Als de man van huis is…

Dan staat mama er alleen voor! Iets dat hier thuis regelmatig voor komt door het werk dat Djurre doet. ‘Hoe doe je het toch?’, wordt me vaak gevraagd. Het antwoord is simpel: Je doet het gewoon. Net zoals iedere ouder roeit met de riemen die hij of zij heeft. Maar… ik heb wel een paar tips!

Even vooropgesteld: Ik hoef absoluut geen medelijden of extra schouderklopjes voor het feit dat ik sommige periodes veel alleen voor Jelle en het huishouden zorg. Het hoort nu eenmaal bij het werk dat Djurre doet. Iedere baan heeft voor- en nadelen, het is voor ons gewoon part of the deal. Daarnaast denk ik dat voor ieder gezin er bepaalde dingen makkelijker of juist moeilijker zijn. We worstelen denk ik allemaal met zaken als tijd, me time, geld, gezinstijd, opvang en balans. Dit is een van onze moeilijkheden, maar op andere vlakken boffen we weer met bepaalde dingen. Tot slot wil ik even zeggen: respect voor alle alleenstaande ouders! Het lijkt me zo’n kluif om altijd alles alleen te moeten doen en beslissen. Ik voel me altijd extra gelukkig als Djurre weer thuis komt en ik de boel éven uit handen kan geven. Het lijkt me verdraaid lastig als je dit nooit kunt. Echt, petje af voor jou!

1. Planning en organisatie

Wanneer Djurre voor langere tijd weg moet, bijvoorbeeld een paar dagen of zelfs één of twee weken, dan tover ik mijn agenda tevoorschijn. Wanneer je alleen bent, moet je ook alles alleen doen en dat kost dus per definitie meer tijd. De ochtendshift duurt twee keer zo lang, alle huishoudelijke klusjes moet je alleen doen en doordat je ook in je eentje voor de kinderen moet zorgen kun je in het weekend – een moment waarop je normaal vaak meer kunt doen omdat je samen thuis bent –  minder doen.

Daarom voer ik tijdelijk een strakkere planning in. Ik plan alle taken en activiteiten in, zoals wassen, boodschappen doen, werken en ook iets leuks doen met Jelle. Normaal lukt het me prima om dit uit mijn hoofd te doen en alles zonder echte planning in goede banen te leiden. Maar als ik het drukker krijg doordat Djurre weg is, wil ik nog wel eens verzanden in alle taken en gestrest raken. Een goede planning maken maakt me meestal een stuk rustiger.

Daarnaast plan ik ook kleinere dingen. Zo zorg ik er ‘s avonds, als Jelle in bed ligt, al voor dat ik zijn tasje voor de gastouder heb ingepakt en onze kleding al klaar ligt zodat ik daar ‘s ochtends niet meer over hoef te twijfelen, bijvoorbeeld. Of dat het huis weer opgeruimd is voor de volgende dag. Het eten bereid ik als het even kan vast voor wanneer ik een gaatje heb of, nog beter, ik zorg dat ik in de week ervoor wat extra eten invries zodat ik niet iedere avond hoef te koken. Verder zorg ik ervoor dat ik in de week ervoor wat meer vooruit heb gewerkt voor 2WMN, zodat er minder druk zit op werken. Het zijn de kleine dingetjes die je helpen!

2. Maak het jezelf gemakkelijk

Je moet al zo veel extra als je alleen bent, dus mijn credo is: ‘Maak het jezelf gemakkelijk!’ Ben je bekaf na een dag werken, schotel je kind(eren) een simpele maaltijd voor, doe ze lekker lekker vroeg naar bed en bestel wat te eten voor jezelf. Even niet koken! Ben je voor langere tijd alleen en is het huishouden een enorme kluif, kijk dan of je misschien iemand kan vinden die je een paar keer kan helpen in het huishouden. Of heb je een afspraak en is het een enorm gedoe om alles zo te plannen om er te komen, kijk dan of je hem misschien kunt verzetten. Sommige dingen kunnen ook echt wel even wachten!

3. Vraag om hulp

Héél belangrijk. En iets waar ik zelf vaak in faal haha! Dit is dus vooral ook een note to self. 😉 Vraag hulp aan (schoon)ouders, broers/zussen en vrienden. Misschien wil je zus  wel een avondje op je kind passen zodat jij even tijd voor jezelf hebt. Of vindt je schoonmoeder het geweldig om een dagje met jullie kinderen door te brengen. Misschien vindt je moeder het helemaal niet erg om een wasje voor je te draaien. En je buurvrouw zegt heus wel nee als het haar niet goed uit komt als je vraagt of ze de hond voor je wil uitlaten. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen!

4. Extra opvang

Mijn favoriete tip! Gna gna! We hebben een heel flexibele gastouder die het geen enkel probleem vindt om Jelle een extra dagje te hebben (boehoe, binnenkort niet meer, want we gaan verhuizen!). Als ik echt even niet meer weet hoe ik het moet bolwerken, of gewoon doodop ben door een paar slechte nachten op rij waarin ik er alleen voor stond, dan vraag ik met een gerust hart onze gastouder om een extra dagje zodat ik even mijn handen vrij heb voor een uur of 8. Heb je geen flexibele opvang, vraag dan een oppas of een familielid. Niets om je schuldig over te voelen, vind ik, want zie punt 2 en 3! 😉

5. Let it go!

Boeiend als je huis rommeliger dan normaal is. Of als je je kind ‘s avonds een keertje niet in bad doet omdat het al laat is. Of dat het menu van de week bestaat uit soep, ovenschotel en afhaal. Niet alles gaat altijd gesmeerd en zeker niet wanneer je ook nog eens alleen bent. En dat geeft helemaal niets.

Maar ook: laat de frustratie dat je ‘alles alleen moet doen’ los. Accepteer gewoon dat het op jou aan komt deze keer. Heb je alles goed geregeld en tot in de puntjes uitgedacht, dan nog gaat er vast wat fout, kom je een keer te laat en zit je er vast en zeker op een bepaald moment een beetje doorheen. Je kunt er waarschijnlijk niets aan veranderen, dus kun je het maar beter loslaten. Wat mij altijd helpt is om mijn verstand een beetje op nul te zetten door niet te veel af te tellen tot de dagen/uren dat Djurre weer thuis is of te denken ‘Was Djurre er maar om het even over te nemen’. Op zware momenten probeer ik altijd extra rustig te blijven, want frustratie kost je nog veel meer energie. Je partner komt weer thuis en dan waardeer je des te meer de tijd samen en de ‘zeeën van tijd’ die je hebt met een extra paar handen. 😉

Voor zo ver een aantal dingen die mij helpen wanneer ik veel alleen ben met Jelle. Ik ben benieuwd naar de tactieken van andere moeders wiens partner veel weg is voor zijn werk!

29 reacties

Kirsten -

Je bent een topper!

Tuwa -

Wat een mooi en herkenbaar stuk, Willemijn! Mijn man is ook regelmatig een paar dagen in het buitenland voor werk. Dan is zorgen voor onze dochter van negen maanden, 32u werken en daarnaast een beetje huishouden runnen ineens net wat pittiger. Wat mij altijd helpt is vooral het mezelf niet te moeilijk maken! Treinvertraging? Ik bak wel een tosti en mn dochter krijgt een keer eten uit een potje. Niete alles kan altijd. Ik bedenk me altijd maar dat er dagen zijn waarop álles op rolletjes loopt, en soms ook dagen dat ik blij ben als ik eindelijk op bed ligt en dochter (eindelijk) slaapt. Mij helpt het idd ook om niet te veel vooruit te denken maar idd verstand op nul en dag voor dag gewoon door, en ondertussen genieten van de fijne momentjes samen en dingen die soepel gaan :)

Evelien -

Mijn man is militair en wekelijks maandag t/m vrijdag van huis. Als hij in het weekend thuis is dan genieten we volop!
De periodes dat hij 6 weken tot 6 maanden van huis is, krijg ik het thuis wel wat lastiger. Dan zijn er geen weekenden waarin ik kan bijkomen. Met een kleuter van 5 en een dreumes van net 1 jaar is dat soms best lastig. Gelukkig krijg ik veel hulp van mijn ouders en schoonouders.
Soms hoor ik wel eens collega’s of vriendinnen klagen dat hun man dan een weekendje weg is en dat ze daarom alleen zijn met de kinderen etc. Ik kon mij daar altijd enorm over opwinden maar nu kan ik het relativeren. Zij zijn het niet gewend en ik weet niet beter.
Wel grappig: ik krijg dan opeens wel erg veel respect van die collega’s en vriendinnen.

Dian -

Mijn man gaat op zondagavond weg en komt op vrijdagavond weer thuis, altijd. Dus ik ben ook grotendeels alleen met de kinderen. Ik heb geen tips, ik weet niet beter. Vind het ook niet erg, zo is ons leven. Ik moet wel zeggen dat ons ritme veel strakker is dan wanneer hij ook thuis is : )

Marta -

Dit artikel kon ik echt gebruiken! Ik vroeg me al af hoe je dat allemaal doet! Mijn vriend is niet alleen veel weg, maar er is niets zo veranderlijk als defensie, waardoor het leven vrij onplanbaar is. Last minute oefeningen, andere tijden of verschoven moment van thuiskomst. Hoewel het erg wennen was, heb ik het volledig geaccepteerd en gaat het nu prima. Alleen hebben we nu nog geen kinderen.. dus ik ben benieuwd hoe dat dan zal gaan 😉 Dit artikel geeft mij echt weer vertrouwen. Helemaal waar wat je zegt. Geen medelijden, maar roeien met de riemen die je hebt en genieten van de tijd samen. Ik zeg ook altijd: als dit het ‘ergste’ is in onze relatie, dan teken ik er nog steeds voor hoor 😉

Wendela -

Wat een fijn artikel! Als moeder van drie jongens is het soms lastig om alle ballen in de lucht te houden. Mijn ratio en gevoel geven me soms (best vaak eigenlijk) tegenstrijdige signalen. Het huis moet opgeruimd zijn, de wasmand leeg, er moet naast het taxiën van het hockeyveld, zwemles en bijles kwalitatieve aandacht over blijven voor alle drie. En zeker voor de jongste die overal mee naar toe gesleept wordt. Maar soms is dat gewoon best lastig.

Fleur -

Helemaal mee eens! Ik vind jullie blog zo leuk! Ook al ben ik 21 en nog een student, kan ik ook me vinden in dit soort artikels! Kan ik stiekem wegdromen bij hoe ik het later zou doen als ik kinderen heb. Echt respect voor jullie, jullie zijn zo’n leuke meiden! Wens jullie het allerbeste toe, jullie verdienen het!

Jocelyn -

Zoals je zelf ook al zegt; ik heb echt bewondering voor alleenstaande ouders. Zelf ben ik (gelukkig) nog student en nog geen kind, maar ik denk dat ik in dezelfde situatie zou komen als jij nu. Mijn vriendin is vaak doordeweeks in het westen, terwijl wij zelf in het oosten wonen. Ze overnacht dan ook altijd in de buurt van Amsterdam. Voor mij zal het ook een gevalletje ‘doordeweeks alleen en vet druk, weekend samen en lekker rustig’ worden. Ik bereid me alvast voor haha!

Loes -

Misschien mag je de schoonmaakster van Martine lenen? Waarom jezelf zó zwaar maken als t anders kan? Stukje los laten (moeilijk!) maar dan heb je wel je handen vrij voor andere dingen 😉 je mag je zelf best wat gunnen!

Felicia -

Hoi willemein ik vind het ook altijd zo knap van je hoe je dat doet zo vaak in je eentje. Eerlijk waar ik zou dat zelf niet trekken mijn man doet erg veel bij ons
De boodschappen bij kookt altijd hier in huis.
Past op op jasmijn onze jongste telg
Elke ochtend wakker ik werk
Hij doet met onze twee oudste dochtertjes van 6 en 7 het ochtend ritueel
maakt het ontbeit brengt en haalt ze van school. Ook tussen de middag.
hij werkt savonds in het restaurant van mijn opa
dus erg zwaar ook naast zijn baan.
Maar ik zou zoals jij echt heel zwaar vinden mischien wel omdat ik het dus niet gewend ben zo
Ik ga ook liever niet zelf de boodschappen halen vind het niet prettig met de kinderen zo gedoe
Ik zit dan liever thuis met jasmijntje te wachten . Ik ruim de spullen dan wel in
En hij begint dan aan het eten :)
Maar diep respect dus daarvoor.
Ik kijk ook altijd met veel bewondering hoe jij dat doet.
verder gaat mijn man ook nooit weg
Wij doen echt alles met het gezin.
Heel leuk altijd je week vlogs :)
leuk om te zien hoe het bij anderen gaat

Dagmar -

Echt super hoe je alles doet en ook dit artikel zit boordevol handige tips! Ik denk dat ik vooral moeite zal hebben met het om hulp vragen, terwijl dat echt kan zorgen voor verlichting op de juiste momenten. En anderen willen juist graag helpen, dus eigenlijk een win-win. Maar het voelt toch ergens als een drempeltje misschien… We gaan het merken, maar mijn complimenten voor jou hoe je alles combineert. Echt top!

Sharleen -

Precies wat je zegt, je roeit met de riemen die je hebt. Hier is m’n vriend twee weken weg per maand en sta ik er dus ook alleen voor. Daar tegenover staat wel dat hij twee weken per maand vrij is.
Ook hier kook ik voorruit wanneer hij weggaat, sla ik wat extra boodschappen is zodat ik dat voorlopig niet hoef. En zou het huis wel wat rommeliger zijn maar dat komt allemaal wel weer als de mannen thuis zijn. Wat fijn dat je een flexibele opvang hebt voor Jelle, lijkt me echt een uitkomst! Hoe gaat het bij jou als je een week alleen bent met Jelle, merk je dan dat het zwaarder voor je lijf is ivm je zwangerschap? Onze dochter scheelt 3 weekjes met jullie Jelle, en ben momenteel 20 weken zwanger van de tweede. En door dat ze nog niet losloopt en ik meer huishoudelijke klusjes “moet” doen merk ik wel dat m’n lichaam het minder leuk begint te vinden.

Willemijn -

Ik doe wel minder dan ik zou willen ja. Het is of het huishouden ‘doen zoals ik wil’ of Jelle geven wat ‘ie nodig heeft. Dan kies ik natuurlijk voor het laatste. Maar dan moet ik wel wat inleveren op mijn perfectionisme wat betreft het huishouden hihi!

Sharleen -

Klinkt helemaal bekend. Volgens mij doe je het super goed!

Dalindcy Koolhoven -

Planning = key! Ik denk dat als ik in jouw situatie terecht zou komen zonder planning, ik een heleboel dingen zou vergeten. En dat er dan na drie dagen een enorme berg was ligt ofzo, haha.

Lindsey Beljaars -

Knap hoor!! Planning is hierbij inderdaad key

Annelien -

Wat een lieve foto bij dit artikel!
Nog geen ervaring mee met kinderen en werkende man enz. Maar handige tips

Lisa -

Mijn vriend werkt doordeweeks altijd in het buitenland, maandag t/m vrijdag, soms zelfs langer. Ik heb dan (nog) geen kinderen, maar ik heb ook echt m’n weg moeten vinden in het alleen zijn (ik werk veel thuis) en het huishouden en alles wat erbij komt kijken. Gelukkig is het nog maar voor een jaar of twee en zodra er kinderen komen zal hij nog maar af en toe weg zijn, maar dan hou ik zeker dit artikel in m’n achterhoofd! Verhelderend dit, ik vroeg me namelijk altijd af hoe jij het allemaal deed! En het stelt me gerust dat het mij over een paar jaar ook gaat lukken. Qua alle ballen hooghouden ben jij echt een voorbeeld voor mij!

Lisa -

Oh en wat een superlieve mooie foto van jou met Jelle! <3

Kiss & Make-up -

Gewoon effe loslaten en niet ALLES perfect willen doen is wel heel slim on zo’n moment denk ik, goeie tip.

Doortjesblog -

Ik vind het altijd heel knap als ik zie dat je een week alleen bent in jullie vlogs. Ik hoor ook vaak de vraag hoe ik dat toch allemaal doe met een kleuter, een tweeling van 1,5 en een eigen bedrijf, maar het loopt allemaal en soms loopt het even minder goed, accepteren helpt heel erg… boos worden omdat het soms tegenzit… daar schiet je niks mee op!

Suz -

Wat een lief bericht van je :) Ik vind het goed dat je sommige zaken bespreekbaar maakt rondom ouderschap met name waar veel vrouwen mee worstelen.

Ik ben zelf alleen met twee kinderen. En weet je wat het zwaarste is? Niet zozeer alle taken die je alleen moet doen, want daar wen je aan. Je vindt een ritme. En soms geeft het zelfs meer rust dat je niet hoeft te wachten tot manlief zijn taken ook eens doet…haha. Behalve als ze allebei tegelijk ziek zijn en ‘s nachts beginnen over te geven. Ja, dan voel ik mezelf wel even heel erg zielig en alleen.
Maar ook dat gaat weer voorbij en het stiekem lekkere aan zieke kindjes is dat ze heeeeeeel veel met mama willen knuffelen <3

Maar het allermoeilijkste…is dat je niet kunt delen. Je kunt niet overleggen. Niemand om je vragen of zorgen mee te delen en niemand die je helpt bij je beslissingen. In mijn geval hebben al mijn vrienden geen kinderen of pas sinds kort terwijl mijn kinderen al naar school gaan. Je hebt niemand aan wie je zorgen en overwegingen kan toetsen en niemand die je troost als je je even een verschrikkelijke slechte moeder voelt…

Willemijn -

Dat snap ik heel goed, dat lijkt me echt heel moeilijk. Super knap dat je het helemaal alleen doet met 2 kinderen!

Suz -

Thanks :) Mama powerrrrrr, ook voor vrouwen die (vaak) alleen zijn door andere omstandigheden. “gewoon doorgaan”, toch :)

Veronique Hendriks-Meijs -

Ik vind het inderdaad knap wat jij allemaal gedaan krijgt! Ook herken ik wel veel; mijn man en ik vliegen allebei. Hij fulltime & ik parttime (sinds we een dochter hebben). Het gekke is dat ik nu véél minder werk dan voorheen maar het veel drukker heb met het huishouden, spelen, boodschappen, afspraken etc. dan toen ik zelf ook vaak weg was. Ik was natuurlijk gewend om veel ‘me-time’ te hebben.

De dagen dat ik moet werken zie ik dan ook echt als een ‘uitje’ en ga ik vaak leuke dingen doen. En tja, dat ik vaak alleen thuis ben, daar wen je inderdaad heel snel aan :)

Succes tijdens de komende hectische tijd Willemijn!

MARIJKE -

Wat handig dat je dan een planning maakt als je alleen bent. Ik denk dat het inderdaad belangrijk is om hulp te vragen en onnodige dingen gewoon een keer over te slaan. En inderdaad makkelijk eten of eten dat je zo uit de vriezer kan toveren (zoals stamppot e.d.). Knap hoe je het allemaal doet!

Nynke -

Ach, wat je zegt, je doet het gewoon!
Zelf maak ik geen planning eigenlijk, haha, maar ik werk dan ook niet thuis. Als m’n man weg is, loopt de opvang op de dagen dat ik werk natuurlijk gewoon door. Eigenlijk zijn dan alleen de avonden anders.

Hulp vragen is sowieso altijd een goede. De meeste mensen vinden het super leuk om even op te passen!

Willemijn -

Ja dat is denk ik wel anders als je buitenshuis werkt. Bij mij gaat er gelijk wat van mijn werktijd af namelijk als Djurre weg is, meh haha! Bedankt voor je leuke reactie 😀

Sandra -

Echt knap hoe je het allemaal rond krijgt! Ik vraag me vaak af ‘hoe krijgt die Willemijn het toch telkens voor elkaar?!’.
Planning vind ik persoonlijk ook heel goed werken! Je voorziet sowieso meer tijd voor alles en plant wat minder zaken in, en wat niet per se hoeft te gebeuren blijft hier dan ook gewoon lekker liggen!

Reageer ook