Kruidige pompoensoep met garam masala

Ik luvvvv pompoen. En nu dit helemaal in het seizoen is, tover ik regelmatig gerechten met pompoen op tafel. Na het succes van de pittige pompoensoep, besloot ik voor een kruidige pompoensoep met garam masala te gaan. En wederom was het een zeer geslaagd experiment. Dit is dé soep om te serveren na een lange herfstwandeling of om op te eten onder een dekentje op de bank.

Je hebt nodig (voor 4 personen)

  • 1 pompoen (ik nam een ronde, oranje pompoen)
  • 2 theelepels garam massala (ik nam garam masala van Jonnie Boer, aanrader!)
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 700 mililiter bouillon (gemaakt met 1 bouillonblokje)
  • Scheutje kookroom
  • Scheutje citroen
  • Zout en peper

pompoensoep

Zo maak je het

1. Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd hem in stukken. Het snijden is véél makkelijker wanneer je pompoen een paar minuten voorkookt. Echt, probeer het eens! Ik had het eerder moeten doen. Schillen hoeft niet per se bij de Hakkaido pompoen (de ‘standaard’ pompoen die je in de winkel vindt), maar ik had per ongeluk geen biologische pompoen gekocht dus dan schil ik hem wel liever.

2. Snijd de ui en knoflook grof en fruit dit aan in een scheut olijfolie. Bak ook de twee theelepels garam masala mee.

3. Als de ui en knoflook goed aangebakken zijn voeg je de pompoen toe. Bak dit even mee en voeg daarna 700 mililiter bouillon toe. Laat dit koken tot de pompoen zacht geworden is.

4. Als de pompoen helemaal zacht geworden is, is het tijd om het tot een soep te pureren. Ik hou er wel van als de soep nog wat grover is dus ik stampte de grote stukken pompoen eerst helemaal fijn en ging er daarna nog even kort met de staafmixer doorheen. Als je van een gladde soep houdt, pureer dan zolang als nodig is.

5. Breng de soep tot slot op smaak met een scheutje kookroom, een kneepje citroensap, peper en zout. Je kunt de kookroom en citroen eventueel ook vervangen voor een lepel creme fraiche.

kruidige pompoensoep

Hmmm, bij het schrijven van dit recept krijg ik spontaan weer zin in deze soep. Gelukkig heb ik nog een bakje in de vriezer staan, dus drie keer raden wat ik morgen als lunch ga eten… 😉 Serveer de soep eventueel met wat brood en/of een salade. Eet smakelijk!

18 reacties

Geralda -

Net deze pompoensoep gemaakt voor vanavond en al even geproefd, maar hij is echt ontzettend lekker!! Bedankt dus voor het delen van je recept.

Hanna -

Hoe kook je de pompoen? Gewoon in z’n geheel in een pan met kokend water?

Willemijn -

Jep! :)

joy -

Lijkt me wel handig om hem gewoon in stukken te snijden, zoals in het recept staat. Als je hem in z’n geheel gaat koken ben je 3 dagen verder :’)

ZOEVE -

Ik heb echt nog nooit pompoen soep gegeten, maar het klinkt wel heel erg lekker. Misschien toch eens een keer proberen.

Lieke - Life As Lieke -

Lijkt me heerlijk! Ik heb nog nooit pompoensoep op maar ben er zo onderhand van overtuigd dat ik daarmee echt wat mis in mijn leven 😉 Waar smaakt het naar/waar lijkt het op?

Kirsten -

Het smaakt ergens in de verte naar pompoen😊

Janneke -

Hmm ziet er heerlijk uit! maar misschien een domme vraag… is garam marsala gewoon in de supermarkt verkrijgbaar? Heb er namelijk nog nooit van gehoort.

Liefs

Willemijn -

Jep! Als je supermarkt die kruiden van Jonnie Boer verkoopt sowieso (google maar eens). En in veel supermarkten vind je het ook onder de naam ‘massala’. Het lijkt op kerriepoeder. Het zit dan vaak in een doorzichtig plastic zakje met rode letters. Als het niet bij de kruiden staat, probeer het dan eens bij de toko producten (kokosmelk, Indo producten etc.). :) Veel supermarkten hebben het, het is alleen even zoeken. En anders op de markt of bij de toko.

Lindsey Beljaars -

Oeh ik houd van Pompoensoep!

Margot -

Lekker! Ik geloof dat ik wat vaker soep moet gaan maken!

Tessa -

Oeh, pompoensoep is ook echt een favoriet van mij! Garam masala is trouwens heel goedkoop te krijgen op de markt :) die van Jonnie Boer was op en op de markt betaal je er geen drol voor!

Jorinde -

Oehh dit klinkt heel lekker! Ik heb vorig jaar pas voor het eerst pompoensoep op en was meteen verkocht. Ik ga dit recept gauw uitproberen!

Suzanne -

Ziet er lekker uit

marije -

Dit recept ga ik op mijn probeer lijstje zetten. Door de massala wordt het wat kruidiger en daar houd ik wel van :)

Laura -

Lekker! Misschien een lekkere tip om de kookroom te vervangen door kokosmelk. Heerlijke combi met de garam marsala :)

Willemijn -

Dat denk ik ook 😀

Femke -

Ik ben dol op pompoensoep en op kruidig.. dit lijkt mij dan ook een heerlijk receptje.

Reageer ook