Hobby’s

Ik heb ergens diep van binnen van die “hobby’s” waar het iedere keer maar niet van komt, of waar je even geen geld voor hebt of die je niet durft te gaan doen. Ik wil simpelweg veel te veel. Herkenbaar?

Als ik dit opschrijf, voel ik me net mijn moeder. Die heeft ook tig van die hobby’s en cursussen die ze doet of juist nooit afmaakt. Wij hebben eigenlijk, als ik er zo over nadenk, best wel een creatieve familie. Ik beschrijf mezelf nooit als een creatief persoon maar ik ben het juist wel.

Ik zag pas deze afbeelding over de hersenen. Wat een feest van herkenning! Die rechterhersenhelft, dat ben ik ten voeten uit. Natuurlijk zijn beide hersenhelften belangrijk en actief maar als ik zo kijk naar de afbeelding gok ik dat er bij mij meer activiteit aanwezig is in de rechterhersenhelft.  Hier kun je de afbeelding bekijken.

Ik herken bijna niets van de linkerhersenhelft. Ik hou niet van lijstjes opschrijven en afstrepen, ik ben niet zo rationeel ingesteld. Ik ben wel een precies persoon, maar dat uit zich meer in perfectionisme. Waar ik een hekel aan heb, is als iemand al pratend aan mij uitlegt wat ik precies moet doen. Ik zeg dan altijd: ‘Laat het maar even zien of laat het me maar even doen, dan snap ik het veel beter.’

Waar ik echt energie van krijg, zijn zeker creatieve (denk)processen. Inspiratie opzoeken, leuke ideeën bedenken, passie voelen, alles wat te maken heeft met persoonlijke ontwikkeling en dans, zang, muziek, tekenen. Er zijn eigenlijk nog zoveel dingen die ik zou willen doen dat ik wel op mag schieten, haha!

Zo zijn er dus nog een aantal dingen op mijn lijstje die ik wil doen maar niet doe omwille van de tijd die het kost of het geld.

Zangles

Superleuk, maar op dit moment zou ik niet weten waar ik dat in moet plannen in mijn overvolle agenda. Maar ik vind zingen ontzettend leuk en ik wil er in de toekomst ook meer mee bezig gaan. Het is ook een van de creatieve hobby’s waar ik een grote uitdaging in zie. Ik vind dat ik best kan zingen namelijk en ik durf ook wel te zingen waar een of twee personen bij zijn, maar zingen met meerdere mensen er bij? Verschrikkelijk. Ik zou wel willen weten wat daar precies achter zit, hoewel ik wel een idee heb.

Piano

Ik vind de piano een prachtig instrument. Het lijkt me zo heerlijk om het nummer Diary van Alica Keys te kunnen spelen (en zingen!) op de piano. Ik weet nog hoe bevrijdend het voelde als ik vroeger een nummer op mijn keyboard uit mijn hoofd kon spelen. Wat lijkt het me heerlijk om zo Yiruma – River Flows in You alsof het niets is op zo’n prachtige, glimmende, zwarte piano te mogen spelen.

Het podium

Ik ben stiekem best een podiumbeest. Ik kan enorm genieten van kijken naar audities, dansoptredens, musicals, alles wat met de spotlight te maken heeft. Ik krijg daar zo’n gigantische energie van. Alles wat met ‘een spotlight’ te maken heeft, vind ik heerlijk: presenteren, dingen voordragen, dansen, zingen (als ik dat durf dan), acteren of een eigen show als cabaretier. Geweldig. Me aansluiten bij een toneelvereniging lijkt me daarom ook supertof.

Tekenen

Als kind vond ik het heerlijk om te tekenen, vooral natekenen vond ik heel leuk om te doen. Ik ben ook heel precies, dus ik was er redelijk goed in. Het was zoiets waar je jezelf heerlijk in kon verliezen.

Als ik er zo naar kijk vind ik het soms jammer dat ik hier niet wat meer tijd voor heb. Jammer is dan een groot woord, want ik geniet enorm van hoe mijn leven er uit ziet. Maar soms, soms zou het wel fijn zijn dat je om zes uur ‘s avonds ‘de deur’ achter je dicht trekt en je meer tijd over zou hebben voor dit soort dingen. Het doet me ook beseffen hoe onnodige dingen soms bezit hebben genomen van je tijd. Neem bijvoorbeeld je telefoon. Ik kijk achterlijk vaak op dat ding en waarom in hemelsnaam. Er is niets boeiends op te vinden. Die vorm van ontspanning zou ook anders kunnen.

Op dit moment is mijn tijd schaars, ik ben druk met mijn werk als blogger, het werken voor ChickStart en over twee weken start ook mijn opleiding tot Psychosynthese Therapeut. Gelukkig komen een aantal hobby’s van mijn lijstje ook weer terug in mijn werkzaamheden. Wat een geluksvogel ben ik toch! Zo ga ik voor ChickStart een zangworkshop volgen bij een van de trainers die op het event komt –wat ik ook ga filmen– en kan ik bij de Psychosynthese Opleiding ook weer aan de slag met creatieve kanten van mezelf zoals vrij tekenen. Ik kan niet wachten!

Heb jij ook bepaalde hobby’s op je lijstje staan?

18 reacties

feli -

voor een gedeelte wel herkenbaar zo is bijvoorbeeld gedichten schrijven iets wat ik heel graag doe
en ook mijn emoties in kwijt kan
ik heb schriften vol van vroeger met gedichtjes over de liefde meestal lastige gevoelens beetje dramatisch maar wel heel mooi .
alleen toen ik 22 werd en moeder werd stopte dit helaas
geen tijd meer voor . en nu met mijn 3 meisjes heb ik hier al helemaal geen tijd meer voor
dus dat vind ik best heel jammer
verder heb ik eigenlijk niets wat ik naast het moederschap echt heel graag zou doen
of wat ik mis
leuk artikel en interessant om te lezen
groetjes felicia

Mya -

Leuk dat je een zangworkshop gaat doen, ben nu al benieuwd naar de vlog!
Zo wilde ik altijd al graag eens Tapdance doen en ik ben er gewoon mee gestart, zit in een hele leuke groep met een leuke docente, dus ik vermaak me prima.
Zo zijn er nog wel meer dingen die ik graag zou willen doen zoals Spaans leren oppakken, heb het een tijd terug wel gedaan maar nooit mee doorgegaan terwijl ik het wel graag beter wil leren. Dus dat is nog een ‘to do’ die ik moet gaan uitvoeren. Maar eerst even uitzoeken waar ik dat wil gaan doen en nog belangrijker; geld ervoor wegzetten.

Astrid -

Hoi Martine,
Super leuk artikel maar toch een dingetje dat ik even moet benoemen als sociaal wetenschapper. Het hele linker- en rechter hersenhelft denken is eigenlijk al lang achterhaalt. Voor vrijwel alle dingen die je doet heb je ze allebei nodig. Het idee dat ze los taken uitvoeren komt uit de jaren ’80 en na 35 jaar onderzoek met betere technieken blijkt dit dus een mythe te zijn. Overigens bestaat er nog steeds een verschil in persoonlijkheden maar dit wordt helaas dus niet veroorzaakt door een meer of minder actieve of ontwikkelde hersenhelft. Voor de rest echt een mega leuk artikel, ik herken het wel. Ik wou dat dingen bakken mijn hobbie kon zijn, maar kom er helaas nooit aan toe. Voorlopig dus nog geen deelname aan Heel Holland Bakt haha.

Xx

Martine -

He wat jammer dat het alweer achterhaalt is, het klonk zo leuk haha! Ben benieuwd of ik je in de toekomst zie bij Heel Holland Bakt 😉 !

Eva -

Hey lieve Martine! Ik kwam je gisteravond tegen in Filemon, in Utrecht, je sprak me aan, maar ik wist niet zo goed wat ik moest zeggen! Ik was net ietsje te verlegen denk ik :) Maar ik wou nog even zeggen dat ik je ontzettend lief, leuk en mooi vond in het echt!

Martine -

Ah Eva, ik lees dit nu pas: wat ontzettend lief zeg! Enneh, niks van gemerkt hoor dat je verlegen was haha! #tigcocktailslater Volgens mij staan we ook nog op de foto in die frietzaak, klopt dat?

Suus -

Wat een prachtige foto van jou Martine!!

Debby -

Heeeel herkenbaar haha. Ik zou meer tijd willen besteden aan yoga en mediteren, al zijn dat niet echt hobby’s? Schilderen en poi verder, en creatief schrijven.

Romy -

In zekere zin is dit wel herkenbaar. Ik vind zoveel leuk, begin er dan even aan om het vervolgens niet door te zetten. De tijd is dan inderdaad de grootste boosdoener!

Michelle -

Oh dit is precies waar ik nu een beetje tegenaan loop. Zóveel dingen die ik leuk vind, maar zo weinig tijd! Een contract voor 24 uur, een eigen bedrijf, een blog, een baby van 4,5e maand, sporten; zooo veel dingen die voor mijn andere hobby’s gaan, dat er meestal geen tijd overblijft. Ik ga nu wel af en toe naar naailes omdat het leuk vind om een beetje te pielen achter zo’n naaimachine. Voor nu is dat genoeg:).

Mariska -

Bijna alles klopt voor mij aan de rechterkant, haha! grappig om te zien. Niet georganiseerd, chaotisch, ik hou van rock muziek.. haha grappig :)

MARIJKE -

Ik heb veel hobby’s ‘geprobeerd’ maar tot nu toe is alleen het bloggen een blijvertje geweest haha. Verder lijkt piano spelen mij heel leuk om te doen maar ben er nog steeds niet mee begonnen.

Daisy -

Ik zou willen dat ik teveel hobby’s had! Na jarenlang al mijn tijd in studeren gestopt te hebben, weet ik nu – na afgestudeerd te zijn – niets om te doen. Ik vind weinig leuk waardoor ik geen idee heb wat ik in mijn vrije tijd kan doen… Iemand die hier tips voor heeft?

Daniëlle -

Een aantal jaar geleden had ik me hier echt in herkend, maar tegenwoordig verplicht ik mezelf om meer met mijn hobby’s te doen. Lezen is mijn grootste hobby, maar ik heb het ‘geluk’ dat ik Film- en Literatuurwetenschap studeer en een blog over boeken run. Daarnaast vind ik op reis gaan echt heel tof en dat heb ik dit jaar ook veel gedaan. Ik maak meer tijd vrij voor mijn hobby’s omdat ik merk dat ik hierdoor veel beter in mijn vel zit. Ik ben veel blijer.

marije -

Een deel van mijn hobbies heb ik inmiddels weer opgepakt maar ik zou nog wel willen dat schilderen en art journalling weer een onderdeel van mijn leven zouden zijn.

Femke -

Ik herken het een beetje, behalve dat ik niet mega veel hobby’s heb. Ik vind het fijn om lekker met vriendinnen af te spreken en gezellige dingen te doen, te sporten en aan mijn blog te werken. Toch heb ik vaak ook overal ‘te weinig’ tijd voor.

Marije -

Heel leuk artikel, wanneer ik het plaatje Bekijk herken ik alles van de linkerhersenhelft. En van de rechterhersenhelft, ik kan mij dan ook absoluut niet een creatief persoon noemen. Grappig hoe zulke dingen tussen mensen kunnen verschillen

Kim -

He wat een interessante afbeelding van die hersenhelften. Ik ben natuurlijk weer een mengeling.

LEFT: planner, reads sitting up, dog lover, precise maar op de manier die jij zegt: ik haat bv handleidingen, left brain-student (alleen)
RIGHT: emotional, intuïtief, psychic, creatief.

Al noem(de) ik mezelf nooit creatief. Tot ik nu zie: ik schrijf graag, ik schilder graag op canvas, ik wil gaan kalligrafie doen, ik wil serviesjes en vazen leren bakken en beschilderen, bloemschikken, …
Allemaal creatief; WTF! :)

Maar dus wel interessant!

Reageer ook