Q&A: Mijn tweede zwangerschap tot nu toe

Nadat ik jullie het blije nieuws verteld heb, heb ik eigenlijk helemaal niets meer laten weten over mijn zwangerschap (los van wat snaps op Snapchat). Daarom leek het me wel leuk om jullie weer even bij te praten aan de hand van een Q&A via Instagram. Het is een beetje (kuch) lang geworden, maar de liefhebbers vinden dat vast niet erg, haha!

Hoe/wanneer kwam je er achter dat je zwanger was?

Bij Jelle was ik zo gefocust op zwanger worden, dat ik iedere maand een zwangerschapstest deed. Ik dacht ook iedere maand te weten dat ik zwanger was en had allerlei ‘kwaaltjes’. Maar drie maanden ‘lang’ (dat is dus echt niet lang, daarom de “) testte ik negatief. De maand dat ik positief testte, was de maand dat ik juist niet had verwacht zwanger te zijn. Haha!

Dit keer was het compleet anders. Een paar dagen voor ik een test deed merkte ik dat mijn broek strakker zat. Ik dacht dat ik misschien wat was aangekomen, maar achteraf waren het de opgezette darmen door de hormonen. Ook had ik die week hoofdpijn zonder ziek of verkouden te zijn, wat ik gek vond want dat heb ik nooit. Vervolgens ging ik op zaterdagochtend sporten en het ging helemaal niet zoals het anders ging. Ik voelde me moe, slap en was snel buitenadem. Opeens wist ik het. Hier klopte iets niet! Mijn lichaam was me iets aan het duidelijk maken, merkte ik. Ik ‘moest’ die dag ongesteld worden maar wilde dit geen minuut langer afwachten, ik kocht een test en ja hoor… ZWANGER!

Hoe ervaar je je tweede zwangerschap tot nu toe?

Heel anders! In mijn zwangerschapsvlog vertelde ik al dat ik me lichamelijk véél slechter voelde in de eerste periode. Mentaal gezien vond ik de onzekere weken nog steeds enorm moeilijk, maar toch veel minder zwaar dan destijds met Jelle.

En nu het tweede trimester begonnen is en ik me lichamelijk weer lekker fit voel, merk ik dat ik de tweede zwangerschap vooral heel anders beleef. Ik ben veel minder bezig met zwanger zijn, door het boefje wat hier al rondkruipt. Tijdens mijn vorige zwangerschap las ik bijna iedere dag wel wat over zwanger zijn. Ik wist precies hoeveel weken + dagen ik zwanger was. En ik stond heel erg veel stil bij het feit dat ik een kindje bij me droeg. Deze keer is dat echt anders. Ik heb gister mijn uitgerekende datum bij de verloskundige moeten navragen want ik had het niet opgeslagen in m’n hoofd en ik vergeet soms bijna dat ik zwanger ben. De magie van het zwanger zijn is toch wel een beetje minder aanwezig, zoals ik al had gehoord van andere zwangeren en moeders van een tweede/derde/vierde. Een beetje jammer, maar aan de andere kant ook logisch. De magie van je kind op zien groeien is namelijk ook geweldig dus logisch dat je daar ook heel veel mee bezig bent. Wat wel weer heerlijk is, is dat je niet al die vragen en onzekerheden hebt zoals je die wel hebt de eerste keer. Je weet veel beter wat je allemaal te wachten staat. Heel fijn!

Lichamelijk verloopt het los van de heftigere misselijkheid in de eerste weken, eigenlijk best wel hetzelfde als de eerste zwangerschap. Zelfde kwaaltjes rond dezelfde periode, m’n buik groeit ongeveer even snel, dat soort dingen.

13 weken – 15 weken (Foto 1 + 3 = nu / Foto 2 + 4 = tijdens mijn zwangerschap van Jelle)

Hoe vind je het dat je straks twee jongens hebt?

Tof! Man, man, man, dat wordt wat. Jelle is een enorme boef en ik schat zo in dat ze samen nog grotere boefjes gaan worden. Geweldig! Ik vind het zo leuk (voor hem) dat hij straks een broertje heeft met wie hij weinig verschilt qua leeftijd. Ik had ook net zo graag een dochter gewild hoor en stiekem vind ik het jammer dat ik nu bijna niets hoef te shoppen (ik wilde zo graag jurkjes kopen!), maar dat is het dan ook. Een zoon, een dochter, allebei is leuk! Het cliché is waar, als het maar gezond is. Echt!

Is het gepland/bewust?

Zeg mensen, hebben jullie nooit geleerd dat het ontzettend onbeleefd is om hier naar te vragen?!

Maarre ja, als je geen anticonceptie gebruikt dan weet je (als het goed is 😛 ) dat je zwanger kunt worden. En dat gebeurde! 😉

Veel mensen zeggen dat het zo snel is na Jelle, hoe kijk je daar zelf tegen aan?

Sommige mensen zijn inderdaad heel nieuwsgierig naar het hoe en wat achter deze zwangerschap (‘Want het is zo snel’) en soms snappen ze er ook maar niets van dat ik ‘nu alweer’ zwanger ben. Ik had wel verwacht dat mensen wat zouden speculeren en vragen, maar om eerlijk te zijn ben ik best geschrokken van de heftigheid van sommige reacties online. Ik heb zo vaak de vraag gekregen of het ‘de bedoeling’ was om weer zwanger te worden. En sommige mensen gaan er zonder enige aanleiding van uit dat het ‘een ongelukje’ is. Blijkbaar is het aannemelijk dat het niet bewust/gepland is, als je binnen een jaar weer zwanger wordt (zo bijzonder is dat toch ook weer niet?)… Dat vind ik ronduit stom. Het woord ‘ongelukje’ alleen al. Echt, tip van Wil, gebruik dat woord nooit bij een zwangere. Zéker niet als je merkt dat ze er blij mee is. Het is behoorlijk onbeschoft en beledigend.

Misschien komt het ook wel een beetje omdat ik de eerste keer heel duidelijk heb laten weten dat ik een kindje wilde en het deze keer als een verrassing kwam voor iedereen. Sinds de komst van Jelle is er wel het een en ander veranderd in wat ik online deel over mijn privéleven. Ik ben terughoudender, zoals ik ook al eerder schreef. Ik deel zó veel uit mijn leven (een trouwe lezer kan mijn eigen biografie waarschijnlijk nog beter schrijven, hihi), maar sommige keuzes en dingen die me bezig houden, wil ik gewoon graag (tijdelijk) voor mezelf houden. Het stukje wat ik voor mezelf en mijn familie en vrienden houd, is heel waardevol voor me. Ik hoop dat mensen dat ook kunnen respecteren.

Genoeg hierover. Dit moest me echt even van het hart zoals je merkt… Terug naar de vraag. Vind ik het snel? Tja… Het voornaamste wat in me op komt als iemand me dit vraagt, is dat Djurre en ik alleen maar heel erg gelukkig zijn dat kinderen krijgen voor ons tot nu toe zo voorspoedig verloopt. Dat hadden we nooit verwacht, laat staan gehoopt. En ja, in die zin is het een enorme verrassing dat we straks binnen twee jaar tijd, twee kinderen rond zullen hebben kruipen/lopen (als alles goed blijft gaan). Van verhalen van mensen die ik ken die een zelfde soort chromosoomafwijking hebben en het verhaal van mijn eigen ouders, weet ik maar al te goed dat het heel anders had kunnen verlopen en daar hebben we in onze ‘gezinsplanning’ altijd rekening mee gehouden. Nooit hadden we verwacht dat het gewoon twee keer goed zou gaan! Eerst het lot uit de loterij en daarna trekken we gewoon het staatslot! WOW! Dus ja, het is snel (15 maanden leeftijdsverschil kun je inderdaad wel kort op elkaar noemen) en het zal flink aanpoten worden… Maar dat kan ons geen moer schelen. Dankbaar is het enige woord wat in me op komt. En voor iedereen die ons voor gek verklaart of er een andere mening op nahoudt: good for you dat jij niet in onze schoenen staat. 😉

Willen jullie ook een derde?

Eh, nou, laten we eerst maar eens kijken hoe het hebben van twee boefjes ons af zal gaan! 😉

Wat heb je allemaal al gekocht voor deze baby?

Eh… NIKS! Haha! Knap he? 😛 Kleding hoeft er sowieso niet gekocht te worden. Ik heb namelijk alles bewaard en veel ziet er nog als nieuw uit (zeker de kleding tot en met maat 62 is er in overvloed, aangezien die kleding niet ‘af’ raakt door veel kruipen en spelen). Daarnaast hebben we natuurlijk al een commode, een co-sleeper, alles omtrent voeding, speelgoed, een box, etcetera. Er moet eigenlijk alleen een autostoel en een tweede ledikantje gekocht worden (maar die schaffen we pas aan zodra de baby na een paar maanden niet meer in de co-sleeper naast ons gaat slapen). Over het aanschaffen van een duowagen twijfel ik nog. Ik vind het zo zonde van onze Joolz Day die enorm goed bevalt…

Betekent dat, dat ik helemaal niets ga kopen? Neh, dat denk ik niet! Met nog zo’n vijf maanden te gaan verwacht ik dat ik toch wel ga zwichten voor een of twee (of meer :-P) schattige pakjes van Petit Bateau of Z8… 😛 Maatje 50 is toch gewoon te schattig om te laten hangen?

Is er iets wat je deze tweede keer anders zult doen (zwangerschap/bevalling/periode erna)?

In mijn zwangerschap niet echt. Ik wil net als de vorige keer weer zo lang doorwerken als ik kan. De vorige keer was ik twee dagen voor de bevalling nog aan het werk en dat is me prima bevallen. Hoe langer ik doorwerk, hoe langer ik de tijd erna rustig aan kan doen namelijk. Wat betreft de bevalling, ook daar ga ik weer hetzelfde in als de eerste keer. Thuis als het kan, maar prima als ik naar het ziekenhuis moet. Ook heb ik weer dezelfde verloskundige en daar ben ik heel erg blij mee!

Ik hoop wel dat de kraamperiode heel anders gaat zijn dan bij Jelle (geen ziekenhuisopname), maar daar kon niemand echt iets aan doen destijds dus echt iets anders doen gaat hier niet op. Wat ik wel anders ga doen, is dat ik minder bezoek wil in de eerste week. Als de situatie het toelaat wil ik deze keer de ultieme kraamweek beleven waarin ik zo veel mogelijk in bed kan blijven en lekker cocoonen met Djurre, Jelle en onze nieuwste telg. De eerste keer hebben we de eerste dag al veel bezoek gehad en was ik na 36 uur alweer op de been doordat Jelle in het ziekenhuis belandde. Vooral dat laatste heeft zowel mijn fysieke als mentale herstel behoorlijk vertraagd. Ik hoop dat het deze keer anders gaat lopen.

In de periode erna denk ik dat ik me veel minder druk ga maken. Althans, dat is wel mijn voornemen. Ik was zo onzeker, die eerste twee maanden. Ik hoop dat ik dat nu minder ga hebben omdat ik veel al ervaring met een pasgeboren baby heb. Ze zeggen van wel, dus ik ga d’r voor!

Ga je weer proberen borstvoeding te geven?

Zeker weten! Ik ga weer alles op alles zetten om het te laten slagen, of in elk geval zo veel mogelijk borstvoeding te gaan geven. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet heel veel hoop heb op volledig borstvoeding kunnen geven, door een paar anatomische belemmeringen die de lactatiekundige de vorige keer constateerde, maar we gaan het gewoon proberen en elke druppel die de baby krijgt is iets! En als ik dan uiteindelijk toch weer moet overschakelen op flesvoeding, dan zal ik daar deze keer wel minder verdriet van hebben.

Waar kijk je naar uit en waar keek je tegenop?

Leuke vraag! Eerst maar het ‘negatieve’. Ik kijk best op tegen de prille babytijd. Die vond ik best wel heftig. Zo’n kleintje is nog zo kwetsbaar (= zorgen maken) en daarnaast is 8/7/6 keer per dag voeden een flinke klus. Na een halfjaar krijg je aanzienlijk meer vrijheid en die moeten we nu tijdelijk weer in gaan leveren. Ook krijg je natuurlijk erg weinig slaap en dat alles ook nog eens in combinatie met de zorg voor ons eerste kind… En nou ja, dat soort newborn-perikelen en gedachten houden me wel bezig. Daar kijk ik wel een beetje tegenop. ‘Hoe dan?!’, denk ik af en toe. Maar ook dat hoort er allemaal bij, hoor ik van bijna iedereen. Haha!

Waar ik dan weer enorm naar uit kijk is voor het eerst ons kleine ventje zien na de bevalling. Dat moment is zo magisch. Ik denk zelfs dat ik het magischer ga vinden dan de eerste keer, want destijds was ik zó overrompeld. Ik hoop intens op een mooie kraamweek, het eerste moment met z’n vieren en de tijd die gaat komen zodra de baby eenmaal een maand of 6 is geweest. Vanaf dan zal er vast interactie tussen onze jongens gaan ontstaan en daar kijk ik zo enorm naar uit. Verder kijk ik erg uit naar gewoon een gezinnetje zijn en alle komende jaren waarin ze gaan opgroeien. En het eindeloze knuffelen met zo’n pasgeboren baby. Heerlijk! Ze willen maar zo kort de hele dag met je knuffelen, weet ik nu. Dus daar ga ik ook intens van genieten!

Binnen nu en een half jaar ligt er weer zo’n kleintje in mijn armen! Aaah!

Ben je “banger” voor de bevalling omdat je nu de pijn en het gevoel hebt ervaren en bij de eerste natuurlijk nog onwetend?

Nou… Misschien wel een klein beetje ja! Hahaha! Die onwetendheid van de eerste keer vond ik achteraf gezien erg fijn. En dat terwijl ik echt een hele goede bevalling heb gehad. Maar hoe heftig de laatste fase van de ontsluitingsweeëen en het persen was, dat ben ik niet (helemaal) vergeten. En dat je weet wat voor centimeters dik kraamverband er in je onderbroek gaat liggen en hoe het is om hechtingen in je flamoes te hebben, is nou ook niet echt een leuk vooruitzicht. 😛 Maar je weet ook dat het allemaal weer goed komt down under en dat is dan weer heel fijn! Want die eerste keer dacht ik echt: ‘OH MY GOD, dit komt noooooit meer goed!’

Hoe gaan jullie dat doen met de babykamer? Komt ‘ie bij Jelle op de kamer of gaat hij bij jullie slapen?

We hebben inderdaad geen derde slaapkamer in ons huis, dus dat behoeft wat creativiteit. Sowieso slaapt hij de eerste maanden bij ons op de kamer, in de co-sleeper. Net als Jelle destijds gedaan heeft. En daarna lijkt het me leuk als ze bij elkaar op de kamer kunnen slapen. Maar dan moeten ze denk ik wel allebei een beetje doorslapen? Anders houden ze elkaar denk ik wakker? Is er iemand met ervaringen/tips op dit gebied?

Een andere optie is dat we een extra wandje plaatsen. Onze slaapkamer is namelijk heel groot en er zou makkelijk een derde kamertje bij gemaakt kunnen worden door onze kamer op te splitsen. We’ll see!

Hoe staat het met je voorraad augurken en slagroom?

Haha! Leuke vraag over zwangerschapscravings. Grappig genoeg begon ik mijn zwangerschap wederom met een weerstand tegen mijn favoriete havermoutontbijtje én werd ik net zoals 1,5 jaar geleden kotsmisselijk van thee in de ochtend (vraag me niet waarom…). Echte cravings heb ik nog niet echt gehad, als in: ‘Djur, HAAL.NU.VOOR.MIJ…’. Maar ik heb wel wat meer zoete trek. Vooral dropjes en chocola doen het goed. Maar anders dan dat, geen overduidelijke of gekke cravings. Eigenlijk net als bij Jelle.

Zo! Bijna 2500 woorden verder over het wel en wee van mijn zwangerschap. Een beetje aan de lange kant, maar het opsplitsen in twee delen zorgt ook weer voor zo’n overload. Dus voor de liefhebbers een extra lange blog vandaag! 😉 Wat een verhalen kun je er toch over vertellen! Nog maar heel even en ik zit alweer op de helft van mijn zwangerschap. De tijd vliegt deze tweede keer joh! Dat had nog even in het lijstje van verschillen gemoeten, hihi!

85 reacties

Dewi -

Gefeliciteerd! Hier ook precies 15 maanden verschil tussen mijn jongens. Dex is net 8 weken. Hier ook vaak de vraag gehad of het een ongelukje was, kon er zo boos over worden. Met de eerste duurde het 3 jaar voordat ik zwanger was incl ivf en dex was ons kadootje! Daar raakte ik spontaan zwanger van zonder medische toestand. Het is geweldig om 2 van die hummeltjes in huis te hebben maar ook erg pittig. Gelukkig zijn de slapeloze nachten op 1 hand te tellen maar vooral het ritme te pakken krijgen vond ik moeilijk. Veel geluk met je 2e zwangerschap! Een en al rijkdom!

Felicia -

Heel erg leuk om te lezen
Ik was er al benieuwt naar allemaal hoe je het beleefde .
Maar ik hoor ook vaak om mij heen dat ouders zeggen met de tweede of volgende zwangerschap ben je minder bezig.
Mijn nicht zei zelfs tijdens de zwangerschap van mijn tweede je zult het wel niet meer zo bijzonder vinden als bij de eerste. Nou dat ervaar ik dus helemaal niet zo ik denk dat ik een van de weinige ben die wel echt ook nog heel erg spannend vind bij de tweede en zelfs bij mijn derde zwangerschap ook nog heel spannend. En ik vond het net zo bijzonder als bij mijn eerste en tweede zwangerschap.
Maar op een andere manier maar net zo bijzonder.
Ik merkte heel duidelijk aan mijn lichaam dat ik zwanger was nog voor ik over tijd Was bij mijn tweede zwangerschap.
Iets wat ik bij mijn eerste niet had.
Ik had namelijk al heel erg vroeg duizeligheid aanvallen en telkens weer heel erg gauw honger na iets gegeten te hebben alsof ik helemaal niets op had.
Ik ging testen op de dag dat ik mijn menstruatie kon verwachten ik wist het eigenlijk al ik ben zwanger
Maar predictor gaf 1 streepje. Ik vond het zo gek wist zeker dat ik zwanger was
Gauw haalden ik nog een test
Een andere en ja hoor meteen verschenen er twee dikke rode strepen zwanger.
Ik voelde mij bij alle drie mijn zwangerschappen anders.
Vind ik best wel raar bij de eerste kwam er geen menselijkheid maar duizeligheid
Maar pas later niet in het begin.
Tijdens mijn tweede zwangerschap had ik al heel vroeg symptomen en wel ook weer duizelig geen misselijk maar veel eerder dan bij mijn eerste.
En tijdens mijn derde zwangerschap ging het helemaal anders ik voelde mij misselijk de hele dag door gewoon eng dat was ik niet gewend van mijn twee vorige zwangerschappen.
En kon ik ook niets eten terwijl ik tijdens mijn tweede zwangerschap juist heel veel honger had en heel veel at .
Best raar vind ik zelf dat ik ze alle drie zo anders ervaarde.

Stefanie -

Hi! Mijn kindjes schelen ook 15 maanden en ik wil graag met je delen dat ik heel blij ben dat we een duo-wagen gekocht (tweedehands) hebben!!! Echt super handig, aangezien je oudste nog niet ver kan lopen en nog te klein is om te staan/zitten op zo’n plankje, zeker als je geen/niet altijd een auto hebt. Anders is het echt lastig de eerste maanden om te wandelen/boodschap te halen… Daarnaast gebruik ik mijn enkele kinderwagen ook nog zeer regelmatig!
Dus ik zou er in investeren als dit financieel mogelijk is voor jullie en op een gegeven moment kun je de duo wagen ook weer doorverkopen – er is veel vraag naar op bv Marktplaats.

Het is geweldig om twee kleintjes met weinig leeftijdverschil te hebben. Natuurlijk soms hard doorwerken, je kunt af en toe geen luiers en wasgoed meer zien, maar je zit nog in de flow, dus je pakt het heel natuurlijk op. Ik wens je nu alvast veel plezier toe!

Kim -

Mijn moeder en mijn oom schelen 11 maanden. Dat is pas vlak achter elkaar😉

Jammer dat mensen het woord “ongelukje” gebruiken.

Anne -

Leuk om te zien dat je zo trots schrijft en ook je trotste lach op de foto’s! Over de tijd tussen Jelle en jullie tweede wil ik graag nog zeggen dat dat mij alleen maar leuk lijkt, een leeftijdsgenootje!

Isabelle -

Ahh Willemijn wat schrijf je toch leuk! D’r is geen baan die je beter had kunnen doen dan bloggen als je nou m’n schoolboeken zou schrijven was school een geel stuk leuker😂 Anyways een heel leuk artikel

Stephanie -

Wat leuk dat je mijn vraag hebt beantwoord!
Ik was tegelijk zwanger in 2015 :) Was zo leuk om dat allemaal te volgen! Nu ook weer interessant! Wens je een goede zwangerschap toe en volg deze Posts graag.

Veerle -

Lieve lieve Willemijn.
Wat een prachtig stuk weer!
Ik vind het zo knap hoe krachtig je kan reageren op vragen en comments. Echt bewonderingswaardig hoe dicht je bij jezelf blijft staan! Dat kan niet altijd makkelijk zijn met zoveel (ongevraagde) meningen. Daarom lees ik jullie blogs zo graag. What you see is what you get. Verder wil ik jou, djurre, en jullie kleine boefjes alle goeds wensen. Dat het een mooie en magische tijd mag worden.
Heel veel liefs!

BO -

Heb 2 pracht meiden en schelen 17 maanden met elkaar. Het is echt ff bikkelen het 1ste jaartje (vond ik), maar daarna is het echt mooi om te zien hoe zij met elkaar opgroeien en elkaar opzoeken. Samen tandjes poetsen, samen in bad, stiekem babbelen en giechelen als zij slapen moeten (slapen gezellig op 1 kamer) echt kinderen zijn echt geweldig!! Geniet er heerlijk van, en wat anderen vinden boeit niet. Leef zoals jij en jouw man dat willen, want als jullie jezelf niet gelukkig maken dan zal het t er nooit van komen.

Mariet -

mooi om te lezen, goed verwoord ook!

Dineke -

Nooit eerder gereageerd, maar nu toch maar eens om mijn ervaring met een dubbele wagen te delen…
Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met je tweede zwangerschap! Ik heb 2 dochtertjes waar 20 maanden tussen zit (de jongste is nu bijna 1) en het is zo leuk om de interactie tussen die twee te zien!! De beste aankoop voor 2e is echt de dubbele wagen geweest: via Marktplaats een Phil&Teds Vibe aangeschaft en nu nog steeds zoveel plezier van! Daarnaast ook een draagdoek en -zak, maar zoals hierboven al gezegd, boodschappen doen is dan bijvoorbeeld best lastig en nu liep ik gerust voor een aantal uur naar de stad. En de reactie van anderen is ook heel grappig (hee, er zit er nog eentje onder)! Ik raad een dubbele wagen dus heel erg aan!
Geniet van je zwangerschap en van Jelle, bij de tweede lijkt alles nog sneller te gaan!

Sjofel -

Zo’n 25 jaar geleden was mijn moeder ook binnen een jaar na mijn geboorte alweer zwanger. Zelfs de huisarts had toen verontwaardigd gevraagd of ze dacht dat ze tijdens de borstvoeding niet zwanger kon worden. Nou ja….!

Ik en mijn broertje schelen ook 15 maanden en ik ben altijd heel blij geweest dat mijn ouders die keuze hebben gemaakt destijds. Omdat mijn broertje ook wat groter dan gemiddeld was, vroegen mensen wel eens aan mijn moeder of we een tweeling waren haha! Ik ben echt samen met mijn broertje opgegroeid en heb dat altijd zo fijn gevonden!
Overigens trek ik nu veel meer op met mijn 5 jaar jongere broertje, dus dat kan net zo goed fijn zijn, een wat groter verschil! 😉 Ik heb het in ieder geval als heel fijn ervaren, ook al zullen mijn ouders het soms ook zwaar hebben gehad haha!

Zaneta -

Hahaha. Ik herken die vragen zo goed! Ik ben zelf ook kort na mijn eerste weer zwanger geworden en IEDEREEN vroeg of het ongelukje was…. Zoooooo ongepast!
En die vraag: willen jullie ook een derde. Ik dacht maar: mensennogeensaantoe, laat me eerst tweede krijgen!
Ik reageer bijna nooit, dus wil je alvast veel plezier wensen met je tweede wondertje!
Nog ff over een dubbele wandelwagen. Ik heb zo’n ding gehad en vond super handig. Heel veel gebruik van gemaakt. Als je tweede kindje te groot word voor een draagzak, is zo’n ding perfect.

Marije -

Super leuk om te lezen. Ik ben zelf ruim 14 weken zwanger dus jij staat telkens net een beetje voor. Bij Jelle heb ik alles ook intensief gevolgd en best wel wat tips onthouden. Zo is de cosleeper iets dat we zeker ook gaan proberen (dankzij jou hoor!). Wat betreft de borstvoeding: ken je het boekje ‘borstvoeding’? Het is wel erg pro borstvoeding (uiteraard) maar er staat ook heel veel informatie in om ervoor te zorgen dat borstvoeding doorheen de babytijd vlot loopt. Je moet er vooral uithalen waar je zelf iets aan hebt maar ik vond het een aanrader!

Nicole -

Tof om te lezen, je hebt veel vragen beantwoord! :) Mijn broertje en zusje schelen nog minder dan Jelle en zijn broertje straks en mijn zus en ik 1,5 jaar (en tussen mij en mn broertje zit weer 7 jaar :P). Kan prima toch! :)

Femke -

Mijn broertje en ik schelen 11 maanden en mensen snapte dat vroeger nooit hahaha.
Ik vond het geweldig! Ook heel lang op 1 kamer geslapen in een stapelbed, net een slaapfeestje elke dag.

Juist zo leuk als kinderen zo dicht op elkaar zitten! Ik had altijd een vriendje om mee te spelen thuis :)

Debby -

Leuk om te lezen! Knap dat je zo lang nog hebt doorgewerkt! Ik had het andersom. Was zo toe aan mijn verlof, maar uiteindelijk denk ik dat mijn lichaam op was doordat ik heel ziek was. Dat leidde dus tot een vroeggeboorte. Nu is ze 10 weken en ben ik al begonnen met wat freelance klussen, al moet ik nog flink herstellen. Balen dat borstvoeden niet lukte! Hoop echt dat het lukt, niet zomaar opgeven hoor :-) bij echte kleintjes kan het zelfs wel 12 x per dag nodig zijn te voeden! Maar dat is maar even, en ook goed voor de hechting. Eerst nog maar even genieten van dat groeiende buikje <3 en ik vind het stoer hoor, hoeveel je online deelt met zoveel lezers!

Nina -

Ach, gezellig met zijn tweetjes op een kamer kan prima! Ik heb jaren een kamer met mijn zusje gedeeld, wij schelen maar twee jaar met elkaar. Het was erg gek om ineens een eigen kamer te hebben, we gingen vaak bij elkaar “logeren”. Leuk om deze Q & A te lezen!

Bertine -

Enorm leuk artikel om te lezen! Ik ben nu 13 weken zwanger dus ik vind het geweldig om opnieuw van je zwangerschapsavonturen te genieten! Dat vond ik de vorige keer al leuk, maar nu dus extra leuk! Ha! Ik vind je oprechte en positieve antwoorden zo leuk!

Renee -

Ahhhh zo leuk 2 kindjes kort na elkaar! In de eerste periode is het even bikkelen, maar na een jaartje is het zo leuk!! En hoe ouder ze worden, hoe leuker dat het wordt vind ik! Mijn kinderen schelen ook anderhalf jaar, nu 3 en 4,5. Inderdaad, sommige vroegen ons ook of het een foutje was… een foutje????!!!!
De jongste heeft tot ruim een half jaar -9 maanden op onze kamer geslapen, en daarna sliepen ze samen. Dit ging super goed! Inmiddels zijn ze wel uit elkaar omdat ze allebei een groot en open bed kregen.. dit was dan weer een iets te groot feest voor ze! (Lees alles behalve slapen!)

Margriet -

Mooi antwoord op de vragen. En ja, ik vind de vraag over het ongelukje ZO asociaal, die mensen weten gewoon niet wat ze zeggen en wat ze ermee kunnen aanrichten (klinkt heftig, maar zulke opmerkingen zouden er gewoon niet mogen zijn).

Alex -

Gefeliciteerd nog! Ik vind het eigenlijk super leuk, als kinderen dan niet zo een groot leeftijdsverschil hebben. Dan kunnen ze leuk samen opgroeien en vooral beter samen spelen dan kinderen met een verschil van meerdere jaren (geldt vast ook niet altijd, maar bij mij en mijn broertje was het altijd een drama, haha)! :)

Anne -

Hey, wat een super leuke blog weer! Veel succes met je zwangerschap!
Wat eeneuke maar soms ook brutale vragen… super dat je hierop antwoord volgens je eigen mening!
Ik ben christelijk en ga er van uit dat God elk nieuw leven geeft. (Daarom vindt ik het fijn dat jij nu ook anders tegen gezinsplanning aankijkt. )Het is toch gewoon een wonder zo’n kleintje in de moederschoot!
Geniet ervan!

Stephanie -

Hier stiekem een beetje ‘jaloers’ terwijl io anderzijds super blij voor jullie ben. Wij hebben bewust de keuze gemaakt voor weinig leeftijdsverschil. Na 6 maanden wachten ivm keizersnee ervoor gegaan. Snel zwanger maar helaas helemaal mis. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een operatie en inmiddels injectie verder en een verbod van 3 maanden om zwanger te raken. Dat kleine leeftijdsverschil wordt steeds groter. Associaal dat mensen er vanuit gaan dat het een ongelukje is, voor veel mensen een bewuste keuze voor een klein leeftijdsverschil.

Rianne -

Hallo!
Mijn zusje en ik schelen maar 11 maanden met elkaar (we zijn nu 19 en 20). Toentertijd kreeg mijn moeder hier ook regelmatig een opmerking over.
Ik vond het altijd heerlijk, altijd iemand om mee te spelen, nooit alleen. Ik had niet anders gewild!

X Rianne

Marie -

Hi ,
Mijn zusje en ik schelen ook 16 maanden , ik ben 15 en zij nog 13 en ik ben heel mijn leven al blij geweest, dat er zo weinig leeftijd verschil tussen ons tweeën zit. Ik heb nu altijd een vriendin/zus die mij begrijpt. En dat zal bij jongens ook wel zo zijn
X

kIM -

Met onze 2 mannen met “maar” 14 maanden verschil heb ik heel snel de kinderwagen verkocht op marktplaats en een Joolz Geo duowagen gekocht. Het is zo fijn als je een dagje gaat winkelen of bijv. naar de dierentuin gaat dat beide kids lekker kunnen zitten en slapen en jij je handen vrij hebt. Ik heb destijds ook de draagzak en een plankje overwogen, maar moet bekennen dat de geo de beste aankoop en investering tijdens mijn hele zwangerschap was. Zo kon ik vanaf het moment dat ik weer op de been was met kinderen de hond uitlaten of boodschappen gaan doen.

Ik heb trouwens geen aandelen in Joolz 😉

Rebecca -

Leuk om te lezen!
Een voorbeeld van een (Engels) gezin zijn de sacconejoly’s. Emilia en Eduardo, hun twee kindjes, schelen ook maar 1,5 jaar. Erg leuk om te zien hoe close zij zijn en hoe zij met elkaar spelen. Echt leuk om een keer te kijken.

Christien -

Heee nog een sacconejolys fan!
Ik zelf vond t wel jammer dat mijn ouders een groter leeftijdsverschil hebben aangehouden. Ik ben de oudste van 5 en dit zorgt ervoor dat ik en mijn jongste zusje bijna 9 jaar verschillen. Tussen de meiden zit telkens 3 jaar verschil en mn broertje is er ergens tussendoor gevlogen (m-m-m-j-m). Wat ik wel leuk vond is dat ik vanaf nummer 3 dus echt heb meegemaakt hoe het is om een nieuw gezinslid te krijgen. Nadeel is wel dat ik de jongste 2 echt nog als “klein” zie, terwijl die ook alweer naar de vierde gaan! Oeps…

Katrien -

Super leuk om te lezen, ik word er zelf al helemaal enthousiast van. Ooooit wil ik dat ook allemaal beleven! :)

jose -

“hechtingen in je flamoes”… ik kreeg er spontaan buikkrampen van hahaha! Maar het komt wel goed, duizendmiljoen vrouwen gingen je voor. Die gedachte zou mij in ieder geval op de been houden 😉

Rinske -

Leuk om te lezen! Mijn kinderen schelen 15 maanden dus het is heerlijk herkenbaar! Bizar hè de reacties die je soms krijgt. Maar ik kan je vertellen dat het (logisch) absoluut heel druk is maar ook zo fijn om er zo weinig verschil in te hebben. Zo spelen onze kinderen (jongen en meisje) ontzettend veel samen, ze hebben zo veel aan elkaar! Je hebt al snel dat ze allebei uit de luiers zijn én dat ze ook redelijk kort na elkaar allebei naar school gaan = heel praktisch! Dus; niks aantrekken van die rare opmerkingen maar alleen maar heerlijk genieten hoor! Wij vonden de dubbele kinderwagen overigens wel onmisbaar, hadden een mima. Geniet van je zwangerschap!

Leonie -

Heerlijk, zo’n lang artikel. Ik vind alle updates rondom zwanger zijn en moederschap leuk, dus kom maar op;)
Ik ben hartstikke blij voor jullie dat de wens voor een 2e zwangerschap in vervulling is gegaan.

Annenoniem -

Heerlijk lang dit artikel! Super leuk om te lezen! Mijn broer en ik schelen 20 maanden, ook redelijk kort op elkaar! Ik wordt 18 eind december en hij wordt 20 eind april! Als ik ooit zo ver genoeg ben om kinderen te krijgen wil ook sowieso 1 jongetje, lijkt me zo heerlijk zo’n klein boefje in huis! Ik wens je veel geluk met je zwangerschap, geniet ervan!

Romina -

hoi! super dat je weer voor borstvoeding gaat. Je kan misschien even contact opnemen met een lactatiekundige van la leche league ivm je probleem, misschien weten zij een goede oplossing.

Romy -

Super leuk om te lezen Willemijn! Onwijs blij voor jullie dat het zo goed gaat allemaal :) Zelf geef ik ondertussen ruim 6 maanden borstvoeding en ik heb heel veel (gehad) aan de besloten Facebookpagina van La leche league. Hier heb ik voornamelijk veel meegelezen en hierdoor écht zooo veel geleerd. Het gaf vooral veel zelfvertrouwen, dat heb je nodig tijdens die eerste periode. Ik hoop zo dat het je deze keer wel gaat lukken, het is zo mooi :) Liefs en een hele fijne zwangerschap gewenst!

Mariska -

Zo leuk om te lezen! En heel verstandig: minder bezoek in de kraamweek :) Vond ik ook best heftig dat er destijds op dag 2 allerlei familie kwam kijken terwijl de borstvoeding nog totaal niet op gang was gekomen (en dat duurde tot dag 5) en dat je gewoon zo overweldigd bent door alles! En wat de kinderwagen betreft: snap ik! Maar je zou de baby straks misschien de eerste tijd sowieso kunnen dragen? Eventueel een drager kopen die geschikt is voor newborns? (Storchenwiege bijvoorbeeld – dat is iig een stuk goedkoper dan een nieuwe kinderwagen). Of natuurlijk in de draagdoek (al begreep ik dat je dat lastig vond met knopen, toch?). Ik hoop voor je dat je weer net zo’n goede bevalling krijgt als met Jelle en dat je lekker thuis mag blijven. En dat borstvoeding gewoon gaat lukken! (laat in ieder geval het tongriempje nakijken, als je baby huilt met een hartvormige tong is het riempje meestal te kort en dat is lastig met voeden – dan moet die geknipt worden).
En qua kamer: ik zou ook gaan voor beide kindjes samen op een kamer! Is toch gezellig? En zeker als de baby eerst bij jullie slaapt (en dat kan ook toch het eerste jaar zijn? Zet je op een gegeven moment gewoon het ledikant in jullie kamer ipv de cosleeper). Tenminste, ik vind het echt heerlijk dat ons mannetje nog bij ons op de kamer slaapt! Zo gezellig wakker worden <3 En later die 2 boefjes samen op een kamer lijkt me ook super! Als ze dan last hebben van nachtmerries ed zijn ze iig niet alleen op hun kamertje…

Lara -

Ik denk dat het alleen maar leuk is, twee zo kort op elkaar. Ik heb dan wel geen kinderen, maar mijn broer en ik schelen ook maar 15maanden. Hierdoor zijn we echt samen opgegroeid en hebben we heel veel van elkaar geleerd. Altijd iemand om mee te spelen en Nu we beide studeren en uit huis zijn geven we elkaar ook veel tips.(het is toch net iets minder erg om je zus te appen hoe warm de wasmachine moet haha)

Lidy Schoelier -

Wat leuk om te lezen Willemijn! Jelle krijgt het vast gezellig met een broertje erbij :)

Milotte -

Zo leuk om te lezen.

Ellen -

Wat een heerlijk lang artikel :) Mooi om te lezen hoe je deze zwangerschap ervaart en hoe het gaat met je. Ik wens je verder ook een voorspoedige zwangerschap toe. Op instagram had ik ook al gereageerd onder je foto op de vele reacties van meiden die vroegen waarom nu al en is het gepland etc. Als reactie van je kreeg ik ‘precies!’ terug. Één woordje maar ik vond het fijn te weten dat je mijn reactie had gelezen. Zwanger worden is niet vanzelfsprekend en helaas kan ik er over meepraten. Gelukkig kan ik wel zeggen dat ik nog maar 6,5 week moet voor ons kleine mannetje geboren wordt. Bijna 2 jaar bezig geweest om zwanger te raken en vele ziekenhuisbezoeken gehad maar het wachten is me tot nu toe nog helemaal waard! Ik kan niet wachten om onze zoon eindelijk te mogen zien:) Ook wij kijken soms nu ook al verder. In de toekomst zouden we ook graag een tweede willen. En of daar maanden of jaren tussen gaan zitten? Geen idee we gaan zien wanneer het ons gegund is en wat het verschil dan ook mag zijn, ik zou dolgelukkig zijn!

Jacqueline -

Super leuk uitgebreid artikel! Blij dat je ondanks sommige te persoonlijke/negatieve reacties toch gewoon dit soort dingen blijft delen. Dankjewel 😊

Janneke -

Goedemorgen! Net wakker en heerlijk om dan zo’n lange blog te lezen. Mooi geschreven en ik ben nu al niewsgierig naar de volgende update! ❤️

Lotte Steens -

Ik snap niet waarom mensen zo negatief doen over dat het zo “kort” op elkaar is. Mij lijkt het juist leuk als ze niet zo veel verschillen, dan kunnen ze lekker veel met elkaar spelen. Ik merk dat ik en mijn jongste zusje nu veel minder met elkaar omgaan. Zij wil veel spelen en ik ben die fase al ontgroeid. Dat maakt dat ze veel alleen moet spelen. Met mijn andere zus scheel ik maar 2 jaar en met haar praat ik veel meer, ik merk dat we op hetzelfde “niveau” zitten of hoe moet je dat zeggen ;-). Laat die negatieve commentaren je niet deren en concentreer je maar op je 3 mannen!

Margot -

Wat leuk om te lezen! En bijzonder wat voor vragen en opmerkingen mensen durven te plaatsen 😉

-N | Mommies Life -

Ook al was het lang, ik vond het enorm leuk om te lezen! Ik heb vandaag mijn laatste pil geslikt, zaterdag word ik ongesteld en dan zijn we daarna ook hopelijk snel zwanger! Dus al die zwangerschapsartikelen: kom maar op!
Inderdaad heel onbeleefd dag mensen vragen of het gepland is. Je hebt niet voor niets een Vlog gemaakt! Volgens mij betekent dat, dat je enorm blij bent en ja dus gepland. Als het niet gepland zou zijn zou je even de tijd nemen volgens mij om blij te worden hahaha.

Yara -

Wat mooi dat je aangeeft dat vragen over een bewuste tweede zwangerschap na een aantal maanden (wat kan worden gezien als snel), erg vervelend en onbeschoft kunnen overkomen bij de ouders in spe. Ik ben daar zelf nooit zo bewust van geweest, dit ga ik zeker meenemen. Zelf heb ik dit nog nooit gevraagd aan mensen, maar de gedachten is er af en toe wel geweest bij vrienden.
Ik begrijp heel goed dat je sommige privé-zaken voor jezelf houd, zeker als het niet alleen meer gaat om jezelf. Hoe leuk ik het ook vind om jullie te volgen (en daardoor van alles te weten kom over hoe jullie tegen de wereld aan kijken), ben ik blij dat jullie ze met zulke mooie eerlijke oprechte artikelen weer dingen in perspectief zetten en aangeven dat jullie al heel veel delen met jullie volgers. Dit is oprecht de enige blog die ik dagelijks bekijk op nieuwe artikelen en filmpjes, voor de rest bekijk ik andere blogs af en toe in de hoop op iets leuks.
Liefs Yara

Esmée -

Wat een heerlijk artikel Willemijn! Ik vind het juist erg leuk en fijn dat je zo persoonlijk bent met het delen van je zwangerschap. Ik ben zelf nog lang niet toe aan kinderen, aangezien ik nu pas 19 ben. Maar ik heb wel een (half)zusje van 8 maanden! Zij en Jelle gaan dus redelijk gelijk op, al zie ik wel dat een maand echt veel verschil kan maken. Zo leuk om te zien allemaal! Ik ben heel benieuwd of je ook nog updates over Jelle gaat delen?! Hoe het nu gaat, z’n ontwikkeling etc! Lijkt me leuk om te lezen.

Kimberly -

Leuk artikel!! Ik vind het heel respectloos dat mensen zulke dingen vragen . zelf scheel ik ook niet zoveel met me broertje .(ik ben van 6-10-1994 en mij groetjes van 17-09-1995) dus iets meer als 11 maanden schelen we . Ik kan je vertellen dat het fijn is als je met iemand kan spelen die niet veel van je scheelt en ik als zus vond het geweldig om mij broertje te gebruiken als levende make-up pop :)
Geniet van de zwangerschap !!

Ester -

Allereerst van harte gefeliciteerd met je tweede zwangerschap! Wat super mooi dat je opnieuw moeder mag worden!!! Ik ben zelf moeder van 3 en ik las je dilemma over de slaapkamer… 2 kindjes op 1 kamer, hoe? Nou mijn ervaring is dat zolang ze nog klein zijn en de jongste doorslaapt dat dit prima gaat!!! Mijn 2 jongste zoontjes slapen ook samen vanaf het moment dat mijn jongste doorsliep! Tot die tijd sliep hij ook bij ons op de kamer.. inmiddels is 1 zoontje van mij 2.5 jaar oud en de jongste is nu net 1 jaar en 2 maandjes… ze houden elkaar niet wakker gelukkig! Mijn ervaring is dus heel goed daarin!!! Laat het allemaal lekker op je af komen en het komt vanzelf goed. Jullie vinden hier wel een goeie weg in! Veel geluk en gezondheid gewenst in je zwangerschap en straks ook met jullie allemaal als gezinnetje van 4. Fantastisch!!!!!

Emma -

Ik wil ook graag de andere kant van het stellen van dergelijke vragen belichten. Bij mij komen dat soort vragen ook in mijn hoofd, maar puur omdat ik rete nieuwsgierig ben. Ik heb zelf nog geen kinderen, en ben daarom erg nieuwsgierig naar hoe zo’n proces van zwanger worden, zwanger zijn en een kindje krijgen gaat. En wat vrouwen denken en wat hun overwegingen daarbij zijn. Daarom vind ik dit soort updates ook zo leuk. Omdat zwanger zijn zo ongrijpbaar is voor de ervaringloze, zou dat voor mij de reden zijn dat ik zo’n vraag zou stellen. Ik zou me er dan niet bewust van zijn dat het onbeschoft of beledigend voor de zwangere kan zijn omdat je er geen ervaring mee hebt. Ik kan me ook voorstellen dat andere vrouwen, die wel ervaring hebben/een kindje hebben, benieuwd zijn naar de ervaringen van een ander. Maar ik begrijp ook heel goed, zeker in gevallen waarbij zwanger worden en zijn moeilijk is, dat het kwetsend kan zijn. Conclusie: Ik denk dat die vragen meer zeggen over de persoon zelf en zeker niet persoonlijk naar de zwangere toe zijn bedoeld. Er zitten natuurlijk rotte appels bij maar ik denk dat het in 80% van de gevallen niet zo is bedoeld en dat die vragen daarom luchtig opgevat kunnen worden.

Susan -

Leuk om te lezen!

Lindsey Beljaars -

Wat een heerlijk artikel zeg. Lekker lang en uitgebreid. Leuk om te lezen :)

Sanne -

Ik weet eigenlijk helemaal niet of ik jullie al gefeliciteerd had, dus bij deze! Super leuk om dit artikel te lezen :)

Jacoline -

Ik had je nog helemaal niet gefeliciteerd dus bij deze: van harte! Ik hoop dat alles goed zal blijven gaan, het is jullie zo gegund:)
Dan even over die kinderwagen. Misschien kan je op Marktplaats een tweedehands duowagen kopen en zodra Jelle kan blijven staan die weer verkopen? Of van iemand lenen tegen een goede fles wijn om mooi make-uppie? Komt vast helemaal goed met jullie!
Doeidoei x

Corina -

Aah heerlijk zo’n lang artikel. Super leuk! Ik houd ervan.
Fijne zwangerschap gewenst en het lijkt me indd heel tof straks de interactie tussen je boys!

Laura -

Bijzonder mooi hoe je het beschrijft, en echt een tegenvaller dat de magie de tweede zwangerschap een stuk minder is… Al moet ik er niet aan dénken om nog een kindje te krijgen. Hihi.. ik denk dat er tegenwoordig vaker wat meer leeftijdsverschil tussen kinderen zit waardoor je die vraag krijgt (en het zou natuurlijk ook per ongeluk kunnen zijn, gebeurt vaker dan we allemaal denken, denk ik) maar je straalt als een trotse moeder en zwangere :) En zeg eens.. hoeveel verdien jij nu per maand? 😉

Charlotte -

Heerlijk om te lezen! En verbazingwekkend wat mensen soms zeggen inderdaad, sommige mensen hebben echt zo’n bord voor hun kop! Geniet maar lekker van je zwangerschap!

Paola -

Ik heb sommige reactie’s op Instagram echt met open mond gelezen. Kwetsend, onbeschoft en bemoeizuchtig, maar gelukkig ook veel enthousiaste, leuke en gedesinteresseerde vragen!

Ik vind het tof om te zien hoe je er mee om gaat en je hebt leuke antwoorden gegeven. Ik ben zo benieuwd hoe je alles straks gaat ervaren!

Monique -

Ik vond het niet te lang hoor! Hartstikke leuk om te lezen. Ik wens jullie nu alvast heel veel geluk samen!

Dita -

Leuk om te lezen Willemijn, en ja sommige mensen kunnen zulke rare reacties geven.

Marieke -

Wat een leuk en mooi artikel om te lezen!
Heerlijk met een kopje thee en mn ontbijtje.
Ik blijf mij verbazen, wat hier ook al benoemd word, hoe brutaal mensen zijn als het om zwangerschap gaat.
Alleen maar fijn dat het zo goed gaat toch!?:)
Hoe reageert je zus er trouwens op? Die zal vast heel blij zijn omdat ze ook zo leuk met Jelle omgaat!

Geniet er van!

Manon -

Heel leuk om te lezen Willemijn! Ik zou het totaal niet vervelend vinden om regelmatig een update te lezen 😀
En wat je zelf al zegt: wat asociaal dat mensen zulke rare opmerkingen hadden (ik heb je IG vragen gelezen -_-‘). Lekker doen wat jullie willen en idd: houdt privé wat je privé wil houden! Geniet van je tweede zwangerschap!

Renee -

Leuk om weer zwangerschapsupdates te lezen. Je schrijft het ook zo leuk en herkenbaar. Ik ben inmiddels 38 weken zwanger van mijn tweede. Mijn kinderen (ik moet nog steeds wennen aan het meervoud haha) zullen straks 20/21 maanden schelen. Toen ik na mijn verlof weer aan het werk ging, kreeg ik zo vaak de vraag wanneer de tweede zou komen. Toen mijn dochter 8 maanden was besloten wij voor de tweede te gaan. Echter duurde het de tweede keer langer dan bij de eerste. Ik kreeg zo vaak de vraag tijdens het koffie halen; Goh, enne wanneer komt de tweede?! En dat terwijl ik dan bijvoorbeeld net ongesteld was geworden. Ik kon wel janken op die momenten. Hoewel een paar maanden natuurlijk helemaal niet lang is, voelt dat voor jezelf als een eeuwigheid. Ik zou zelf NOOIT aan iemand vragen wanneer er (nou eens) kinderen komen. Ik zou dan eerder vragen of iemand een kinderwens heeft. Het grappige is, toen ik net zwanger was van de tweede zeiden veel mensen; He?! Nu al! Was het gepland? Ten eerste; dat gaat je niks aan. Ten tweede; ik vertel net dat ik in blijde verwachting ben. Maarja, dat past ook weer een beetje in het rijtje ‘irritante opmerkingen’ (Zijn het er twee?! Nee, ZES. Sjongejongejonge.). Zo, even wat irritatie eraf geschreven ;).

Willemijn -

Hahahaha!

Tessa -

Tja, bijzonder dat niet iedereen dat filter heeft om de onbeschofte dingen voor zich te houden! Ach, ik denk dat het door de verrassing kwam. Ik was op vakantie toen je de vlog online zette en had slechte wifi, maar IK MOEST HET KIJKEN! Zo blij voor je!

Charile -

Heel mooi en interessant artikel :)

Kirsten -

Wat een ontzettend leuk bericht weer en fijn om jouw ervaringen te lezen. Ben zelf op dit moment ook 15 weken zwanger van de eerste.. En vindt het allemaal erg spannend! Wat betreft zwangerschapscravings; ik ben ontzettend verslaafd aan fristi, terwijl ik dit eerder nooit dronk. Ik was een echte theeleut, maar sinds mijn zwangerschap wordt ik ook kotsmisselijk van thee 😉

Cindy -

Ik ken mama’s (en ik doe het zelf ook als ik op mijn neefje en eigen zoontje op stap ga) die geen dubbele buggy kopen maar gewoon 1tje in de kinderwagen en de andere in de draagzak 😁

Willemijn -

Ja dat ben ik inderdaad ook aan het overwegen 😀 En Jelle kan ook al gauw op zo’n meerijdplankje staan. Echt grote stukken ga ik denk ik toch niet in m’n eentje lopen met twee kleintjes.

Iteke -

Ja idd! Hier 17 maanden verschil en ook geen duowagen. Baby gaat in de draagdoek en dreumes in de wagen, gaat prima! Je moet dan alleen niet lopend de weekboodschappen willen doen in je eentje (ja iets met schade en schande:’)). Het is aanpoten met twee onder twee maar met een beetje geluk slaapt je oudste overdag dus heb je soms best even (relatieve) rust:) succes met je zwangerschap!

Anne -

Wat leuk om te lezen! Heel herkenbaar trouwens van die kraamweek. Bij de 1e werden wij bedolven onder het bezoek en bij de volgende kindjes hebben we dat echt binnen de perken gehouden😄
Je zult trouwens zien dat die 2e bevalling veel minder impact heeft op je lichaam. Tenminste, dat is vaak het geval dus dat gun ik jou ook van harte.
Ik keek er zelf zo van op dat ik de ochtend na de 2e bevalling, die ‘s nachts plaatsvond zin had om beneden te ontbijten!

Ook dat je er minder bewust mee bezig bent herken ik. Probeer er toch elke dag even bij stil te staan maar je zult vast een boekje bijhouden oid. Laat alle negatieve opmerkingen langs je heen gaan en geniet! En straks 2 knullen, tof!!

Liefs,
Anne

Marijke -

Zo leuk om te lezen over je ideeën en verwachtingen. Wat mooi om te zien dat je buik er precies hetzelfde uitziet als de vorige keer! Je hoort vaak dat een tweede keer de buik sneller groeit. Je ziet er stralend uit!

Florence Vlogt -

Leuk om te lezen!! Xx

Rosalie -

“Ongelukje” ja, dat is wat ongelukkig gebracht. En het gaat je lezers ook helemaal niks aan. Ik heb wel eens aan een vriendin van mij gevraagd of het een surprise-eitje was 😉 Als in: Je verwacht het niet, maar je bent er wel heel blij mee. Vond ik een betere omschrijving.

Willemijn -

Haha leuke! En tegen je vriendin kun je dat ook prima zeggen!

Michelle -

Ik vind zo’n lekker lang artikel juist erg leuk! Het lijkt mij ook echt geweldig, zo weinig leeftijdsverschil tussen je kindjes. Raar dat je dan zulke onbeschofte vragen op je afgevuurd krijgt. Zo gek is dat toch niet; twee kindjes ‘kort’ na elkaar? Ik ben blij voor je dat het jullie weer gegeven is.

Jorinde -

Zo leuk om te lezen hoe je dit allemaal ervaart. Bizar hoe mensen erop kunnen reageren trouwens. Dingen zijn al snel geplaatst online zonder er over na te denken. Een hele fijne zwangerschap toegewenst! Ik ben nu al benieuwd naar de naam! Haha!

Hilde -

Heel leuk om te lezen! Heerlijk zoveel tekst! Nog van harte gefeliciteerd. X

Inge -

Oh Willemijn wat ga je respectvol om met de mensen die iets te zeggen hadden over het kleine leeftijdsverschil. Petje af!
Ik ken ook genoeg mensen die maar 13/14 maanden met elkaar schelen en die vonden het als kind alleen maar leuk.
Wat bizar om te horen dat je met een 2e minder bezig bent met de zwangerschap, want dat kan ik (als zwangere van de 1e) me moeilijk inbeelden, maar vraag het nog eens bij de 2e haha.
Wij hebben ook geen 3e slaapkamer dus regen dat beeb 2 er is moet er ofwel naar de zolder worden verhuisd ofwel een nieuw huis worden gekocht. We zien wel!

Judith -

Het is zo bijzonder dat iedereen zo gesteld is op privacy en een bepaalde behoudenheid heeft in vragen of vertellen. Totdat het gaat over kinderen krijgen. Dan blijkt je alles te mogen vragen en mee te mogen bemoeien. Ik ben 32 en nog niet zwanger en heb geen kinderen. Hoe vaak mij al gevraagd is ‘of ik niet al eens moet beginnen’ of de vraag ‘of ik wel zwanger kan worden’. Waar bemoeien ze zich mee.

Willemijn -

Ja zo raar! Ongegeneerd worden er maar allerlei vragen op vrouwen en stellen afgevuurd. Maar vragen naar hoeveel je verdient (om maar wat te noemen) vindt iedereen ‘te persoonlijk’. Ik snap het niet…

Femke -

Lang, maar leuk. Fijn dat het zo goed gaat en ik snap wel dat de magie van een eerste zwangerschap groter is. Ik denk dat dit vooral ook speelt als je een kindje hebt die nog vrij jong is. Ach, ‘snel’ twee kindjes achter elkaar. Lekker boeiend? Mijn zus was 15 maanden oud toen mijn tweelingbroer en ik geboren waren. Mijn moeder had dus met anderhalfjaar ineens drie kinderen, toen zei vrijwel niemand daar wat van en iedereen heeft het overleefd hoor ;-).

Maria || 2momZS -

Leuk om te lezen hoe je je tweede zwangerschap ervaart. Ik denk inderdaad dat de zwangerschapsperiode minder bijzonder is, maar de geboorte juist meer bijzonder, omdat je alles bewust meemaakt. Ik vind juist leuk dat er zo weinig tijd tussen zit, twijfel ook steeds meer of we niet weer moeten gaan proberen (Sara is nu 6 maanden)

Danella -

Mooi om je gedachtes te lezen rondom deze zwangerschap. Kan me voorstellen dat het heel anders is bij een tweede. Heb zelf twee maand geleden een dochter gelegen en ben soms er nog steeds ondersteboven van. Alles is nieuw en bij een tweede is het al meer bekend. Succes met de zwangerschap!

Reageer ook