlijk haha! We hebben in ieder geval al veel artikelen geschreven over Groningen met tips wat je kunt doen en waar je kunt eten: http://2wmn.nl/?s=groningen Gewoon doen!

Faye -

Of winkels op zijn op zondag varieert (koopzondag & evenementen) maar er is echt genoeg te doen. Heel veel leuke kleine winkels en boetiekjes die ik elders nog niet heb gezien. Veel kunst en cultuur, markten en je hoeft niet lang te wachten op evenementen. er is altijd wel iets gaande, dan weer een vintage markt met oude prenten, meubels en vintage sierraden, of een gezondheidsmarkt, of noorderzon, noorderslag, noorderlicht, nacht van de poëzie, nacht van kunst en wetenschap. Je kunt ook fantastisch uitgaan, om 3 uur ‘s nachts is het mogelijk nog drukker dan overdag. Ik ben geen stadsmens maar Groningen is veruit mijn favoriete stad. Het enige wat er niet is, is een lush winkel.

Tessa -

Hoi! Een weekendje Groningen is het zeker waard, maar niet als je er alleen komt om te shoppen,vind ik. In een dagje ben je wel klaar met alle winkels! Wel is er musea en veel oude gebouwen die leuk zijn om te bezoeken. en ja, de winkels zijn zélfs in Groningen open tot ongeveer 17.00 ;).
Mijn tip is het kattencafe en de Pastafabriek qua eten. De Folkingestraat is een leuk toeristisch straatje en de Herestraat + Vismarkt is goed om te shoppen! 😀

Martine -

Genoeg te doen zoals je leest haha 😉 Het is ook superleuk om een keer te gaan in augustus als er Noorderzon is maar ook in de wintermaanden (vooral december natuurlijk) kun je jezelf heel goed vermaken en het is extra gezellig!

Martina -

Zeker een gezellige straat! Groningen veranderd de afgelopen tijd echt continu qua aanbod, leuk om binnenkort weer eens het centrum op te zoeken :)

Margot -

Ik geloof dat ik toch echt snel een keer naar Groningen moet!

Ingrid -

Als medewerker bij Reisboekhandel de Zwerver (ook in de Oude Kijk!) en als een bewoner van de Nieuwe Kijk in ‘t Jatstraat maakt mij dit zeer trots, dames;) Ben blij dat ik in deze mooie stad mag wonen! x

Martine -

Goed om te horen en leuk dat je even de boekhandel ook noemt, was ik vergeten!

Mariet -

Jaaaa ik ben dol op de Oude kijk in t jat! Kom er heel graag :-) De ijskoffie tiramisu van iScream is zooo lekker! Ook BijBritta, Holtbar en FeelGood zijn mijn favorieten!

Lindsey Beljaars -

Wat een gezellig straatje! Als ik ooit een keer in Groningen ben ga ik hem zeker opzoeken!

Janneke -

Ik heb jaren in Groningen gewoond en af en toe moet ik echt weer even terug. De volgende keer ga ik zeker even een kijkje nemen in de Oude Kijk in ‘t Jat straat

Kirsten -

Ahh de Oude Kijk is zo gezellig! B&B heeft, als ik mij niet vergis, de beste koffie van Europa.

Kiss & Make-up -

Ziet er allemaal leuk en gezellig uit daar.

Suzanne -

Ziet er erg gezellig uit

Heleen -

Dit is ook echt mijn favoriete straat! Vooral Bij Britta is geweldig :) Helaas heb ik mijn colleges altijd op Zernike.. iScream is al weer weg en wordt volgens mij een broodjeszaak. De eigenaren schijnen oplichters te zijn ook

Martine -

Oh ja? Deze foto’s heb ik recent nog genomen! Zou wel jammer zijn, want er zijn eigenlijk wel genoeg broodjeszaken in die straat!

Manon -

Wat een leuke tips! Ik woon ook in Groningen, maar ben nog nooit in 1 van deze koffie tenten geweest! Ik ga er zeker eens een kijkje nemen wanneer ik weer in de stad ben.

iris -

Ik vind het altijd zo leuk om alle leuke hotspots in Groningen te zien!
Zelf woon ik in zuid-Limburg maar mijn zus woont sinds een aantal jaren in Groningen dus ik kom er toch wel regelmatig. Leuk om dan te zien waar we gezellig kunnen lunchen :)

Minka -

Leuk hoor, Groningen vind ik zo’n gezellige stad. Goed trouwens dat jullie de mensen op de foto blurren. Privacy is belangrijk!

Martine -

Hi Minka,

Op openbare terreinen en ruimtes mag je in principe filmen, fotograferen en geluidsopnames maken zonder toestemming van mensen die er op komen te staan. Anders zou het werk van fotografen, journalisten en bloggers/vloggers bijna onmogelijk zijn. Maar ik heb het nu gedaan vanuit mezelf omdat ik het in dit geval iets netter vond en sommige mensen ook recht in de camera keken.

Minka -

Ja dat klopt. :) Daarom vind ik het ook zo top van jullie/jou. Zelf vind ik het super irritant als ik in een restaurant zit (of terras) en er worden foto’s genomen.

Ilse -

Nog een aanrader..! Als je gek bent op (bord)spelletjes moet je ook zeker een keer naar Wirwar. Het zit naast Black en Bloom. De eigenaren kunnen je alles vertellen over alle spelletjes die ze hebben, zo leuk!

Martine -

Wat tof! Thanks for sharing!

Marlies -

Die miste ik ook in het rijtje! Ik ben dol op die winkel, ze weten ook heel goed wat leuke spelletjes zijn als je omschrijft waar diegene van houdt (bijv. strategie-spelletjes, spelletjes waarbij je geluk moet hebben, enz.).

Ik woon zelf in de Nieuwe Kijk in’t Jat en zag vandaag toevallig nog dat iScream volgens mij alweer veranderd is (nu heet het Snack ‘n Shop ofzo?). Anyway, blijven nog genoeg leuke tentjes over. Jammer dat de Studystore op de hoek weg is, daar heb ik altijd met veel plezier gewerkt!

Marijke -

Ik kom zo graag in Groningen maar dit straatje ken ik nog niet. Ik ga er de volgende keer zeker even een kijkje nemen!

Susan -

Fijn artikel! Ik ga het onthouden

Dita -

Ja een heel leuk straatje. Laatst nog geweest met een vriendin.

Femke -

Wat een fijn artikel vol met tips. Als ik ooit een keer een bezoekje breng aan Groningen zijn dit de tips waar ik naar op zoek ben :-).

Marije -

Wat een leuke tentjes zeg. Als ik ooit naar Groningen ga, ga ik daar zeker lunchen

Reageer ook