Het belang van voorlezen

Het allereerste college over taalontwikkeling dat ik volgde ging over het stimuleren van de taalontwikkeling van kinderen. Één van de belangrijkste adviezen? Lees voor! Iets wat je niet alleen als logopedist leert, maar ook als ouder heel veel hoort. Maar waarom is voorlezen nou zo belangrijk?

Want naast dat het een gezellige en rustgevende activiteit is voor je kind (en vaak ook voor jou als ouder), heeft het ook zeker een educatieve functie. Er zijn tal van ‘voordelen’ aan voorlezen:

 • Het prikkelt de fantasie;
 • Het stimuleert de woordenschat en taalbegrip;
 • In veel verhalen zit een boodschap of moraal;
 • Het kind maakt kennis met boeken en lezen en is een voorbereiding op de basisschool;
 • Het oefent luistervaardigheid en concentratie;
 • Het kan helpen emoties te begrijpen. Bijvoorbeeld door een boekje te lezen over bang zijn, de eerste schooldag, of de komst van een broertje of zusje.

Voorlezen kun je vanaf de geboorte doen. Natuurlijk is het voorlezen bij een baby anders dan een kind van 4. Vanaf het moment dat je baby nieuwsgieriger wordt naar de wereld om zich heen kun je al beginnen met voorlezen. Bekijk samen een boekje met plaatjes, het liefst met herkenbare onderwerpen uit zijn directe omgeving. Woordenboekjes zijn bijvoorbeeld een goede optie. Bekijk slechts een paar plaatjes per keer.

Hoe ouder een kind wordt, hoe uitgebreider je kunt gaan voorlezen. Jelle is nu 1 en heeft nu het concentratievermogen om een kort verhaal te ‘volgen’. Hij vindt het heerlijk om ‘s avonds voor hij naar bed gaat op schoot te zitten en naar een verhaaltje van een paar minuten te luisteren. En het leukste: zelf de bladzijde omslaan! Het liefst de verkeerde kant op natuurlijk. 😉

Vanaf een jaar of 2 wordt voorlezen nog meer écht voorlezen. Peuters kunnen een verhaaltje volgen en de tekeningen bij het verhaal gaan interpreteren aan de hand van wat je voorleest. Ze gaan nu verhalen herkennen. En soms kunnen ze je zelfs al vertellen hoe het verder gaat!

Vanaf 5 jaar kun je langere verhalen gaan voorlezen en ontstaat er echt interactie tijdens het voorlezen. Je kunt een gesprek voeren over de boodschap van het verhaal, bijvoorbeeld.

Boeken lenen

Het is helemaal niet erg om een bepaald boek vaker voor te lezen. Het is juist heel erg goed! Het zorgt voor herkenning en begrip. Maar het is natuurlijk wel leuker om wat af te wisselen. Menig ouder zal dan ook herkennen dat de boekenkast uitpuilt. En dat zorgt niet alleen voor heel veel opberg-issues, maar kost ook nog eens een heleboel geld. Daarom heb ik de bibliotheek weer helemaal herontdekt sinds Jelle er is. Momenteel hebben we geen abonnement op de bieb vanwege onze geplande verhuizing, maar zodra we in ons nieuwe huis wonen, gaan we ons aanmelden voor de plaatselijke bieb. Het is namelijk stukken voordeliger en bovendien ook nog eens een leuk uitje om samen met je kind te doen!

De bieb is meer dan een uitleenservice!

Maar waar ik achter kwam, is dat de bieb heel veel meer is dan een uitleenservice voor boeken! Zo organiseren de Nederlandse openbare bibliotheken landelijk ruim 72.000 activiteiten per jaar, waarvan een groot deel ook een educatief karakter heeft. Bibliotheken organiseren bijvoorbeeld:

 • Optredens, (kunst)exposities, theater, spelletjes en workshops
 • Veel grote bibliotheken hebben tegenwoordig een cafeetje waar je wat kunt drinken of eten
 • Workshops voor nieuwsgierige kinderen van 8+ (zoals 3D-printen, programmeren, bouwen van robots etc.)
 • Schrijfcursussen voor volwassenen
 • De VoorleesExpres: vrijwilligers komen wekelijks een uur voorlezen bij gezinnen thuis waar voorlezen niet vanzelfsprekend is.
 • Boekstart: iedere ouder krijgt na drie maanden een voucher thuisgestuurd waarmee je een cadeautje kunt ophalen bij de bieb én gratis een lidmaatschap voor je baby afsluit!

Boekstart kende ik wel, maar van de rest had ik eigenlijk geen idee! Jullie wel? De bieb was lange tijd bij mij niet zo in het vizier, maar ik heb eigenlijk wel weer heel veel zin om naar de bieb te gaan! Niet alleen om boeken voor Jelle te lenen, maar ook om te kijken of er misschien leuke dingen te doen zijn zoals een lezing, voorlezen voor baby’s of een workshop.

Wil je meer weten over wat de bieb allemaal doet? Ga dan naar www.debibliotheken.nl/rijker. Daarnaast kun je je abonneren op de nieuwsbrief van jouw plaatselijke bieb om om de hoogte te blijven van alle activiteiten. Tot slot heeft ook iedere plaatselijke bieb een eigen website waarop je dingen zoals de agenda, openingstijden en nieuwtjes vindt.

Ga jij naar de bieb?

20 reacties

Dagmar -

Wat een superleuk en leerzaam artikel! Ik denk dat ik ook fan zal worden van het voorlezen, dan is een lidmaatschap voor de kleine inderdaad ideaal. Goed idee!

Leonie -

Ik zit in mijn eerste jaar van de studie logopedie. En toevallig hebben we het net over dit inderwerp. Als project moeten we een workshop organiseren voor de vrijwilligers van de voorleesexpress.

Nicole -

Heel erg leuk om te lezen. Ik ben logopedist in opleiding dus ik herken zeker een aantal punten die je maakt uit de lessen haha! Heel goed dat je dit soort informatie deelt op jullie site, want ik denk niet dat iedereen het belang van (voor)lezen weet.

Nienke -

Hier ook een berichtje van een enthousiaste jeugdbibliothecaris. Wat leuk dat je hierover schrijft! (Voor)lezen aan/met je kleintje is ook zo gezellig…

Arlet -

Super leuke advetiorial, Ik werk zelf bij de bieb en vind het super leuk haha en serieus een bieb abo is zoo0 handig voor studie school en vakantie 😉

Lindsay | lindsayvallen.nl -

Wat een fijne advertorial! Goed doel, leuk geschreven en helemaal waar! Hier thuis ook een meisje dat verzot is op (voor)lezen. Inmiddels ook ‘napraten’ als ze zelf een boekje leest, zo aandoenlijk! Bij onze bieb hebben we BoekStart, iedere baby van 3 maanden krijgt een brief om gratis lid te worden, dus dat hebben we direct gedaan. Er zijn ook leuke activiteiten en we komen er dus iedere week :-)

Leonie -

Jaa, ik houd van de bieb! En als docent op een middelbare school lees ik ook nog regelmatig voor in de laatste 10 minuten van de les. Mijn docent Nederlands deed dat ook toen ik in 5 HAVO zat, dus doe ik het nu ook met mijn leerlingen! En chill dat ze dat vinden 😉

Mare -

Leuk artikel!
Ik ben echt mijn leven lang regelmatig in de bieb te vinden.

Kirsten -

Wij lezen heel veel voor, vaak zelfs meerdere boekjes per dag en Lenne neemt zelf de boekjes uit de kast om gewoon alleen naar de plaatjes te kijken. Ze is zelf heel erg geïnteresseerd in boekjes en ik vind dat super!

Charile -

Als juf beaam ik dit zeker! Ik lees elke dag voor, zelfs in groep 4 :)

Sonja -

Ik heb zelf nog geen kinderen (19 en student haha) maar ben wel enorm veel voorgelezen door mijn ouders vroeger. Daardoor groeide ik op als ontzettende boekenwurm, met goed taalbegrip en een grote woordenschat – en dat terwijl mijn ouders pas op hun 30e naar Nederland kwamen! Ik ben dan ook echt heilig overtuigd van het belang van voorlezen :)

Eva -

Goed artikel! Ik ben pro bieb en boeken! En bijkomend voordeel is dat je als ouder niet 1001 keer hetzelfde boekje hoeft voor te lezen 😉

Eva -

Ja, wij lezen graag voor! Het hoort bij ons echt bij het bedritueel. Een moment van rust en aandacht. We gaan ook graag naar de bieb. Het scheelt een hoop kosten en is ook een leuk “uitje”.

Deborah -

Wat een leuk artikel! Spread the booklove! Ik werk als jeugdbibliothecaris in Amsterdam en doe onder anderen maandelijks het Boekstart Babycafé waar we boekjes lezen, liedjes zingen en muziek maken met baby’s.
Daarnaast heb ik een blog over kinderboeken, heb je een tip nodig, kom eens kijken op boekielezen.nl. Prentenboeken zijn mijn grote liefde dus daar schrijf ik veel over.

Kiss & Make-up -

Vroeger ging ik vaak naar de bibliotheek. Nu niet meer, ook omdat hier in Zwitserland alles Frans of Duits is en da’s niet zo interessant.

Heleen -

Hier wordt de bieb ook bijna elke week bezocht. Zelf vind ik de app heel handig, ik krijg een mailtje als ik een boek moet verlengen of terugbrengen en in de app kan ik meerdere pasjes invoeren en voor iedereen verlengen.

Emma -

Wat ontzettend leuk om dit te lezen! Mijn moeder weekt in de bibliotheek als jeugdspecialist en ze geeft regelmatig workshops op plaatselijke babyshowers. Zo leuk dat jullie de bieb weer onder de aandacht brengen!

Voor geïnteresseerden: tot 18 jaar is een abonnement gratis en de bieb heeft meerdere apps zoals de luisterbieb met gratis luisterboeken en een ebooks app om gratis digitaal boeken te lenen. Zeker aanraders!

chantal -

Mijn moeder ging met mij als klein kindje al boekjes uitzoeken. Nu kom ik nog steeds wekelijks naar de bieb in ons dorp. Helaas is het een jeugd bieb geworden waardoor ik alles reserveer en daar op haal in plaats van te snuffelen.

Cindy -

Wij hebben eens heel veel boeken ingeslagen op de uitverkoop van onze bib. Super handig. We hebben een wijkbib net op het einde van onze straat en in onze gemeente zijn kids tot 12 jaar gratis. Hun abo word gelinkt aan die van jouw als ouders dus kan je mee in het oog houden.

Charlotte -

Leuk artikel! Ik wist wel wat dat het belangrijk is om voor te lezen maar waarom dat precies was wist ik dan weer niet. Interessant om te weten. Zelf ben vanaf kinds af aan een gebruiker van de bieb, een paar jaar daargelaten. Vind het leuk om te zien hoe de bibliotheken zijn meegegroeid met de moderne ontwikkelingen. Helaas heb ik niet meer altijd de tijd of de rust om veel te lezen maar er gaan op vakantie altijd een stapel bieb-boeken mee.

Reageer ook