Psychosynthese: startweekend

Afgelopen weekend is mijn opleiding begonnen. Ik geloof dat ik nog nooit zo’n zin in een opleiding heb gehad als nu. Ik besloot er samen met mijn vriend een gezellig weekend van te maken door te logeren in Amersfoort. Dan kon hij overdag zijn ding doen en ik naar mijn studie. Dit is mijn eerste indruk!

Algemeen

Velen van jullie vroegen mij naar mijn opleiding tot psychosynthese therapeut: wat het precies in hield, hoe duur het was, hoe zat het met een vooropleiding enzovoort. Ik kom natuurlijk net kijken, dus ik vind het nog lastig uitleggen wat het precies is en hoe ik het moet verwoorden, maar dit is wat ik gehoord en gelezen heb:

“Psychosynthese gaat over transpersoonlijke psychologie. Deze driejarige post HBO-opleiding, geaccrediteerd door het SKB, is bedoeld voor iedereen die als gediplomeerd Psychosynthese Therapeut anderen professioneel wil gaan begeleiden met je eigen persoonlijkheid als belangrijk begeleidingsinstrument. Het ervaringsgerichte onderwijs zorgt ervoor dat jij jouw talenten en kwaliteiten verder ontwikkelt.

Psychosynthese is een ontwikkelingsweg die je helpt te ontdekken wie je werkelijk bent, wat je potentieel is en hoe je hier concreet vorm aan kunt geven in je leven en werk.

Door in contact te komen met een stevige basis in jezelf ontstaat inzicht, wat je beweegt en wat bij je past. Hierdoor zie je nieuwe mogelijkheden en kun je keuzes maken die bij je passen. Gaandeweg ervaar je meer emotionele en mentale vrijheid en balans in je leven.

Psychosynthese gaat uit van een persoonlijke benadering. Als mens sta je voortdurend in contact met anderen. Denk bijvoorbeeld aan relaties, vrienden en in je werk. Daarom wordt ook rekening gehouden met de wereld waarin je leeft. Door de weg die je aflegt, zul je gaan ervaren dat je relaties en contacten met anderen en de wereld om je heen worden verrijkt.

In psychosynthese hebben zowel het bewuste als het onbewuste een gelijkwaardige plaats. Er wordt gebruikt gemaakt van een grote variatie aan rationele, creatieve en intuïtieve werkvormen die je direct in je dagelijks leven kunt toepassen. Juist deze combinatie maakt het werken vanuit psychosynthese rijk en waardevol.”

Tijdens deze opleiding leer je dus niet alleen de therapeutische vaardigheden maar ga je ook aan de slag met jezelf. De opleiding bestaat uit drie onderdelen: A, B en C.

A gaat over je eigen ontwikkelingsproces, B gaat de therapeutische vaardigheden en C zijn 3 keuzeweekenden met verschillende thema’s waar je uit kunt kiezen ter interesse en verdieping in een bepaalde richting zoals kindercoaching, relaties, rouw en verlies, enzovoort.

De opleiding is dus een combinatie van je eigen proces en dat van het worden van een professionele therapeut omdat je eigen persoonlijkheid een belangrijk begeleidingsinstrument is om anderen te helpen. Mijn inziens logisch, want hoe kun je van een cliënt verwachten dat hij/zij zich openstelt als je hier toe zelf niet in staat bent?

Mijn kritische noot hierbij is het feit dat de opleiding behoorlijk veel geld kost. Je bent namelijk niet alleen jaarlijks de kosten kwijt voor leergang A, B en C maar de eerste keer betaal je ook nog inschrijfgeld, het intakegesprek en eventueel administratiekosten als je het in termijnen wilt betalen. Vergeet ook de boekenlijst niet. Daarnaast krijg je een psychosynthese therapeut toegewezen waar je naast de opleiding 10 individuele sessies mee moet doen die je ook zelf moet betalen. En mocht je net als ik van ver komen, dan heb je natuurlijk ook nog benzinegeld of geld voor treinkaartjes nodig. Al met al een behoorlijke kostenpost. Jammer, want er zijn vast genoeg mensen die deze opleiding heel interessant vinden maar niet kunnen bekostigen.

Wat wel een voordeel is, is dat je na twee jaar al mensen mag coachen en zo een begin kunt maken met je eigen praktijk. Wat je hier mee verdient, kun je eventueel weer terug stoppen in de opleiding. Maar let wel, je bent dan nog geen therapeut en mensen met ingewikkelde persoonlijkheidsstoornissen kun je dan niet behandelen. Nou ja, het kan wel maar het is niet verantwoord en wordt afgeraden. Daarnaast ben je als coach ook nog niet geregistreerd bij de beroepsvereniging dus mocht je cliënt dan een klacht indienen kun je niet terugvallen op de beroepsvereniging.

Als je meer algemene informatie wilt over de opleiding tot psychosynthese coach/therapeut, klik dan hier.

Roberto Assagioli

De opleiding tot Psychosynthese Therapeut gaat uit van het bewustzijnsmodel van Roberto Assagioli, een Italiaanse psychiater, pionier van de psychosynthese, geboren in 1888 die zich bezig hield met transpersoonlijke psychologie en psychotherapie. Zoals een van de trainers vertelde: ‘Zijn bewustzijnsmodel is niet de waarheid, het is slechts een model hoe je jezelf en andere mensen kunt bekijken en helpen.’ Als je meer over de inhoud van dit bewustzijnsmodel wilt lezen, kijk dan hier. Het is nogal veel informatie.

In een brief naar Freud beschreef Assagioli dit bewustzijnsmodel als een huis. Hij stelde hem in deze brief een aantal vragen over Freuds manier van werken op het  gebied van vrij associëren en vroeg zich  af wat Freuds mening was over het complete ‘huis’ inclusief de omgeving waar het zich in bevond in achting te nemen? Freud antwoordde daarop dat hij slechts geïnteresseerd was in de ‘kelders van de huizen’ in tegenstelling tot Assagioli.

 De psychosynthese is een vierde stroming van de humanistische psychologie. Waar de humanistische psychologie zich expliciet concentreerde op de psychische en geestelijke gezondheid, helingsprocessen en menselijke mogelijkheden in het algemeen (in plaats van op pathologie en pathologische processen), tracht de transpersoonlijke psychologie uitdrukkelijk ook het religieuze en de meer transcendente aspecten van het menselijk bestaan te omvatten. Het wordt wel allesomvattend genoemd en gaat dus in op alle lagen van de mens.

Mijn ervaring

En dat gaat heel diep kan ik je vertellen. Afgelopen weekend zijn we begonnen met deel A. In een weekend heb ik zoveel over mezelf geleerd door middel van de theorie over het bewustzijnsmodel van Assagioli, visualisaties, meditaties, tekenen, dansen en het ontdekken van mijn (regressieve) subpersonen dat ik me niet kan voorstellen hoeveel ik in hemelsnaam wel niet nog meer ga leren en ervaren. Wat ik ook heel bijzonder vond, was dat ik steeds meer begon te merken dat we allemaal hetzelfde en dus een zijn. Hoeveel onze groep wel niet worstelde met dezelfde issues maar dan ieder op zijn eigen laag was heel bijzonder. Herkenbaarheid bij iedereen alom en binnen no time waren we als groep echt verbonden. Je komt binnen als vreemden en in zo’n weekend leer je elkaar vrij goed kennen, alsof je elkaar al veel langer kent.

Het is een ontzettend leuke groep trouwens, ik voel me er helemaal op mijn plek. In mijn groep zitten 11 mensen waarvan 4 mannen en 7 vrouwen. Qua leeftijd en afkomst zit er van alles en nog wat tussen. Het is een hele diverse groep. De jongste persoon is 23, de oudste geloof ik 65.

Ik snap dat een opleiding zoals deze lang niet iedereen aanspreekt, want het gaat immers ook over transpersoonlijke psychologie en daar moet wel je interesse liggen. Wat mij aanspreekt in deze opleiding is de holistische benadering van de mens en het gebruiken van je eigen persoonlijkheid als begeleidingsinstrument tijdens de therapie. Ik vind het heel goed dat er niet alleen de focus ligt op de therapeutische vaardigheden maar ook juist op wie jij bent en waar jouw kracht ligt en hoe je deze in kunt zetten. Wat me ook aanspreekt in de transpersoonlijke psychologie (=psychosynthese) is dat het verder gaat dan de cognitieve gedragstherapie. Het is allesomvattend en kijkt ook naar het functioneren van de verschillende bewustzijnsniveaus: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Hoewel de opleiding veel van me zal vragen de komende drie jaar, merk ik dat ik er ontzettend veel energie van krijg en dat ik hier helemaal op mijn plek zit. Ik vond het geweldig afgelopen weekend en heb heel erg veel zin om over twee weken te beginnen. Keep you posted!

24 reacties

Lonneke -

Ik vind het zo tof klinken! Ik heb al eens eerder op een (twitter)berichtje over je opleiding gereageerd. Ik studeer zelf Humanistiek (de master inmiddels), wat me opleidt tot geestelijk verzorger met humanistische achtergrond. Het lijkt me stiekem heel leuk om, als je een tijdje bezig bent met je opleiding, ervaringen uit te wisselen. En laat ik nou net in Amersfoort wonen! 😉 (Vind dat eigenlijk alleen heel erg brutaal om te vragen, maar denk dat onze opleidingen veel overeenkomsten hebben dus lijkt me heel erg leuk… hihi) Heb natuurlijk geen idee of je dat ziet zitten of daar voor open staat, maar wie weet :) Liefs, Lonneke

Kim -

Fijn dat je er een artikel over schrijft en ik hoop dat we je kunnen blijven volgen in je opleiding. Ik ga nu ook alweer meer dan 2 jaar naar een psychologe, beste beslissing ooit. En ik lees ook graag boeken over zelfontwikkeling. Ben me nu vooral aan het inlezen in hoogsensitief zijn. Mijn ogen gaan echt open. Ik ben nu dertig en vind het erg jammer dat ik niet eerder me daarin ben beginnen verdiepen!

Martine -

Wat goed zeg en fijn dat je jezelf steeds beter leert kennen! Ik herken het gevoel wel van ‘had ik nou maar eerder…’ maar zoals men altijd zegt: ‘het komt zoals het komt, en het gaat zoals het gaat’. Daarnaast had het voor mij niet zoveel verschil gemaakt als ik eerder hulp had ingeschakeld destijds, ik kon het nu pas zien en horen dus wees vooral niet te hard voor jezelf over dat stukje ‘had ik nu maar eerder’. Van wat ik hier lees maak je hele mooie stappen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Supergoed!

Diana -

Over 3 jaar kom ik bij je langs haha

Martine -

Gezellig, ik hou vast een plekje vrij in mijn agenda haha 😉

Linda -

Leuk en super interessant om dit te lezen!! En stoer van je dat je deze keuze hebt gemaakt! Ik ben vorig jaar begonnen met de opleiding integratieve psychotherapie, deze gaat ook uit van de verschillende dimensies welke elkaar beïnvloeden (cognitief, gedrag, somatisch, sociaal maar ook spiritueel). Het is inderdaad een behoorlijke investering qua tijd en geld, maar het is het echt helemaal waard. Ik heb in 1 jaar tijd al zo ontzettend veel geleerd over mezelf, maar ook mijn kijk op de ander is veranderd. Wat helemaal gaaf is om te merken hoe je anderen hiermee echt verder kan helpen en een verschil kan maken.
Heel veel succes en ga er lekker van genieten!

Kirsten -

Klinkt helemaal als iets voor jou Martien! Geniet er van. Ik ben heel benieuwd wat het je allemaal brengt. <3

Sofia -

Je opleiding klinkt zo tof en interessant! En nog mooier dat je het zo naar je zin hebt en het aan alle kanten goed voelt! ❤️

Mya -

Klinkt interessant. Leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent! Veel plezier met je opleiding!

Margot -

Wat leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent! Heel veel succes en plezier!

Kimmetje -

Super van je Martien! Heerlijk om nog meer inzicht in jezelf te krijgen en in het leven op zich maar ook hoe je later daarmee anderen kunt helpen. Veel succes en plezier. Dat je veel mag leren en er ook van kunt blijven genieten

Martine -

Dankjewel! 😀

Heleen -

Heel veel succes en wat tof te lezen dat je er zoveel zin in hebt.

Sarah -

Hey Martine, ik heb nooit eerder van de opleiding Psychosynthese gehoord. Het klinkt wel erg interessant! Ik ben inmiddels bezig met de studie Communicatie, maar ik ben mij al aan het oriënteren wat ik kan doen nadat ik mijn propedeuse heb gehaald. Nu ik dit zo lees lijkt mij dit echt inspirerend. Het enige nadeel is inderdaad de reiskosten :( . Maar ik wens je veel plezier en succes met deze studie! 😉 .

Loes -

He Martine! Ik doenik dit moment zelf de postdoctorale opleiding tot psychotherapeut. Dat duurt 4 jaar en een onderdeel ervan is 50 sessies zelf in therapie. Ook enorm duur allemaal maar wel heel leerzaam! Leuk om te zien dat je een soortgelijk traject ingaat :) liefs

Martine -

Wow vijftig sessies, veel zeg maar inderdaad heel leerzaam. Dat vind ik zo leuk aan deze hoek van psychotherapie/psychosynthese: het gaat niet alleen om het professionele gedeelte van therapeut worden maar ook over je eigen persoonlijke ontwikkeling. Ik ben benieuwd wat jij allemaal (over jezelf) leert! Succes!

Corelle -

Hoi Martine, je klinkt razend enthousiast overje opleiding! Wat fijn. Ik wens je heel veel succes, juist ook op de momenten dat je jezelf misschien tegenkomt. Liefs, Corelle

Martine -

Dankjewel Corelle, superlief!

Eva -

Wow, ik had er nog nooit van gehoord maar het klinkt echt heel goed. Vooral de holistische benadering! Ik wens je veel succes! Ik hoop dat je er veel vaker over gaat schrijven want ik vind het zeker interessant.

Ingrid -

Wat goed dat je deze stap hebt gezet! Zelf heb ik ook een opleiding gedaan waarbij transpersoonlijke psychologie een belangrijk onderdeel was. Ik vind alleen niet dat je kunt zeggen dat transpersoonlijke psychologie ‘verder’ gaat dan cognitieve gedragstherapie. Bij de ene persoon sluit een bepaalde benadering gewoon meer aan dan bij de ander. Geniet ervan!

Martine -

Oh ik zie het, het staat er niet helemaal zoals ik bedoel. Ik bedoelde vanwege o.a. het spirituele bewustzijnsniveau dat het wat dieper kan gaan ipv verder en wat je zegt: het moet aansluiten bij de persoon in kwestie.

marije -

Het klinkt echt super interessant. Helemaal omdat je ook met jezelf aan de slag gaat. Het is misschien veel geld maar het is wel een investering, in jezelf en in de toekomst. Knap dat je deze stap hebt genomen.

Susan -

Fijn dat je zo goed op je plek zit! Heel veel succes de komende tijd!

MARIJKE -

Deze opleiding klinkt echt ontzettend interessant. Zo knap dat je gewoon de stap hebt genomen om te starten. Er zijn zoveel dingen die ik nog zou willen doen en leren maar ik merk dat ik vaak smoesjes bedenk. Mooi om te zien dat jij er helemaal voor gaat!

Reageer ook