Appeltaart met speculaas

Ik had zin in appeltaart. Maar niet in de standaard appeltaart. Ik wilde er net een kleine twist aan geven. Zeker rond de herfst en nu de feestdagen er aan komen wilde ik eens iets anders. Iets met speculaas!

Dit is een hele simpele variant. De meesten van jullie weten vast wel hoe je een appeltaart maakt en iedereen heeft zijn eigen favoriete recept. Daarom is dit artikel niet heel lang, een appeltaart is een appeltaart. Simpel en smakelijk! En ik ga al helemaal voor de makkelijke manier, ik doe het altijd met een pak waar je nog een aantal dingen aan toe moet voegen. Soms gebruik ik het huismerk van de Jumbo maar meestal die van Koopmans.

Wat heb je nodig?

  • 1 pak Koopmans Appeltaart
  • 175 g roomboter of margarine
  • 1 ei
  • 1 kg (ca. 6 stuks) zachtzure appels (Goudreinet of Elstar)
  • 50 g suiker
  • 2 a 3 tl kaneel
  • een pak ambachtelijke bakkerspeculaasjes

Recept

1) Vet de springvorm in met boter of een bakspray.

2) Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg het losgeklopte ei toe.

3) Kneden maar! Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met het deeg. Ik gebruik meestal al het deeg hiervoor. Sommigen houden nog wat deeg over om er later wat reepjes van te maken en over de appeltaart heen te leggen. Het is maar net wat je wilt!

4) Snij de appels (zonder schil) in schijfjes. Meng de appels met suiker en kaneel. Ik voeg soms ook nog een zakje vanillesuiker toe.

5) Doe ongeveer 6 speculaasjes in een dubbele plastic zak en sla dit fijn. Ik sla koekjes altijd fijn met een knoflookpers, dat werkt heel goed. Zorg dat je fijne kruimels over houdt.

6) Leg de fijne speculaaskruimels op de deegbodem van de appeltaart. Normaal is het slim om op de bodem iets van verkruimeld beschuit of wat lepels custard te doen om zo een vochtige, slappe bodem te voorkomen. In dit geval vervangen we dit door de speculaaskruimels.

7) Doe daarna het appelmengsel er bovenop en druk stevig aan.

8) Als laatste verkruimel ik met mijn handen grove stukken speculaas over de appels heen. Ik gebruik hier ongeveer twee speculaasjes voor.

9) Zet de appeltaart ongeveer een uur in een voorverwarmde oven op 175 graden (heteluchtoven).

10) Haal daarna de appeltaart er uit en laat het even rusten. Na een uur kun je de appeltaart uit de vorm halen.

En klaar is de appeltaart met speculaastwist. Het ruikt goddelijk kan ik je vertellen en smaakt ook erg lekker, vooral als het nog een beetje lauw is. Ook heerlijk om te serveren als dessert met slagroom en een bolletje kaneel- of walnotenijs er naast. Je zou ditzelfde recept trouwens ook kunnen doen met kruidnoten, perfect voor 5 december. Of nou ja…appeltaart kan altijd, toch?

16 reacties

Melanie -

Lijkt me heerlijk! Ga hem morgen maken, dan vieren we pakjesavond. Maar volgens mij ben je wat vergeten tussen stap 2 en 3, haha.

Debbie -

Klinkt heerlijk! Maar wat zit er eigenlijk in die mix? Als ik zo naar de ingrediënten kijk die je nog moet toevoegen, kun je volgens mij ook uit de voeten met normaal zelfrijzend bakmeel?

Annemiek -

Ooh.Toevallig zijn volgende week de koopmans mixen& de speculaas in de aanbieding bij de appie. Als dit geen sign is, weet ik het ook niet haha. Meteen mijn moeder geappt of ze m samen wil maken voor haar verjaardag volgende week.

Renske -

Mmm… Wat een heerlijke variatie! Deze ga ik proberen.

Eva -

Wat een lekkere variant met speculaas!

Margot -

Ik heb al veel te lang geen appeltaart meer gebakken. Yum!

Michelle -

Deze combi lijkt me goddelijk. En ik ben niet eens zo’n fan van appeltaart!

fleur -

Ik vind zulke artikelen wel oke, maar het is veel leuker / vermakelijker om de foto’s van de verschillende stappen te zien. Dat geeft het artikel net iets meer plezier! Gewoon een tip :) Want een stappenplan zegt mij vaak niet zo veel haha.

claudia -

oooh, dat klinkt lekker! al ben ik denk i ktoch van de “originele” appeltaart.. maar misschien toch maar eens proberen!

wat ook erg lekker is, is monchoutaart, met een bodem van speculaasjes ipv bastogne!

Anne -

Yum, die ziet er verrukkelijk uit!

Lindsey Beljaars -

Oeh dit klinkt TOP!! Ik sla je recept even op :)

Susan -

Dit klinkt heerlijk!

Christien -

Hmmm!!! Dit klinkt goed!
Ik werk bij de ah op brood oo zaterdagochtend en daar hebben we nu ook een speculaastaartje en speculaaspicolientjes. Oh als die bijna klaar zijn dan staat de halve winkel bij de afdeling van de geur te genieten!

Christien -

Ps. Je bent vergeten erbij te zetten waar je de mix toevoegt😉😅

Femke -

Ohhhhh dit klinkt echt als een heerlijk recept!

marije -

Oh my! Dit klinkt verrukkelijk. Helemaal de geur van speculaas. Jammie!

Reageer ook