Granny’s Wereldberoemde Appeltaart met abrikoos

Gesponsord – Confession: ik had nog nooit een appeltaart gebakken. Echt. Nog nooit! En hoe toevallig is het dan als HomeMade mailt en je vraagt of je de nieuwe Granny’s Wereldberoemde Appeltaart mix wilt proberen. Met deze mix schuif je in 10 minuten je appeltaart in de oven. Dat moest toch zelfs voor mij te doen zijn!

De Noorderlingen én zeker Groningers onder ons, zullen misschien wel eens vaker over Granny’s Wereldberoemde Appeltaart gehoord hebben. We hadden namelijk een heus Granny’s appeltaart cafe vlakbij de Vismarkt en de cadeaublikken met appeltaartmix zijn niet aan te slepen in veel delicatessenwinkels in Noord-Nederland. Maar nu is de mix voor Granny’s Wereldberoemde Appeltaart ook verkrijgbaar in de meeste supermarkten! Hoera!

Hij is zo populair omdat de appeltaartmix razendsnel te maken is én verrukkelijk zou zijn. Hij is zo snel omdat je bijvoorbeeld geen deeg hoeft te kneden en uit te rollen. Ook snijd je de appels in grove stukken in plaats van kleine stukjes. Dat klonk nu echt als iets voor mij! Dus ging ik aan de slag. Ik besloot een kleine twist aan mijn taart te geven door er abrikozenjam en gedroogde abrikoos aan toe te voegen.

Je hebt nodig

  • 1 zakje Granny’s Appeltaartmix (250 g)
  • 125 gram roomboter of margarine (kamertemperatuur)
  • 3 eieren (kamertemperatuur)
  • 1 kg appels (liefst Elstar of Jonagold), elk in 8 parten gesneden
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 20 gewelde abrikozen, gehalveerd
  • 2 theelepels kaneel (5 g)
  • (Spring)vorm 23 cm Ø
  • Mixer met garden

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C) en vet de vorm in.

2. Schil de appels, snijd ze in 8 grote parten. Meng dit in een grote kom met 2 eetlepels abrikozenjam, 2 theelepels kaneel en de abrikozen.

3. Mix de boter op lage stand romig. Voeg de mix en de eieren toe en meng alles voorzichtig. Mix het geheel ca. 2 minuten op de hoogste stand tot een glad beslag.

4. Schep het beslag in de vorm en strijk dit glad. Verdeel de appelparten over het beslag en zorg ervoor dat deze de vorm niet raken.

5. Bak de appeltaart ca. 50-55 minuten op een rooster onder het midden in de oven. Controleer of de appeltaart gaar is en haal deze daarna direct uit de vorm.

granny's wereldberoemde appeltaart

Een kind kan de was doen mensen! Toen ik hem in de oven schoof heb ik echt even een schietgebedje gedaan. Ik vroeg me af of het wel goed zou komen omdat het deel maar een dun laagje leek te zijn en de appels er ver bovenuit kwamen. Maar… Het kwam goed! Hij was méér dan geslaagd. De abrikozen zou ik de volgende keer niet op de bovenkant leggen want die werden een beetje zwart. Doe deze dus onderop.

De ultieme test was natuurlijk Djurre die ging proeven. Zijn oma maakt namelijk de lekkerste taarten en voor hem haalt bijna geen enkele taart het bij die van haar. Maar zijn reactie was ultiem! Bij het tweede stukje dat hij at zei hij: ‘Nou… hij lijkt heel erg op die van mijn oma!’ YES! Zelf vond ik hem overigens ook erg geslaagd. Hij was lekker fris, zoet en zuur en het deeg is wat zachter (meer cake-achtig) dan de klassieke appeltaart. Super lekker!

15 reacties

Alice -

Afgelopen week heb ik appeltaart gemaakt maar helemaal mislukt, misschien moet ik deze eens proberen 😉 en ik vind het gebaksbordje zo leuk…. Deze is niet van Iittala toch of wel?

Willemijn -

Deze moet je lukken hihi! Zelfs ik kan het. 😛 Schoteltje is van de Action 😀

Alice -

Ahhhh, dat is nog eens een meevaller hihi! Scheelt nogal in de prijs 😀

Nele | Pizzapartyfridaynight -

Ik bakte vroeger heel erg graag, maar helaas heeft m’n vriend sinds een paar jaar de diagnose coeliakie, dus moet alles glutenvrij vanaf nu. Glutenvrij bakken vind ik helemaal niet zo fijn (en stiekem ook niet zo lekker), dus ben ik ermee opgehouden. Jammer, want anders zou ik ook de eerste zijn om zoiets uit te proberen!

Roos -

Dat kan toch alsnog! gewoon voor jezelf en je vriendinnen! ik ga deze uit uittesten denk ik

Estra -

Leuk artikel en leuk en oprecht geschreven! Complimenten

Anne -

Ziet er lekker en nog net professioneel uit ook! Je zou niet zeggen dat je daar maar ongv. 10/15 min. mee bezig zou zijn geweest.
Je kan naar heel Holland bakt Willemijn! 😂😀

marjolein -

Nee… Dit is appelcake!!! Toch niet echt appeltaart voor mij hoor! !!
Wel leuk een snelle variant.

Lindsey Beljaars -

Dit klinkt echt fantastisch!!

Linda -

Wat ziet dat er lekker uit! Kan je deze mix gewoon overal kopen? Ik heb hem nog nooit in de supermarkt gezien, haha.

Willemijn -

Ik heb hem al gespot bij de Jumbo in mijn wijk. De Appie had hem (nog?) niet. Maar hij zou dus vanaf nu in veel winkels moeten liggen (of binnenkort verschijnen).

Linda -

Oh wauw dat ziet er goed uit!! Ik krijg spontaan zin in appeltaart, ik ruik hem al bijna, haha.

Nienke -

Same here! :)

Chantal -

Ik zag deze ook al op andere foodblogs langskomen en nu ik deze zie op zaterdagochtend wil ik hem NU maken! Leuke toeving die abrikoos ziet er prachtig uit.

Heleen -

O mijn god, het bestaat nog!
Vroeger heb ik zoooo vaak bij Granny’s in Groningen gegeten. Ik heb deze mix echt nodig 😀

Reageer ook