Waar laad jij van op?

Opladen moeten we allemaal. De voornaamste en belangrijkste manier om dit te doen is een goede nachtrust. Maar je kunt jezelf ook op andere manieren opladen. Door iets te doen wat je echt leuk vindt of erg van kunt genieten. Weet jij van jezelf waar jij van oplaadt?

Foto door Mariska de Groot

Onder opladen versta ik dat het je geen energie kost, maar energie geeft. Dat je even helemaal ontspant of juist zo veel positieve energie geeft, dat je het gevoel hebt er weer tegenaan te kunnen. Het is per mens verschillend hoe je oplaadt. De één is meer introvert, de ander meer extrovert. Afhankelijk van je karakter, laad je bijvoorbeeld op van alleen zijn of juist onder de mensen zijn, bijvoorbeeld.

Afgelopen tijd heb ik een coachingstraject gevolgd bij GORT Coaching (dit was een samenwerking). Dit is een landelijk coachbureau. GORT Coaching biedt verschillende vormen van coaching en kan onder andere helpen bij loopbaanvraagstukken, stress, relaties, levensvragen, solliciteren, talentontwikkeling en moederschap (eigenlijk te veel om op te noemen!). In mijn coachingstraject ging het voor een groot deel over alle ballen in de lucht houden. Iets waar ik meer moeite mee heb gekregen sinds ik moeder ben. Soms heb ik zo het gevoel dat al mijn tijd opgeslokt wordt door alles wat moet, dat ik nauwelijks toekom aan mezelf en niet echt kan opladen.

Van mijn coach moest ik een mindmap maken van alle dingen die mij energie kosten en dingen die mij energie geven. Tijdens het maken hiervan kwam ik erachter dat ik oplaad van ‘me time’. Ik laad niet echt op van leuke dingen met vriendinnen doen of activiteiten ondernemen, bijvoorbeeld. Begrijp me niet verkeerd, ik word er super vrolijk en geïnspireerd van, maar ook een beetje vermoeider. Als je het echt hebt over opladen, dan laad ik vooral op door echt alleen te zijn en iets voor mezelf doen.

Voor mij is dat bijvoorbeeld alleen thuis zijn. Zonder Djurre, zonder kinderen. Gewoon lekker in een stil en rustig huis zijn. Het liefst kijk ik dan ook nog een leuke serie of film of lees een boek, maar gewoon even alleen thuis aankeuvelen vind ik ook héérlijk.

Ook ben ik dol op alleen winkelen. Het liefst nog op een dinsdagochtend, wanneer het op zijn rustigst is in de stad. Het is al heel lang geleden dat ik voor het laatst in mijn uppie gewinkeld heb, als ik er zo over nadenk. Voordat we Jelle kregen deed ik dat zeker eens in de twee weken. Zou ik toch weer vaker moeten proberen te doen eigenlijk want het was een van mijn favoriete dingen om te doen voor mezelf!

In alle rust en stilte schrijven, dat is misschien nog wel hetgeen waar ik het meest van oplaad. En dan niet schrijven omdat het moet (bijvoorbeeld omdat het artikel morgen of over een paar dagen online moet), maar puur voor mezelf. Ik kom helemaal tot rust als ik schrijf en vind het heerlijk om alleen maar daar mee bezig te kunnen zijn. Ik kan me dan echt ultiem ontspannen en daarvan laad je dan weer op.

Alleen op de bank een serie/film kijken. Wederom is het woordje ‘alleen’ weer een belangrijke. Me, myself and I. Oke, en een dekentje, thee en chocola dan. Eventueel Saar die op haar kussen naast me ligt te snurken, maar dat is het dan ook.

Wat ik ook heerlijk vind, als thuis de rust ver te zoeken is, is om alleen in een barretje te zitten (werken). Ik bestel dan een grote mok thee mok, een taartje als ik mezelf echt verwennen wil en ga lekker aan de slag. En ondertussen kijk ik een beetje naar buiten of naar mensen. Zo fijn!

Maar er zijn ook mensen die opladen van onder de mensen zijn. Van hun actieve hobby uitoefenen, sociale afspraken en dingen ondernemen. Of mensen die opladen van sporten of met de hond wandelen.

Dus de vraag van vandaag luidt: Waar laad jij van op?

39 reacties

MO -

Wat een eye-opener dit artikel! Ik zit zit 2 weken overspannen thuis omdat er ontzettend veel gebeurd is en ik te lang niet heb toegegeven dat het allemaal te veel is. Nu moet ik op een rijtje krijgen waarvan ik oplaad. En ik heb GEEN idee. Maar ik zie door dit artikel dat iets ‘ leuk vinden om te doen’ (shoppen met vriendinnen en sociale contacten) wat anders kan zijn dan ergens van opladen. Ik ben hier heel erg mee geholpen dankjewel!

Martine -

Veel sterkte Mo! Leg in ieder geval geen druk op jezelf met verzinnen waar je van op kunt laden, wie weet dient het zich vanzelf aan (krabbelen/kleuren/schrijven in een boekje, lezen, mediteren) en heb je nu vooral behoefte aan even helemaal niets -simpelweg alleen ademen en eten haha- en ook dat is helemaal prima en niet ‘lui’ ! Ik hoop dat je de rust kunt vinden!

Kirsten -

Wat goed en wat fijn dat dit coachingstraject je deze inzichten heeft gegeven. Me-time is in mijn ogen heel belangrijk om zelf gelukkig te zijn en dit ook uit te stralen/door te geven aan anderen. Het alleen winkelen herken ik heel erg, zo fijn. Zelf bepalen waar je heen gaat. Hoe lang je in de winkel blijft, lekker stil en rustig mensen kijken! Ik hoop dat je snel weer tijd hebt om even lekker alleen te kunnen winkelen/opladen.

Deborah -

1 dag per week, meestal zondag, is hier thuis pyjamadag. Mijn vriend en ik keuvelen de hele dag lekker aan thuis, hoeven niks, wisselen de TV beneden en boven met elkaar af en kijken ‘s avonds samen wat series. Heerlijk! Als ik heel het weekend volgepland heb begin ik ook echt niet energiek aan de nieuwe week.

Karin van den Berg -

Wat een heerlijk artikel!
Ik kan zo genieten van een dag alleen in huis, alleen ik en de katten. Man en kind niet om me heen hebben kan soms zo rustgevend zijn. De totale stilte om me heen: heerlijk. Heerlijk vind ik het om op een mooie lente dag op bed te liggen, liefst net verschoond, zelf fris en gewassen in schone PJ met de katten op het voeteneind en een lekker boek in mijn handen, terwijl door de open ramen de heerlijk lente geuren naar binnen stromen. Liefst met een vroeg lente zonnetje. HEMELS…

Sanne -

Hoi Willemijn, ik reageer normaal nooit op een artikel, terwijl ik ze wel graag lees, maar ik vind dit er wel weer een waar anderen veel aan kunnen hebben. Dat lees je ook wel terug in de comments. Ook ik ben iemand die pas echt oplaadt als ik alleen ben. Ik heb ook echt 1 avondje ‘me-time’ in de week nodig, waar ik niks hoef en alles mag. Als ik dat niet heb merk ik dat ik onrustig word. Toch voelt het in deze wereld vaak alsof je juist naar buiten moet, onder de mensen moet zijn en moet socializen (en is het niet offline dan wel online). Mooi dus dat iemand met een groot aantal volgers dit “taboe” een beetje doorbreekt.

Floor Daasvand -

Voornamelijk een boek lezen of muziek luisteren geeft mij energie! Sowieso gaat er eigenlijk geen dag voorbij dat ik geen muziek luister.

Heleen -

Ik had gisteren de hele dag gewerkt van 7 tot 17 en was daarna best wel moe. Ik had toen eigenlijk niet zoveel zin meer om naar de zwemtraining te gaan, maar ben blij dat ik toch gegaan ben! Het heeft me wel een soort van opgeladen, want voor mijn gevoel was ik na de training minder moe dan ervoor :)

Nele | Pizzapartyfridaynight -

Ik dacht dat ik de enige was die graag ‘alleen’ ben :-) Dan voel ik me schuldig, en dan denk ik ‘oei, ben ik dan zo’n asociaal type?’ , maar nu lees ik dat jij en andere lezeressen hetzelfde voelen 😛 Dus, ik hoef me er niet meer voor te schamen! Leve de alone me-time :-) xx

Agata -

Zo grappig om te lezen dat er zoveel mensen zijn die opladen door alleen te zijn. Ik dacht altijd dat ik een van de weinige was.
En Willemijn, er wordt tegenwordig gedaan alsof het combineren van moederschap en carriere (en huishouden en sociale contacten etc.) zo vanzelfsprekend is. Maar het is het zeker niet. Vaak voelt het bijna onmogelijk, of alsof je overal tekort schiet. Goed van je dat je oog blijft houden voor jezelf en bewust ontspanning zoekt.

Wendy (B) -

Wat me enorm kan plezieren: naar Londen gaan, voetbal kijken, cadeautjes maken, winkelen.

Petra -

Grappig, dit heb ik dus ook precies.. soms ben ik wel jaloers op de vriendinnen die elke avond wel een sociale activiteit hebben en daar energie van krijgen. Mij kost dat echt teveel energie, ik vind 1 a 2x in de week afspreken al veel.. het lukt me wel op te laden als ik met mijn vriend ben, maar bij hem voel ik me dan ook heeel erg op m’n gemak

Audrey -

Herkenbaar, ook ik laad vooral op van solo-activiteiten. En van agility doen met mijn hond, dan ontspan ik echt helemaal en kom ik energiek weer thuis :)

Melissa -

Heel herkenbaar. Ik vind het ook heerlijk om alleen te zijn (oké, lekker met de hond knuffelen op de bank kan ook heerlijk zijn).
Ik ben ook helemaal in m’n element als ik lekker met m’n haakwerkje of ander knutselding aan de slag kan gaan. Ik kan me dan heel goed afsluiten, zelfs als die kerel van me op zijn PlayStation mensen af zit te knallen.
Van sommige vriendinnen kan ik ook opladen. Dat kost geen energie. Kan werkelijk waar overal over praten en ben daarna weer helemaal energiek als ik naar huis ga. Dit zijn trouwens maar 1 of 2 mensen waarbij ik dit heb.

Superheldin -

Herkenbaar, gewoon even iets alleen. Dat kan zo heerlijk zijn! Bij voorkeur buiten, een wandeling door een herfstbos, uitwaaien aan het strand…dat soort dingen geven me enorm veel energie!

Claudia -

Nou, dit had ik kunnen schrijven. Van precies hetzelfde. Heerlijk alleen thuis zonder vriend en kind, winkelen, muziek luisteren of schrijven. Zit er ook over na te denken om binnenkort helemaal alleen een paar dagen weg te gaan.

Merel -

Ik heb dezelfde dingen om op te laden als jij Willemijn, toevallig! Gewoon even alleen zijn. Hoe lief mijn vriend ook is, als ik wil opladen dan wil ik (alleen) doen waar ik zin in heb. Maar sinds een paar weken lukt het niet meer zo goed om op te laden. Ben ongeveer full-time met school bezig en als ik daar niet mee bezig ben, dan knaagt het aan mezelf dat ik ‘niks doe’. Dat is een beetje mijn struggle op dit moment. Lastig.

Maaike -

Mooi artikel en heel herkenbaar! Ik ben moeder van 2 kinderen en werk op dit moment niet maar wel bewust de keuze gemaakt om onze jongste dochter halve dag in de week naar de kinderopvang te laten gaan. Voor haar leuk om met andere kindjes om te gaan en ik even een half dagje voor mezelf. Ik ben echt iemand die tijd voor zichzelf nodig heeft naast het gezin! En ik merk in mijn omgeving dat veel moeders daar behoefte aan hebben!

Kyona -

Heel herkenbaar! Ik ga vaak alleen ergens ontbijten of een kopje thee drinken of alleen naar de bios. Vind het zo lekker om even alleen maar aan mezelf te denken en met niemand rekening te hoeven houden! Nu mijn dochter naar de basisschool gaat heb ik daar gelukkig ook wat meer tijd voor :)

Mya -

Ik laad niet zo gemakkelijk op helaas :( heb het gevoel dat mijn batterij altijd maar halfvol wordt. Als ik écht goed wil opladen moet ik minstens 2 weken op vakantie naar de zon zonder iets te moeten.
Maar als ik even kort wil opladen, zover als het lukt dan ook me-time! Even niks moeten, niks aan mn hoofd hebben, even Spaanse muziek luisteren of gewoon een boek lezen of kleuren in mn volwassen kleurboek (al gun in mezelf daar bijna nooit de tijd voor).

EliseDingen -

Doe je dan misschien (onbewust) iets wat je gewoon veel te veel energie kost? Waarvan je dus nooit genoeg kunt bij laden om het zo te noemen? Of dat je misschien behoefte hebt aan meer ritme, dat kan soms ook helpen.

Jackelien -

Zeker me-time! Lekker op de bank met mijn katten op schoot makkelijke programma’s op TLC kijken, daar rust ik echt van uit. Met andere mensen is inderdaad toch wel vermoeiend, ook al is het gezellig en leuk!

Alex -

Super herkenbaar! Ik ben ook graag alleen thuis – of ten minste heb ik graag mijn rust. Het liefst met een nieuw boek en een chocola erbij! :)

Margriet -

ALLEEN ZIJN!
Ik herken de dingen die jij schrijft heel erg!

Kiss & Make-up -

Ik winkel ook wel graag alleen :-) Mensen vinden dat vaak raar, maar vind ‘t gewoon ontspannend.

Amelie -

Vreemd dat mensen dat raar vinden, het is juist heerlijk! Met niemand rekening hoeven houden en overal in waar je wil en net zo lang kijken als je wil 😉
Ik winkel bijna altijd alleen, zalig, net als alleen naar de film, ergens thee drinken, naar een museum etc etc.

Margot -

Oh hier kan ik me helemaal in vinden! Ik heb dan wel een kinderen, maar ik laad van dezelfde dingen op!

Heleen -

Mensen die opladen van andere mensen om zich heen, dat vind ik altijd heel knap haha. Het zou wel handig zijn. Op dit moment laad ik echt op van alleen thuis werken, na 4 jaar lang alleen in de avonduurtjes hebben kunnen werken, kan ik nu voluit. En daardoor kan ik dan weer tijd nemen voor echt simpele dingen zoals lezen en een filmpje kijken in de avonden. Heerlijk.

Mariska -

Van blogs lezen en vlogs kijken, even lekker opgaan in iemand anders wereld. En van een wandeling in het bos in mijn uppie, vooral in de herfst. Heerlijk genieten van het zonnetje en verkleurende bladeren. Als ik dan ook nog eens rode paddestoelen spot…ik houd van de herfst! Helemaal zen.

Suzanne -

Een goede nachtrust staat bij mij echt op een. Daarnaast even los komen van de stress is voor mij heel erg belangrijk en dit kan door een serie te kijken of even rustig bezig te zijn met mijn blog.

Meintje -

Ik laat op
– van met kleine kindjes zijn op stage of oppassen ♡
– van gedichtjes schrijven ♡
– muziek luisteren ♡

Curly Creative -

Fijn stukje. Aantal dingen herken ik wel. Alleen in de stad doe ik ook af en toe. Zelf laad ik op van creatief bezig zijn en even niks moeten

Xx

MARIJKE -

Als ik er zo over nadenk is opladen voor mij ook om even alleen te zijn. Lekker in bad of een boek lezen of lekker kook programma’s kijken op tv. Love it!

Romy -

IK vind het ook heerlijk om op zijn tijd alleen te zijn en even te kunnen doen wat ik wil. Ook laad ik op van werk en lekker druk bezig zijn.

Liset -

Alsof ik dit stuk zelf heb geschreven! Ik herken me er compleet in en ook ik heb als moeder van twee kids, heel weinig tijd voor mezelf. Ik ben sporadisch alleen, terwijl ik pas echt oplaad als ik iets voor mezelf doe. Ik ga dan het liefste een serie kijken, shoppen of lekker lezen.

Linda -

Me time! Echt heerlijk. Zeker nu met een baby van 7 weken vind ik het op zijn tijd heerlijk om even iets voor mijzelf te kunnen doen. Dit kan zijn naar de kapper of naar vrienden gaan maar ook lekker even Netflix kijken op de bank.

Susan -

Heel herkenbaar! Alleen zijn geeft mij ook weer meer energie.

marije -

Zeer zeker me time. Gewoon doen en laten wat ik zelf wil en de rust van het alleen zijn. Voor mij is het ook schrijven en lezen waardoor ik tot rust kom.

Ingrid -

Alleen zijn, daar laad ik van op. Precies dezelfde dingen die je in het artikel benoemt. Mijn vriend zit sinds half januari in de ziektewet thuis, ik zelf zit sinds het begin van mijn 2e zwangerschap in april ook thuis (niks medisch, maar mag mijn normale functie zwanger niet uitvoeren en er was geen vervangend werk beschikbaar) én een dwarse peuter van bijna 3 …. Mijn batterij is behoorlijk leeggetrokken de laatste maanden. Ik vind het zo vreselijk egoïstisch om toe te geven, maar af en toe wens ik beide gewoon even weg voor 2-3 dagen om echt weer even helemaal goed op te laden.

Reageer ook