Mijn eerste jaar als moeder

Vandaag precies een jaar geleden werd Jelle geboren. Een JAAR! Geloven jullie het? Ik niet… Het is zo snel gegaan! Maar tegelijkertijd kan ik me ook nog nauwelijks voorstellen hoe hij was als ieniemienie-baby… Het leek me wel een mooi moment vandaag terug te blikken op mijn eerste jaar als moeder.

Foto door Mariska de Groot

Want dat was me er eentje hoor! Ik vond het pittig, maar niet pittiger dan ik van te voren gedacht had. Dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is, dat wist ik. In dat opzicht was ik goed voorbereid. Maar als je middenin een zware fase zit (want ‘Alles is een fase!’), is het soms even flink de kiezen op elkaar of juist een lekker potje huilen. En wat heb ik eigenlijk veel geleerd afgelopen jaar. Kleine dingen en grote dingen…

In mijn eerste jaar als moeder leerde ik namelijk…

1. Dat moederliefde niet altijd direct aanwezig is. Maar dat het soms moet groeien (en dat is oke!). Ik ontdekte dat moederliefde alleen maar groter en intenser wordt. Leren kennen wat moederliefde is, is misschien wel een van de mooiste dingen van dit jaar. De liefde voor je kind is een bijzonder soort liefde. Het voelt soms alsof je bijna uit elkaar knapt van liefde en het is volledig onvoorwaardelijk.

2. Dat chronisch slaapgebrek je wanhopig kan maken. ‘MOEder’ is zó van toepassing.

3. Dat ik nooit had verwacht dat ik zou zeggen heel blij te zijn met een nacht van 6 uur aaneengesloten slaap.

4. Dat je altijd direct een poepluier moet oprollen en dichtmaken. Anders wordt het een smeerboel. Of krijgt je mooie Nijntje designerlamp opeens een keutel op zijn kop. Bah! (Dit was een note to self)

5. Dat ‘mama’ genoemd worden zo’n beetje het aller-, aller-, allermooiste is. Al met 10 maanden werd ik verrast met een wijzend vingertje op mij gericht en de magische woorden ‘mama’. WAUW! Ik smolt ter plekke.

6. Dat je zo’n 10 keer per dag een hartverzakking krijgt als moeder. Omdat je baby ongezien ergens een schilmesje vandaan heeft gegrist (je wist niet eens dat het er lag!). Omdat de vader van jullie kind ‘m zo’n 30 meter de lucht in gooit ‘als spelletje’. Omdat je baby wel heel stil ligt te slapen. Of omdat je je kind nog net kunt opvangen als hij van het bed wil kruipen.

7. Dat autorijden met een huilende baby je ergste nachtmerrie is. Jelle is helaas niet zo dol op autorijden dus dit komt vaker voor dan me lief is…

8. Dat een huilende baby sowieso het ergste is dat er is. En al helemaal als ‘ie van jezelf is.

9. Dat je intens blij kunt worden van een poepluier na 7 dagen. ‘GODZIJDANK, HIJ DOET HET NOG!’

10. Dat het moederschap één grote achtbaan van emoties is. Het ene moment kun je wel janken omdat je baby z’n dag niet heeft maar een seconde later voel je je de gelukkigste moeder op aarde omdat je baby iets nieuws deed!

11. Dat je eigen moeder echt héél veel van je houdt. En ze ontzettend veel voor je over heeft gehad. Dat wist je natuurlijk heus wel, maar nu je zelf moeder bent besef je je dat nog net even meer.

12. Dat dat voornemen om maandelijks datenights in te lassen echt een illusie was. HA! What was I thinking?! De teller staat na 12 maanden op slechts 2 keer…

13. Dat je familie en vrienden bijna net zo dol kunnen zijn op jouw kind als jijzelf. Jelle is zo geliefd bij onze familie en vrienden en dat vind ik echt zo bijzonder en mooi om te zien. Ik ben er ontzettend dankbaar voor!

14. Dat het leven van een baby eigenlijk best zwaar is. Het leed dat tanden krijgen heet, babyziektes, vaccinaties, leren voortbewegen met vallen en opstaan en op nummer één: ouders die je maar de helft van de tijd begrijpen. Geen wonder dat dat eerste jaar voor beide partijen soms een struggle is…

15. Dat je hydrofiele doeken met braaksel maar beter gelijk in de week kunt zetten. Doe je dit niet, dan krijg je die geur er nooit meer uit. Ieuw!

16. Dat het down under na zo’n bevalling inderdaad allemaal weer goed komt. Wat een opluchting!

17. Dat je nooit even geen moeder kunt zijn. Ook al ben je op vakantie zonder baby, je moeder-brein blijft altijd aan staan.

18. Dat ‘trots’ nog niet eens in de buurt komt van het gevoel dat je voelt als je baby voor het eerst lacht/omrolt/gaat zitten/z’n eerste woordje zegt, of zelfs maar iedere kleine en voor omstanders onbenullige nieuwe vaardigheid.

Ach, en zo kan ik nog wel even doorgaan… Het eerste jaar als moeder was het meest uitdagende jaar van mijn leven, het meest bijzondere jaar tot nu toe en zeker ook een van de mooiste jaren van mijn leven. Het is met geen pen te beschrijven wat het met je doet, dat moederschap. Het is een levensveranderende ervaring met vele nieuwe uitdagingen en heel veel mooie momenten. Het is zo ontzettend bijzonder om het mee te maken.  Ik zou hier een gezapige, emotionele blog van kunnen maken, maar dat bewaar ik voor een andere keer… 😉 Vandaag is het feest en vieren we Jelle’s verjaardag met familie en vrienden die langs willen komen. Er is taart en er zijn cadeautjes in overvloed. Aanstaande maandag zie je in mijn weekvlog vast wel een paar momentjes voorbij komen. :)

42 reacties

Jeanet -

Gefeliciteerd Jelle! En jullie natuurlijk ook :)! Heel herkenbaar wat je allemaal beschrijft (tot nu toe, onze zoontjes worden over een dikke 3 maanden ook alweer een jaar, ongelofelijk!). Behalve het autorij-drama :), zodra wij gaan rijden vallen ze hier al vrij snel in slaap, zelfs als ze ervoor krijsen! Zodra je stil staat (bij stoplichten ook :-(), barsten ze weer los haha!

Wendy (B) -

Zo een leuke foto 😀 !
Hiep hiep hoera voor Jelle 😀 !

Marieke -

Gefeliciteerd met Jelle! Zo herkenbaar wat je beschrijft. Mijn zoontje is twee weken geleden 1 jaar geworden en wat is dat dan toch mooi en bijzonder.

Debby -

Wauw dat is snel gegaan! En inderdaad, nog nooit zoveel respect gehad voor mijn moeder als nu… wow! En nu al bijna nummer 2! Gefeliciteerd leuke mama, ik volg je graag.

Nina -

Gefeliciteerd Willemijn! En Jelle ook, natuurlijk. Ja, het is zo waar, het ene moment kun je kapot van vermoeidheid zijn. En op het andere moment ben je megatrots omdat je kind weer iets heeft geleerd. Mijn zoontje is nu lekker aan het brabbelen, kan niet wachten totdat hij mama kan zeggen!

Ilona -

Wat mooi geschreven. Van harte met Jelle!

Merel -

Ahh zo herkenbaar! En zo moeilijk uit te leggen aan mensen die geen kinderen hebben: moeder zijn is het allerleukste maar ook het allerzwaarste wat er is!

Na het 1e jaar wordt het allemaal veel makkelijker en nog veel leuker!

MARIJKE -

Wat mooi om te lezen en gefeliciteerd met je zoontje zijn verjaardag!

Gerdine -

Gaaf stuk! Van harte met je kleine man.

Anita te Gussinklo -

Van harte Gefeliciteerd met Jelle.
En een fijne en gezellige dag.

Nienke -

Hartelijk gefeliciteerd! Ik vind jullie zo prachtig om samen te zien. Wat een mooi, schattig mannetje!
Ik vind het ook heel leuk om je artikelen over moederschap te lezen. Wie weet word ik zelf ooit moeder, dan heb ik er ook zeker wat aan. Fijn dat je (wederom!) zo eerlijk bent!
Hopelijk hebben jullie een mooie dag!

Michelle -

Gefeliciteerd met jullie mannetje! ^^ T is al een echt kereltje hè, geniet ervan!
Oh en ik wilde dit nog even delen, voor alle zwangeren/mamma’s onder ons:
Ik zag laatst een filmpje van Samantha Maria, ‘pregnancy confessions'; alles waar zwangere vrouwen NIET over praten. Misschien herkenbaar voor veel vrouwen: https://www.youtube.com/watch?v=314Fxr0oeFA

Barbara -

Ah zo’n mooie lieve post! Gefeliciteerd met je kleine man!

Dalindcy Koolhoven -

Gefeliciteerd met Jelle! Ik heb zelf geen kinderwens, maar vind het prachtig om te zien dat jij er zo intens van kunt genieten.

Linda -

Gefeliciteerd met jullie kleine grote man! :) Jeetje wat gaat dat snel, ik volg je al sinds voor je zwangerschap. Inmiddels is het nog 4 weken wachten tot ik zelf uitgerekend van ons zoontje, spannend. Al helemaal door al jouw blogs heb ik er nóg meer zin in. :)

Fijne dag vandaag! 😀

Jacqueline -

Gefeliciteerd met Jelle! Wat een mooi stuk. Zo herkenbaar ook 😊 Geniet van vandaag 🎁🎂🎈

Anne -

Mooi stukje! En zo herkenbaar allemaal, krijg er helemaal kriebels van, het is zo fijn om mama te mogen zijn!

Diana -

Gefeliciteerd Willemijn Djurre Jelle ♡♡♡

Kirsten -

Wat een bijzonder mooi bewogen jaar! Prachtig geschreven. Over een paar jaren hoop ik ook moeder te zijn en deze mooie gevoelens zelf te mogen ervaren. Geniet van deze mooi dag! Van harte gefeliciteerd xxx

Kim -

Wauw Willemijn, wat een rake punten som je op! Gefeliciteerd met Jelle, fijne dag!

Jackelien -

Gefeliciteerd!! En misschien volgens jou geen emotionele blog, maar de emotie spat er van af hoor! Mooi om te lezen, het raakt me!

Daphne -

Gefeliciteerd met Jelle!

Kiss & Make-up -

Wat een mooie post was dit! Ik smolt ook wel even toen ik 5 las, kan me dat heel goed inbeelden.

Sabine -

Gefeliciteerd! Wij hebben het eerste jaar van onze zoon (van de groeiende liefde tot en met slaaptekort en het autorijden aan toe) exact hetzelfde ervaren! Boks mama!

Aisha -

Oooh wat heerlijk herkenbaar inderdaad! Ook al lijkt dat eerste jaar voor mij al heel lang geleden, maar nu ik dit lees voelt t ook weer zo dichtbij. En straks mag ik nog zo’n eerste jaar weer doen. Benieuwd hoe dat gaat verschillen met de eerste keer! Heb een fijne verjaardag van jullie Jelle!

Aisha -

Zal ik hier dan ook nog een keertje gefeliciteerd roepen? GEFELICITEEEERD! 😉

Annemarie -

Gefeliciteerd knappe Jelle! Alweer 1 jaar, ga het maar fijn vieren met papa en mama.
En mama Willemijn: ik ben inmiddels bijna 3 jaar moeder. Alles wat je beschrijft: het blijft zo! En het is zo gruwelijk leuk en niet leuk en mooi en niet mooi en emo. Enjoy en alle liefde en geluk

Femke -

Gefeliciteerd met de 1e verjaardag van Jelle! Ik kan mezelf gewoon nog herinneren dat je aankondigde zwanger te zijn en nu is hij ‘alweer’ 1 jaar. Maak er een hele mooie dag van en je hebt dit artikel mooi geschreven.

Tineke -

Dat lijkt me zo bijzonder, de eerste verjaardag van je kindje! Maak er een hele mooie bijzondere dag van!
Liefs

Amelie -

Helaas geldt nummer 16 niet voor iedereen. Idem voor buik en borsten 😕

Ilona Wielinga -

Gefeliciteerd met de verjaardag van Jelle! En natuurlijk met het feit dat jullie alweer een jaar papa en mama zijn!
Erg leuk artikel ook om te lezen :)

Suus -

Jeetje, alweer 1 jaar. Wat gaat dat snel zeg… Geniet van deze bijzondere dag samen met je kleine ventje en familie🎈🎉❤

Susan -

Gefeliciteerd met Jelle! De liefde spat van je artikel af, mooi! <3

Joyce -

Gefeliciteerd met Jelle zijn eerste verjaardag, geniet er van!

Heleen -

Gefeliciteerd met de eerste verjaardag van jullie zoon Jelle!

Dionne -

Wat vliegt de tijd voorbij zeg. Van harte gefeliciteerd met jullie mannetje🎈🎈
Maar natuurlijk ook julli 1-jarige mama en papa jubileum!

Linda -

Gefeliciteerd hele gezellige dag!!

Lisanne -

Prachtig geschreven! Je slaat de spijker op z’n kop, wauw! En wat een heerlijke foto van jullie samen. ❤️ fijne dag vandaag!

Dita -

Prachtig Willemijn! Gefeliciteerd met Jelle!! Herkenbaar, sommige punten. Vooral dat moederliefde moest groeien.

Sylvia -

Gefeliciteerd met Jelle en natuurlijk met een jaar mama zijn! Ik wens je een hele mooie dag toe. Geniet ervan😃

Suzanne -

Hiep hiep hoera, gefeliciteerd met Jelle. Ik herken het volledig want mijn kleine man is alweer 9 maanden.
Geniet van deze mooie dag.

marije -

Gefeliciteerd met Jelle! Maak er een mooie dag van!

Reageer ook