6 Jaar ondernemen

Ik weet nog goed dat we onze eerste centen verdienden met een advertorial. Een paar tientjes, that’s it. Maar na een paar jaar werd het serieuzer. We sloten ons aan bij een adverteerdersbureau en er kwamen grotere bedragen binnen. We besloten in augustus 2011 dat de tijd daar was om nu dan echt ondernemer te worden! Vandaag, 6 jaar later, blikken we terug op onze start.

Foto door Mariska de Groot

Bloggen doen we al sinds 2009. Maar pas in 2011 besloten we daadwerkelijk onze blog als bedrijf te registreren. We gingen meer verdienen, partijen waarmee we samenwerkten verlangden soms een KvK inschrijving en we merkten dat we zin hadden om onze blog naar ‘the next level’ te tillen. Na lang wikken en wegen, advies inwinnen en overleggen stapten we naar de Kamer van Koophandel, waar we onze VOF registreerden. De medewerker van de KvK snapte maar niets van wat we deden en hoe we ons geld verdienden. Maar na een leuk gesprek, het invullen van allerlei gegevens en het zetten van onze handtekening was het een feit: LiveLifeGorgeous was nu een bedrijf!

Hoewel het als een gigantische stap voelde, was de inschrijving eigenlijk peanuts. Pas daarna begon het echte werk. We waren opeens verplicht om een boekhouding bij te houden, we moesten elk kwartaal de omzetbelasting aangeven en er kwamen allerlei zaken op ons af waar we op dat moment nog geen kaas van hadden gegeten. Vennootsschapscontract? Boekhouding van bonnetjes? Verzekeringen? En wat zijn in vredesnaam ‘intracommunautaire leveringen’ volgens de Belastingdienst?! Bloggen kreeg opeens een heel zakelijke kant erbij.

Achteraf gezien hadden we beiden gewild dat we meer kennis hadden gehad op zakelijk vlak. Martine en ik zijn een topteam. We vullen elkaar op vele vlakken aan. Op één vlak zijn we echter beide een complete ramp: de administratie. Onze accountant heeft ons zo vaak gered van domme fouten, dat we keer op keer met het schaamrood op de kaken bij hem aan het bureau zaten. Zodra we dan ook voldoende geld hadden om de volledige administratie uit te besteden, hebben we  dit gedaan. Als we het opnieuw zouden doen, zouden we ons beide opgegeven hebben voor een spoedcursus administratie. Het is zó belangrijk om te zorgen dat je weet waar het over gaat, die cijfertjes op je balans. Boekhouding is de ruggengraat van je onderneming, zegt onze accountant altijd. En daar heeft ‘ie zeker een punt… Anderzijds: je kunt niet in alles uitblinken en het is toch ieder jaar goed gekomen, dus ook deze hobbel hebben we genomen zonder grote gevolgen (los van de schaamrode kaken).

Ook hadden we gewild dat we van te voren ons wat meer verdiept hadden in het juridische stuk. Martine en ik zijn nogal van het doen en niet zo van het inlezen. Wij zijn van het type: ‘Wij zetten een kast in elkaar zonder handleiding’. Nu zijn we af en toe door schade en schande wijzer geworden. Het had ons heel wat minder grijze haren bezorgd als we ons van te voren gewoon beter hadden voorbereid. En toch geldt ook hier weer: we hebben veel geleerd en staan daardoor alleen nog maar steviger op onze benen.

En betekent dat dat we het niet hadden willen doen? Absoluut niet! Ondernemen is een van de moeilijkste, maar ook leukste dingen die we samen hebben gedaan. Ondernemen is eigenlijk één groot leerproces. Het allerleukste eraan is dat het echt een project van jou (en je compagnon) alleen is. Jouw kindje! Een eigen bedrijf is een grote uitdaging, maar geeft ook enorme voldoening!

Heb jij nu ook de droom om ondernemer te worden? Of heb jij een geweldig concept bedacht dat je op de markt zou willen brengen? Maar twijfel je soms nog over of je het wel moet doen? Doe dan eens de Startersscan van ABN AMRO. De tool stelt je vragen over jou als ondernemer en het idee voor je onderneming. Klik hier om naar de Startersscan te gaan.

3 reacties

Mathilde -

Ik wil geen azijnpisser zijn hoor, maar als jullie in augustus 2011 begonnen, zit je dan in augustus 2016 niet op precies 5 jaar ondernemen? Of heb ik een jaar gemist en is het al 2017….? 😛

Sabine -

Hahahah inderdaad

Lien -

Leuk stuk om te lezen en mijn vriend en ik gaan zeker de startersscan doen, aangezien mijn vriend wil beginnen met een eigen bedrijf :)

Reageer ook