Baby maaltijden (v.a. 8 – 9 maanden)

De maaltijden van Jelle die ik wel eens deel in, diary’s, weekvlogs en op Snapchat bleken populair te zijn. Van veel zwangeren en moeders kreeg ik de vraag of ik er eens een artikel over wilde schrijven. En natuurlijk wil ik dat! Ik vind het zelf namelijk ook super leuk om met zijn maaltijden bezig te zijn. Vandaag inspiratie voor baby maaltijden (ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes) vanaf 8 à 9 maanden.

Is je baby tussen de 4 en 8 maanden? Misschien heb je iets aan dit artikel over de eerste hapjes, wat ik eerder schreef. Het gaat onder andere over zelf hapjes maken, pureren/prakken/Rapley en de eerste stappen naar vast voedsel eten.

Ontbijt

Wil je eens wat anders geven dan die eeuwige boterham of dat bordje Bambix pap? Misschien is dit wat!

Havermoutpap: Kook 2 flinke eetlepels havermout in water. Kook een appel in kleine stukjes gesneden of wat plakjes banaan mee. Maak het geheel wat zoeter met appelstroop (let op dat het zonder toegevoegde suikers is, bijvoorbeeld van Zonnatura of De Kleine Keuken). Vanaf 9 maanden kun je eventueel een klein scheutje koemelk toevoegen of maak het wel melkiger met een scheutje flesvoeding of moedermelk. Smullen!

Rijstepap: Kook wat dessertrijst in water en breng op smaak met gepureerd of geraspt fruit, zoals appel, peer, nectarine of banaan. Voeg ook hier eventueel weer een scheutje melk (fles-, borst- of koemelk).

Quinoa-pap: Dit heb ik voorbij zien komen op blogs. Je kookt wat quinoa in water, maakt het aan met wat flesvoeding of moedermelk en raspt er wat fruit en een snufje kaneel door. Ik zie Jelle dit nog niet eten, maar misschien jouw kindje wel!

Lunch

Jelle eet vaak een boterham met pindakaas/roomboter/appelstroop. Maar soms kriebelt het om wat anders te maken. Dit zijn wat alternatieven.

Banaan/ei pannenkoekjes: Prak een rijpe banaan fijn, kluts er een eitje door en voeg eventueel nog een eetlepel havermout toe voor extra vulling. Bak de pannenkoekjes bruin en gaar en klaar zijn je verantwoorde pannenkoekjes!

Bananenbrood: Ik maak dit zelf nooit, maar ik vind het wel een heel leuk idee om aan je kind te geven, dus daarom zet ik het er wel tussen. Ik wil het binnenkort toch eens gaan proberen! Heeft iemand een makkelijk recept?

Roerei met groente: Waarom alleen groente bij het avondeten? Bak wat zachte groenten (bijvoorbeeld ontvelde tomaat in kleine stukjes gesneden, fijngesneden spinazie of gekookte worteltjes). Maak een roerei klaar (ei in de pan en roeren maar, tot je allemaal ‘kruimels’ krijtg). Meng de groenten en het ei en voeg wat basilicum toe. Dit gerechtje is wel alleen voor kinderen die al wat grover en ‘kruimeliger’ kunnen eten kunnen opeten/verdragen. Eventueel kun je er nog wat brood bij geven als je een grote eter hebt.

Courgette-doperwtensoep: Kook de erwtjes tot ze gaar zijn. Voeg de plakjes courgette de laatste paar minuten toe zodat deze ook gaar wordt. Giet af, maar van het kookvocht op. Doe wat van het kookvocht terug in de pan en pureer het geheel tot een gladde soep. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe om het soepje dunner te maken. Maar maak het niet te dun! Baby’s hebben nog weinig controle over de spieren in hun mond- en keelgebied dus verslikken ze zich snel in dunne vloeistoffen die worden aangeboden op een andere manier dan via de fles of borst. Ga liever voor een iets dikker soepje. En eventueel kun je nog wat verse basilicum of andere groene kruiden toevoegen voor je gaat pureren, voor wat extra smaak.

Diner

Dit vind ik de leukste maaltijd om voor Jelle te maken! Hij smult er ook het meeste van. Wat van onze ‘succes-receptjes’…

Rijst met pompoen en paprikapoeder: Kook de rijst in wat kokosmelk. Kook de pompoen gaar en prak of pureer dit tot de gewenste substantie. Meng de rijst met pompoen en voeg een heel klein snufje paprikapoeder toe. (Kerrie kan ook!)

Couscous met Italiaanse kruiden en worteltjes: Meng twee eetlepels couscous met een beetje Italiaanse kruiden en bereid dit zoals aangegeven op de verpakking. Kook de worteltjes gaar en prak of pureer dit tot de gewenste substantie. Mengen en klaar is Kees! Indien gewenst kun je er ook nog wat vlees, vis of ei bij serveren.

Noodles met broccoli en kabeljauw: Bereid de noodles zoals aangegeven op de verpakking. Kook of de broccoli gaar. Bak de kabeljauw in wat roomboter of olie. Het is aan jou of je de noodles fijn snijdt en de broccoli pureert/prakt. Doe je dit, dan kun je de noodles en broccoli mengen zodat het een mengsel wordt. Ik geef het liever apart van elkaar en in grove stukken. Broccoli uit het vuistje (à la Rapley), de noodles met de hand eten (in sliertjes van een paar centimeter) en de kabeljauw in kleine stukjes gesneden. Jelle vindt deze maaltijden geweldig, omdat het ‘zelluf doen’ is. Het zorgt alleen wel voor een zooitje… 😉

Noodles met geraspte courgette gebakken in een beetje kerrie: Het zegt het eigenlijk al: Je kookt de noodles goed gaar. Je raspt te courgette en bakt dit in een klein beetje olie en wat kerrie. Aan het eind voeg je de noodles toe. Erbij serveer ik vaak nog wat vis of een eitje. Tadaa, een mini roerbakschoteltje.

Bruine bonen met tomaat en oregano: Zoek naar de bruine bonen uit pot/blik met de minste toevoegingen (of bereid ze zelf, maar daar heeft geen mens tijd voor natuurlijk 😉 ). Spoel de bruine bonen af. Ontvel de tomaat of gebruik een ontvelde tomaat uit blik (let op dat er geen toevoegingen in zitten zoals zout, suiker of kruiden). Snijd de tomaat in kleine stukjes. Bak de tomaat en bonen tegelijk in wat olie of boter met wat oregano. Prak het een beetje zodat het wat meer een geheel wordt en klaar is je bruine bonen schoteltje. Je kunt het ook uitbreiden door wortel/courgette/mais toe te voegen.

(Zoete) aardappel met groente: Hiermee kun je eindeloos variëren. Je kunt kiezen uit zoete aardappel of gewone aardappel, om te beginnen. Daarnaast kan je er zo’n beetje iedere groente bij serveren. Ik gebruik vaak doperwten, wortel, pompoen, boontjes of bloemkool. Eventueel met een stukje vlees of gekookte kip erbij, maar lang niet iedere keer.

Kokosrijst met doperwtjes: Kook de rijst en doperwtjes in wat water en kokosmelk. Breng op smaak met bijvoorbeeld wat kerriepoeder, paprikapoeder of verse kruiden zoals basilicum, peterselie of koriander.

Risotto met zalm en doperwtjes: Kook wat risotto in water of een boullion voor baby’s (zoals deze, maar zonder rundvlees of juist met kip kan ook!). Voeg aan het eind de dopertjes toe, zodat deze ook gaar worden. Je kunt ook wat kleine stukjes champignons aan het eind toevoegen, dit wil ik binnenkort gaan proberen. Voeg indien gewenst wat kruiden toe. Bak een paar stukjes zalm in wat olie of boter en serveer bij de risotto.

Bietenstamppot: Maak aardappelpuree klaar (aardappels koken, wat kookvocht erbij en fijnprakken). Snijd een gekookt bietje in kleine stukjes en prak erdoor. Rasp of snijd een partje appel fijn en meng dit door het stamppotje. Jelle vindt dit heerlijk!

Rijst met sperziebonen, geraspte kokos en kerrie: Kook de rijst. Snijd de sperzieboontjes in hele kleine stukjes en kook deze goed gaar. Als de sperzieboontjes gaar zijn doe je een heel klein beetje olie in de koekenpan. Hierin bak je de boontjes en rijst in wat olie en kerriepoeder. Voeg een scheutje water toe zodat het smeuïg wordt. Aan het eind voeg je nog wat geraspte kokos toe voor wat extra smaak. Meestal geef ik ook nog een aantal hele sperziebonen om uit het vuistje te eten.

Pasta voor mini’s: Kook de kleinste macaroni of parelcouscous (dit smaakt namelijk net als pasta – volgens mij is het zelfs pasta!) goed gaar. Of kies juist een grote pasta soort, zoals penne, als je wilt dat je kindje met de handen eet. Bak in een pannetje een half sjalotje in wat olie. Voeg daarna een fijn gesneden ontvelde tomaat toe uit blik. Daarnaast kun je bijna iedere groente toevoegen die je maar wilt, zoals courgette (geraspt of gesneden), doperwtjes, paprika. Bak dit mee, voeg wat Italiaanse kruiden toe (vers of gedroogd) en maak het sausje af met wat van het tomatensap uit het blik (let op dat er geen zout aan toegevoegd is!).

Tussendoortjes

Je kunt natuurlijk gewoon die standaard rijstwafel of soepstengel geven. Dat doe ik ook heel vaak! Maar soms wil ik Jelle wat anders geven…

Hele gekookte wortel of stronkje broccoli: Weer eens wat anders om op te knabbelen dan een soepstengel en dan heeft je kind gelijk wat groente binnen! Daarnaast oefen je gelijk het eten van ‘hele’ etenswaren, mocht je geen (elementen van) Rapley doen.

Een paar kidneybonen of kikkererwten: Jelle is er dol op en het pakken ervan oefent ook nog eens de fijne motoriek!

Maiswafel: Dit lijkt op rijstwafels, maar is gemaakt van gepofte rijst. Zelfde idee, net weer een iets andere smaak. Lekker voor de afwisseling.

Gebakken appeltjes met kaneel: Bak wat geschilde partjes appel in wat boter. Garneer met een heel klein beetje kaneel. Eventueel kun je het geven bij een beetje yoghurt, als je dat geeft. Echt een minitraktatie!

Baby frietjes: Snijd een aardappel in lange reepjes, zoals frietjes. Kook deze even kort voor. Dep ze daarna goed droog en besprenkel met een beetje olie. Bak de ‘frietjes’ af in de oven op 220 graden tot ze licht knapperig zijn. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen geven wanneer de rest van het gezin patat eet of wanneer er een feestje is.

Meer inspiratie?

Heb je na al deze 23 suggesties nou nog niet genoeg inspiratie ( 😛 ), dan zou je zou een kookboek voor baby’s en jonge kinderen kunnen aanschaffen! Bijvoorbeeld Opperdepop van AH, ‘Mag ik nog een hapje?’ van Francesca van Berk of Easy Peasy. Ik heb beide boeken en heb er veel inspiratie uit gehaald.

Ook vind je op de receptenpagina van de Appie als je zoekt op ‘Opperdepop’ enkele recepten voor jonge kinderen. Verder vind je heel veel leuke recepten als je een beetje Googelt. Happy baby-cooking!

19 reacties

Gera -

Toen mijn smurf toe was aan hapjes heb ik het boek eten voor de kleintjes aangeschaft. Dat zit ook tussen stukjes eten en pureren in. Toch gaf ik hem voornamelijk stukken, a la Rapley, te eten. Hierdoor at hij al snel met de pot mee en aten wij zoutloos haha! Het leuke is dat ik op deze manier voor het eerst pompoen gegeten heb! Volgens mij is afwisseling ook erg belangrijk voor de smaakontwikkeling!

Amelie -

Ziet er allemaal erg lekker en gezond uit maar als je allebei buitenshuis werkt en het druk hebt, is dit niet altijd haalbaar. Wij gaven ook heel vaak eten uit een potje en daar is echt niks mis mee!

Kirsten -

Ah wat een leuke receptjes Willemijn! Ik zie die kleine boef al smullen, hahah!

Janine -

Leuk! Opperdepop is leuk voor ideeën op te doen ook regelmatig in gekeken maar nu met anderhalf eet onze zoon met de pot mee, sommige dingen eten we hierdoor inderdaad nu niet meer zoals afhaalchinees en andere frietjes wel mijn man is daar te dol op maar dan geef ik hem voordat de friet (snijden en maken het altijd zelf) op tafel komt zijn portie groente en zo zit hij al bijna vol en dan eet hij enkel maar nog een paar frietjes. Zoete aardappel is en blijft een grote favoriet van hem, maakte het met selderijknol, sperziebonen etc, maak nu zelfs zoete aardappel brocolli stamppot voor ons allemaal😊 heerlijk samen met vis!!!

Ivy -

Mooi overzicht! Ik was er op een gegeven moment wel zat van; al dat extra gekook en het invriezen en dat voor die anderhalve eetlepel die hij toen at. Toen hij ongeveer 1 jaar was, zijn we ermee gestopt en at hij volledig met de pot mee. Erg prettig! Sommige dingen staan nu gewoon niet meer op het menu (friet, kant-en-klaarpakjes, diepvriespizza :(, afhaalchinees ), maar dat komt wel weer! We komen er echt niet mee weg om voor zijn neus wat anders te eten! (I is 1,5 jaar).

Willemijn -

Oh ja ik vond die eerste hapjes ook vreselijk! Nu vind ik het veel minder moeite. Steeds vaker kan ‘ie met ons mee-eten en als ik iets apart voor hem kook kan ik nu ook gewoon 1 portie koken omdat ‘ie veel eet (m’n uitdaging is om 1-pansmaaltijden de verzinnen 😛 ). Maar die eerste hapjes, ik vond er geen drol aan. Hahaha!

Ivy -

Haha, wel fijn dat je kookkunsten goed gewaardeerd worden!

Truusje -

Ik heb al heel wat bananenbroden gebakken en heb inmiddels mijn eigen favoriete recept samengesteld; https://desandwichformule.nl/koken/gezond-bananenbrood-appel/
Met rozijnen en appel en zonder geraffineerde suiker. Super lekker! Lust Jelle vast ook graag. 😉

Willemijn -

Klinkt heerlijk, dank je 😀

Cindy -

Mijn zoontje eet sinds hij 6 maanden gewoon mee van de pot. Dus gewoon stukjes, nooit geprakt en nu op 1 jaar eet hij praktisch alles. Vooral olijven is hij zot van 😂 Hij eet alles van mijn bord dus ik schep nu 2x zoveel op en geef hem een vork en eten samen van 1 bord want een eigen bord vind hij niet interessant hahaha

Eva -

“Maiswafel: Dit lijkt op rijstwafels, maar is gemaakt van gepofte rijst. Zelfde idee, net weer een iets andere smaak. Lekker voor de afwisseling.”. Ik denk dat je bij de tweede keer rijst, mais bedoeld ;).

Tamara -

Leuk om te lezen wat jij Jelle allemaal geeft. Afwisseling is denk ik heel goed. Zo wordt eten leuk! Ik heb een lekker en makkelijk bananenbrood recept als je wilt. Heb er in de loop van de jaren mijn succes recept van gemaakt en ik maak het zonder suiker. Ik bak het in mini cupcake vormpjes en dan krijgt mijn dochter ze als gezonde snack tussendoor en ikzelf neem ze mee naar mijn werk als tussendoortje…

Dita -

Hier was ik echt naar op zoek. Handig! :)

priscilla -

Kijk hier heb ik wat aan! Ik geef eigenlijk al vanaf Sofie haar eerste hapje alles vers, maar momenteel weigert ze het. Als ik een potje geef eet ze het dus wel.. Niks tegen potjes, maar ik heb liever dat ze gewoon alles vers mee eet. Ik ga een paar recepten van je proberen :) Ben benieuwd of ze in de smaak gaan vallen.

Willemijn -

Haha Jelle heeft dat dus met fruit! Ik vind het zo irritant 😛 Het enige wat ‘ie wel vers eet is nectarine en peer. Succes! :)

Nicole -

Leuk om te lezen dit! :)

Liset - Beautydagboek -

Ik weet nog wel dat ik destijds ook naar veel maaltijdopties zocht, dit zou echt heel handig geweest zijn! Ik had toen veel aan de site van het Voedingscentrum, daar staan ook veel maaltijden op per leeftijdscategorie. Ik kookte wat af, haha.

Nynke -

Lekker veel variatie!
Onze baby van net een jaar eet inmiddels zo goed als met de pot mee, zo handig! Heb wel altijd wat prakjes in de vriezer/potjes staan voor als we iets eten wat ze nog niet mag.
Kan van deze recepten ook wel eens iets maken voor op voorraad! :)

Marina -

Dit artikel komt echt als geroepen, heb echt even geen inspiratie op het moment. Mijn dochter at eerst alles (koude broccoli als ontbijt, ik moet er niet aan denken maar ze at het 😉 ) en nu steeds meer hoofdje schudden en alleen als ik zeg dat het banaan is, wil ze nog proeven. Maar ik ben bang dat dit trucje niet nog heel lang gaat werken haha! Leuke receptjes, heel gevarieerd!

Reageer ook