Je eigen bedrijf starten: hieraan moet je denken

Droom jij van je eigen bedrijf starten? ‘DOEN!’, hoor je dan vaak. Maar er zijn wel een aantal dingen waaraan je van te voren moet denken. Zo ben je goed voorbereid op wat er komen gaat als je ook daadwerkelijk besluit echt te gaan starten. Dit zijn 4 dingen waarvan wij vinden dat je er aan moet denken voordat je begint met een bedrijf.

Foto door Mariska de Groot

1. Vind ik het écht leuk?

Het klinkt misschien te simpel om in dit lijstje te zetten, maar toch is het een hele belangrijke! Een eigen bedrijf starten is heel hard werken. En niet voor een week of een maand, maar voor een lange periode. Vind je datgene wat je wilt gaan doen echt zo leuk dat je je voor de volle 100% in kunt zetten? Is het jouw passie? Ben je zo overtuigd van je missie? Is dit concept iets waar je je dag in, dag uit, de komende jaren met plezier voor zult inzetten? Zo ja, dan heb je een heel belangrijke factor van slagen in de pocket!

2. Wat vind ik niet leuk?

Je zult niet alle aspecten van het runnen van een bedrijf even leuk vinden. Misschien heb je wel een hekel aan administratie. Of vind je de juridische aspecten lastig. Of wie weet ben je meer van de uitvoering dan van de sales… Het is niet erg als niet alles je evengoed ligt, maar je moet dit wel van jezelf weten zodat je er op kunt anticiperen. Als je bijvoorbeeld weet dat administratie je minpunt is, kun je een cursus volgen of op zoek gaan naar een goede boekhouder.

3. Hoe ga je het financieel aanpakken tijdens de aanloopperiode?

In het begin zul je nog niet gelijk (veel) verdienen met je bedrijf. Je hebt namelijk waarschijnlijk niet gelijk klanten of opdrachten die voor je in de rij staan. Daarom is het belangrijk om na te denken hoe je in die aanloopperiode wel je vaste lasten kunt betalen. Start je je bedrijf naast een (bij)baan? Maak je gebruik van een lening? Of heb je een buffer in de vorm van spaargeld? Stel naast dat ondernemingsplan ook een financieel plan voor jezelf op!

4. Past het ondernemerschap bij je?

Je hoort wel eens over ‘de ondernemersmentaliteit’. Velen verstaan hieronder iemand die vol voor zijn doelen gaat, niet afwacht maar er op afgaat en risico’s durft te nemen. En inderdaad, dit zijn goede eigenschappen voor een ondernemer. Nu hoef je heus niet aan het complete profiel van ‘de ondernemer’ te voldoen, maar het is wel belangrijk dat het ondernemerschap echt bij je past. Gruwel je van de mogelijke risico’s die komen kijken bij het ondernemerschap? Of heb je een heel leuk idee, maar vind je het in de markt zetten eigenlijk helemaal niets? Bedenk je dan goed of het ondernemerschap wel echt bij je past.

Naast deze overwegingen raden we je aan zo veel mogelijk te rade te gaan bij andere ondernemers. Vraag ze het hemd van het lijf over hoe zij het aangepakt hebben, waar zij – als ze nu opnieuw zouden beginnen – rekening mee zouden hebben, zorg dat je het naadje van de kous weet op juridisch en financieel gebied. En besteed natuurlijk de nodige tijd aan je ondernemingsplan! Daarnaast is er ook een handige tool van ABN AMRO, die je verder kan helpen. De Startersscan. Deze tool stelt je vragen over jou als ondernemer en het idee voor je onderneming. Echt heel handig! Klik hier om naar de Startersscan te gaan.

6 reacties

Melike -

Fijn artikel! Ik vraag de ondernemers in mijn kring ook altijd van alles en nog wat over hoe ik iets het beste kan aanpakken. Handig dat ik ook nog een boekhouder en een goede notaris ken, pakt allemaal lekker uit.

Fleur -

Interessant! Ik twijfel nog, ik heb wel een idee maar moet dat toch maar is innen plan gaan gieten aangezien ik (als het goed is) over een jaar geen student meer ben. Ik ga die scan dus zeker even doen:).

Chantal -

Punt 4 mist geloof ik, verder heel interessant☺️

Tessa Kuipers -

Een heel interessant artikel! Ik zit er al een tijdje over na te denken om een bedrijfje te beginnen, maae dit helpt me goed op weg! 😄

Willemijn -

Wat leuk om te horen 😀

Reageer ook