Tips om je studentenkamer gezellig te maken

De vakantie is al even in volle gang, wat (helaas) ook betekent dat het einde van de zomervakantie nadert. Veel studenten gaan eind augustus/begin september verhuizen naar een nieuwe kamer en vandaag geen ik jullie een paar handige tips om je studentenkamer gezellig te maken.

Of je nu veel of weinig op je kamer bent, het is altijd fijn om een plekje te creëren waar je je oprecht thuis voelt. Waar je jezelf even kan terug trekken als je daar behoefte aan hebt en waar je ook fijn kan blokken voor je tentamens. Daarbij is het ook leuk als je vrienden er gezellig over de vloer kunnen komen.

In veel kamers kun je niet drastisch gaan veranderen. Een likje verf en een andere vloer kan meestal wel, maar echt verbouwen dat mag vaak niet. Daarnaast heb je als student vaak ook het budget er niet voor. Er zijn drie belangrijke dingen waarmee je rekening moet houden bij het inrichten van je kamer. 1.) Het moet praktisch zijn 2.) Het mag niet te veel geld kosten 3.) Het moet gezellig worden! Let’s go!

1. Praktisch inrichten

Doordat veel studentenkamers klein zijn, is het handig deze zo praktisch mogelijk in te richten. Een hoogslaper is hierdoor het ideale bed tijdens jouw studententijd. Het neemt relatief gezien weinig ruimte in. Dit komt omdat je in de hoogte werkt en je op de grond, onder het bed, bijvoorbeeld een (slaap)bank kwijt kan. Ik heb ook een hoogslaper en momenteel heb ik meerdere pallets op elkaar gestapeld en gebruik ik dat als stoel. Tussen de pallets heb ik mijn favoriete boeken liggen. Daarnaast heb ik een extra kledingrek hangen. Je kan er natuurlijk ook een bureau of kast onder kwijt, bijvoorbeeld.

Dit is mijn stoel slash boekenkast gemaakt van op elkaar gestapelde pallets. 2 meubels in 1!

Het is ook handig om uitschuifbare meubelen te gebruiken. Zo heb ik een tijdje een slaapbank onder mijn hoogslaper gehad zodat vriendinnen altijd bij mij konden blijven slapen. Mijn bureau heeft aan twee kanten een uitschuifbaar gedeelte, waardoor je er gemakkelijk met meerdere mensen aan kan eten. Ideaal!

2. Zo goedkoop mogelijk

Voor de meeste studenten is je studententijd niet bepaald een tijd waarin je veel geld te besteden hebt. Als je echt wat krapper zit en je bent op tijd met het zoeken van een nieuwe kamer (en je dus meer keus hebt), zoek dan naar kamers waar bijvoorbeeld al een hoogslaper in staat. Sommige kamers hebben namelijk al een standaard hoogslaper in de kamer zitten. Die zijn er dan ingebouwd. Dat scheelt natuurlijk weer in de kosten!

Ook is het handig om dingen te kopen in kringloop winkels, via Marktplaats of bijvoorbeeld via Facebook groepen die zijn gericht op een bepaalde plaats/provincie. En veel studenten kopen veel van de meubels bij IKEA, terwijl het vaak veel voordeliger is om bij Leen Bakker en Kwantum te shoppen! Neem daar dus ook een kijkje!

Daarnaast laten veel studenten vaak oude kasten/bureau’s staan die je dan of kan over kopen, of gratis krijgt. Dat scheelt natuurlijk ook enorm in de kosten! Speur dus even goed rond, gebruik je netwerk en kijk of er iets ter overname is wanneer er een kamer wordt aangeboden.

3. Leuke aankleding

Meubelen zijn noodzakelijk om je kamer ook echt leefbaar te maken. Maar een kamer word pas echt van jou als je het een persoonlijk tintje geeft. Ik hou er zelf van om foto’s van vriendinnen/familie/mijn vriend op te hangen. Daarnaast vind ik het mooi om bepaalde posters op te hangen. Dit kost niet super veel geld en geeft toch een heel sfeervol effect. Door een vriendin leerde ik een gave Nederlandse webshop kennen die prachtige posters verkoopt. Ik heb het hier over Desenio.nl. Er zitten posters tussen van dieren, wereldkaarten, teksten. Noem het op en ze hebben het.

Klik hier voor de pagina van de poster

Om je kamer gezellig en knus te maken kun je werken met verschillende soorten licht. Momenteel heb ik een hoogslaper en in de balken van de hoogslaper heb ik een snoer met lampjes hangen. Ik heb gewoon van die kerstlampjes gebruikt, maar je kan natuurlijk alle soorten lampjes gebruiken die jij leuk vindt. Als ik dan mijn gewone lamp uit doe en het snoer aan zet krijg je een super gezellig en knus effect. En het is ook nog eens super goedkoop! Leuk voor als je vriendinnen een wijntje (of sapje) komen drinken of voor als je date night hebt met je vriend/vriendin!

Mijn kamer zag er niet heel aantrekkelijk uit qua kleuren toen ik hier kwam kijken, dus heb ik het samen met mijn moeder opnieuw geschilderd. Probeer hier dus bij een bezichtiging doorheen te kijken. Bedenk voor jezelf wat voor kleuren jij in je kamer wilt. Ook werkt een leuke kleur vloerbedekking of licht laminaat vaak goed.

https://youtu.be/EPLhWtpIfBY

Bekijk ‘dorm room video’s’ op YouTube voor inspiratie

Hiervan stikt het op YouTube! Amerikaanse studenten die laten zien hoe hun studentenkamer er uit ziet. Dit zijn vaak de meest standaard saaie kamers, maar sommige meiden weten er echt iets leuks van te maken! Daarnaast komen er ook allerlei tips in voor hoe je zo goed mogelijk gebruik kunt maken van de ruimte die je hebt,

Heb jij nog leuke tips om er voor te zorgen dat jij je echt thuis voelt in je studentenkamer? Laat het dan vooral even weten in de comments. Ik ga zelf binnenkort verhuizen en nieuwe ideeën zijn altijd welkom!

19 reacties

Nanette -

Erg leuk idee om die pallets als opzetrand te gebruiken. Je kunt zoveel verschillende dingen doen met pallets. Bovendien kan je ze vaak gewoon van de straat plukken.

Mastello -

Wel zo leuk om het er gezellig uit te laten zien!

Lee -

Leuk artikel om te lezen voor als je op jezelf gaat wonen als student. Komt er binnenkort ook weer een nieuwe artikel?

Directlampen -

Leuke inrichting! Belangrijk om bij een studentenkamer zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de ruimte. Dat wordt in bovenstaande foto’s zeer goed gedaan.

Bart -

Wat een leuke tips! Ik woon al een tijdje op mezelf, maar weet niet goed hoe ik mijn kamer moet inrichten. Steeds maar weer met IKEA meubels is ook zo standaard en saai eigenlijk.

Elisa -

Donkere kleuren vermijden zorgt ervoor dat mijn kleine kamertje veel groter lijkt! Ook als je echt geen geld hebt om je kamer in te richten kan je je aanmelden voor facebook pagina’s die het grofvuil in de gaten houden. Kan je zomaar een nieuwe eettafel van de straat halen!

Diana -

Ik heb op een kamer gewoond met een ingebouwde vide, was heeel fijn, eronder paste een bankje, tv, salontafeltje. Echt ideaal. Anders had er alleen een bed op de vloer kunnen staan en thats it.

Lampjes, leuk! Ga ik ook maar halen binnenkort.

Elien -

Heel leuk artikel! Tip: probeer lange zinnen te vermijden. Splits deze liever op. Dit leest eenvoudiger.

Susan -

Wat een fijne tips zeg! Ik woon nog niet op mezelf maar misschien binnekort wel:)

Ann -

Mijn tip: planten! Ook als je een hele kleine kamer hebt. Dan kies je bijvoorbeeld voor hangplanten. Ik heb zelf inmiddels een halve intratuin van mijn studentenkamer gemaakt (ik heb wel het geluk een hele grote kamer te bewonen, dus ik kan het ook wel kwijt haha).
Kies gewoon makkelijk te verzorgen planten zoals een palm, vetplant of cactus. Die kunnen er wel tegen als je er een weekje niet bent. En het liefst natuurlijk ook verse bloemen, maar als student is dat niet altijd handig (want duur, je bent een weekend weg: verlept als je terugkomt :’) ) ik koop ze soms maar heb ook een paar nepperds liggen.

Charile -

Leuk om te zien, goede tips!

Tessa -

Wat een leuke tips! Sinds mei woon ik op kamers en een leuke poster is precies wat ik nog nodig had. Wat een super leuke site is dat zeg, kan nauwelijks kiezen.. Haha!

kirsten -

Wat leuk! Bevalt het op kamers wonen al? Leuke site he! Ik kan ook nog steeds niet kiezen.. :)

Lindsey Beljaars -

Aah leuke tips! Al ben ik niet meer van plan om op een studentenkamer te gaan, haha!

MARIJKE -

O ja, al zo lang geleden dat ik student was haha. Vond het zelf lastig om zo’n klein ‘hok’ echt gezellig te maken dus heb geen extra tips.

Dionne -

Leuke tips! Ik vind het altijd belangrijk om mijn eigen plekje zo gezellig mogelijk te maken!

Amy -

Leuke tips, Kirsten! Mijn tip is om het vooral niet te vol te zetten en te kiezen voor veel ruimte. Toen ik op kamers ging wilde ik én een tweepersoons bed én een bureau én een bank én een salontafeltje én én én… Pff, veel te vol in 15 m2! Ik kieperde alle zooi eruit, kocht een eettafel met goede stoelen en had zo ineens een veel betere oplossing :-) Oh en de Kallax (voorheen Expedit) kast van IKEA is wat mij betreft onmisbaar! Zo ideaal!

marije -

Denk dat accessoires je kamer het makkelijkst en op een goedkope manier je kamer opfleuren. En natuurlijk kijken bij kringloop winkels.

Liset - Beautydagboek -

Wat een leuke tips! Voor mij is het alweer lang geleden dat ik op kamers woonde, maar ik heb het altijd zo gezellig mogelijk proberen te maken door meubeltjes tweedehands te kopen en deze op te knappen/verven. Zo legde ik mijn ziel en zaligheid erin en was het helemaal naar mijn zin. Leuke fotootjes in lijstjes doen vind ik ook altijd erg leuk en fijne geurkaarsjes. Gewoon lekker je eigen plekje ervan maken!

Reageer ook