Hallo derde trimester!

Niets vermoeden las ik mijn zwangerschapsupdate van week 23 tot en met 27 door die ik tijdens mijn zwangerschap van Jelle schreef. En opeens stond het daar, helemaal onderaan: ‘(…) met het voltooien van 27 ben ik officieel in het derde trimester beland.’ Mijn god, dat is ook zo! Ik ben gewoon in het derde trimester beland… WOW!

Foto door Mariska de Groot

Dat derde trimester, dat is wel een dingetje hoor. Ik heb het gevoel dat het tweede trimester zo’n beetje ongezien aan me voorbij is gevlogen op de 20 weken echo na. Dat voelde wel echt als zo’n tweede trimester dingetje, maar verder… De tijd vliegt. Iets té snel als je het mij vraagt. Ik wil eigenlijk zo veel meer genieten van deze zwangerschap. Wie weet (daar zijn we nog niet over uit – eerst maar eens kijken hoe het leven met twee kinderen bevalt 😉 ) is dit wel mijn laatste zwangerschap. En wat zou het dan zonde zijn als hij zo aan me voorbij zou gaan… Ik heb dus nog zo’n 10 tot 15 weken om me voor te bereiden op de komst van baby 2. Nog een kleine drie maanden om te genieten van het leven in mijn buik, van 1-op-1 tijd hebben met Jelle en van het ‘simpele leven’ met één kind. Nog maar een paar weken om kleertjes uit te gaan zoeken en te wassen, een aantal essentials aan te schaffen (autostoel, Stokke stoel en misschien ook toch wél een duowagen) en plekje om te slapen op te gaan maken.

Mijn voornemen voor deze laatste 10 tot 15 weken is om meer bewust bezig te zijn met deze zwangerschap. Ik heb daarom mijn hypnobirthing audiosessies weer op mijn telefoon gezet en probeer nu iedere dag een oefening te doen. Ook probeer ik wat vaker te gaan liggen tussendoor en even bewust te zijn van de aanwezigheid van het minimensje in mijn buik. En toen ik mijn zwangerschapsupdates van Jelle door las vond ik het toch eigenlijk wel erg leuk om te lezen, dus die ga ik ook weer bijhouden! Om gelijk de daad maar bij het woord te voegen, hier mijn verslagjes van week 28 en week 29.

Week 28

  • Mijn buik begint nu echt te groeien. Hij wordt rap groter en dat voel ik ook aan de bandenpijn die ik heb.
  • Ik voel voor het eerst de hik! Grappig om dat weer te voelen.
  • Op een bepaald moment kon ik even heel duidelijk voelen hoe de baby lag. Ik voelde namelijk duidelijk trappelende voetjes bij mijn middenrif en een ritmische hik onderin mijn buik. Dat wil overigens niet zeggen dat hij nu al goed ligt voor de bevalling, want volgens mij kan hij nu nog helemaal draaien.
  • Ik zit in dubio over het wel of niet aanschaffen van een kinderwagen. Binnenkort wil ik me er toch op gaan oriënteren want toen ik op Instagram rondvroeg kreeg ik toch veel reacties van moeders moet die het ontzettend aanraden.

Week 29

  • Ik probeer deze week echt rustiger aan te doen, want de harde buiken werden wel een beetje te veel. Ik probeer mijn dagen zo slim mogelijk in te delen en probeer Jelle ze weinig mogelijk te tillen door allerlei maatregelen te treffen (zoals beneden verschonen). Daarnaast verplicht ik mezelf nu om ook te gaan liggen (desnoods werkend op de bank) als Jelle in bed ligt. Dat is op dit moment nog één of twee keer per dag een 1-1,5 uur). Het lukt een beetje, maar het blijft lastig als ik eerlijk ben.
  • Ik regel alvast opvang voor de baby. Met Jelle heb ik het aangekeken en uiteindelijk ging hij met 6/7 maanden naar een gastouder. Deze baby wil ik wel graag wat eerder naar de opvang brengen voor 1 dag per week.
  • Wauw, deze knul kan echt hard trappen! Dat was ik niet gewend van Jelle, die was in de buik zo rustig en zachtjes. Deze daarentegen zet de boel flink op stelten af en toe en laat flink van zich horen. Super grappig!
  • Ik ben weer naar de verloskundige geweest. Mijn bloeddruk was weer goed, de baby ligt inderdaad al ready for take off (en de kans dat ‘ie nog gaat draaien is klein door de vorm van mijn baarmoeder) en ze weet me gelukkig wat gerust te stellen over de harde buiken. Vanaf nu zijn de afspraken om de drie weken. En over niet al te lange tijd zelfs om de twee weken. Een teken dat het einde nadert!

Aan dit derde trimester ga ik nog een flinke kluif krijgen, vrees ik. Ik wéét dat ik rustiger aan moet doen, maar dat is gewoon heel moeilijk met een kleine rondkruipende dreumes, Djurre die ook gewoon moet werken (hij kan moeilijk de laatste drie maanden vrij nemen) en weinig familie in de buurt die even kan bijspringen. Gelukkig hebben we een hele fijne gastouder naar wie Jelle wat vaker kan en Martine heeft vorige week een hele week op Saar gepast. Wat echt een heleboel scheelde!

Eventjes terug voelde ik me echt een beetje een zwak poppetje dat mijn lichaam meer reageert op lichamelijke inspanning deze keer. Ik wil het graag allemaal alleen doen, maar helaas moet ik toegeven dat me dat niet helemaal meer lukt. Het was dan ook een geruststelling toen ik een paar andere moeders sprak over hun tweede zwangerschap. Het werd me al gauw duidelijk dat bijna iedereen de tweede keer als veel zwaarder ervaren heeft en op den duur wat uit handen moest geven. De eerste keer kun je bijna altijd toegeven aan wat je lichaam nodig heeft (rust!) doordat het huishouden minder werk is (lees: minder was en troep) en je geen andere kinderen hebt om voor te zorgen. Zo’n tweede keer gaat zo veel rust nemen als je wilt niet goed meer en dat merk je zo richting het eind van de zwangerschap. Maar voor zo ver het einde van mijn klaagzang, het is ook nog maar een week of 10! We can do this! 😉 Daarnaast is het het belangrijkste dat de baby het goed maakt en dat is zeker het geval.

Deze laatste weken ga ik proberen zo veel mogelijk te genieten. Nog eventjes en ik ga de kleertjes van zolder trekken en de laatste aankopen wil ik binnenkort ook gaan doen. Iehhh, het komt zo langzamerhand steeds dichterbij! Ik heb er zin in!

32 reacties

Esther -

Zo leuk om weer een zwangerschaps update te lezen! Stiekem vind ik jullie blogs over zwanger zijn en kinderen toch wel één van de leukste onderwerpen om te lezen haha. Ik kan me helemaal voorstellen dat het laatste trimester nu met een ander kindje een stuk zwaarder is. Geniet ervan Willemijn!

Sandra -

Wat gaat het toch ook snel allemaal! Voor je het weet heb je daar 2 ukjes rondlopen :).
Veel succes nog met de laatste loodjes!

Heleen -

Zo, dat gaat snel zeg! Ik kan me voorstellen dat je er nu veel minder mee bezig bent doordat je Jelle al hebt. Ik denk ook niet dat dat heel erg is, maar wel goed dat je er rekening mee houdt. Heel veel plezier en succes met je laatste trimester!

Marloes -

Hey willemijn,
Vorig jaar maakte ik hetzelfde door…2e kort na de 1e….dus begrijp je helemaal. Ik ben vooral heel erg benieuwd naar hoe je het straks zal ervaren met 2! Mijn 2e wordt nu bijna 1 en ik moet je zeggen dat de trein waar ik in zit nu pas een beetje begint af te remmen zodat ik wat om me heen kan kijken. Maargoed dat is natuurlijk per persoon en situatie verschillend. In ons geval geen hulp van familie en zelfs een zieke schoonmoeder in huis deel van de tijd.Verder ben ik ook gediagnosticeerd met postnatale depressie waar je laatst ook over schreef nav die doc2. ( erg frustrerend hoe weinig er over bekend is en zo fijn dat je het hebt benoemd) Van 1 naar 2 vond ik echt een mega groot verschil! Alsof je van 1 naar 3 gaat….maargoed je kent het code woord dat ik ook steeds herhaal…fase. En: al die andere moeders doen ook maar wat ;). Ik heb veel respect voor je hoe je alles mbt je kinderwens en zwangerschap en zelfs postpartumperiode hebt gedeeld. Ik Vind 2wmn erg leuk om te lezen en beloon mijzelf ermee als ik af en toe een mini momentje rust heb tussendoor! Alvast een fijneigen 3e trimester en hoop dat het je lukt er wat meer bij stil te kunnen staan ook al is het idd veel lastiger! Liefs

Madelaine -

Oh wat vliegt de tijd zeg! Denk goed aan jezelf <3

Marije -

Wat een leuke update weer! Feitje: die ‘hik’ waar iedereen het over heeft zijn in het echt ritmische adembewegingen. Kindje heeft het prima daar binnen, maar is een voorbereiding op de transitie bij de geboorte.

Marissa -

Wow Willemijn wat vliegt de tijd en wat kan ik ontzettend genieten van je zwangerschapsupdates! Het leuke is dan ook dat we tegelijkertijd zwanger zijn, zowel bij Jelle (7wk tussen) als nu bij de 2e (ik ben nu 13wk). Het fijne is dan ook dat ik elke keer een beetje kan voorbereiden op wat er komen gaat, ook omdat je zo eerlijk bent! Het is namelijk niet altijd rozegeur en maneschijn..
Ik wens je heel veel succes en geniet momentjes met je laatste trimester! Ik vind je een topper!

Amelie -

Helaas is dit voor weinigen het geval :-(
Ik ben nu 12 weken zwanger en net als mijn vorige zwangerschap voel ik me weer slecht met alle kwaaltjes. Ik vind zwanger zijn echt vreselijk en bevallen nog meer, ik zie het echt als even doorbijten, je weet dat er een (happy) einde aan komt!

Kirsten -

Jeetje wat gaat het snel! Ik ben enorm benieuwd naar het kleine schatje! Succes nog even Willemijn.

Jeanet -

Wat gaat het snel! Maar idd goed je rust nemen met die harde buiken en goed naar je lichaam luisteren. Fijn dat Jelle iets meer naar de gastouder kan en dat Martine je wat kon ontlasten. Wat betreft een duur wagen.: wij hebben de Bugaboo Donkey (Ivm onze tweeling hebben wij de Twin variant, maar hij is e4 ook in Duo). Ik heb flink moeten praten om mijn vriend er van te overtuigen dat we deze wagen moesten hebben en het was een grote rib uit ons lijf;), maar we zijn er echt heel heel blij mee. Super handzaam, kleine draaicirkel, past door alle deuren, gemakkelijk en redelijk klein (kleinst van alle duowagens) op te vouwen. En ook handig: je kan hem heel makkelijk inschuiven tot mono variant met een klein boodschappenmandje ernaast.. evt met een meerijplankje voor Jelle 😉

Margot -

Wat gaat dat toch snel! Leuk om weer te lezen hoe het allemaal gaat.

Bertine -

Ik vind dit altijd zo leuk om te lezen! Ik ben nu bijna 25 weken en moet eerlijk zeggen dat ik me echt kapot voel sinds een week of 2. Kan me voorstellen dat jij, nu je nog verder bent EN nog een kindje thuis hebt, het best wel zwaar hebt. Ik hoop dat je het een beetje vol kunt houden tot het einde! Lief dat Martine het door heeft en op jullie hond heeft gepast:)

nanoe -

je hebt nog een tijdje te gaan. Mijn zusje zat in dezelfde situatie als jouw. ze heeft haar kleine (jelle dus bij jou) gewoon super gemotiveerd om te lopen en de eerste stapjes te zetten en dan leren ze het vanzelf, vandaar dat ze na de bevalling de duo wagen niet zo nodig was. ligt er natuurlijk wel aan hoeveel je loopt en van je kleine hangt het ook af. bespaard wel een hoop geld.

Kim -

Heb je de vorige keer de cursus hypnobirthing gedaan?
En bij wie? Ik woon ook in groningen,
En ben 19,5 week zwanger, na mijn eerste wil ik me er nu graag in verdiepen 😊😊

Willemijn -

Ik heb het bij Sylvia de Groot gedaan. Zij is alleen gestopt met het geven van de groepslessen heb ik gehoord. :) Hier lees je mijn ervaringen: http://2wmn.nl/2015/12/cursus-hypnobirthing-mijn-ervaringen/

Leonie -

Jeetje, wat vliegt de tijd! Het lijkt wel of deze zwangerschap veel sneller gaat dan die van Jelle.. haha. Misschien door minder updates op 2wmn?
Hartstikke fijn dat ‘t zo goed gaat. Ik ben net 3mnd geleden bevallen van mn dochtertje… zo genieten!

Marinka -

Aaah leuk weer een update! En wat gaat het snel he! En goed je rust nemen, je lichaam geeft het aan. Ik ben inmiddels 41+2 weken zwanger en m’n dochter wil er niet uit..; pff! De hele zwangerschap was fijn, maar nu mag ze zichzelf wel eens laten zien;)

Suus -

Jippiee! Zwangerschapupdates!! Zo leuk om te lezen over dat kleine wonder in je buik! Je doet het super :)

Michelle -

Wat leuk om weer zwangerschapsupdates te kunnen lezen! Ik vond die van je eerste zwangerschap geweldig, dus had ze al gemist. Fijn om te lezen hoe jij het nu ervaart. Kan me voorstellen dat het veel zwaarder is dan bij de eerste, al was ik toen ook al een drama in rustig aan doen. Geniet van het laatste trimester; het gaat allemaal zo snel!

Anna -

Wat leuk dat je weer zwangerschapsupdates gaat bijhouden! Ik vond dat toen zo leuk om te lezen en vond het eigenlijk ook wel jammer dat je het nu eerst niet gedaan hebt. Ben benieuwd naar de laatste weken! Zet hem op! ☺

Fenna -

Leuk om je updates te lezen, het gaat ineens zo snel! Ik ben ook wel benieuwd naar de hypnobirthing sessies :)

Charlotte -

Wat gaat het toch snel en wat heb je toch een mooi buikje!

Eva -

Ah zo herkenbaar om te lezen! Ik ben nu ruim 34 weken zwanger van nummer 2, de oudste is ruim 1,5. Maar ik merk ook dat alles me zoveel meer energie kost en ik het moeilijk vind om dingen uit handen te geven.
Wat bij mij heel erg heeft geholpen is op m’n werk op tijd aan de bel te trekken, en uiteindelijk ben ik ook 10wkn van te voren met verlof gegaan. Maar ik besef me dat dat natuurlijk ook een luxe is en niet kan als zzp’er.
Lijkt het je niet fijn om een keer per week naar zwangerschapsyoga te gaan? Dan heb je echt 1,5u tijd voor alleen jou en je nieuwe baby. Ik koester die uurtjes echt!

Romy -

Wat mooi om zo mee te lezen over je zwangerschap! Ik kan me voorstellen dat het met een peuter erbij best heftig is allemaal. Probeer inderdaad goed rust te pakken!

Dita -

Jeetje, alweer in het 3e trimester. Tijd gaat zo snel. Geniet er van en lekker rustig aan doen. Ook al zal dat inderdaad lastiger zijn met een kleintje die ook alle aandacht vraagt.

Femke -

Ik vind dit soort updates leuk. Het lijkt mij heel logisch dat deze tweede zwangerschap zwaarder is, vooral als je zo’n kleintje om je heen hebt heel de dag. Toch kan ik mezelf voorstellen dat het moeilijk is om af en toe even toe te geven aan ‘niks’ doen. Even gaan liggen, rusten. Het is niet niks hè, wat je lijf nu allemaal ondergaat!

MARIJKE -

Wauw de tijd gaat inderdaad snel. Nog maar even en dan is de tweede er al. Goed dat je probeert om een beetje rust te nemen. Al is dat inderdaad lastig met een kleintje erbij..

Linda -

Ja lekker bewust genieten. Ik vind het net zo interessant om over deze zwangerschap te lezen als de vorige. Dus hou je vooral niet in het met ons te delen! Ik hang aan je lippen

Inge -

Ik herken dit allemaal Willemijn. Ik ben net zo ver als jij Maar dan van ons 1e kind dus rust nemen gaat hier nog iets makkelijker 🙂
Vraagje: die hypnobirthing sessies, waar kan ik die vinden?

Willemijn -

Die krijg je als je de cursus doet. Je kunt ze volgens mij niet los op internet vinden. Maar zeker weten doe ik niet! :)

Suzanne -

Bijzonder om de updates te lezen!

Maria -

Bijzonder eigenlijk, ik wil dolgraag kinderen, maar het idee van zwanger zijn en bevallen staat mij zo tegen, maar bij jouw komt het juist over als een hele fijne ervaring. Dat zet me toch aan het denken :)

Reageer ook