The Crossroads of Should and Must – Elle Luna

Ik ben helaas niet zo’n boekenwurm en al helemaal niet als het boek ook nog eens Engels is. Vriendin Nienke gaf me echter een prachtig Engels boek waarvan ze dacht dat het iets voor mij zou zijn. En ze had gelijk!

Ze gaf me het boek The Crossroads of Should and Must van Elle Luna. Het is een boek dat gaat over het vinden en volgen van je dromen, je passie(s). Nu klinkt dat altijd heel gezapig en onrealistisch en dat komt denk ik omdat velen dit niet durven. We volgen allemaal een bepaald pad van leren en werken en sommigen werken jarenlang in een branche die (op een gegeven moment) niet (meer) bij hen past maar ze hebben ook geen mogelijkheid om iets anders te gaan doen. Althans, dat is wat mensen denken… Er moet immers geld op de plank komen en om nu opeens van parachute springen je werk te gaan maken. Dat kan niet. Dit boek geeft handvatten waarmee je zo’n simpel inzicht krijgt in hoe dat wel kan.

Ten eerste valt het me meteen op hoe lekker het boek leest, je leest het in een keer uit. Het is ontzettend leuk vormgegeven, wat maakt dat het boek fijn is om te lezen. Het is haast artistiek te noemen, af en toe zie je bladzijden met overal kleur, grote speelse letters. Alsof de schrijfster af en toe schilderend wat bladzijden heeft overgenomen tussen de tekst door. Heel mooi! Door de simpele afbeeldingen die gebruikt worden, snap je goed waar ze naar toe wilt met haar boodschap.

Het boek gaat dus kort gezegd over het kiezen tussen Should en Must. Should staat voor hoe anderen voor zich zien hoe jij je leven zou moeten leven. De verwachtingen die anderen van jou hebben. Bijvoorbeeld je familie/vrienden, de maatschappij. Het kan voelen als een bepaalde last op je schouders. Het is vaak de ‘makkelijke’ weg, een pad dat velen volgen terwijl ze er diep in hun hart misschien niet achter staan. Hoezo geneeskunde? Misschien wil diegene wel koffie schenken bij bejaarden of pianist worden! Bij Should is de keuze ook reuze! Er zijn tig opties over hoe je je leven in kunt vullen, maar wat wil jij echt?

Dat is Must. Must is wie je werkelijk bent, wat je gelooft, waar je aan denkt als je alleen bent. Het is je roeping. Waarvoor ben jij hier? Hoe kom jij volledig tot uiting? Het is het stemmetje diep van binnen dat gehoord wilt worden. Het is een uitdagende weg zonder zekerheden, een waarvan je niet weet hoe het begint of eindigt. Een weg die veel energie kost en waarbij je constant hobbels moet nemen. Must is simpel gezegd, hetgeen waarbij jij voelt dat je lééft!

Er wordt in het begin van het boek een mooie vraag gesteld over drie dingen:

  • a job: something typically done from 9 to 5 for pay.
  • a career: a system of advancements and promotions over time where rewards are used to optimize behavior.
  • a calling: something that we feel compelled to do regardless of fame of fortune; the work is the reward.

Which of these do you currently have – A job? A career? Or a calling?

Daarna beschrijft Elle Luna heel mooi aan de hand van voorbeelden hoe dat bij anderen zit. Bijvoorbeeld bij Picasso. Zijn werk is zijn leven en hij had de balans gevonden tussen werken en leven omdat  ‘What he did was what he was…’

Aan de hand van deze zin stelde ze een hypothese op: What if our job = our career = our calling? What if who we are and what we do become one and the same? We can’t’ parse the product from the person? We no longer go to work, we are the work.

Elke dag krijgen we de keuze om te kiezen tussen Should and Must. Het lijkt niet makkelijk om voor Must te kiezen (want, you should never…, you should always…, you should know better than to…, you should not…) maar met de stappen die Elle Luna je geeft, geef je er wel gehoor aan en dat vind ik zo mooi aan het boek. Het is een heel realistisch boek, maar tegelijkertijd houdt het je wel een spiegel voor en laat het je zien wat eigenlijk je Must is en hoe je die langzaam maar zeker in kunt gaan zetten.

Ze legt uit hoe het kan dat Should zoveel levens overneemt en waarom zo weinig mensen Must achterna gaan omdat die weg zo onzeker is. Ik herken mezelf hier ook in. Toen ik ging stoppen met logopedie en samen met Willemijn besloot om fulltime te gaan bloggen vonden wij dat ook spannend. Het was in het begin ook een onzekere tijd. Daarnaast vond mijn omgeving het spannend en soms zonde dat we logopedie opgaven voor make-up. Er werd ook vaak gezegd: ‘Ach, gelukkig heb je dat diploma en kun je daar altijd op terugvallen.’ Dit werd ook wel gezegd door lezeressen.

Grappig genoeg dacht ik toen altijd: ‘Maar wie zegt dat ik dat wil?’ Ik had altijd al het gevoel na mijn studie dat ik niet helemaal in de wieg was gelegd voor logopedist. Sterker nog, ik kreeg al meteen de eerste werkdag als kersverse logopedist een heel ander signaal. Een Must signaal zou je kunnen zeggen. De cliënt die bij mij kwam voor iets heel anders, praatte honderduit over haar psychische problemen, huilde en gaf daarna aan dat in lange tijd niet zo fijn met iemand gepraat te hebben. En ik? Ik vond het fantastisch dat deze cliënt zich zo kwetsbaar op durfde te stellen en ik vond het geweldig dat ik op die manier had kunnen helpen.

En nu vandaag de dag, hoe onzeker onze keuze ook was, zijn er duizenden vrouwen die onze persoonlijke, inspirerende artikelen lezen en had ik niet gelukkiger kunnen zijn. Ik krijg vrij vaak mailtjes van lezeressen die ergens mee zitten en dat vind ik zo fijn, vooral als ik een mailtje terug krijg en zie hoe blij ze zijn dat iemand ze ‘gehoord’ heeft. Ik kan nu zeggen dat mijn werk inderdaad blendt met mijn leven en Must voelt fantastisch kan ik je vertellen. Ik ben nu ook bezig om te kijken hoe ik nog meer gehoor kan geven aan Must en dat voelt heel bevrijdend en vernieuwend. En ja, het is een onzekere, spannende weg met veel hobbels af en toe maar het zo waard!

Elle Luna geeft in dit boek allemaal opdrachten en tips hoe je dus je Must vindt en hoe je elke dag even kort gehoor kunt geven aan deze nieuwe weg. Maar ook onderzoek je alle patronen die je vasthouden en geen vrijheid geven om te doen wat je eigenlijk wilt – the prison of Should. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het boek heel snel heb uitgelezen en dat ik het een prachtig, behulpzaam boek vind. Het is zeker weten een mooi cadeau om aan iemand te geven en een boek dat je er regelmatig nog eens bij pakt.

We arrive at this crossroads over and over again, and every day, we get to choose. Many have traveled the road of Must before. Here’s how you can, too! – Elle Luna

The Crossroads of Should and Must van Elle Luna is te koop voor €15.

20 reacties

Lonneke -

Hoi Martine! Tof boek hè? Wat ik nog aan info in je artikel miste is dat het boek sinds een tijdje ook in het Nederlands is uitgegeven. Zie: https://www.awbruna.nl/boek/op-de-tweesprong-van-moeten-en-willen/
Gewoon te koop in de boekhandel!

Martine -

Goed dat je het zegt! Dat had ik gezien, maar de Nederlandse versie lijkt me op een of andere manier veel minder tot de verbeelding spreken. Maar wel handig voor mensen die niet graag Engelse boeken lezen.

Rosanne -

Zoals altijd ben ik ontzettend dankbaar dat er een website bestaat als die van jullie.
Zulke mooie en fijne artikelen en geeft me veel inspiratie voor later. Mijn hele leven had ik eigenlijk maar een beetje ”uitgestippeld”, je kent het wel, school,studeren,werken,geld verdienen,trouwen,kinderen,oud worden, dood gaan. Sinds ik deze website een jaar volg begin ik ineens heel anders het leven te zien en zijn er veel meer mooie dingen dan alles uitstippelen maar juist genieten van alles om je heen. Ontzettend bedankt en ik leer nog elke dag van jullie artikelen het geeft me inspiratie en kracht.
Dit boek zou ik zeker ook nog eens proberen want ik zou graag ook mijn dromen willen najagen en die muur voor me ogen willen breken en me vertellen dat ik het ook kan zolang je nooit opgeeft.

Willemijn -

Wat mooi om te lezen Rosanne! 😀

Samantha -

Wow, dit boek klinkt heel inspirerend en leuk. Ik lees veel te weinig, ook al vind ik het leuk om te doen. Ik ga hem in ieder geval in mijn lijstje zetten, want ik ben wel heel erg benieuwd. 😀

Sarah -

Martine, ik had het niet beter kunnen zeggen/verwoorden (vooral het stukje over Must).
Blij dat ook jij deze weg gevonden hebt. X

123 -

Vraag waar iemand is en hoe die daar gekomen is. 9 van de 10 keer is het startpunt niet hetzelfde als het eindpunt. Ik ben ervan overtuigd dat je in het leven kansen aangereikt krijgt, aan jou om die te pakken.. of niet. Uiteindelijk komt iedereen terecht waar die zijn moet, hoe diep het dal ooit ook leek. Zolang je je persoonlijke lessen in dit leven maar leert. Ben je koppig? Dan zullen de obstakels steeds moeilijker en hoger worden tot je het wel leert. Iedereen komt op aarde met een persoonlijk doel en er zijn diverse wegen te bewandelen om hier inzicht in te verkrijgen. Dit is enkel mogelijk als je wakker wordt uit dit systeem en je intuitie gaat volgen, die wijst je de weg. Maar vergeet vooral nooit om hulp te vragen, je word altijd gehoord :)

Nienke -

Wauw!! Ik ben zo blij dat je blij bent met het boek, lieverd. Bijzonder is het, he? Ook super stoer en mooi dat je zo bezig bent met je Must. Jij gaat nog zoveel mooie dingen doen :-) <3

Martine -

Jaaa het is echt zo’n mooi boek, precies op het juiste moment gekregen! <3

Sandra -

Ik ben hard op zoek naar een leuk en interessant boek dat ik kan lezen in het vliegtuig naar Amerika en deze lijkt mij erg leuk. Bedankt voor de tip! :)

Kirsty -

Dit klinkt als een interessant boek! Wel denk ik dat niet iedereen per se een passie heeft voor een bepaalde baan en dan is het misschien minder van toepassing. Zelf wil ik uiteindelijk wel echt mijn roeping vinden (ik studeer nu nog). Dat heb ik altijd belangrijker gevonden dan het geld, alleen is het wel belangrijk dat je ook nog geld hebt om van te leven, dus ik snap wel dat voor sommige mensen het niet altijd meteen mogelijk is om te kiezen voor “must.”

Susan -

Lijkt me echt heel leuk en inspirerend om te lezen! Ik ga deze op mijn to read lijst zetten :)

Miek -

Hoi!
Ik ben de laatste tijd heel erg met dit onderwerp bezig en tijdens de workshop “Ontdekken en doen wat je leuk vindt” van De Groene Meisjes& VDSEmpowerment kregen we een tip over dit interview met Oprah, zo de moeite waard om te kijken :)

https://youtu.be/6DlrqeWrczs

Vrolijke groetjes

Linda -

Kan het zijn dat alles wat ik in het leven eigenlijk alleen is dat ik moeder wil worden?? Als de financiële situatie het toelaat zou ik liever gewoon mama zijn van mijn kindjes huishouden doen hun helpen volwassen worden dingen leren.. Maarja, is het een should dat de maatschappij tegenwoordig vindt dat vrouwen moeten werken? Ik heb nu een job van 9 tot 5 als ik dat lijstje zie. Ik heb verder niet echt een verlangen of passie om wat dan ook te doen denk ik, ik werk nu gewoon om geld te verdienen. Misschien heeft niet iedereen een passie?

T. -

Wat ik me altijd afvraag als vrouwen dit zeggen.. wat als jouw dochter er ook weer zo over denkt? Je wilt als moeder volgens mij dat je kind opgroeit en zichzelf ontplooit, maar wat als generatie op generatie ‘alleen maar’ (ik zet dit expres even tussen aanhalingstekens, want opvoeden is niet zomaar iets) bezig is met opvoeden? Geen generatie komt op die manier echt ‘verder’ dan (en ook hier wil ik even nuanceren: ik doel niet per se op een dikke carrière/veel geld verdienen). Ik bedoel, het kan toch ook en-en zijn? En dan hoef je helemaal niet meteen te denken aan een parttime of zelfs fulltime baan ernaast, maar er zijn zo veel andere dingen die je naast het moederschap kan doen en die jouw kinderen weer inspireren als ze naar hun mama kijken. Daarbij gaan ze op een gegeven moment het huis uit, dan wil je ook iets van jezelf hebben lijkt me?

Martine -

Hi T,

Ik lees in deze reactie naar Linda toe een ‘Should’. Eigenlijk zeg je dat ze niet alleen maar moeder zou moeten zijn maar veel meer dan dat om kinderen en generaties na haar te inspireren. En misschien zeggen nog wel meer mensen dat tegen Linda waardoor ze het nog moeilijker vindt om naar haar Must te luisteren. Zo te lezen is moederschap een passie van Linda en dat is prachtig. We zijn allemaal anders en hebben allemaal ons eigen pad. Dat is juist zo mooi en wie zegt dat moederschap niet inspirerend is voor kinderen?

Daarnaast hoeft een bepaalde Must niet altijd voor de rest van je leven zo te zijn. Linda haar passie lijkt nu een supermoeder te zijn/worden maar wie weet over twintig jaar krijgt ze weer een ander signaal. En wie zijn wij om haar eeuwig gevangen te houden in een Should als Linda daar totaal niet gelukkig van wordt :) ?

Dus @Linda: als het op een of andere manier kan om fulltime moeder te zijn, ga er zeker voor!

jasmina -

Hoi Linda, Dit lijkt mij heel duidelijk een passie. Laat je niet ondersneeuwen door wat anderen zeggen, jij kan juist als thuismoeder meer voor de maatschappij betekenen dan je denkt. Stel dat jij die geweldige moeder bent waar vriendjes altijd mogen komen spelen, die echt tijd heeft en een luisterend oor. Iemand die tijd heeft om te helpen, juist omdat je geen 9 tot 5 baan hebt. En veel van jouw leeftijdgenoten niet de tijd heeft voor net dat gesprekje met de buurvrouw die heel eenzaam is. Niet alleen betaald werk is een passie. Hier spreekt trouwens iemand die zelf juist wel meer een ‘carrierevrouw’ is (vind ik niet maar wordt misschien wel zo gezien), maar erg veel waardering heeft voor mensen die niet naar de maatschappij luisteren maar naar hun hart.

Willemijn -

Zeker eens met jou Jasmina! Iedereen loopt z’n eigen pad en geeft zingeving en invulling aan zijn of haar leven op z’n eigen manier. :)

marije -

Iedereen heeft het maar over het najagen van je dromen maar daar zitten soms nogal haken en ogen aan waardoor je wordt tegen gehouden. Dit boek lijkt mij ontzettend inspirerend. Wil hem zeker lezen.

Lenneke -

Ik vind dit soort boeken altijd wel heel inspirerend, maar ik ben dat gevoel ook altijd vrij snel weer kwijt. Er spelen zo veel factoren mee als je kijkt naar je dromen najagen. Een portie geluk en nog een veel grotere dosis de juiste omstandigheden…

Reageer ook