Je bent wat je doet – Roos Vonk

Op 2WMN schrijf ik zo nu en dan een artikel over zelfontwikkeling. Ik krijg de laatste tijd steeds vaker vragen hoe je hier mee moet beginnen, welke boeken ik lees, wat mijn aanraders zijn enzovoort. Het boek van vandaag is zeker een aanrader als je graag wat meer wilt leren over jezelf op een laagdrempelige manier met interessante wetenschappelijke onderbouwing.

Ik denk dat het gros van de mensen wel herkent dat je altijd jezelf belooft iets te gaan doen, maar het komt er nooit van. Je verzint altijd smoesjes om het maar uit te stellen. Wat is de weg van zelfkennis naar gedragsverandering? Dat is wat Roos Vonk bespreekt in het boek “Je bent wat je doet”.

Ik weet dat een aantal lezers op 2WMN veel belang hechten aan wetenschappelijke onderbouwing als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. Dat kan ik goed begrijpen, voor iedereen is er een manier om je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven. We zijn allemaal uniek.

Sommigen houden meer van een meditatieve, spirituele aanpak – wat overigens vaak ook meer evidence based is dan je denkt- en anderen kijken er liever met een wetenschappelijke onderbouwing naar. Het is maar net wat je aanspreekt. Wat betreft het wetenschappelijke stukje over waarom je iets doet en hoe je dat kan veranderen is zeker iets wat je aan Roos Vonk kunt overlaten als hoogleraar sociale psychologie zijnde. In het boek slaat ze vaak terug op de wetenschap.

Het boek is vlot geschreven, kordaat en is bij vlagen zeker confronterend als het gaat om zelfkennis. Bijvoorbeeld het stuk over dat andere mensen inderdaad beter voor jou kunnen bepalen dan jijzelf wat goed voor je is en welke keuze je het beste zou kunnen maken. Omdat anderen meer op de langer termijn denken welke keuzes goed voor je zouden zijn, terwijl wij (door de verwende kleuter in ons die doorgaans de marshmallow van tafel pakt, terwijl hij er -als hij geduldig gewacht had- twee had kunnen krijgen) eerder kiezen waar we gelukkig van worden op de korte termijn. Dat vond ik wel een eye-opener!

Ook dit werd weer wetenschappelijk onderbouwd met een onderzoek waarbij een groep de keuze maakte voor de ander en een groep de keuze voor zichzelf. Dit ging over geld. De keuze was: of nu €50 krijgen of even wachten en dan later €65 krijgen. De groep die voor andere mensen moest kiezen koos voor langer wachten en meer geld en de groep die voor zichzelf moest kiezen kozen voor nu meteen €50 in de zak steken.

https://www.youtube.com/watch?v=zqOwjxQfbOU

En…het deed me denken aan wat een SLB’er ooit tijdens mijn studie tegen me zei. Ze had voor iedereen een Loesje uitgekozen en die van mij was: ‘Als je me zoekt, ik ben in de wolken.’ Destijds vond ik dat zo raar. Ik dacht toen echt dat zij totaal niet wist wat voor persoon ik was. Ik was immers voor mijn gevoel ‘een doener’ en geen ‘denker’ dus het klopte niet. Stom vond ik het. Erop terugkijkend had ze akelig veel gelijk. Ik zit soms zo enorm veel na te denken en te filosoferen dat ik in mijn eigen wereld zit. Dat is maar weer het bewijs dat anderen het inderdaad soms beter weten dan jijzelf en onze introspectie niet altijd te vertrouwen is.

Maar ondanks dat het confronterend is pakt Roos Vonk het met de nodige humor aan, waardoor je het gevoel ‘niet-lullen-maar-poetsen’ krijgt en dat is precies wat je nodig hebt als het gaat om gedragsverandering. Haar manier van schrijven zal een brede doelgroep aanspreken.

Omdat het grootste deel van het boek gaat over zelfkennis en vrij veel wetenschappelijke onderbouwing, kwam ik er eerst wat moeilijker doorheen. Veel dingen wist ik al omdat ik al wat langer bezig ben met de ontwikkeling van mijn zelfkennis en omdat er vrij veel onderzoeken constant herhaald worden, bladerde ik al snel door naar de Tips die achterin staan en gaan om gedragsverandering.

Ik snap goed waarom de wetenschappelijke onderbouwingen constant herhaald worden. Herhalen is immers leren, maar ik merkte persoonlijk dat ik daar al snel flauw van werd. Het mocht van mij wel wat sneller en minder herhaling. Maar nogmaals: dat is persoonlijk.

Ik denk als je een begin wilt maken met het ontdekken van wie je bent, wat je motiveert, gedragspatronen en hoe je dit kunt beïnvloeden dat dit zeker een geweldig boek is om aan te schaffen. Ook -nogmaals- door haar manier van schrijven, de laagdrempeligheid, nodige humor en wetenschappelijke onderbouwing maakt het boek toegankelijk voor een breed publiek. Het is een mooi begin om met zelfreflectie en gedragsverandering aan de slag te gaan.

Als je al wat meer bezig bent met persoonlijke ontwikkeling, zou ik toch denk ik andere boeken aanraden. Tenzij je heel erg herkent dat je nooit doet wat je wilt en je afvraagt hoe dat komt en hoe je dat kunt veranderen. Misschien was dat ook de reden dat het boek me persoonlijk wat minder aansprak. Ik weet nu wat ik wil en ik doe het ook. Ik herken ook het monstertje met smoezen om het uit te stellen. Voor mij was het vooral herkenbaarheid.

Maar mocht je jezelf hier nog niet bewust van zijn en je zelfkennis en gedragsverandering een schop onder de kont willen geven: lees dan zeker het boek “Je bent wat je doet” van Roos Vonk.

Het boek kost €18,50 en het E-book €10, maar tweedehands kun je het boek vast voor een lagere prijs scoren.

14 reacties

Floor -

Klinkt wel interessant. Ik ben fan van het business model YOU en de 4-urige werkweek. Tip?

Kimberly -

Heel interessant! Van mij mag je veel vaker over aanraders schrijven! Sinds een jaar ben ik meer aandacht gaan besteden aan mijn persoonlijke ontwikkeling en ik vind het heerlijk om ermee bezig te zijn, dus alle tips zijn welkom!

Marlies -

Interessant artikel! Ik weet niet of het zo werkt, maar dit is een voorbeeldfilmpje van het ‘marshmalloweffect’. Zo grappig om die kinderen te zien worstelen met hun snoeplust 😛

https://youtu.be/Yo4WF3cSd9Q

Ingrid -

Ik mis waarschijnlijk de clou van het filmpje met de drie kleutertjes op een hek. Waarom heb je die bij dit artikel geplaatst? Heb em nu al drie keer gekeken en vraag het me nog steeds af…

Martine -

Haha ik zal het even uitleggen. Omdat dat stuk tekst gaat om de kleuter in jezelf, die kiest voor de keuze die op korte termijn fijn is en niet kijkt naar wat beter is op de lange termijn. Dat wij denken dat we het altijd zelf het beste weten wat goed voor ons is (de kleuter die niet luistert) maar wat dus niet altijd zo blijkt te zijn omdat onze introspectie gekleurd is.

Nora -

Jaaa hahaha ik heb het filmpje ook meermaals opnieuw aangezet omdat ik het niet begreep!

Jessica -

Ik ben er ook totaal niet mee bezig, toch lijkt het me wel interessant.

Nicole -

Klinkt interessant wel :)

Lindsey Beljaars -

Dit lijkt me een heel interessant boek!

Maaike -

Ik zou nooit een boek van Roos Vonk lezen na alle wetenschapsfraude waar ze bij betrokken is geweest, hoewel ze tegenwoordig gerehabiliteerd schijnt te zijn.

Martine -

Hi Maaike, waar heb je dat gelezen? Ik zou het graag willen zien. :) Wat ik heb vernomen is dat ze zich niet schuldig heeft gemaakt aan fraude na onderzoek van de Radboud maar berispt is voor onzorgvuldig handelen. Wat ondertussen 5 jaar geleden is en daar zal ze vast van geleerd hebben.

MARIJKE -

Ik vind het zo interessant om te lezen dat jij zo met je zelfontwikkeling bezig bent. Persoonlijk ben ik er helemaal niet mee bezig maar wordt door jou wel heel nieuwsgierig..

Susan -

Dit lijkt me een interessant boek!

Anita -

Interessant, zelf ben ik ook veel bezig met zelfontwikkeling. Ik lees liever boeken vanuit een spirituele blik. Mijn aanrader is Moeiteloos jezelf zijn van Vera Helleman, wat een geweldig boek!

Reageer ook