Mijn favoriete stamppot recepten

Zodra het najaar om de hoek komt kijken, spring ik een gat in de lucht. Tijd voor stamppotten! Vroeger, als kind, was ik er niet zo dol op, maar de laatste jaren ben ik het steeds meer gaan waarderen. Vandaag deel ik mijn favoriete stamppot recepten.

Bietenstamppot

Niet veel mensen eten dit volgens mij, maar echt, je zou het eens moeten doen. Super lekker! Je kookt de aardappels en snijd de (voor)gekookte bietjes in kleine stukjes. Vervolgens stamp je de aardappels en bietjes met een klontje boter tot een lekkere smeuïge prak.  Voeg indien nodig wat water of melk toe om het smeuïger te maken. Ondertussen bak je in een pan met wat boter uitenringen, stukjes appel en spekjes goed aan. Dit meng je door de stamppot. Nog wat zout toevoegen en klaar ben je! Ook lekker met een toefje mayonaise of wat augurkjes!

Hutspot

Hutspot is voor mij toch wel de stamppot onder de stamppotten. Ik ben er dol op! Ik maak het heel klassiek met zelfgemaakte aardappelpuree (aardappels, scheutje melk, klontje boter) en een zak hutspotgroenten. Op smaak brengen met zout en peper en tot slot een stuk verse rookworst. Is het al tijd voor avondeten?

Andijviestamppot

Ik had er altijd een hekel aan, maar sinds een tijdje ben ik er dol op. Ik maak andijviestamppot het met rauwe andijvie. Volgens mij is dit ook de meest gangbare manier? In elk geval, ik maak weer zelf aardappelpuree en stamp hier de rauwe andijvie door. Zout, peper en gebakken spekjes voor extra smaak en natuurlijk ook een groot stuk rookworst erbij. Anders is het niet af! 😉

Hete bliksem

Suuuuuper lekker vind ik dit! Voor wie het niet kent, het is een stamppot van aardappel (duh), appel, ui en spek. Het is een heel ouderwets recept. Ik heb het zelf nog nooit gemaakt. Wie heeft er een lekker recept?

Spitskoolstamppot

Iets ‘exotischer’ dan bovenstaande stamppotten. Ik wok namelijk de spitskool in kerrie en paprikapoeder en meng dit door de aardappelpuree heen. Maar rookworst eet ik er dan wel weer bij, hihi!

Wat zou jouw favoriete stamppot recepten?

35 reacties

patricia -

Hutspotstamppot wordt lekkerder als je de groente niet meekookt, maar apart stooft. Gewoon spekjes naar smaak aanbakken, hutspotgroente erbij, deksel op de pan en gaar stoven. Aardapoelpuree maken, groente erdoor scheppen of stampen.
Hier is trouwens bietjesstamppot favoriet en daarna spruitjesstamp met ui/ spekjes en appel.

mo -

Probeer eens indische hutspot:
Rul gehakt (met eventueel knoflook), voeg daarbij een flinke scheut ketjap manis en een paar eetlepels sambal. Doe dit bij je standaard hutspotrecept en klaar is kees. Het geeft net een andere smaak dan de traditionele hutspot!

Martine -

Klinkt goed!

iris -

Ik mis echt mijn lievelings stamppot hier in dit rijtje!! Een niet zo gangbare maar echt heerlijk! Namelijk Preistamppot.
Kook aardappelen, wok kort de prei (dun gesneden) tot het wel wat gaarder is maar wel nog lekker knapperig, dan verwarm kookroom met pesto en hiermee maak je van de aardappelen puree. Vervolgens voeg je de prei toe en blokjes kaas. En ready to eat :)
Ik zou zeg dit moet je echt proeven is zo heerlijk!!

Lotte -

Ik hou niet van stamppot, behalve stamppot boerenkool met sajoer! Gewoon stamppot boerenkool maken met gekookte aardappels en boerenkool en daar doorheen rulgebakken gehakt met een bakje sajoer boemboe erdoor. Ik had laatst nog spekjes erdoor gedaan en je kan er zelfs nog een beetje satesaus naast eten. Op z’n tijd echt heerlijk!

Margot -

Andijviestamppot met spekjes, cherrytomaatjes en blokjes kaas, zo lekker!

Kirsten -

Rauwe Andijvie stamppot is echt de hemel. Zo lekker vind ik dat! En dan met twee gehaktballen gemaakt door m’n moeder erbij. Hmmmm! <3

Kirsten -

Wat ik ook mega lekker vind is zoete aardappel stamppot met spinazie of met rucola! En dan met geitenkaas, zongedroogde tomaatjes, peper en zout… Hmmm!

Marjan -

Hoi! In plaats van zoet toe te voegen, kook ik de aardappels vaak met 1/2 of 1 -gewoon- bouillonblokje :) dat geeft het allemaal iets meer smaak.
Verder inderdaad hutspot of spinazie stamp. En liefst gehaktballen van oma!

Marjan -

Zout! Niet zoet 😛 Typfout

Heleen -

Je hebt me op een idee gebracht, vanavond lekker de bietjesstamppot. Voor mij ook een fijne manier om groenten bij m’n zoontje te verstoppen (want, geprakte groenten is niet vies, of zoiets)

Superheldin -

Stamppot is altijd goed maar mijn echte favoriet is zonder twijfel stamppot boerenkool! Lekker met mosterd…

Lifesabout -

Andijvie is hier ook favo….net als zuurkoolstamp en boerenkool. Helaas heeft manlief een hekel aan uien dus hutspot wordt hier niet gegeten.

Manon -

Stampot hete bliksem vind ik lekker! Ik ben ook wel erg benieuwd naar bietenstampot, zal het eens proberen!

Mirthe -

Stamppot wortel met Nasikruiden! Heerlijk, maak je stamppot wortel, los een zakje nasikruiden op in een kopje warm water en meng dit door de stamppot heen. Een pittige rookworst erbij en klaar :)
Wat ook heel lekker is (vind ik) is zomerstamppot zuurkool (die ik alleen maar in de winter eet?). Maak puree en doe daar in plaats van boter/melk een bakje mascarpone door en doe er de zuurkool bij, kook wat paprika en rozijntjes kort zodat dit iets zachter wordt en meng dit door de stamppot, een blikje uitgelekte ananas stukjes erbij en wat kerriepoeder/peper/zout en klaaaar! Lekker met een uitgebakken speklapje.
Beide stamppotjes een keer wat anders dan de traditionele hollandse pot.

Sharon -

Mijn favo:

Stamppot met spinazie, appel en spekjes

– Rauwe spinazie kort wokken
– Appeltjes in stukjes en ook kort wokken
– Spekjes krokant bakken
– Aardappels stampen met een beetje jus, gewokte spinazie, appeltjes en spekjes erdoor
– 1 of 1 eetlepels creme fraiche erdoor
– Op smaak maken met peper, zout en kerriepoeder

Heerlijk!

Aukje -

Onee nu staat ie er weer…. Gek! Soms zie ik hem niet dan refresh ik dan weer wel… Sorry hoor! Fijne (stampot)dag allemaal 😉

Aukje -

Waarom is mijn reactie verwijderd?

Amelie -

Stamppot prei is ook heel lekker; aardappels koken, laatste 5 min preireepjes mee koken, stampen en daarna hamreepjes er door roeren en een bakje boursin/paturain (light). Heel lekker door de kruidenkaas!

Nynke -

Oeh, die met spitskool ziet er goed uit!
Hete bliksem vind ik ook erg lekker, maar ook nog nooit zelf gemaakt. Misschien toch eens proberen!

Mariska -

Sowieso andijvie en dan het liefst rauw, met ook stukjes gesmolten kaas erin, van die blokjes :) en spek! Heerlijk!

Céline -

Mijn favoriete stampot is hutspot en stampot snijbonen. Ik houd zo erg van snijbonen, vooral als stampot. Heerlijk met spekjes en rookworst. Krijg er nu al zin in.

Aukje -

Ohhh, stampot is lekker op z’n tijd. Leuk artikel, alleen persoonlijk vind ik andijviestampot ongeveer het vieste wat ik kan bedenken (die slierten in je keel mehhhhh!), en ik mis m’n favoriet in het rijtje: zuurkool !
De stamppot met bietjes ga ik een keer maken. Wat ook een tip is voor stampot liefhebbers: doe eens een chili peper of wat curry kruiden door je Hollandse stampotje. Maakt het wat minder saai en wat spannende van smaak. Ik vind curry kruiden door zuurkool lekker, en rode pittige peper met cashewnoten door bijvoorbeeld boeren kool mmmmmmm

Chantal -

Ik heb echt een hekel aan elke stamppot brrrrrr vroeger thuis viste ik altijd eerst de aardappelen en de groente uit de pak en at dat dan naast elkaar. Want we aten het wel heel vaak haha. Spitkoolstampot is het enige wat ik een beetje lust.

Lindsey Beljaars -

Oeh ik ben ook dol op stamppotten. Mijn favoriet is andijviestamppot met spekjes en een gehaktbal!

Jana -

Als Belg ben ik eigenlijk niet zo bekend met stamppotten, maar door jouw enthousiasme over de bietjesstampot heb ik die laatst eens geprobeerd, en ik moet toegeven… hééérlijk! Ik maak af en toe wel stamppot met spruitjes, worteltjes en ui, lekker!

Michelle -

Hoewel ik eigenlijk niet zo van de Hollandse kost ben vind ik een stamppotje op zijn tijd ook echt heerlijk. Hutspot is hier ook favoriet, en boerenkoolstamppot met uitgebakken spekjes en ui. Zo lekker!

Michelle -

Oh heerlijk ja, stamppot! Krijg er meteen trek van! Spruitjesstamppot is mijn favoriet (met gebakken spekjes erdoor) of hutspot met vissticks er bij.

Anne -

Andijvie is hier echt groot favoriet maar de rest vinden wij ook allemaal heel lekker! Hete bliksem trouwens al heel lang niet gegeten, nodig weer eens op het menu zetten!

chantal -

Mijn favoriet is andijviestamppot! Ik gooi er altijd sambal en ketjap door en serveer met cashewnoten en zilveruitjes

Truusje -

Ik hou ook van stamppot! Mijn vriend maakt hele lekkere boerenkoolstamppot met zongedroogde tomaatjes en uitjes. Maar mijn allergrootste favoriet is pompoenstamppot met geitenkaas, appel ui en tijm. Zo lekker! Heb het recept toevallig deze week op mijn blog geplaatst, dus mocht je benieuwd zijn; https://desandwichformule.nl/koken/ultiem-herfstrecept-pompoenstamppot/

Diana -

Hier ook bietenstamppot, maar ik gooi er geruld gehakt doorheen.

Witlofstamppot is ook een aanrader. Witlof koken, door de aardappels stampen en er blokjes achterham (zo’n blik) en een zak geraspte kaas door roeren.

Eigenlijk vind ik alle stamppotten lekker!

Eva -

Ah ja ik houd van stamppotten! Ik ben ermee opgegroeid bij mijn oppas. Heerlijk!! Ik eet graag bietenstampot. En hutspot staat op nummer 2!

Marijke -

Wij eten toevallig vanavond stamppot andijvie haha. Zo lekker! Hutspot is iets wat ik nooit echt lekker op smaak krijg en is daarom geen favoriet. De bietjes eten wij wel af en toe, vooral mijn dochter vind dat heerlijk!

Martina -

Mmmmmmm! We eten vanavond toevallig rauwe Andijviestampot, een van mijn favorieten! Binnenkort ook eens wat anders proberen :)

Reageer ook