Quality time met je partner

We hebben het allemaal maar druk. Met onze studie, met ons werk, met kinderen, met huisdieren, met onszelf, met vrienden… Noem maar op. Soms gaan partners elkaar door de drukte als vanzelfsprekend beschouwen. De drukte neemt de relatie over. Maar tijd voor elkaar is zo belangrijk en leuk!

Foto door Mariska – Grotografie

Quality time met je partner inbouwen is zeker essentieel in een relatie. In het begin doe je nog wat meer moeite voor elkaar en wil je van alles samen doen en plannen. Vaak is het zo dat later in de relatie de drukte het overneemt en je de quality time met je partner wel eens vergeet. Het gaat niet altijd meer zo spontaan als vroeger. En dat is volkomen begrijpelijk, zo gaat het nu eenmaal. Het is alleen wel iets wat je in het oog moet houden.

En quality time, wat is dat dan? Dat is voor ieder stel anders. Net als dat je individueel van bepaalde activiteiten op kunt laden, is dat ook als een stelletje zo. Het ene stel is helemaal happy als ze samen eten en kletsen aan tafel tijdens het avondeten en het andere stel wordt intens gelukkig als ze samen naast elkaar op de bank voor de tv eten. Het is allemaal oké, je moet doen wat bij jullie relatie past. Vergelijk dus ook zeker niet je relatie en de quality time die jullie samen hebben met andermans relatie. We zijn nu eenmaal verschillend.

Het is denk ik ook goed om eens stil te staan bij de vragen:

  • Wat vind ik leuk om te doen?
  • Wat vindt hij/zij leuk om te doen?
  • Wat kunnen we samen doen waar we blij van worden?

Zo vind ik fietsen of winkelen heel leuk, maar daar doe ik Jor geen plezier mee dus dat is geen goed idee voor quality time. Dan zou hij “verplicht” iets moeten doen waar hij geen drol aan vindt, dus voor ons werkt dat niet en ik word daar ook niet blij van.

Andersom word ik er niet blij van om te gaan vissen. Vreselijk, haha!

We zijn nu al ondertussen bijna elf jaar bij elkaar, dus we weten nu onderhand wel wat we leuk vinden om samen te doen. Welke dingen doen Jor en ik samen, waar worden we happy van?

Op de bank een film of serie kijken

Jaaa, hier kunnen we echt enorm van genieten. Lekker samen onder een dekentje met lekker drinken en eten en een snurkende Noa. Kaarsjes aan. We moeten dan wel naar iets spannends kijken zoals Breaking Bad of Dexter, anders vallen we in slaap, haha! We houden beiden wel van spannende films of series.

Samen wandelen met Noa

Dat is leuk aan een hond, je moet er samen op uit. Nou ja, moet…het hoeft niet maar toevallig vinden we het beiden heel gezellig om lekker te wandelen: gezapig hand in hand. We gaan dan altijd naar het bos of een dagje naar de waddeneilanden. We zoeken ook wel eens een bos of plek op waar we nog niet zijn geweest met Noa. Vervolgens verdwalen we dan hopeloos en hebben onze telefoons geen bereik, haha!

Eens in de zoveel tijd een hele dure hotelkamer boeken en een nachtje weg

Dit hebben we afgelopen weekend nog gedaan. Ik heb het deze maand erg druk, al mijn weekenden zitten vol dus we hebben wat minder quality time. Daarom besloten we het te combineren. Ik overdag naar mijn studie en Jor alvast naar een dure hotelkamer.

Eens in het jaar boeken we een overdreven dure hotelkamer met alles er op en er aan voor 1 nachtje. Niet omdat het moet, maar omdat het kan! Jor vindt het volgens mij altijd een feestje om zo’n kamer uit te zoeken en hij is er ook goed in.

Zo zaten we laatst in een Wellness Suite bij van de Valk in Houten met een giga douche die twee regendouches met discoverlichting had, nog  twee aparte kranen en een Turks stoombad. Ook zat er een jacuzzi in de badkamer waarbij het water van kleur veranderde en een sauna. Daarnaast was er nog een open haard, twee TV’s en een megabed en zag de inrichting er fantastisch uit. We hebben er enorm van genoten en van zo’n weekend samen kan ik nog maandenlang genieten.

Interesse in elkaar

Onze manier van quality time is ook dat we veel met elkaar appen overdag of soms kort bellen. Even wat interesse in elkaar en vragen hoe de dag gaat, hoe dat gesprek is gegaan of even wat liefs zeggen. Dit doen we al jaren en dat vind ik zo fijn.

Uit eten

Dit is bij ons ook een gevalletje dure hotelkamer. We doen het vrij weinig, maar als we het doen dan gaan we ook meteen voor the real deal. Dan zoeken we een heerlijk restaurant op of we gaan naar een van onze lievelingsrestaurants zoals ‘t Spijshuys. Dan beginnen we rond zeven uur en tegen een uur of elf verkassen we weer eens naar huis.

Pretparken

Waar we beiden ook gek op zijn, zijn pretparken. We hebben al veel vakanties samen gehad maar volgens mij is Disneyland ons het meest bijgebleven haha! Dat was echt gezellig! Maar we gingen ook een keer een dagje met mijn zus naar de Efteling en die dag was goud waard. Wat hebben we toen gelachen!

Wij zijn geen stel dat ontzettend veel met elkaar onderneemt en/of grote plannen heeft, zoals een wereldreis of een groot huis kopen en verbouwen. Wij vinden de quality time in de kleine dingen zoals lekker bij elkaar op de bank zitten en even appen. Bij ons lijkt het alsof kwaliteit boven kwantiteit gaat. We doen misschien niet superveel samen, maar als we wat doen dan doen we het meteen goed en genieten we daar enorm van. Dit is wat voor ons heel goed werkt. Wij zijn echt een stelletje lui- en luxepaardjes!

Wat voor soort quality time heb jij met je partner? Ondernemen jullie juist veel samen? Plan je dat ook in of gaat het spontaan? Zoek je meer quality time in kleine dingen? Of is het misschien wel moeilijk om samen quality time voor elkaar op te brengen?

17 reacties

Jessica -

Het is zeker belangrijk om samen wat tijd voor elkaar te plannen.
De doordeweeks avonden kijken we tijdens het eten samen een serie.
Op zondagavond hebben we besloten om samen wat (serie) achtige films te kijken, zo keken we de hele reeks Harry Potter uit en nu zijn we bezig met Lord Of The Rings etc.

Yvonne -

Ik heb weleens gelezen dat mannen ‘naast elkaar op de bank tv kijken’ al quality time vinden. Vrouwen vinden vaak dat ze daar eigenlijk een goed gesprek voor nodig hebben, haha. Sinds ik dat heb gelezen, ben ik onze momentjes dat we samen Netflix kijken nog veel meer gaan waarderen. Sowieso is dat fijn, maar door de gedachte dat het voor mijn vriend waarschijnlijk net zoveel betekent als een gesprek of iets anders samen ondernemen, vind ik het minder erg om een weekje dat we elkaar niet zo vaak hebben gezien, op zondagavond gewoon lekker samen tv te kijken in plaats van iets ‘te moeten’ :)

N -

Sinds een tijdje werken ik en mijn vriend allebei 40 uur. Dan is quality time inplannen toch wel belangrijker geworden, hiervoor zagen we elkaar als studenten natuurlijk ontzettend veel.

We vinden het dan leuk om naar de bios te gaan of uit eten. Soms inderdaad ook een pretparkje (winter efteling binnenkort?!) en ook gewoon samen koken of de stad in. Ook gamen we veel samen haha.

Mare -

@ Idd. Ook ik heb de indruk dat qualitytime behoefte/frequentie/prioriteit verschilt voor mannen en vrouwen.
@Martine: Ben ook benieuwd hoe dat bij jullie is? Heb je Jorrik echt moeten overtuigen van het belang of is dat bij jullie vanzelf gegaan?

Nele | Pizzapartyfridaynight -

Pfff… qualitytime… zoiets moeilijk hé. Ik merk dat ik het vaak frustrerend vindt, om de reden dat ik dat precies belangrijker vind, dan m’n vriend. We zijn nu bezig met het bouwen van een huis, en voor hem staat dit momenteel voorop, terwijl voor mij dat huis op de tweede plaats komt en onze relatie eerst. Daarin botsen we erg hard. Hij vindt dat er geen tijd en geld (vooral geld) is voor qualitytime, terwijl het niet eens geld hoeft te kosten, maarja… maak’m dat maar eens wijs. Ik hoop, dat als het huis af is… we eindelijk weer deftig van elkaar kunnen genieten!

Eveline -

Mijn man en ik hebben een overnachting gekregen van een kennis om te gebruiken tijdens onze huwelijksnacht. Wat een luxe kamer was dat! Een enorm bad midden in de kamer, open haard, twee regendouches, heerlijk!

Mare -

Goed artikel Martine en belangrijk om bij stil te staan.
@Martine: Over luxe gesproken…zijn jullie weleens bij de Librije in Zwolle geweest?
Zou je ter inspiratie zo’n luxe hotelkamer eens kunnen reviewen, want ik zit ook weleens te zoeken?

Lianne -

Leuk artikel weer! Vandaag betrapte ik mezelf er wederom op dat ik uit de macht der gewoonte weer naar llg ging, Oeps.

Madebyuna -

Leuk om te lezen hoe andere hun qualitie time indelen en helemaal waar dat je echt moet doen wat voor jullie goed voelt en leuk is. Wij gaan vaak lunchen of uiteten, een avond naar de film (pathe pas) of een lang stuk fietsen zonder doel. We proberen out of the box te denken en originele dingen te doen maar dat wil niet altijd lukken haha. Weekendjes weg doen we niet vaak, we sparen voor 4 weken weg naar een ver land :)

Eva -

Wij gaan graag samen weg voor een lang weekend ofzo. Zeker met kinderen gaan de weken snel dus wij plannen minimaal een keer per jaar een mini-vakantie voor onszelf. Verder kunnen we erg genieten van een serie. Inderdaad met dekentje en snacks :-). Leuk dat je hier aandacht aan besteedt!

Michelle -

Mooi artikel en een schot in de roos. Ik heb een man met een hobby, die naast zijn fulltime baan 4 avonden + de zondag weg is. De woensdagavond en zaterdag zijn daardoor heilig voor ons samen. Sinds Morris er is, inmiddels vijf maanden, zijn we nog niet met z’n tweetjes zonder hem geweest, maar we ondernemen wel heel veel met z’n drieën, en nu Morris vroeg naar bed gaat hebben we de avonden ook samen. Kijken we een filmpje of een serie; voor ons quality time!

Jessica -

Wat leuk dat jullie eens in de zoveel tijd een superdeluxe hotelkamer boeken! Wij (zonder kinderen) proberen zeker 3x per jaar een weekend weg te gaan. Even samen weg. Of we gaan lekkere wandelen over het strand of door de bossen. Naar de bioscoop of een stuk scooter rijden met mooi weer. Heerlijk!

MARIJKE -

Wat een goed idee om een hele luxe kamer te boeken. Wij gaan bijna nooit een weekendje weg maar je brengt mij op goede ideeën!

Leonie -

Quality time schiet er bij ons een beetje bij in, gezien we net 2 maandjes papa en mama zijn. Maandag gaan we als gezin op vakantie, dat zie ik ook als quality time. Maar, we gaan zeker nog voordat mijn verlof afloopt, samen uiteten. Wel een mega stap, baby’tje achterlaten:(. Maar het is goed om te (blijven) doen.

Femke -

Ojaaaaa, dit is zo belangrijk. Wij vinden het fijn om lekker films en series te kijken, een hapje te gaan eten (of het nou lekker relaxt ergens lunchen of dineren is maakt niet uit). In de zomer vonden wij het ook heerlijk om op onze scooter (snor, dus zonder helm) te stappen en een beetje te gaan rondrijden zonder doel. Picknickkleedje, broodjes en wat drinken mee. Heerlijk!

marije -

Wij zijn allebei ontzettend druk met een eigen zaak, blog, werk en studie dus de momenten dat we samen zijn, zijn de quality time momenten en vaak is dat gewoon lekker samen op de bank hangen. Love it. Of we plannen echt een sushi date. Vaak 1x per maand.

Dita -

Goed artikel! Sinds wij sinds 8 maanden papa en mama zijn is het, zoals begrijpelijk, allemaal wel wat anders. Waar we voorheen wekelijks even uit eten gingen doen we dan nu (samen) 1x per 2 maanden ofzo. Maar desondanks zorgen we er wel voor dat we tijd samen hebben. In de avond op de bank tv kijken, thee er bij en weekends een wijntje. Ook doen we veel met Mila er bij. Op onze vrije dag lunchen we vaak even buiten de deur. Mila vindt dit ook geweldig! Binnenkort gaan we samen een dagje sauna doen.

Reageer ook