2Test: Dyson Cinetic Big Ball Absolute

Wist je dat er gewoon stofzuigers bestaan van meer dan 600 piek? Ik niet. Ik dacht dat de hoogste prijs iets van €350 zou zijn. Maar niets is minder waar. Geloof het of niet, maar ik heb nu al een aantal weken een hele hele hele dure stofzuiger getest. De Dyson Cinetic Big Ball Absolute.

Bron foto’s: Consumentenbond, Lunenburg en Harvey’s

Om gelijk maar even met de deur in huis te vallen, dit schatje kost maar liefst €629. Tenminste, dat is de officiële verkoopprijs. Je vindt ‘m bij webshops zoals fonQ of BCC voor €619. Scheelt je toch weer een tientje! Maar wow, wat een prijs hè? Niet te geloven. Het is dat ik deze uit mocht testen voor 2WMN, want ik weet niet of ik ooit zelf die uitgave zou doen. Althans…dat dacht ik in het begin.

Ik vond het al superleuk dat ik een stofzuiger mocht testen, maar ik had totaal geen idee hoe duur de stofzuiger was. Totdat Jorrik zei: ‘Zooo, weet je wel hoe duur dat ding is wat wij hebben? Meer dan €600 piek!’ Mijn mond viel open. Ik heb de stofzuiger sinds de zomer en sindsdien gebruik ik de Dyson Cinetic Big Ball Absolute. Mijn oude stofzuiger heb ik op de bovenverdieping staan, lekker makkelijk. Dan hoeven we de stofzuiger niet de trap op te slepen.

Goed, ik kan hier natuurlijk alle informatie neerzetten, maar het is veel handiger om dat hier op de Dyson website allemaal overzichtelijk bij elkaar te zien in plaats van dat te plakken en te kopiëren. Een van de punten waar ik zelf heel benieuwd naar was, was of je de stofzuiger zou ruiken. Dyson geeft zelfs aan dat het juist schonere lucht uitstoot.

https://www.youtube.com/watch?v=Kq-a6FLbDSw

Hier zie je de Dyson Cinetic Big Ball Absolut in actie!

Toen ik de Dyson Cinetic Big Ball Absolute voor het eerst uitpakte wist ik niet wat ik zag. Wat een hulpstukken, ik heb nog nooit zoveel hulpstukken bij een stofzuiger gezien. Mijn aandacht werd meteen getrokken naar de tangle-free turbine borstel. Deze borstel is ideaal om haren van de bank of stoel te verwijderen. Een zeer welkome toevoeging, want ik vind het altijd een hels karwei om de haren van Noa van de bank te krijgen.

Ik wilde meteen deze eerst uitproberen, de bank kon namelijk wel weer even een beurt gebruiken. Het viel me meteen op hoe makkelijk het is om die hulpstukken er op te klikken en te vervangen door een andere. Veel makkelijker dan bij mijn Philips die toch een stuk stroever is.

En wow….die tangle-free turbine borstel is echt fan-tas-tisch. Ik vind het nu zelfs leuk om de bank te stofzuigen met dat ding omdat het zo weinig moeite kost en de bank lekker schoon is. Ideaal!!! Wat een lifesaver. Wat mij betreft het beste hulpstuk wat er bij zit! Voorheen vond ik het afschuwelijk om de bank te moeten stofzuigen, daar was ik minstens een uur mee bezig.

Dit zijn alle hulpstukken die je er bij krijgt:

Musclehead vloerzuigmond
Dit is het standaard mondstuk. Het heeft geen selector voor harde vloeren en tapijt zoals vele standaard mondstukken. Het mondstuk past de hoogte aan de ondergrond aan. Daarnaast kun je met een schuifje 2 openingen sluiten om de zuigkracht bij de grote opening te vergroten. Het mondstuk bestaat uit veel verschillende, bewegende onderdelen. Dit is meestal niet de beste combinatie met stof en haren.

Parketborstel
Deze parketborstel heeft – anders dan de meeste parketborstels – een flexibele aansluiting. Hierdoor blijft hij beter plat op de grond staan als je bijvoorbeeld onder de bank zuigt. Ook beweegt hij soepel van links naar rechts.

Buigbare uitschuifbuis
Dit kun je op de zuigbuis klikken en uitschuiven. Hierdoor kun je de buis verlengen en kun je grotere afstanden overbruggen.

‘Reach under’ borstel en een klein borsteltje
Deze accessoires klik je op de uitschuifbuis om bijvoorbeeld onder kasten te reiken.

Overige accessoires:

  • Electroborstel voor tapijt
  • Kleine turboborstel voor meubels
  • Combinatie-hulpstuk voor kieren en een zachte borstel
  • Trapzuigmond
  • Connector om accessoires van vorige Dyson series aan te kunnen sluiten
  • Connector om accessoires aan de zuigbuis te klikken

Daarnaast kunnen alle stukken 360 graden draaien net als de hendel van de stofzuigerslang. Deze Dyson is ontzettend handzaam. En als de stofzuiger omvalt, komt hij  vanzelf weer omhoog. Daarom heet het ook de Big Ball.

Ik zag meerdere reviews dat mensen de stofzuiger zwaar vonden. Dat vind ik zelf totaal niet. Ik vind hem zelf juist heel licht en handzaam. Mijn Philips is vele malen zwaarder.

Het enige nadeel is dat je de hulpstukken niet kunt opbergen in de stofzuider omdat het er zo veel zijn. Er zit wel een clip bij waarbij je twee hulpstukken aan de stofzuigerslang kunt verbinden en opbergen, maar dat is natuurlijk niet genoeg. Ik heb dus bij de Action een extra doos gehaald voor alle hulpstukken. In die zin neemt de stofzuiger dus best veel ruimte in.

Maar ik moet zeggen…wat een gigantisch fijne stofzuiger. Nu ik de stofzuiger iets langer heb, heb ik wel zo mijn voorkeuren wat betreft de accessoires die ik gebruik. Ik gebruik ze lang niet allemaal, het zijn er ook zo veel! Maar je kunt er alles mee. Het is echt een wonderapparaat. Ook het flexibele platte hulpstuk wat er bij zit, kun je ideaal gebruiken voor onder de bank. Nooit meer de bank opzij schuiven, yes! En door die extra lange buis kan ik ook makkelijk alle spinnenwebben in de hoogste hoeken wegzuigen.

Laatst moest ik ‘m legen en ook dat ging heel makkelijk. Je handen worden niet vies omdat je het stof niet aan hoeft te raken, je hoeft geen filters te vervangen, helemaal niks. Heerlijk, ik hou van apparaten met weinig tot geen onderhoud.

Hetgeen wat me het meest opviel, was toen ik de Dyson moest legen dat ik toen pas die typische hondenharen lucht rook. Op het moment dat ik het reservoir er weer op klikte, rook ik het niet meer. Het is serieus een hele frisse stofzuiger en dat is zo fijn als je huisdieren hebt.

Het maakt dus ook dat ik mijn Philips die boven staat nu heel vies vind, haha! Als ik die aanzet ruik ik zo erg die hondenharen lucht. Niets helpt, ik heb het filter al vervangen en dure geurkorrels gebruikt. Nee, daarin maakt de Dyson een gigantisch verschil. Ik heb dus de neiging om nu wel het hele huis te stofzuigen met de Dyson Cinetic Big Ball Absolute. Ik vind het serieus een hele fijne stofzuiger, wat een ding. Ik denk dat ik verpest ben helaas!

Het enige “nadeel” is meer dat je heel veel keuze-opties hebt wat betreft de accessoires en dat het nogal een uitgave is. En de Dyson Cinetic Big Ball Absolute maakt veel geluid. Anderzijds kun je door al die keuze-opties wel alles maar dan ook alles stoffen en stofzuigen.

Jep, het is een enorm dure uitgave. Ik denk dat ik pas over een paar jaar kan zeggen of ik ‘m dat ook echt waard vind. Voor nu ben ik er wel ontzettend blij mee en is stofzuigen een stuk leuker geworden.

De Dyson Cinetic Big Ball Absolute is te koop bij winkels zoals MediaMarkt, Saturn, BCC en fonQ voor +/- €619.

10 reacties

Bibi -

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of deze stofzuiger nog steeds goed bevalt. Ik overweeg om een dyson te kopen, maar het is een behoorlijke aanschaf. Loopt de zuigkracht niet terug na verloop van tijd? Ik lees ook vrij veel negatieve consumentenreviews namelijk en twijfel nu dus behoorlijk!

Michelle -

Dit lijkt me zo’n perfect ding. Met twee katten en dus haren in huis zou het geen overbodige luxe zijn. Ik stofzuig iedere dag minimaal één keer, dus wat dat betreft.. Voor nu vind ik het nog niet nodig, maar voor straks in het nieuwe huis staat deze bovenaan mijn wish list hoor.

Allissa -

Whoa! Mijn vriend en ik zijn helemaal gek van deze stofzuiger, helaas vind ik hem voor ons nu nog kleine huisje echt te duur.

Margot -

Dat opzetstuk om de bank te zuigen lijkt me ideaal!

Sarah -

Ik heb sinds kort ook een Dyson en ik ben er helemaal lyrisch over! Zo’n fijn ding! En inderdaad, die hulpstukken zijn ideaal voor bijvoorbeeld onze witte trap. Wij hebben hem overigens 2ehands gekocht, voor een klein deel van de originele prijs. 500-600 euro vind ik toch wel iets te duur voor een stofzuiger, hoe geweldig hij ook is haha.

Martine -

Dat is ook een goede tip zeg! Had ik nog niet over nagedacht!

Eva -

Oei wat een prijs. Maar zo te lezen is het wel waard. Ik ben van mening dat je bij dit soort apparaten beter voor een duurdere versie kan gaan. Vaak is goedkoop toch duurkoop. Maar ik weet niet of ik er 600 euro voor over heb…

Anouk -

Wat grappig dat dit artikel nu online komt, deze week heb ik na wikken en wegen een Dyson gekocht! Ik ben een student en kon de uitgave eigenlijk niet echt rechtvaardigen tegenover mezelf, maar ik heb ook een hond en ik houd tegelijkertijd van een schoon huis. De stofzuiger die ik had werkte voor geen meter. Een ding van iets over de 100 euro, nog geen jaar mee gedaan.. Ik denk dat je daar ook maar net geluk mee moet hebben. Mijn Dyson was ‘maar’ 330 euro. Een goede investering! De hond kan lekker los gaan in het park, en mag met z’n vieze pootjes het huis betreden. Die zandbak is zo weg met mijn nieuwe stofzuiger! Jammer alleen dat ‘ie zo ontzettend lelijk is. Ik stop ‘m na het rondje door het huis heel ver weg in een kast..

jose -

Onze stofzuiger was 40 euro bij de Makro en ik verbaas me er iedere keer weer over hoe goed hij werkt hihi… Maar waarschijnlijk ben ik helemaal verpest als ik ook maar 1 keer met een dyson stofzuig… Hij ziet er kek uit! :)

Sharon -

Ik heb al meer dan 10 jaar een Dyson, duur, maar meer dan waard. Gewoon een goede krachtige reukloze stofzuiger. Ik hoop dat die van mij nog lang mee gaat. Veel plezier met die van jou.

Reageer ook