Mijn studentenkamertje

In 2009 ging ik op kamers, toch alweer dik zeven jaar geleden. Serieus, waar  blijft de tijd? Laatst vond ik op een oud geheugenkaartje allemaal foto’s van vroeger terug. Inclusief mijn studentenkamer. Dit is hoe ons studentenkamertje er uit zag!

Ik zeg ons omdat Jorrik en ik meteen samen op kamers gingen wonen. Ik geloof dat Jorrik het huisje had gevonden. Ik was zo bleu als wat en wist niet waar ik moest beginnen. Ik vond het eigenlijk wel makkelijk om bij mijn schoonmoeder te wonen. Ik hoefde alleen wat te geven voor de boodschappen dus ik had genoeg geld over iedere maand. Heerlijk, alles werd voor je gedaan. Maar ja, op een gegeven moment wil je toch een eigen plek en ik werd het zat om iedere ochtend met de bus naar Groningen te gaan. Ik wilde in Groningen wonen en binnen vijf minuten naar college kunnen fietsen. En…ik woonde ook veel dichterbij Willemijn, het was maar vijf minuten fietsen.

En zo geschiedde. Jorrik en ik gingen wonen aan de Bergstraat, een straat die aan het Noorderplantsoen ligt en een kleine tien minuten fietsen van het centrum. Wat was dat heerlijk en ik heb er mooie tijden beleefd. Daar begon de fase van op eigen benen staan.

De kamers aan de Bergstraat bevonden zich in een soort omgebouwde dorpskerk. Deze was helemaal omgebouwd en had een lange gang met overal kamers op de begane vloer. Er woonden trouwens best wel veel stelletjes. Er woonden ook wel een aantal studenten alleen maar niet veel. Het was ook niet heel goedkoop, maar met zijn tweeën prima te doen.

Het kostte namelijk €675 inclusief gas, water en licht per maand. Dus gedeeld door twee was dat een redelijk normale prijs voor wat een student per maand toen betaalde.

De kasten van IKEA zijn tegelijkertijd een scheidingswand zodat we een gedeelte woonkamer en eetkamer hadden. Dat rode gordijntje heeft mijn moeder nog genaaid voor ons. Dit was de kapstok en hier zaten ons jassen en schoenen in. Daar bovenop ligt nog een dekbed. De deur die je daar ziet was de deur naar de badkamer.

De badkamer! Het rekje voor de handdoeken staat nu in de gang bij mij thuis voor schoenen en tassen. Wij waren echt heel blij met zo’n grote badkamer. De trap is later nog naar mijn schoonmoeder gegaan.

De douche, lekker groot en hoewel ik een hekel heb aan douchegordijnen had ik het nooit koud onder de douche en werd het ook niet te nat op de vloer.

Hier was ik zo trots op. Dit tafeltje hadden mijn ouders zwart geverfd en is van mijn oom geweest. De stoelen had ik van mijn zuurverdiende geld als administratief medewerkster gekocht en heb ik heel lang gehouden. De lampen zijn van IKEA…heerlijk studentikoos!

Ik was toen ook nog heel braaf met onderzetters gebruiken…

Bij de deur die op de fietsenstalling uit keek stond deze kast van IKEA. Deze hadden we gekregen van Jorrik zijn grootouders, superlief. En…die kast heb ik nog steeds!

En wij hadden een mooi kamertje hoor! Het was allemaal net vernieuwd en heel schoon: nieuwe vloer, witte muren en we hadden onze eigen badkamer en wc met een vrij grote douche! Het enige wat we moesten delen was de wasmachine en de droger en die stonden toevallig ook nog eens naast onze kamer op de gang dus ideaal. Het enige nadeel was dat wij extreem weinig licht hadden in ons kamertje. Ik had bijna altijd de lampen aan. We keken uit op de fietsenstalling dus het uitzicht was ook vrij deprimerend. Dat was het grootse nadeel. Maar verder… ideaal!

Dit was onze tweepersoonshoogslaper van…IKEA, verrassend. Jorrik crasht hier op onze minibank die mijn ouders nog over hadden. Die was echt heel klein, later hebben we een veel grotere/bredere op de kop getik die hier precies tussen paste bij kringloopwinkel Mamamini. Ik was hier blijkbaar net de was aan het doen zoals je ziet haha!

Hier zie je de deur waar je binnen kwam en meteen de keuken. Klein maar fijn!

Hier was ik ook fan van, dit was een idee van mijn schoonmoeder. Dit stond naast de keuken. Zo grappig, echt alles komt van IKEA! Alle pannen had ik ooit al gespaard voor mijn “uitzet” en die kwamen goed van pas.

Ah dit kruidenbakje…vet schattig.

  • Ik kon rollend naar huis na het uitgaan.
  • In augustus was het een week lang feest met Noorderzon naast de deur.
  • Gezellig met mijn medestudenten picknicken in het Noorderplantsoen in de zomer en ik maakte dan tzatziki.
  • Er zat een café op de hoek waar ik vaak met Franka (een Duitse studente die in mijn gebouw woonde) een tequila achterover sloeg.
  • Ik was zo in de stad en het was om die reden altijd superleuk als mijn ouders of zus kwamen logeren.
  • Ik woonde heel dicht bij Willemijn en bij mijn opleiding.
  • Ik kon zo naar centraal fietsen om of met de bus naar mijn schoonmoeder te gaan of met de trein naar pa en ma.

Onze kamer was 35m2, en hoewel dat niet supergroot is vond ik het voor studentikoze begrippen wel ruim! En het verbaasde me altijd dat je ook prima kunt leven in een kleinere ruimte mits je alles strategisch indeelt en niet teveel troep hebt. Daarom vind ik van IKEA die voorbeelden altijd zo leuk om te zien.

We hebben ongeveer tweeënhalf jaar hier gewoond, tot december 2011. Daarna verhuisde ik naar Staphorst voor mijn laatste halfjaar stage. En grappig detail: Alida heeft na mij nog een aantal jaar in dit kamertje gewoond! Leuk om te zien dat zij het compleet anders had ingericht.

Wat is het leuk om hier op terug te kijken, ik zou bijna weer zin hebben om in zo’n klein kamertje te wonen. Het runnen van een huishouden in een groot huis is toch wel intensief. Met dit kamertje was ik binnen een uur klaar en binnen twee uur als ik het extra schoon wilde hebben. Bergstraat, wat was je leuk!

19 reacties

Emily -

Best een prima kamertje zo te zien! Ik woon zelf al 6 jaar op dezelfde plek en nu begint het toch wel een beetje benauwd te worden.

Denise -

Ik heb op een 13m2 kamer gewoond, in Amsterdam-Noord. Ik had een wc+badkamer voor mezelf en deelde de keuken met 11 andere mensen. Vrij snel heb ik een kookplaatje aangeschaft zodat ik in m’n kamertje kon ‘koken’. Nu woon ik samen met ruim 60m2, maar denk ik wel met fijne herinneringen terug aan m’n kleine kamertje.

Amelie -

Dit is geen studentenkamer maar gewoon een studio/appartementje met alle luxe erbij van eigen keuken en douche 😉
Mijn eerste studentenkamer was 9m2 op een zolder met gedeelde badkamer en keuken beneden met nog 4 studenten, later een kamer van 14m2 maar wel weer alles delen, denk dat dat normaal is voor de meeste studenten!

Sophie -

Het is zo gek eigenlijk, maar in 2009 ging ik ook vanuit Rotterdam op kamers wonen in Groningen. Ik had een kamer gevonden van 20m2 aan de Van Heemskerckstraat. En ik noem het gek, omdat ik livelifegorgeous en later 2wmn pas heb gevonden toen ik inmiddels al verhuisd was naar Amsterdam, maar we hebben dus 2 jaar in dezelfde stad rondgelopen in het begin van onze studententijd. Leuk om zo’n flashback te zien :)

Audrey -

Zo, dat is idd echt ruim voor een student, zeker die mensen die dat dan helemaal voor zichzelf hadden. Leuk om deze throwback te zien. Ik kan me de stoepen nog herinneren 😉

Jennifer -

Ah ik vind studentenkamers nog altijd zo leuk om te zien! Wat een nostalgie inderdaad. En hoe tevreden je dan kunt zijn met zo weinig ruimte, en hoe innovatief. En hoe praktisch je alles inricht. Wel heel anders, zo’n grote kamer met z’n tweeën dan wat ik gewend was. Ik heb op 9m² gewoond in mijn eerste jaar, en daarna op 13.

Diana -

Ik heb jaaaren in gewoon echt een kamer van 12 m gewoonde en nu zelf ook in een studio, en met z’n 2en snap ik dat jullie een huis hebben gehuurd of gekocht nu maar voor mij is dit echt ideaal voorlopig. Lekker goedkoop, erg ruim en gewoon weinig stress haha.

Diana -

dat heet gewoon een studio, geen kamertje

Leonie -

Wauw jeetje. Ik ging in 2011 op kamers (15m2) en woon er nog steeds! Hoewel het superklein is is het wel echt mijn huisje! Gelukkig heb ik wel een eigen keukentje :) Super leuk om eens te zien!

Kimberly -

Wauw, je praat over 2009 alsof het super lang geleden is, en opeens bedenk ik me dat ik toen ook op kamers ging! Voor mijn gevoel is het 2 jaar geleden, maar het is inderdaad al 7 jaar geleden! Ondertussen woon ik ook al in een appartement, maar mijn studentenkamer was volgens mij 24 m2. In mijn eentje ook heel erg ruim natuurlijk! Heel leuk om te zien hoe jij het hebt ingericht. Toch weer heel anders dan hoe ik het had gedaan, hoewel onze eethoek bijna hetzelfde er uit zag haha. Ik betaalde voor mijn kamer idd iets van 320 euro. Maar moest dus wel badkamer enz delen, maar ik woonde in een MEGA herenhuis met 4 andere meiden, dus dat viel echt wel mee.

Michelle -

Wat leuk om te zien. En inderdaad; voor studentenkamerbegrippen echt nog wel heel ruim! Ik heb zelf nooit op kamers gewoond. Wij gingen tijdens onze studie al samenwonen in het appartement waar we nu nog wonen. Over 6 weken verhuizen we met z’n drietjes naar ons eerste echte grotemensenhuis. Weer een nieuwe fase!

Romy -

Wat leuk om een kijkje te krijgen in jullie kamer. Het ziet er een stuk groter uit dan de meeste studentenkamers die ik ken. Zo woont mijn broertje op 8 vierkante meter. Jullie hebben het ook erg leuk ingericht!

Suzanne -

Leuk om te zien

Lindsey Beljaars -

Ah wat een schattige kamer zeg!! Hij is nog best groot voor het begrip ‘studentenkamertje’. Leuk dat je er nog zoveel foto’s van hebt!

Femke -

Wat grappig om dit zo te zien.. Ik moet meteen denken aan de studentenkamer van mijn zus. Die was véél kleiner maar redelijk vergelijkbaar qua indeling met een tweepersoonshoogslaper. Zelf heb ik nooit op kamers gewoond. Toen ik aan het afstuderen was ben ik in een leuk appartement gaan samenwonen, dat was goed te betalen omdat het anti-kraak was. Niet veel later kochten wij samen een appartement en daar wonen we nu nog. Op naar een huis haha!

Ann -

Wat leuk om te zien! Ik woon nog op kamers, en vindt het heerlijk. Eerst een jaar op 8m2 gewoond, daarna verhuisd naar een kamer van ruim 30m2 in de binnenstad die ik compleet naar mijn smaak kan inrichten (groot voordeel: ik hou van oud dus hallo kringloop en afdankertjes van familie!). Ik wil hier nog wel een paar jaar blijven zitten voordat mijn vriend en ik gaan samenwonen!

Madelaine -

Wat een leuke kamer! Van jouw eetkamerstoel had ik er één en deze stond te pronken in m’n slaapkamer bij mijn ouders haha. Prachtig hoe de inrichting van bijna 10 jaar terug zo anders kan zijn dan nu.

Liset -

Leuk om te zien waar je bent begonnen met het samenwonen en op jezelf wonen :). Super dat je er nog veel foto’s van hebt, het is altijd leuk om terug te kijken naar waar je allemaal hebt gewoond. Ik heb zelf eerst een paar jaar ‘alleen’ alleen gewoond op kamers en een appartement voordat ik ging samen wonen en het is leuk om te zien hoe je steeds per woning er op vooruit gaat qua grootte en plek. Ik kijk terug op heel wat leuke woningen!

marije -

Wat een leuke kamer hadden jullie zeg. Vind hem nog best groot. Een soort mini appartementje. Heel anders dan de studentenkamer die ik had waar je je kont niet kon keren .. hahah

Reageer ook