Tante Tien

Op mijn negende werd ik voor het eerst tante. Nog vrij jong, maar dat komt omdat ik oudere zussen heb. Met mijn oudste zus scheel ik maar liefst twintig jaar. Hoe was het om jong tante te zijn?

Ik was natuurlijk nog maar negen, maar ik weet er zeker nog veel van. Zeker als kind heb je toch een paar van die gouden herinneringen en het feit dat ik zo vroeg tante werd gaf mijn leven echt een hele leuke dimensie.

Ik weet nog goed dat ik trots de hele school (jaja, bij ons zaten er maar liefst 25 kinderen op de hele school) trakteerde op beschuit met muisjes toen mijn eerste neefje werd geboren. Van de geboorte weet ik niet meer zoveel, maar wel hoe leuk het was om opeens een zus te hebben die moeder werd. Ik voelde me ook geen tante, het was voor mij eerder alsof ik een klein broertje had gekregen.

Nog geen jaar later beviel mijn andere zus van een zoon. En twee jaar later waren mijn beide zussen tegelijk zwanger. Ze wisten het niet van elkaar en toen de een tegen de ander zei in de auto ‘Ik ben zwanger’ antwoordde de ander ‘Ja, ik ook!’. Hoe grappig is dat! Mijn twee jongste neefjes scheelden ook maar drie weken.

Leuk detail: mijn moeder kreeg allemaal dochters maar tot nu toe kregen mijn zussen allemaal zoons. Mijn moeder heeft vier dochters en vier kleinzoons. Je snapt dus wel wat er van mij en Renate “wordt verwacht”: vier kleindochters. Ain’t gonna happen haha!

Ik vond het ontzettend leuk om ze op te zien groeien en om op te passen. Mijn kleine neefjes die ik meer als broertjes beschouwde, wat een feest! Ze keken allemaal tegen me op toen ze klein waren. Ik scheelde natuurlijk ook niet zo veel met ze. Ik denk dat mijn zussen het ook juist leuk vonden dat ik (en Renate) juist nog wat jonger waren. Wij hadden qua leeftijd minder verschil met onze neefjes dan met onze zussen. Bizar!

Ook brachten “de neefjes” heel veel gezelligheid in de familie. Hoewel de familie al heel gezellig was, was het met hen nog meer feest. Wat een ondeugden waren (en zijn!) het bij elkaar. Het is zo leuk om te zien hoe goed ze met elkaar op kunnen schieten. Zij zijn ook met elkaar opgegroeid en zien elkaar nog steeds vrij vaak. Waar ze vroeger met blokken en autootjes speelden, gaan ze nu naar de bioscoop met de auto.

We lachten ons rot met elkaar. En nog steeds is dat zo, onze band vind ik na al die jaren nog steeds bijzonder en koester ik. Ik voel me geen tante als in ‘ik ben oud en sta erboven’ maar ik voel me juist gelijkwaardig. Ik vind het ook leuk als ze mij om advies vragen en merk dat ik altijd heel trots ben op mijn neefjes alsof het mijn eigen kinderen zijn.

We hebben ook allemaal dezelfde soort humor en hoewel ik alleen maar ben opgegroeid met zussen heb ik een broertje nooit gemist. Ik had mijn neefjes! Als we gaan limmericken lig ik onder de tafel van het lachen. Een van mijn neefjes kan zo niet rijmen, dat er dan zoiets droogs uit komt…het is net een gedicht van Kakhiel. Ik citeer: “André Kuipers ging de ruimte in. Hij nam kaas mee. Toch had hij pijn in zijn keel.” Dat raakt kant nog wal, het gaat echt nergens over haha! Het feit dat hij het dan nog bloedserieus opleest ook, maakt dat we enorm de slappe lach krijgen.

Laatst zijn mijn twee oudste neefjes geslaagd en gaan ze binnenkort studeren. Ik vind dat soms zo raar! Dan word ik behoorlijk met mijn neus op de feiten gedrukt en merk ik hoe hard de tijd gaat. Ze komen zelfs binnenkort met de auto (de auto!!!) mijn kant op, want mijn oudste neefje heeft zijn rijbewijs gehaald. Ik zeg nog steeds neefje, maar dat is hij allang niet meer haha!

Ik voel me heel gelijkwaardig met ze, maar soms ook net hun moeder. Dan denk ik: ‘Ach, wat gaat de tijd hard…ik weet nog dat…’ en dan vind ik het spannend als ze met de auto naar mij toe komen. Ik kan soms niet geloven dat ze alweer tussen de 15 – 18 jaar zijn. Wow. En iedere leeftijd die ik voorbij heb zien komen, heeft zijn eigen charmes. Dit is heel leuk, omdat we op een volwassen manier kunnen communiceren maar hun ontwikkeling volgen was toch ook wel heel erg leuk. Dat ze gingen lopen, spelen en vooral leren praten was geweldig. Zo schattig! En ze moesten ook altijd alles eten en drinken wat ik aan het eten en drinken was. Strontvervelend haha! Maar nu achteraf zo schattig! Er zijn zoveel leuke herinneringen aan mijn neefjes die ik nooit meer zal vergeten. De dingen die ze deden of zeiden blijven voor altijd in mijn geheugen gegrift.

Wat ik er ook van heb geleerd is om te zien wat een dagtaak kinderen opvoeden is. Dat is fijn, want zo zie je dat het niet niets is om een kind op de wereld te zetten en de struggles die mijn zussen af en toe hadden met de opvoeding. Ik vond dat heel fijn en interessant om te zien: de realiteit. Dat heeft mij wel een nuchtere en heldere kijk gegeven op het krijgen van kinderen. Daarnaast is iedere moeder anders en zie ik ook wel de verschillen in opvoeding wat ook leuk is om te zien. Zo zijn de kinderen van mijn ene zus altijd heel netjes en de andere twee wat makkelijker.

Maar ook het verschil in karakters vind ik zo leuk! De een heeft een ijzeren discipline en doorzettingsvermogen en gaat zo goed om met voeding en sport. Bewonderenswaardig! De ander droomt wat meer en is heel erg lief/zorgzaam. Ik noem hem ook wel liefkozend mijn mini-Jezus, haha. Hij kan ook schitterende foto’s maken. Weer een ander is enorm creatief en kan prachtig piano spelen + schilderen/tekenen. En als hij gaat lachen, lacht iedereen mee. Hij heeft zo’n aanstekelijke lach. Het jongste neefje had beter cabaretier kunnen worden en kan heel goed leren. Hij is de vrolijke noot van de familie. Stuk voor stuk heerlijke jongens en ik ben er enorm trots op dat ik hun tante ben (of eerder ‘grote zus’) en dat ik hun ontwikkeling van zo dichtbij mee mag maken.

21 reacties

Tom -

Blijft een leuk artikel martine. Maar levi en ik schelen minder dan 3 weken en k kan wel rijmen hoor😉.

Martine -

Ik word oud 😉

T. -

Ik ben op mijn elfde tante geworden. Ik en mijn zus schelen 7 jaar en mijn jongste zusje was 9 jaar toen zij tante werd. Ik vond het toen wel spannend.

Deborahschrijft -

Zo herkenbaar! Ik scheel 14 en 16 jaar met mijn zussen en was zelf net 10 toen ik tante werd van mijn nichtje. Inmiddels zijn er een nichtje en 2 neefjes in de leeftijden 17, 13 (bijna 14) en 12! Het is inderdaad zo leuk om ze op te zien groeien en groot te zien worden. Herken het gevoel van de grote zus zijn wel een beetje omdat je zo weinig verschilt van leeftijd, maar er zijn soms momenten dat je wel even wat strenger moet zijn haha. Jong tante worden geeft je zeker een god beeld van de opvoeding van kinderen en dat vind ik persoonlijk heel prettig.

Echt een heel leuk artikel Martine 😀

Maartje -

Super leuk artikel! Lijkt me echt leuk om zo jong tante te worden!

Patricia -

Leuk!! Zelf was ik 6 toen ik voor het eerst tante werd (we zijn een samengesteld gezin dus met 4 halfzussen en 3 halfbroers die ik gewoon als broers en zussen beschouw! Dan heb je dat al snel haha) en dan hebben we nog niet eens allemaal kinderen en al 9x keer tante inmiddels, toch had/heeft het wel wat al zo jong tante zijn

Floor Daasvand -

Herkenbaar artikel voor mij! Ik scheel 16 jaar met mijn ene zus, 14 jaar met de andere. En hoe toevallig; ook ik ben sinds mijn 9e tante haha! Mijn oudste zus heeft 3 kinderen waarvan de oudste nu aan het puberen is. De oudste is een meisje en ze is echt mijn oogappeltje. Niet gek dus, dat ze wilde dat ik mee ging shoppen, want op dit moment vindt ze mijn mening heel erg belangrijk omdat ik zo dicht bij haar eigen leeftijd zit en nog niet zo lang uit de pubertijd kom (ik ben nu 22 en zij wordt volgende maand 13). Ik hoorde zelfs van mijn zus dat mijn nichtje vooraf had gezegd ”misschien komen we wel fans van tante Floor tegen” aww <3 Ze laat het niet altijd merken tegenover mij, maar ze is heel trots op dat ik blog en video's maak en voor haar beleving ben ik al heel erg groot gegroeid hihi! Met de middelste kan ik aardig goed babbelen over youtubers. Al is hij voornamelijk dol op gamers, waar ik dan weer niets mee heb. Hij wilde op een gegeven moment mee naar de dytg, maar toen ik zei dat ie dan 2,5 uur stil moest zitten in de trein hoefde het van hem niet meer haha! Ach wie weet volgend jaar, dan issie alweer wat ouder :) De jongste heeft een geestelijke achterstand van 2 jaar, oftewel qua gedrag is hij 2 jaar jonger dan zijn daadwerkelijke leeftijd. Af en toe best wel lastig hoor! Hij is ook heel erg onvoorspelbaar dus met hem omgaan vind ik wat lastiger. Ik heb door de jaren heen al heel vaak op ze gepast, want ze wonen hier maar 10km vandaan. In ieder geval heb ik sinds mijn 9e jaar al min of meer meegekregen hoe je een baby moet verzorgen haha. En omdat ik mijn handen altijd al vol heb aan deze kids, weet ik dat ik voorlopig maar niet moet beginnen aan eigen kinderen, want dan word ik helemaal gek haha :p Mijn tijd komt vanzelf wel :)

Diana -

Leuk om te lezen, Martine. Als je zo jong tante bent, heb je toch een andere positie en/of band met die kinderen dan wanneer je ouder bent. Ik werd zelf op mijn 6e tante. Mijn nichtjes zijn als zusjes. Heel leuk! Ben 19x tante van mijn kant van de familie en al 18x oud-tante. Mijn jongste kinderen zijn net zo oud als de kinderen van mijn neefjes en nichtjes. Best ingewikkeld soms voor buitenstaanders, haha.

Fabienne -

Lief geschreven! Je hebt het dan ook wel enorm getroffen met ze, want het zijn ontzettende schattenbouten!

Leonie -

Ja heel herkenbaar! Ik scheel zelf 10 jaar met mijn broertje. Nu is hij bijna 15, groter dan ik en herken ik hem bijna niet meer terug! Ook heel leuk, maar ik mis soms echt dat kleine jochie 😉

Nina -

Wat een lief artikel! Lijkt mij heel leuk om zo’n band met je neefjes te hebben. Ik werd vijf jaar geleden tante van een neefje. Toen was ik heel betrokken bij het luiers verschonen en flesjes geven, nu “moedert” hij over mijn zoontje, haha.

Carlijn -

Wat bijzonder om te lezen! Ik heb zelf een hele kleine familie. Geen broers of zussen en een neef die ik eigenlijk nooit zie. Laatst is hij vader geworden en toen zijn we toch op bezoek geweest. Daaruit herken ik je verhaal wel een klein beetje. Mijn achternichtje is nog zo klein, maar ik ben nu al trots op hoe ze het doet. Ze was heel gemakkelijk en vond de twee grote honden thuis alleen maar leuk.

Later hoop ik op een grotere familie, zodat ik mijn kinderen net zo’n gevoel mee kan geven als jij hier beschrijft. Ik heb dat best wel gemist.

Nicole -

Lief zeg, leuk voor je neefjes om te lezen ook

M. -

Dat is een prachtige ode aan je neefjes!

Marijke -

Wat bijzonder dat je zo vroeg al tante was. Erg mooi om te lezen hoeveel liefde er in de familie is. Prachtig!

Paula -

Wat een leuk artikel! Ik heb zelf 2 “neefjes” die eigenlijk geen familie zijn (kinderen van de schoonzus van mijn tante), maar toch zie ik ze wel als mijn neefjes. Heerlijk vind ik het als we door het bos wandelen en de jongste toch nog graag mijn hand vastpakt. Of hoe geweldig ze het vinden om op de spoorbrug en viaduct te zwaaien naar treinen en auto’s. En de spelletjes die we spelen, dan merk ik dat ik apetrots ben als ze een moeilijk spel goed oppikken. Ze zijn hartstikke slim, en ik hoop dat dat er voor hen een mooie toekomst op hen wacht. En dat ze dan af en toe nog aan mij terugdenken :p

Susan -

Mooi en lief artikel! Je neefjes moeten blij zijn met jou als tante :)

Marije -

Ik werd ook vrij jong tante en mijn oudste neefje is nu een beer van bijna 2 meter. Ik schrok me helemaal lam toen hij opeens de baard in de keel kreeg. In mijn ogen was hij nog steeds dat kleine ventje wat met lego speelde haha.

Martine -

Haha ja dat herken ik, die baard in de keel! Zo grappig om te horen maar ook hoe snel je daar aan gewend raakt. Ik zou niet eens meer weten hoe hun stem klonk voordat ze de baard in de keel kregen.

Charile -

Mooi artikel!

Femke -

De liefde voor je neefjes spat van dit artikel af, wat heb je dit mooi verwoord :-).

Reageer ook