Dingen die je gaat doen als je écht volwassen wordt

Laatst gaf Martine Jelle een potje fruit en toen ik terug kwam had Jelle het hele potje op en zag ik het potje helemaal schoon afgewassen op het aanrecht staan. ‘Doe jij dat?!’, zei ik. ‘Dan word je écht volwassen!’ En zo kwamen we op het idee van dit artikel.

Foto door Mariska de Groot

Want glazen potjes afwassen zodat ze schoon ingeleverd kunnen worden, dat zag je je moeder altijd doen. Zelf gooide ze je altijd vies in de glascontainer. Als je ze al in de glascontainer gooide, want stiekem deed je dit gewoon altijd in de afvalbak. Maar er komt een punt dat je denkt: ‘Da’s eigenlijk niet zo netjes van me. En de boel blijft een stuk schoner als ik het wel gewoon even omspoel.’ Tja, dan weet je dat je écht volwassen wordt…

En dat is net zo met afval scheiden. In de loop van de jaren ga je je steeds meer bewust zijn van de immense hoeveelheid troep die wij mensen genereren en begint er enige vorm van verantwoordelijkheidsgevoel te groeien jegens het milieu. Dus scheid je braaf het oud papier en het plastic. Alleen dat wegbrengen, dat blijft een lastige… 😉

Of wat dacht je van de verwarming een graadje lager zetten, ‘om stookkosten te besparen’. (En ondertussen zit je met een koude neus, wintertenen en drie dekentjes op de bank te verkleumen.)

De plinten afstoffen. Waar je voorheen net deed of ze niet bestonden, doe je het nu braaf ‘want het maakt toch écht verschil!’

Ook ga je jezelf steeds vaker corrigeren en dit hardop uitspreken. ‘Nee, dat vond ik toch niet zo goed van mezelf: dat had ik beter niet kunnen doen.’ Sjiesss, wat volwassen!

Deze vonden we zo irritant aan onze moeders, maar ondertussen doen we het zelf ook: praatjes maken met mensen uit de buurt over koetjes en kalfjes. Waar je voorheen hoopte dat diegene niet weer ging zitten zeveren over het weer van vandaag omdat je haast had, vind je de afleiding nu gezellig en voel je je een goede buur omdat je even een praatje maakt. Je vindt dat het ‘hoort’. OMG, we gaan zó op onze moeders lijken.

Ook ga je er op een gegeven moment achter komen dat het toch wel verdomd handig is om je administratie eens wat beter bij te gaan houden. Want hoe irritant is het dat je weer eens een definitieve aanslag van de Belastingdienst kwijt bent, op het moment dat je een hypotheek aan moet vragen. Of dat je géén idee hebt of je wel een opstalverzekering voor je huis hebt. En had je nu wel of geen overlijdensrisicoverzekering?! Dat overkomt je geen tweede keer en sinds dien houd je het keurig bij. In een HEMA ordner map. Jep. #volwassentothemax.

Je auto schoon houden. Had je eerste waggie meer weg van een vuilniswagen dan van een echte auto, zorg je nu dat je je auto met enige regelmaat (met de nadruk op ‘enige’) door de wasstraat houdt en probleem je hem een beetje opgeruimd te houden.

En last but not least merk je dat je steeds vaker iets doet voor een ander. Niet voor jezelf, maar om iemand te helpen. Even de heg knippen voor je gehandicapte buurvrouw als je toch bezig bent met jouw kant. Een extra bezoekje aan je oma omdat je weet dat ze het waardeert. Hulp aanbieden bij kennissen die het momenteel even moeilijk hebben. En ach, laat ik ook maar gewoon eens een straatkrant kopen, die lieve man staat er dag in, dag uit in weer en wind!

P.S. Laten we het wel realistisch houden, een echte volwassene doet niet álle punten uit dit lijstje. Daar hebben we met al onze volwassen verplichtingen toch helemaal geen tijd voor!!! 😉

44 reacties

Kim -

Wat erg, ik herken ze allemaal nu al, mijn vriend mag ook de potten niet vies wegzetten, eerst omspoelen!!!! Ik weet dat het niet hoeft, maar ik wacht tot er meerdere potten staan en dat er dan schimmel in zit vind ik er zo vies uitzien! Pindakaas potten spoel ik overigens niet om. Afval wordt echt gescheiden in groen, papier, plastic, glas en overig. Auto wordt elke 2 weken gewassen en opgeruimd, is overigens nog steeds onze eerste auto! Heb zelfs een nee nee sticker om minder oud papier te krijgen, ik voel me echt oud, nu al op mijn 24e

Danielle -

Haha, ik ben met mijn 43 jaar dus nog niet zo volwassen! Mijn admi heb ik op orde: vergeet geen rekeningen e.d., maar zodra ik iets heb afgehandeld, belandt het op een grote stapel in de kast, zo ziet niemand het en ik kijk er ook nooit meer naar! Afval scheiden: ja, het glas gaat apart, maar de rest: lekker bij elkaar! Potjes eerst omspoelen: dacht het niet. Plintjes stoffen????? Ik heb een hulp in de huishouding omdat ik zelf gewoon niet meer doe dan de boodschappen, koken, afwassen en wasjes draaien, maar ze hoeft van mij echt niet de plintjes te stoffen of de boeken in de boekenkast: veel te veel werk en niemand die het opvalt. Ik heb gelukkig leuke buren dus hoef geen prietpraat te houden, maar om de zoveel tijd spreken we gewoon af om lekker te borrelen. Mijn auto is inderdaad een vuilnisbak (dat is vooral te danken aan mijn vriend die onderweg altijd honger heeft en slechts eens in de 3 maanden de auto een keer uitmest) en geen van beiden haalt de auto door de wasstraat; het regent hier vaak genoeg, dus dan wordt ie vanzelf weer schoon. Ik vrees dat ik nooit volwassen ga worden en eigenlijk vind ik dat niet eens erg.

Rosie - Lifebyrosie.nl -

Haha heel herkenbaar dit (al doe ik veel ook nog niet hoor ;p). Het besef is er wel meer. Wat ik vroeger altijd be-la-che-lijk vond was dat mijn moeder het toilet schoonmaakte VOOR een feestje. Want waarom zou je dat nou doen? Je moet na de tijd nog een keer!!! Maar nu doe ik hetzelfde hoor haha ;-)!

Inge -

Zo herkenbaar, het hele lijstje!

Jessica -

Ik vind het afval scheiden juist wel handig. Scheelt best wel in hoe vaak je de vuilnisbak moet legen in huis xD Iets met lui zijn….
Nu maar 1 eens per week anders was het om de paar dagen.

joan -

Glazen potjes afwassen om vervolgens weg te flikkeren heb ik met mijn 34 jaar nog nooit gedaan, en dat zou ik echt als dieptepunt in m’n leven ervaren :’)

Ik weet wel hoe ontzettend volwassen ik mij voelde toen ik, 18 jaar vers uit huis, bedacht dat het verstandig zou zijn om te beginnen met het scheiden van het wasgoed.

kIM -

En wat te denken van deuren achter je kont dicht doen of meteen de lamp uitdoen als je uit die ruimte weggaat? Ik kon me hier vroeger zo dood aan irriteren wanneer mijn moeder dat voor de duizendste keer tegen ons zei, nu zeg ik het zelf tegen kind en vriend (die dus duidelijk nog niet in die volwassen fase zit) :p

Willemijn -

Ooooh ja!!!

Eveline -

Haha, ik moest zo hard lachen om je reactie! Ik zeg inderdaad ook constant tegen mijn man dat hij het licht uit moet zetten in de badkamer/werkkamer/o.i.d. als hij daar weggaat. Hij rolt dan standaard met zijn ogen… 😉

Claudia -

Hmmm… Als ik nu eens lekker NIET toegeef dat ik dit allemaal doe, ben ik dan alsnog een beetje onvolwassen? :’)

Diana -

Willemijn aub geef me tips
I really fucked up het huishouden
Hoe hou je alles schoon/gewassen/opgevouwen??
En ik ben helemaal alleen haha jij hebt een man, zwanger, baby, hond..oh god.

Luna -

Mezelf druk maken over administratie hoorde inderdaad bij het volwassen worden. Soms mis ik dat zorgeloze van vroeger, nooit wakker liggen van verzekeringen etc. Maar ook ervoor zorgen dat rekening op tijd worden betaald en papieren netjes in map gaat hoorde er idd bij. Ach, ook daar vind je ook je draai weer in tenslotte, maar leuk zal ik het nooit gaan vinden. Haha en wat dacht je van deze: de afvalkalender checken… ook iets waar je vroeger nooit bij stil stond.

Anne -

Ik zeg altijd er kan wel een lamp minder aan, eet alles op uit de pan, er is niet voor niks gekookt en geen voedelsverspilling hier:) verwarming gaat pas laat in t jaar aan, douchen zo kort mogelijk scheelt weer water. Dit wen je jezelf snel aan, tante van 81 leeft namelijk nog tien keer zo bewuster als mij en dat zet je aan het denken.

Fleur -

Dit is zo waar! Hierbij een vraag: Kunnen jullie misschien een artikel maken over het hebben van familie met een geestelijk probleem (eetstoornis, borderline, achterstanden / andere varianten) en wat je kan doen? Ook gezien Willemijn ervaring heeft met haar zus. Persoonlijk heeft mijn moeder borderline en zou ik jullie best wel willen helpen! Het lijkt me erg interessant om er over te schrijven!

Fleur -

Moest er namelijk even bij denken omdat een aantal keer de zin ‘zoals moeders’ voorbij kwam haha, en ik mij totaal niet kan relativeren aan mijn moeder. Dat zette me even aan het denken!

Anne -

Heftig zeg, daar leer ik nu over op school. Nooit geweten dat het zoveel impact heeft op anderen. Sterkte ermee!

Luna -

Geen familie, maar wel kennissen met borderline in mijn kennissenkring. Graag zou ik er meer over willen weten Fleur.

Martine -

Hi Fleur, zeker een interessant onderwerp. Je kunt altijd mailen naar info@2wmn.nl om de inhoud van een dergelijke gastblog eens met ons te bespreken! Alle problemen die je noemt hebben allemaal toch (denk ik) een andere manier van omgaan met die persoon en dan verschilt het ook nog eens van mens tot mens qua karakter hoe en of je er mee om kunt gaan. Ik ben benieuwd naar jouw visie!

Marjolein -

Ik heb zelf borderline, ik wil ook best meewerken aan het artikel. Laat maar weten!

Mya -

Heerlijk artikel! En deels zeker herkenbaar! En idd ik doe zeker niet alle dingen van het lijstje, maar ben toch best vrij netjes. Behalve als het op schoonmaken aankomt. Dat stel ik meestal uit totdat ik het echt niet meer vind kunnen (of totdat ik visite krijg, shame on me!) Maar ik heb er gewoon een hekel aan XD

Margot -

Hihi, ik bedacht me daarstraks nog dat ik mijn auto weer eens moest schoonmaken 😉

Anouk -

Haha wat een heerlijk artikel. Ik ben zelf nog lang niet volwassen als ik dit zo lees, hoeft ook nog niet want ik ben nog maar net 18 geworden deze zomer :)

melissa093 -

Leuk artikel om te lezen! Maar je hoeft glas niet af te wassen hoor, je kunt gewoon die potjes met dop en al in de glasbak doen. Dat wordt in de fabriek allemaal gereinigd.

Denise -

Klopt! Scheelt ook weer (overbodig) waterverspilling. Maar wel lief bedoelt hoor, dat afwassen.

Martine -

Ik doe het soms ook wel tegen ongedierte, er komen bij wijnflessen en zo vaak fruitvliegjes op af! Bij mij wordt het glas opgehaald dus dan staat het soms wat langer in de garage.

Moira -

Leuk lijstje en ja recycle doe ik wel maar niet super precies erg eigenlijk omspoelen doe ik niet geen zin in. Administratie is niet meer zoveel want alles is tegenwoordig digitaal scheelt een hoop werk en wat wel moet worden gedaan doet mijn man heerlijk.
Ik deel de auto met mijn man en wij houden hem gewoon netjes door als we vuil hebben gelijk mee te nemen als we de auto uit stappen. Moet zeggen dat werkt zeer goed.
Ik woon in Nieuw Zeeland en centrale verwarming hebben we hier niet. Die heb je ook niet echt nodig het is hier zeer warm. Ik heb denk ik 5x de verwarming aangehad dit jaar dus dat is niet echt veel. Al hou ik niet van kou ik stook wel als het nodig is hoe warmer hoe beter lol.
Wel leuk artikel btw ook leuk om te lezen.

Nicole -

Heel herkenbaar haha. Bij mij is het met alle huishoudelijke klusjes ook vooral zo van, nou, mijn moeder is er niet om het achter mijn kont op te ruimen dus ik moet het wel zelf doen (heb zo’n hekel aan troep) :P!

Kirsten -

Hahaha dit is duidelijk allemaal nog een ver van mijn bed show :D. Lang leven het studentenleven ;).

marrie -

Glas hoef je niet te spoelen, dat wordt in de recycling fabriek gedaan, dus nogal overbodig.

Marjan -

Ohh… Ik doe inderdaad bijna alles, en ik ben gisteren 25 geworden 😐
Alleen het afval wegbernengen is niet zo’n punt, want zelfs plastic wordt hier opgehaald :) alleen glas moet ik zelf doen, maar er staat een glasbak aan het begin van de straat dus dat is geen probleem, fiets ik vaak genoeg langs!

Willemijn -

Ooh ideaal zeg! Ik moet altijd omlopen om het oud papier en glas weg te brengen. IRRITANT hihi!

felicia -

ik zelf doe dat eigenlijk nooit met de fruit en groente potjes van mijn dochtertje bij alle 3 nooit gedaan.
gewoon zo weggegooit. herken geen punten eigenlijk
mijn man doet bij ons altijd de boodschappen en haalt en brengt de kinders van school dus ja echt praatjes maken met mensen uit de buurt doe ik niet
mijn man trouwens ook niet echt zit niet zo in ons
tja ik persoonlijk ben mij er niet echt bewust van het moment dat ik echt volwassen werd
ik denk dat je volwassen word wanneer je kinderen krijgt dan gaat het toch wat vlugger
en dan merk ik aan mijzelf dat ik wel sind ik kinderen heb steeds meer na denk over wat gaat het leven toch snel dat komt ook omdat je kinderen steeds ouder worden en je hun ontwikkeling volgt daardoor ga je zelf meer beseffen denk ik hoe vlug alles in het leven voorbij gaat
ik was 22 toen ik mijn eerste kreeg dus ja ik ben gewoon vanzelf gegroeid in het volwassen worden denk ik
verder zet ik gewoon de verwarming aan als ik het koud heb of de kinderen hebben het koud
en de rest van de punten herken ik ook niet echt bij het volwassen worden
ik ben 30 maar ook dat voel ik niet .
wel heel leuk artikel

Martina -

Haha grappig! Glas gaat hier vies de bak in en m’n auto is een bende, maar verder ook echt wel herkenbare dingen haha!

Madelaine -

Jup, de HEMA ordner is hier ook aanwezig. Maar die auto.. die doen we mooi met de hand.

Dita -

Ja zo herkenbaar! :)

MARIJKE -

Jaja wij hebben ook een administratie map. Eigenlijk heb ik dat al vanaf dat ik uit huis ging. Alles netjes bij elkaar :)

Ilona Wielinga -

Wat een leuk artikel. Hier heb ik nog niet zo last van maar ik merk wel nu ik bijna 18 ben dat ik steeds meer verantwoordelijkheids gevoel krijg en steeds meer zelf wil regelen.

Carina -

Glas mag gewoon vies in de glasbak dus dat spoel ik nooit om. Maar ik herken nog steeds niet veel van de punten dus dan ben ik gelukkig nog niet heel erg volwassen :’) hahahah

Linda -

Het glas gooi ik nog steeds vies in de kliko, ik vind dat scheiden een beetje onzin en vooral veel gedoe. Ik heb nooit het idee dat mijn scheiden van afval invloed heeft als je het vergelijkt met de overproductie van plastic en mileuvervuiling wereldwijd.
Maar stiekem hoop ik nog wel op een diary vandaag..? 😇

Susan -

Ik ben onderweg haha naar het volwassen worden, haha! Leuk om te lezen.

Michelle -

Herkenbaar lijstje! Ik doe ze allemaal, behalve die verwarming lager zetten om stookkosten te besparen. Ik ga écht niet zitten vernikkelen in m’n eigen huis! Haha.

Chantal -

Lang niet volwassen zo te lezen haha! Maar goed ben nog student. Hoop wel echt dat er een momentje komt dat het wel anders gaat :’)

Marlies -

Owjeetje..voor zo een map moet ik vanmiddag naar de HEMA! Haha😉

marije -

Hahaha .. in de Hema map. Yup, die map is er hier ook (inmiddels van de Action) maar hij is er wel.

Reageer ook