Vistajine met Ras el Hanout

Advertorial – Ik ben dol op de Marokkaanse keuken en heb sinds een tijdje een echte tajine in huis. Ik heb er al een aantal keer mee gekookt en wow, wat lekker! Met de tajine en de juiste kruiden en groenten tover je binnen een handomdraai een heerlijk gerecht op tafel. Zoals deze vistajine met kabeljauw, wortel, zoete aardappel en courgette.

Koken in de tajine is eigenlijk heel simpel. Je bouwt de tajine op in laagjes. Wat het langst nodig heeft om gaar te worden doe je onderop (zoals vlees en hardere groentesoorten) en bovenop liggen de ingrediënten die minder lang nodig hebben om te garen. Vis doe je bijvoorbeeld in het midden en bovenop dingen zoals tomaat, courgette en ui.

Vaak wordt er als laatste een marinade gegoten over de gevulde schotel. Deze marinade vermengt zich dan met het kookvocht uit de vlees/vis/groenten en zorgen voor een heerlijke kruidige smaak.

Voor de marinade uit dit gerecht maakte ik gebruik van de Verstegen Pure Specerijen Mengeling Ras el Hanout. Dit is een Marokkaans specerijenmengsel wat letterlijk ‘het beste van de winkel’ betekent. Het is van oorsprong een specerijenmengsel wat in Noord-Afrika zelf samengesteld wordt door de winkel, afhankelijk van het aanbod van dat moment, en daardoor van dag tot dag kan verschillen. Veel gebruikte specerijen zijn kurkuma, koriander(poeder), kruidnagel, komijn, kaneel, kardemom, gember, foelie, zwarte peper en piment. Ras el Hanout is een puur specerijenmengsel, dus er is geen zout toegevoegd of gebruik gemaakt van andere smaakversterkers (niet te verwarren met een kruidenmix voor nasi dus). De Ras el Hanout van Verstegen vind je daarom ook bij de kruidenafdeling van de supermarkt.

Francesca, van Francesca Kookt, ging op zoek naar de oorsprong van verschillende specerijen van Verstegen en maakte hier een prachtige serie van. Zo kun je haar volgen naar Indonesië waar ze verschillende specerijen ontdekte en ging ze naar Marokko om meer te leren over Ras el Hanout. Benieuwd naar de aflevering? Bekijk ‘m hieronder of klik hier!

https://www.youtube.com/watch?v=-4xPgFuJqmA

Ik gebruik Ras el Hanout trouwens ook vaak door de couscous, in stoofschotels met pompoen en je kunt er heerlijke dips mee maken. Meng bijvoorbeeld een beetje van het mengsel met olijfolie en dip hier je brood in. Of maak je hummus pittiger met een snufje Ras el Hanout. Of maak een lekkere, pittige yoghurtdip met Griekse yoghurt, citroensap, koriander en Ras el Hanout. Genoeg toepassingen, zoals je leest! Maar voor nu, verder met de vistajine!

vistajine

Voor 2 tot 3 personen

 • 300-400 gram kabeljauw
 • Paprika, in repen of ringen gesneden
 • 1 grote wortel, in plakken gesneden
 • 2/3 courgette, in repen gesneden
 • 2 zoete aardappels, in plakjes gesneden
 • 2 tomaten, in plakjes gesneden
 • Handje verse koriander, fijn gesneden
 • Handje verse peterselie, fijn gesneden
 • 2 tenen knoflook
 • Ui, in ringen gesneden
 • Rode peper, in dunne plakjes gesneden
 • 1 citroen
 • Olijfolie
 • Zout
 • 1 1/2 eetlepel Verstegen Pure Specerijen Mengeling Ras el Hanout

tajine

1. Maak de marinade klaar met 4 eetlepels olijfolie, het sap van een hele citroen (of de helft, als het een hele grote is), de fijngesneden peterselie en koriander, de uitgeperste knoflooktenen, zout en een en 1 1/2 eetlepel Verstegen Ras el Hanout.

2. Zet de tajine op een laag vuur en laat een flinke scheut olijfolie heet worden. Bouw de tajine als volgt op: zoete aardappel, wortel, kabeljauw (leg de visfilet(s) er heel op), courgette, paprika, tomaat, ui en peper. Voeg daarna nog een klein scheutje water toe.

3. Schenk de marinade er overheen en laat het geheel in zo’n 30 minuten gaar worden op een laag vuur. Laat de tajine zo veel mogelijk met rust, dus spiek zo min mogelijk. Zo blijft al het kookvocht behouden. Controleer na 10-15 minuten of er genoeg kookvocht in de tajine zit. Zo niet, dan kun je een extra scheutje water toevoegen.

Bereid ondertussen de couscous en eventuele andere bijgerechten. Ik vind zelf naturel couscous het lekkerste bij dit gerecht, zo proef je de heerlijke smaken van de marinade met kruiden en Ras El Hanout goed.

Koken in de tajine klinkt super moeilijk, maar eigenlijk is het heel makkelijk. Na het snijwerk is het een kwestie van alles erin doen, de heerlijke marinade erbij en vervolgens laat je de tajine het werk doen. Ideaal! Eet smakelijk!

8 reacties

Bo -

Misschien een tip, als je de Tajine net aangeschaft hebt, laat de tajine dan even in een laagje water staan en gebruik altijd een tussenplaat voor onder de tajine tijdens het koken, dus nooit de Tajine zelf op het vuur, kan de Tajine van barsten. En kwa smaak is er echt een een groot verschil met een gerecht uit een Tajine en een braadpan of iets dergelijks.

Paula -

Het staat op het vuur te pruttelen, ik ben benieuwd! :)

Heleen -

Ziet er goed uit zeg! Ik denk dat ik dit inderdaad gewoon ga proberen in een grote hapjespan en dan zachtjes (heb inductie, dus ik ben benieuwd)

Eva -

Hmmm yum! Ik heb nog nooit met zo’n tajine gekookt maar je brengt mij op ideeën. Het ziet er heerlijk uit!!

Chantal -

Deze kruiden koop ik altijd! Sinds ik in Marokko ben geweest ben ik er dol op. Die van verstegen heb ik toevallig ook, inderdaad geen zout etc dus vandaar mijn keuze

Ing -

Gewoon in een grote braadpan en dan stoven op het kleinste pitje, eventueel een vlamverspreider eronder. Gaat prima!! Enne op internet zijn lekkere recepten van ras-el-hanoud te vinden…

Stephanie -

Klinkt heel lekker! Maar ik heb geen tajine, zou dit ook als ovenschotel werken?

Willemijn -

Ik denk het wel! Of in een hapjespan. Het heeft dan wel iets minder weg van stoven, maar ik denk dat het alsnog erg lekker wordt. :)

Reageer ook