Babywas tips

Ik kon niet wachten tot ik de eerste babywasjes kon gaan draaien, toen ik zwanger was van Jelle. Uren kon ik me vermaken met wassen, ophangen, strijken en alle kleertjes zorgvuldig opbergen in de kast. Klaar voor zijn komst! Maar nu, een jaar later, vervloek ik die babywasjes regelmatig. Want ‘wasjes’ is zó niet van toepassing. Bergen was, heb je van zo’n baby! Vandaag deel ik tips om die babywas zo snel mogelijk weg te werken!

1. Insmeren en in de week zetten

Babykleding en vlekken, het hoort helaas bij elkaar. In het begin heb je last van poepvlekken. Van die vieze gele of oranje. En die zijn zo hardnekkig! Om je witte rompertjes en pastelkleurige pakjes weer schoon te krijgen is het belangrijk om het vieze kledingstuk zo snel mogelijk in de week te zetten. Het beste kun je de vlek ook nog inwrijven met wat ossengalzeep en de vlek voor het grootste deel eruit borstelen met een harde borstel (zoals een nagelborsteltje – die je dan natuurlijk omtovert tot poep-schrob-borstel 😉 Wel zo fris! ). Je laat het in de week staan totdat je het kunt wassen (het liefst zo snel mogelijk).

Zodra je baby met het eten van vast voedsel begint, zijn de dunne luiers bij de meeste baby’s verleden tijd. Maar juich niet te vroeg! Je krijgt er namelijk vlekken van etensresten voor terug! Voor je het weet zitten de slabbetjes en truitjes volledig onder de vlekken van wortel, tomaat, of pompoen. Ook dit kun je daarom het beste zo snel mogelijk inwrijven met wat zeep en in de week zetten totdat je het kledingstuk kunt wassen (het liefst zo snel mogelijk).

2. Voorsorteren

In het begin had ik twee wasmanden: één voor donker en één voor wit. Maar hierdoor was ik eigenlijk alsnog iedere keer de was aan het sorteren als ik ging wassen. Daarom heb ik nu vier wasmanden: donker koud, donker heet, licht/wit koud en licht/wit heet. Als je het goed voorsorteert scheelt dat een heleboel!

Babykleding zo heet mogelijk wassen is sowieso belangrijk om alle bacteriën te doden (zeker bij ongelukjes of ziekte). Maar daarnaast zorgt heet wassen er ook voor dat de vlekken er beter uit gaan.

4. Houd je wasmachine schoon

Een inkoppertje misschien, maar weinig mensen doen dit echt. Houd je wasmachine goed schoon door regelmatig het spoelbakje af te wassen, het filter te verschonen en hem een lange cyclus (zonder was) op 90 graden met een flinke scheut schoonmaakazijn te laten draaien.

5. Netjes ophangen

Ik háát strijken. En ik doe het dan ook het liefst zo min mogelijk. Om te voorkomen dat ik te veel moet strijken hang ik mijn was daarom zo netjes mogelijk op. Shirtjes en truitjes hang ik op een hangertje te drogen en ik gebruik wasknijpers om al het overige wasgoed zo netjes mogelijk op te hangen. Je zult zien dat je opeens veel minder hoeft te strijken en dat scheelt je weer heel veel werk!

Als je trouwens niet heet wast, kan het verstandig zijn om wel te strijken. Strijken doodt namelijk nog eens extra bacteriën, door de hitte.

6. Wasmiddel en wasverzachter

Het gebruik van wasverzachter wordt afgeraden bij het wassen van babykleding. Er schijnt te veel parfum en andere irriterende stoffen in te zitten. Wel zijn er speciale, hypoallergene wasverzachters die je zou kunnen gebruiken als je dit graag wilt. Ik heb zelf in het begin daarom geen wasverzachter gebruikt.

Qua wasmiddel is het heel persoonlijk waarvoor je kiest. Destijds met Jelle heb ik alle kleertjes gewassen met een wasmiddel zonder parfum. Ik was een beetje huiverig dat hij mijn gevoelige huid zou erven. Maar al gauw zag ik dat hij Djurre’s gezonde huid had (hij was bij de geboorte nota bene al bijna bruiner dan ik, haha!) en ben ik met gewoon wasmiddel gaan wassen (die ik voor onze eigen was ook gebruik). Omdat ik Jelle niet was met geparfumeerde bodyproducten, miste ik die lekkere babygeur aan hem. Daarom ben ik gaan wassen met een speciaal wasmiddel voor babykleding. Zo had ‘ie toch een lekker babygeurtje, maar dan aan zijn kleding! Daarnaast maakt het het wassen een stuk leuker, want als ik dan de was opgehangen heb, ruikt de hele bovenverdieping naar Jelle en word ik instant vrolijk. Zelfs Martine zegt het, ‘Hmmm je hebt weer een Jelle-was gedaan!’ Haha! Momenteel ben ik een fles Baby Reus aan het testen en dat bevalt goed! Dit is een nieuw, voordelig wasmiddel van Witte Reus, speciaal voor babywasjes. Met een fles van 1 liter kun je 16 wassen draaien (weetje: dat zijn zo’n 380 kledingstukken, wow!). De formule is speciaal ontwikkeld voor de tere babyhuid en bevat een mild parfum. De geur is zo lekker fris en zepig. Daarnaast kun je het wasmiddel voor zowel wit als kleur gebruiken, ideaal vind ik dat. Ik vind ‘m fijn!

Baby Reus heeft nu trouwens een leuke actie waarbij je een gratis rompertje kunt bestellen met daarop de naam van je baby. Of de naam van een kindje die net geboren is, als leuk kraamcadeautje! Het enige wat je hiervoor nodig hebt is de streepjescode van een fles Baby Reus. Met de code ga je naar www.Babyreus.com, je vult ‘m in en binnen 10 tot 15 dagen ligt het rompertje bij jou op de mat.

Baby Reus is vanaf nu te koop in de supermarkt en is verkrijgbaar in 16 wasbeurten, 50 wasbeurten en 75 wasbeurten.

Dit is mijn duit in het zakje wat baby was betreft. Ik ben benieuwd naar de aanpak van andere moeders!

19 reacties

felicia -

het is inderdaad fijn gevoel de eerste baby kleertjes . maar ik moet heel eerlijk bekennen wij hebben drie kinderen de oudste 7 eind januari 8 .en de middelste net 6 jongste 7 maanden
ook een hoop was dus maar moet eerlijk bekennen dat mijn man altijd de was er in doet en er 1 keer per week soms 2 keer per week een werkster komt hier om de was te vouwen en in de kasten te doen
want ik heb er een hekel aan .en op die manier heb ik ook meer tijd met de kinderes.

Dagmar -

Wat ontzettend handig deze tips! Ik ben net begonnen met de babywasjes voor de eerste keer draaien, nu is het nog leuk maar ik denk dat de beginnerspret snel weg zal gaan haha. Nu nog maar even goed m’n enthousiasme benutten 😉

rosalie -

Heeft indirect met wassen te maken. Als je baby eenmaal vast gaat eten, doe ze dan geen slabber om maar zo eet-schortje. Ik weet even niet hoe die dingen heten. Het is een soort van regenjasje die je van achteren met klitteband dicht doet. Ik heb een hele lading bij de Ikea gekocht (wit met gekleurde bolletjes). Het handige is dat er ook mouwen aan zitten, want die van mij wil nog al eens met haar armpjes in haar eten hangen. En je kan ze na het eten makkelijk even afspoelen en laten drogen voor de volgende dag. Scheelt echt enorm in voedselvlekken.

Carina -

Heb gelukkig geen baby of veel kleren om te strijken. Dus dat scheelt. En verder houd ik het bij 1 wasmand al was ik handdoeken en ondergoed soms wel wat warmer.
Maarreh, mild parfum? Serieus? Wat een marketing.

Lin -

Lekker huishoudartikel :) Er lijkt soms geen einde te komen aan die was..
Van alle huishouddingen vind ik de was wel het fijnst om te doen, snel resultaat en ruikt lekker. Goede tip van de wasmanden, als ik meer ruimte heb wil ik dat ook wel gaan doen. Zelf gebruik ik liever waspoeder omdat vloeibare resten niet oplossen bij 95graden en de machine kan vervuilen maar dat is persoonlijke voorkeur.

Amelie -

Ik heb juist omgekeerd, poeder lost niet op bij alle temperaturen of je krijgt wittige vlekken!

Diana -

ik wil ook baby wasjes doen haha

Anna -

Oja…. Wat veel was! Inmiddels 2 kinderen en was me suf! Zou er bijna een dag minder door kunnen werken :) Maar nog erger! Je kids worden groter dus die bergen was ook… Ik was alles binnenste buiten! Kan ik meteen alles wat nodig is strijken! En misschien dan 1 lichtpuntje voor het krijgen van een 2de jochie… Meisjeskoren zijn nog lastiger te wassen! Felle kleuren en roesels, veel roesels

Willemijn -

Goede tip van dat binnenstebuiten wassen!

Christine -

1 lichtpuntje? Twee jongens zijn juist super leuk!

Lilian -

Huh. Ik kom er via de comments pas achter dat dit een advertorial is? Vaak valt t me wel op bovenaan, maar dit keer niet gezien en ook het artikel zelf werd ‘t me niet echt duidelijk. TOP gedaan :)

Willemijn -

Leuk om te horen 😀

Annelies -

Super leuk artikel! Ik ben nu 32 weken zwanger, dus ga binnenkort ook beginnen aan de babywasjes. Hele handige tips zijn dit. Ik wist bijvoorbeeld ook niet dat er speciaal baby wasmiddel bestond, dus deze ga ik maar eens aanschaffen :).

Marie -

Leuk artikel Willemijn.
Ik heb bewust geen wasmand in huis waardoor ik mijzelf verplicht om het meteen op te vouwen en op te ruimen zodra iets droog is.

Amelie -

Volgens mij bedoelt Willemijn hier een wasmand voor je vuile was. Ik heb er ook 3 voor verschillende wasjes; handdoeken en beddengoed op 60, gewone was op 40 en kleding van mezelf op 30 graden. Als je trouwens een kleurdoekje erbij doet kan je wit en bont gewoon bij elkaar doen, heel handig!

Eva -

Handige tips hoor! Ik ben allang uit de baby’s maar dat inweken is inderdaad een goede. Dat scheelt al zoveel!

Patricia -

Leuk artikel! Had halverwege pas door dat het een advertorial was 🙈👌🏽

marieke -

Wat een onwijs leuk artikel! En dat voor een advertorial.. 😉 Super!

Willemijn -

Bedankt voor het compliment 😀

Reageer ook