ChickStart: het hoe, wat en waarom

Nog precies een maand en dan is het al zover. Dan mag ik samen met vriendinnetje Nienke allemaal stoere, lieve vrouwen verwelkomen op het event van ChickStart in Utrecht, Nieuwegein. In dit artikel leg ik het hoe, wat en waarom uit over ChickStart en wat ik allemaal tot nu toe geleerd heb. Want bij een nieuwe uitdaging kom je jezelf weer tegen!

Foto door  Mariska – Grotografie

Vorig jaar rond deze tijd leerde ik Nienke kennen. Nadat ze een aantal gastblogs voor 2WMN had geschreven vroeg ze me of ik een keer met haar koffie wilde drinken. We krijgen wel vaker dit soort mailtjes en helaas is er geen tijd om met de halve wereld een bakkie te gaan doen, maar bij dit mailtje had ik een bijzonder gevoel.

Rond 13:00 hadden we afgesproken en we hebben de hele middag bij La Brasse gezeten in Groningen. We kletsten honderduit over van alles en nog wat en ik vond het jammer dat ze om 18:00 weer naar huis moest. Het was zo gezellig!

Zo ontstond er een nieuwe vriendschap en bleven we elkaar zien. En iedere keer was er een onderwerp wat steeds weer terug kwam in onze gesprekken: andere vrouwen ondersteunen, inspireren en hun kracht aanboren. Andere vrouwen laten ervaren hoe het is om te ontdekken waar je goed in bent, wanneer je jezelf krachtig voelt en hoe je je passie uit kunt dragen. Waarom en waarom vrouwen? Omdat wij vinden dat vrouwen nog meer mogen stralen en laten zien wat ze kunnen. Het gebeurt nog te weinig als we om ons heen kijken. En zo werd stichting ChickStart geboren, vrouwen een kickstart geven. Op de website kun je nog meer lezen!

Zo gingen wij de straat op om een kanaaltrailer voor ons Youtube kanaal te maken en vroegen onder andere aan andere vrouwen: ‘Waar word jij blij van?” Het viel ons op dat deze vraag voor velen moeilijk te beantwoorden was. Velen liepen door en wilden de vraag niet beantwoorden. De meeste vrouwen vonden het spannend en werden er in het begin onzeker van. Maar na even nadenken, kwamen ze allemaal met hele mooie en verschillende antwoorden:

  •  Ik word blij van mijn lieve vrienden.
  • Als ik iets doe wat moeilijk is, waarvan ik denk dat het niet gaat lukken en het lukt dan toch!
  • Als ik volledig mezelf ben, ook waar anderen bij zijn.
  • Goede prestaties op school/werk.
  • Feesten, lekker alles loslaten: dan voel ik me vrij!

Ook hun lichaamstaal veranderde van ingedoken en een zacht stemmetje naar schouders naar achteren en een volle stem met een lach. Heel bijzonder en mooi om te zien! Na het stellen van de vraag vertelden we hen over stichting ChickStart en hun reacties waren zo lief en leuk. Iedereen die we spraken vonden het een mooi initiatief en dat gaf ons weer een boost.

We krijgen heel veel energie van het feit dat we dit met allemaal vrouwen doen. Zo zijn we begonnen met picknicksessies in Groningen en Utrecht om van andere vrouwen te horen waar zij behoefte aan hebben. Dit waren twee hele bijzondere middagen. Het was zo mooi hoe alle vrouwen zich open stelden naar elkaar toe. In het begin ben je vreemden en na de picknick was dat zo anders. Heel veel dames van de picknicksessies gaan ook samen naar ChickStart, zo tof!

En zo hebben we samen met andere vrouwen en onze missie/visie een mooi en krachtig evenement gepland voor 26 november om vrouwen te laten zien en ervaren hoe zij het beste uit zichzelf kunnen halen. Nienke en ik wilden graag andere vrouwen inspireren door de kracht van andere talentvolle vrouwen te gebruiken. Daarom hebben we professionele trainers/lifecoaches/therapeuten ingeschakeld die de workshops verzorgen van ChickStart. Onder andere heb ik Caroline (mijn psychosynthesetherapeut) gevraagd of zij een workshop wilde verzorgen over het ontdekken van je talenten. Zij is mijn grote voorbeeld, ze heeft zoveel voor me betekend en ik ben dankbaar dat ze allemaal andere vrouwen op ChickStart mooie dingen gaat leren.

Ook ga ik zelf meedoen met de workshop Lekker in je Vel van Corelle in ronde 1. Het lijkt me ontzettend interessant en na een energetische massage die ik onlangs heb gehad, ben ik mezelf er bewust van hoeveel de bewegingen van je lichaam over jezelf kunnen vertellen. Veel meer dan je denkt. Dat lichaam en geest één zijn hoor je wel vaker, maar ik heb het nu zelf ook mogen ervaren. Daarom ben ik heel erg benieuwd naar de workshop van Corelle en wat voor inzichten ik daar (wellicht samen met een aantal van jullie!) op ga doen.

Ik kreeg op social media nog een aantal vragen over ChickStart dus deze beantwoord ik hierbij, zoals beloofd:

– Voor welke leeftijdscategorie is het? Het evenement van ChickStart op 26 november is vanaf 18 jaar en ouder. Het is heel leuk om te zien hoeveel verschillende vrouwen er komen. Eigenlijk is er van alles wel wat: twintigers, dertigers, veertigers, vijftigers. Wat ik ook zo lief vind is dat er moeders zijn die hun dochter een kaartje cadeau hebben gedaan en samen gaan. Of vriendinnen die het juist elkaar cadeau doen.

– Hoe zie je welke workshops je nog kunt doen? Dit kun je meteen zien als je een ticket besteld via ChickStart. Je kunt dan invullen welke workshops je wilt doen in ronde 1 en ronde 2 en dan ben je bij aanschaf van het kaartje meteen verzekerd van je plek. Het is natuurlijk wel zo, hoe sneller de kaartverkoop gaat hoe meer workshops er vol zitten. En het gaat hard de laatste week dus mocht je interesse hebben, wacht niet al te lang.

– Is het raar om alleen te komen? Heel veel dames komen alleen, dat vind ik juist zo stoer. Het is dus helemaal niet vreemd om alleen naar ChickStart te komen. In principe ben je ook niet echt alleen, we doen het samen!

– Ben je nu nog 17 jaar maar wel 18 jaar op 26 november 2016? Dan kun je een ticket bestellen!

– Komt er ook nog een event voor meiden jonger dan 18? Zeker weten! Sowieso hebben we grootse plannen.

– Mocht je nog vragen hebben over het event of jouw steentje bij willen dragen (in de toekomst), mail dan naar info@chickstart.org en dan neem ik of Nienke zo snel mogelijk contact met je op.

Nienke en ik willen natuurlijk nog veel meer gaan doen met ChickStart. Dit is pas het begin! We gaan sowieso vaker evenementen, workshops, lezingen, leuke kleinschalige inspirerende bijeenkomsten en dergelijke organiseren, ook voor meiden onder de achttien jaar. Dus mocht je het interessant vinden, volg ons dan zeker.

https://www.youtube.com/watch?v=LjTA04jvV1Y

Zie hier een van onze video’s!

Daarnaast hebben we ook een YouTube kanaal opgezet waar we iedere week een video plaatsen over onderwerpen die ons aanspreken of waar andere vrouwen aangeven iets over te willen horen. Binnenkort gaan we ook andere (bekende) vrouwen interviewen over interessante thema’s en bijvoorbeeld onze eigen angsten overwinnen. Je kunt je hier abonneren!

En via Instagram en Facebook willen we vrouwen ook inspireren met mooie quotes, inzichten en wijsheden van onszelf en andere vrouwen. Mocht je niet naar het evenement van 26 november kunnen komen kun je alvast een beetje meegenieten via alle social media kanalen en in de gaten houden wanneer er weer een andere bijeenkomst plaats gaat vinden.

Wat heb ik geleerd?

Tot nu toe heb ik al heel erg veel geleerd van ChickStart. Van het opzetten van een stichting bij de notaris tot iets nieuws helemaal vanaf de grond opbouwen met een mooie missie voor ogen. En geconfronteerd worden met onzekerheden die ik nog niet (er)kende en nog meer mezelf durven laten zien, me nog kwetsbaarder opstellen. Of wat denk je van dit idee vertellen aan de buitenwereld? Ook heel spannend! Het is zo gaaf als je ergens in gelooft, er voor gaat, je geconfronteerd wordt met je eigen angsten/onzekerheden en tegelijkertijd zo dankbaar en passievol te werk gaat. Ik leer werkelijk waar iedere week weer iets en mijn persoonlijke ontwikkeling lijkt wel een vogelvlucht te nemen door alles waar ik mee bezig ben. Dit gevoel is met geen pen te beschrijven. Ik kan het iedereen aanraden, haha!

https://www.youtube.com/watch?v=QqBpQ38uu3E

En weet je wat ik ook zo bijzonder vindt? Hoeveel je kunt doen in een kort tijdsbestek! Als er eenmaal ergens energie op zit, kun je bergen werk verzetten en krijg je er ook nog eens energie van. Volgens mij zijn we in juli begonnen met het daadwerkelijk opzetten en actie ondernemen en ik ben zo trots op waar we nu staan binnen vier maanden. In de tussentijd heb ik ook zoveel nieuwe mensen (alleen maar vrouwen) ontmoet. Wat ook bijzonder is, is dat overal waar we geweest zijn of een gesprek hadden allemaal vrouwen waren. Officieel bij de notaris hadden we bijvoorbeeld een gesprek met een man (helemaal prima) maar op het laatste moment veranderde dit opeens en heeft een hele aardige, leuke vrouw stichting ChickStart samen met ons officieel gemaakt. Zij wilde dit graag doen en vroeg of ze dit van haar collega kon overnemen omdat ze het zo’n mooie initiatief vond. Hoe gaaf is dat, wij krijgen daar echt energie van!

Ik heb ondertussen al vrij veel artikelen geschreven op 2WMN over mijn weg naar zelfliefde, geluk en het proces van mijn persoonlijke ontwikkeling. Wekelijks krijg ik nog vragen (“Waar moet ik beginnen?”, “Welke boeken heb jij gelezen?”, “Waar vind ik een goede therapeut?”) of hele lieve, ontroerende en ondersteunende reacties van andere vrouwen op deze artikelen. Via ChickStart wil ik nog meer vrouwen bereiken om ze te ondersteunen en te inspireren en ik neem jullie graag mee in dit proces.

Het lijkt mij (en Nienke!) natuurlijk heel leuk om jullie ontmoeten op het event. Ook Willemijn is er (vooruit: de enige man toegestaan die dag is nummertje twee in haar buik haha), en mijn zus Renate komt en mijn nicht Nathalie. Ik heb er zo ontzettend veel zin in, het wordt een waanzinnige mooie, gave dag. Ik ben al lekker bezig met de playlist voor “het feessie”, want lekker losgaan hoort er ook bij na een dag met intensieve workshops.

Wat is iets waar jij energie van krijgt? Is het je baan en wat voor baan heb je? Of heb je een hobby, passie of droom die je energie geeft? Of ben je juist zoekende? Of gaat het op dit moment juist niet zo lekker? Ik ben heel benieuwd naar jullie mooie verhalen!

29 reacties

Michelle -

Ja mijn lieve mamma heeft me een kaartje cadeau gedaan :)
Heb er heel veel zin in! Vooral in andere meiden ontmoeten die alles op het gebied van zelfontwikkeling ook interessant vinden. Vaak wordt dit nogal als zweverig gezien. Merk ook dat m’n klasgenoten bijv. hier totaal niks mee hebben. Is niet erg. Maar beetje zweverig vind ik juist wel leuk.

Vind het super dat jullie dit doen, Martine & Nienke! :)

Martine -

Superlief van je moeder! Komt ze zelf ook? Het is inderdaad heel leuk om allemaal meiden/vrouwen te ontmoeten die ook om diezelfde reden komen. Dat schept meteen een band, ook al kom je alleen. En tja wat is zweverig hè? Dat klinkt vind ik altijd zo negatief, terwijl het juist gaat om bewustwording en daar is niets zweverigs aan. Het is juist zo puur en realistisch mogelijk kijken naar jezelf en je gedrag. Ik vind het juist heel “aardend” in plaats van zweverig 😉 Leuk om je te zien de 26e!

Kirsten -

Leuk Martine! Ik heb er zin in. Ben heel benieuwd, ik kom ook alleen.

Madelaine -

Ik had er heel graag bij willen zijn maar ben dan (helaas) op vakantie. Heel veel plezier gewenst. Volgende editie ben ik er zeker bij.

Martine -

Geniet van je vakantie!!!

Lien -

Wat een mooi initiatief! Ik vind het echt inspirerend om te lezen dat je zoveel geleerd hebt de laatste tijd, super goed dat je zo op je persoonlijke ontwikkeling zit.
Bij mij gaat het de laatste tijd juist niet zo lekker, geen energie, continu hoofdpijn etc. Ben dan ook erg zoekende: hoe kan ik het beter maken, past mijn baan wel bij me, en wat moet ik anders doen? Allemaal vragen waar ik het antwoord niet op weet! Ben daarom ook geneigd het wat meer in deze hoek te zoeken, op zoek binnen jezelf en meer aandacht voor je psyche en persoonlijke ontwikkeling. Misschien koop ik inderdaad wel een kaartje en kom ik zelf gewoon!

Martine -

Dankjewel, wat leuk dat het je opvalt en dat het inspirerend is! Wat mooi dat je ook durft aan te geven dat het niet zo goed gaat: daar schuilt juist een grote kracht in: openheid, durf, moed, realistisch kijken naar jezelf en wat er aan de hand is. Heel mooi! Het lijkt me heel leuk je te zien de 26e, doe wat voor jou goed voelt! En je bent absoluut niet alleen :)

Corelle -

Hoi Martine, fijn artikel. Leuk ook om te lezen hoe jij jezelf hebt ontwikkeld doordat je iets totaal nieuws bent gaan opzetten (samen met Nienke). Gaaf!

Tof dat je met mijn workshop ‘lekker in je vel’ meedoet!

Liefs Corelle

Martine -

Woehoe, zin in! Liefs!

Mare -

Ik vraag me eigenlijk af waarom het zo gericht is op vrouwen? Want mannen hebben dit soort problemen ook. Mijn vriend (een echt “man” lees: totaal geen interesse in winkelen, gezond eten als het maar vooral lekker en vet is) zou wel geïnteresseerd in zoiets zijn.

Martine -

Hi Mare, goede vraag! We kiezen op dit moment om ons op vrouwen te richten, omdat we juist vooral bij vrouwen zien dat onzekerheid een grote rol speelt en niet iedere vrouw zich bewust is van haar kracht en hoe ze deze in kunnen zetten. Het is bijvoorbeeld niet voor niets dat over het algemeen mannen nog steeds hogere functies hebben in het bedrijfsleven en meer verdienen, maar ook dat vrouwen (zonder dat je het zelf door hebt) soms onvriendelijk behandeld worden door mannen of zelfs door andere vrouwen. Neem bijvoorbeeld die video over de vrouwelijke Olympische atleten waarbij de seksistische opmerkingen niet van de lucht waren. En laatst op de radio ging het nog over een bepaalde politieke partij die wel wat meer vrouwen kon gebruiken in de partijtop. Een man vroeg aan haar hoe het dan kwam dat er zo weinig aanmeldingen van vrouwen waren, waarop een andere man nogal denigrerend antwoordde: ‘Daar zijn ze niet slim genoeg voor’ tijdens een interview met een vrouw. Een hele onnodige en vervelende opmerking. De reactie van de vrouw was dat ze haar mond hield en niet wist wat te zeggen. Dit is maar een van de vele voorbeelden. Als je het ook eenmaal ziet, dan word je jezelf bewust van hoe vaak dit soort dingen gezegd worden tegen vrouwen.

Wij vinden dat er juist bij vrouwen heel veel te behalen valt op verschillende gebieden op dit moment en dat blokkades zoals onzekerheid een te grote rol spelen, zodat er niet uit komt wat er in zit. Wij willen dat er uit halen door vrouwen zelf te laten ontdekken en ervaren wat hun kracht is, dat vrouwen nog meer zichtbaar worden in het algemeen op verschillende vlakken. Dus dat is voor nu onze missie, maar je weet nooit wat er in de toekomst nog meer op ons pad komt 😉

Nienke -

Jaaa! Wat een super mooi evenement zeg!
Ik kan zelf helaas niet komen maar ik heb jullie wel een mailtje gestuurd omdat ik denk dat we wat voor elkaar kunnnen betekenen!

Moniek -

Ik ben er ook bij! Toen ik aan vriendinnen vertelde dat ik een kaartje had gekocht heeft een andere vriendin ook besloten om te gaan. Zo leuk. Ik weet niet of we in dezelfde workshops zitten. Maar dat maakt ook helemaal niet uit.

Ik heb er zin in!

Heleen -

Waar ik echt energie van krijg is schaatsen. Ik vind dat serieus de allermooiste sport om te doen! Ik kan daar zo van genieten en ik leer er nog steeds dingen bij :) en als je dan een compliment krijgt over hoe je schaatst dan geeft dat helemaal een boost 😉
Als het schaatsseizoen ten einde is dan vind ik dat wel jammer, maar dan kan ik ook wel weer uitkijken naar het zomerijs!

Jessica -

Mooi geschreven. Ik heb een kaartje gekocht en kom gezellig alleen.
Ik wil juist uitvogelen wat ik nu eigenlijk wel wil. Zelf twijfel ik ook nog over mijn baan. Wat ik nu doe wil ik niet mijn hele leven doen. Ik denk al aan wat anders, alleen nu nog het lef om door te zetten. Hopelijk helpt het event mij een heel stuk op weg. :)

Annelore -

Ik ben ook van de partij! Als bijna twintiger ben ik nu een beetje op zoek naar wat ik nu precies met mijn studie wil gaan doen, plus, nieuwe inzichten over mezelf zijn ook welkom!
Getwijfeld heb ik eerst nog wel, maar nadat ik afgelopen zomer alleen op reis ben geweest, kan ik dit ook zeker alleen aan :)
Tot dan!

Mya -

Net ook eindelijk een kaartje gekocht! Wel eng om alleen te gaan.. Maar het helpt wel om te lezen dat heel veel vrouwen alleen komen!
Lees hierboven al dat iemand door haar omgeving een kant opgeduwd wordt die ze niet wil, klinkt zo herkenbaar, want dat is precies wat er nu ook bij mij gaande is. Heel irritant. Ook al is het nog zo goed bedoeld, ik word er niet gelukkig van en wil mijn eigen weg volgen.
Denk dat het een hele leuke en leerzame dag gaat worden!

Martine -

Ik snap je zo goed, ik vond het ook doodeng om alleen naar een retreat te gaan. Maar het was zo hartverwarmend om juist vrouwen te ontmoeten die allemaal met hetzelfde doel kwamen. Superleuk je te zien de 26e!

Mya -

Ja dat lijkt mij ook! Tot de 26e! :)

Margot -

Zo mooi dat jullie dit doen, ik ben benieuwd wat er nog allemaal gaat volgen!

Tineke -

Hoi Martine, nog één vraagje: worden er ook filmopnames gemaakt gedurende de dag?

Martine -

Hi Tineke, er worden wat algemene beelden geschoten tijdens de opening en het feest maar verder niet, geen gekke interviews 😉 Er zullen niet teveel dames in beeld komen en er komt ook een fotografe die mooie foto’s maakt van het evenement.

Anouk -

Na veel twijfel heb ik eergisteren de knoop doorgehakt en een kaartje besteld. Vind het best wel spannend, maar heb er ook heel veel zin in!
De afgelopen jaren ben ik vooral bezig geweest aan het voldoen aan verwachtingen van mijn omgeving en een richting ingeslagen die ik zelf stiekem niet wilde. Het is voor mij veilig om erin te blijven hangen, maar ik ben bang dat ik er uiteindelijk niet gelukkiger van word. Basta nu! Ik ga aan mezelf denken, uitvogelen wat ik graag wil en daar naartoe werken. En Chickstart lijkt me een mooie gelegenheid om die eerste stap te zetten. Ja, hier word ik blij van!

Martine -

Ah wat super!!! Klinkt heel vastberaden! Welke workshops ga je doen? :)

Marijke -

Wat fijn dat jullie er allebei zo vol voor gaan. Het gaat vast een groot succes worden!

Liset - Beautydagboek -

Wat een mooi initiatief! Ik had er nog niet over gelezen, maar wat een goed concept hebben jullie samen te pakken. Fijn als vriendschappen zo mooi kunnen ontwikkelen.

Susan -

Het enthousiasme spat van het scherm af! Fijn dat dit zo goed bij je past en dat je ook anderen met hun problemen wil helpen. Ik ben benieuwd naar het na-verslag!

martina -

leuk dat jullie elkaar zo gevonden hebben, fijne vriendschappen zijn zo waardevol!

marije -

Mooi initiatief. Ik zit in een transitiefase van mijn oude leven naar een nieuw leven en ben aan het ontdekken wat daarbij past

Reageer ook