Onvoorwaardelijke liefde?

Onvoorwaardelijke liefde. Wat houdt dat in? Strikt genomen houdt het in dat je van iemand houdt, no matter what. Dat je geeft, zonder dat je iets terug verwacht. Dat na ‘Ik hou van je’ geen ‘als’ komt. Bestaat onvoorwaardelijke liefde alleen wel?

Foto door Gabby Orcutt

Wanneer er over onvoorwaardelijke liefde gesproken wordt, wordt vaak over de liefde voor je kind gesproken. Toch hoorde ik een tijdje terug van een oudere, wijze vrouw, dat zij onvoorwaardelijk houden van maar moeilijk vindt. Dit verhaal bracht me op het idee voor dit artikel. Ze vertelde dat ze onvoorwaardelijk houden van zelfs moeilijk vindt als het om haar eigen (volwassen) kinderen. Dat vond ik een schokkende opmerking. Maar wel ontzettend eerlijk. Ik begreep het eerst niet. “Hoezo, van je kind houd je toch? Altijd en eeuwig? Als iets pure liefde is, dan is het toch wel je eigen vlees en bloed?” Maar na een gesprek begreep ik het beter. Ze vertelde dat voor haar het ouderschap een geweldige reis was geweest, met vele mooie momenten. Tijdens de geboorte en eerste levensjaren van haar kinderen had de liefde inderdaad als onvoorwaardelijk en intens gevoeld (agree!). Maar in de 25 volgende jaren was dat gevoel toch veranderd. Het was wel degelijk in enige mate voorwaardelijker geworden. Ze had geworsteld met het ouderschap, met name in de puberteit van haar kinderen. Naar mate haar kinderen ouder werden en uitgroeiden tot individuen hadden haar kinderen keuzes gemaakt waar ze soms moeite mee had. De band met één van haar kinderen verslechterde. Ze kwam tot het pijnlijke inzicht dat zelfs de liefde voor haar eigen kinderen blijkbaar toch aan enige ‘voorwaarden’ hing tot op zekere hoogte.

Na haar uitleg begreep ik het beter. En toen ik er eens goed over nadacht kwam ik erachter dat ik toch ook zekere voorwaarden in de liefde heb. Soms zijn het de mensen die het dichts bij ons staan, die ons het diepst kwetsen of teleurstellen. En dat maakt het soms moeilijk om echt onvoorwaardelijk van iemand te houden. Als je 100% onvoorwaardelijk van iemand zal houden dan zou dat betekent dat je altijd van iemand blijft houden, wat diegene ook doet. Maar als dat betekent dat je keer op keer gekwetst of benadeeld wordt, hoe lang houdt je het dan vol om van iemand te blijven houden?

Aan de andere kant is onvoorwaardelijke liefde ook weer niet zo moeilijk als dat het klinkt, wanneer je accepteert dat niemand perfect is. En zo lang je de verantwoordelijkheid over het leven bij dat van iemand zelf laat, hoef je niet teleurgesteld te worden. Om een voorbeeld te nemen: Je vriendin valt keer op keer op foute mannen en huilt vaak uit bij jou. Zo langzamerhand begin jij je te ergeren aan dit probleem van haar. Maar waarom vind jij het zo erg? Wat maakt dat jij je haar probleem zo aantrekt? Is het misschien omdat je het gevoel krijgt dat je vriendin je niet serieus neemt? Of omdat je het gevoel krijgt dat je er moeite voor doet terwijl het niets oplevert? Zo ja, hoe fair is het eigenlijk dat jij van haar probleem, jouw probleem maakt? Zo lang je het bij haar laat en accepteert dat dit nu eenmaal iets is waar zij mee worstelt, hoef jij je het je niet persoonlijk aan te trekken en kun je van haar blijven houden. Als je iemand vrij laat en zichzelf laat zijn en aanvaardt dat ieder mens zijn eigen pad bewandelt, dan is het ook oke als ze – in jouw ogen!! – fouten maken.

Als je onvoorwaardelijk lief wilt hebben moet je eigenlijk al je verwachtingspatronen laten varen. En dat niet alleen… Ook al je oordelen. En dat is denk ik voor 99% van de mensen op deze aarde onmogelijk. We hebben bijna allemaal oordelen en normen en waarden die gaan over goed/fout, leuk/niet leuk, wenselijk/niet wenselijk. We hebben allemaal een ego met gevoelens dat gekrenkt kan worden.

Toch denk ik wel dat het af en toe kan bestaan. Ik ken namelijk één iemand die echt onvoorwaardelijk lief heeft voor al haar geliefden. Mijn zus. Ze heeft weinig talig vermogen om zich te uiten, noch het cognitieve vermogen om te begrijpen wat er allemaal zich af speelt in de wereld en haar nabije omgeving. Dat maakt dat ze weinig oordelen heeft over wat goed of fout is, dat ze nooit op het uiterlijk af gaat en dat ze niet denkt in hokjes. Wat er voor haar toe doet is het gevoel wat ze bij iemand heeft en of ze dat ook terug krijgt. Ze leeft zo in het hier en nu en vaart zo op haar gevoel, dat dat haar enige kompas is waarmee ze relaties aangaat. Een voorbeeld: Toen mijn ouders scheidden waren mijn broertje en ik verdrietig, boos, verontwaardigd en teleurgesteld. Aan onze liefde voor onze ouders hingen duidelijk wel enige voorwaarden. Maar in plaats van dat zij die gevoelens had, vroeg zij aan een van mijn ouders: ‘Ben je nu gelukkig?’ Dat is wat telde voor haar. En dat is volgens mij échte onvoorwaardelijke liefde.

Ook sprak ik met een vriendin over dit onderwerp. Ze vertelde over haar roerige jeugd en dat een van haar ouders veel ‘streken’ had gehad. Maar nu, jaren later, was ze juist onvoorwaardelijk van haar ouder gaan houden. Aan haar liefde voor hem hingen geen voorwaarden en verwachtingen meer. Door het verleden heeft ze precies gezien wat voor persoon het was. En van die pure, rauwe persoon, is ze gaan houden. Zonder opsmuk, zonder wederzijdse afhankelijk, zonder verwachtingen. Dat vond ik heel mooi en bovendien bewonderenswaardig.

Waarom willen we eigenlijk onvoorwaardelijke liefde? Ik denk omdat we stiekem allemaal onvoorwaardelijk geliefd willen worden. Van nature hebben we allemaal de behoefte aan liefde namelijk en dan is het wel een fijn idee als dat onvoorwaardelijk is want dan word je niet in de steek gelaten. We willen allemaal dat ongeacht de keuzes die we maken, onze geliefden achter ons staan.

Voor sommige mensen zal het ook te maken hebben met onvoldoende eigen liefde. Wanneer we namelijk niet voldoende eigen liefde hebben, zoeken we vaak liefde bij anderen en worden we hiervan afhankelijk. En dan zul je denk ik per definitie überhaupt nooit onvoorwaardelijk lief hebben. Wanneer je liefde zoekt uit bijvoorbeeld angst, onzekerheid of een gevoel van leegte, dan is de liefde die je vervolgens vindt per definitie aan voorwaarden verbonden.

1100 woorden later en ik blijf het een intrigerend vraagstuk vinden waarop ik voor mezelf het antwoord nog niet helemaal heb gevonden. Ik denk dus wel dat het bestaat, maar dat het wel heel zeldzaam is. Onvoorwaardelijk houden van is namelijk echt zo makkelijk nog niet. Wat denk jij?

22 reacties

Suzanne -

Iemand die denkt dat onvoorwaardelijke liefde niet bestaat heeft het nog niet mogen ervaren.
Maar onvoorwaardelijk van iemand houden betekent niet dat je iemand zijn gedrag altijd goed hoeft te keuren. Op deze manier zou dus prima het contact met iemand verbroken kunnen worden (zelfs met je eigen kinderen) waar je toch nog van houdt.
Gedrag staat los van de liefde.

T. -

Altruisme mensenvrienden bestaan onder de zeer rijken, zoals Bill Gates. Verder zijn sommigen uit egoisme berekening calculatie eigenbaat baatzucht macht. Gevende liefde en creatieve werkzaamheid leidt volgens de filosoof Nietsche tot het hoogste geluk. Publieke eerkrenking is een onrechtmatige daad en plichtsverzuim. Ze lokken mensen met mooie praatjes om er zelf beter van te worden en om het voor het zeggen te hebben over anderen. dan geven ze diagnosen die een piek in de publiciteit hebben behaald en dan vaak in kranten of in een schandaalblad hebben gestaan. Een oppervlakkig oordeel hebben over de persoon zonder het fijne ervan te weten. Alleen als zij er voordeel en baat bij hebben anders hoeven ze je niet. En het moet gaan zoals zij willen en niet zoals een ander dat wil. je hun opvattingen op willen dringen zonder te weten wat je opvattingen zijn daar over heen gaan. Zich over je hoofd heen belangrijk willen voelen. Een oppervlakkig oordeel van de persoonlijkheid.

T. -

De band met je kind is onverbrekelijk. Er waren ouders die waren het er absoluut niet mee eens waren dat hun dochter ging samenwonen en hadden er andere verwachtingen van, en ze moesten trouwen voor de wet. Maar als een familielid je lievelingsspullen steelt steelt en je vernedert. Dat maakt de zaak wel anders. Zoals een verslaafd familielid aan drugs en die van ouders steelt een portable t.v. en liegt en bedriegt. Hier kun je absoluut niet achter staan. Je wilt een geliefde er niet onder door zien gaan aan bijv. een relatieverslaving en of aan iemand die hun slecht behandelt en bedriegt en verraad en vreemd gaat. .

Esther -

Wat een mooi artikel. Ik studeer psychologie en daar hadden we het over een soortgelijke kwestie. Bestaat er zoiets als puur altruïsme? Dus dat je iemand helpt voor die persoon en niet omdat jij je er goed van gaat voelen/iets terug verwacht enz. Het zijn interessante dingen om over na te denken, maar ik kom er niet uit haha!

Charile -

Wat mooi geschreven!

Mare -

Wat een mooie blog. Ik denk dat als iemand dingen doet die onverenigbaar zijn met je eigen waarden/identiteit het een moeilijk filosofisch vraagstuk is. Want wat als jouw kind dingen doet die haaks staan op de dingen die voor jouw echt belangrijk zijn. Laat je dan niet jezelf als mens voor een stukje los als je toch wil blijven houden van je kind? Of blijf je houden van je kind omdat je niet anders kunt waardoor je automatisch een stuk je loslaat wat voor jezelf belangrijk was?

Willemijn -

Mooie gedachtes!

Denise -

Dit onderwerp hebben wij ook op mijn opleiding behandeld en ik vond het een interessante vraag. Iedereen heeft iemand nodig die onvoorwaardelijk van ze houdt. En meestal was dat in een vorm van een ouder. Daar hadden wij ook voorbeelden bij van bijvoorbeeld ouders van misdadigers. Zij hielden ondanks ze dat wat hun kind had gedaan, toch nog van ze. Het bleven immers hun kinderen. ( Dat zal misschien niet in elk geval zo zijn, maar ze waren er zeker). Verder weet ik niet of ik ooit onvoorwaardelijk van iemand kan houden. Maar ik heb dan ook nog geen kinderen en weet dus niet hoe dat voelt. Het blijft een interessant onderwerp! Oh trouwens, wat zouden we toch in een veel betere wereld leven als iedereen wat meer dacht zoals je zus!

Rinske -

Jemig, wat een goed geschreven stuk. Ik wil er een ding aan toevoegen: ik denk dat een kind tot een bepaalde leeftijd ook onvoorwaardelijk houdt van zijn/haar ouders. Maar we leren (bijna) allemaal complexer nadenken en dat is oke. Het hebben van verwachtingen en oordelen is denk ik wel gezond. Ik denk dat het belangrijker is, als iemand de fout in gaat, je deze persoon kan vergeven dan dat je onvoorwaardelijk van iemand houdt.

Barbara -

Ik denk absoluut niet dat het bestaat. Het klinkt allemaal heel mooi en Disneyfilm-achtig, maar er is altijd wel een scenario te bedenken waarbij iemand te ver gaat toch? Puur omdat die scenarios zo ontzettend onwaarschijnlijk zijn denk je daar niet aan, wat logisch is, maar de liefde is dan in principe niet onvoorwaardelijk.

Marion -

Een hele ingewikkelde vraag. Ik denk wel dat het bestaat. Liefde is een keuze en als jij de keus maakt onvoorwaardelijk van iemand te houden, en dat is vreselijk moeilijk, dan hou je van iemand wat hij of zij ook zal doen. Ik geloof daarin. Ik geloof dat mijn liefde voor sommige mensen onvoorwaardelijk is.

Minka -

Mij wordt voor de zoveelste keer duidelijk dat jouw zus allesbehalve een beperking heeft maar een prachtige spiegel is voor haar omgeving. Wat een geschenk om zo’n persoon in je leven te hebben. Goed artikel!

Laura -

Wauw. Dit is denk ik de liefste comment die ik iemand ooit heb zien plaatsen. Ik heb geen flauw idee wie je bent maar ik vind je nu al een mooi mens!

MARIJKE -

Ik heb er eigenlijk nooit zo bij nagedacht. Ik voel uiteraard onvoorwaardelijke liefde voor mijn kleine dochtertje en kan mij niet voorstellen dat dit ooit veranderd. Maar zoals die mevrouw verteld, dat er later in het leven dingen gebeuren… Iets om over na te denken!

marije -

Mooi geschreven! Liefde is mooi maar het maakt je ook kwetsbaar.

Dionne -

Ik denk dat onvoorwaardelijke liefde zowel het mooiste als het moeilijkste is in het leven. Ik bewonder mensen met een verstandelijke beperking. Als er mensen zijn die volop gaan vol onvoorwaardelijke liefde, dan zijn zij dat wel. Zij zijn zo ongelooflijk puur en ik ben van mening dat wij nog een heleboel van hun kunnen en moeten leren

Fatos 2momzs -

Wat onwijs mooi geschreven. Ik denk inderdaad ook dat het bestaat maar nog maar heel weinig voorkomt helaas. Ik hou van mijn dochter onvoorwaardelijk ❤️

Patricia -

Prachtig stuk geschreven Willemojn! Ik denk dat het onvoorwaardelijk houden van iemand vooral afhangt van het moment. Nu hou ik onvoorwaardelijk van mijn dochter (10 maanden), maar stel nou dat ze als volwassene enorme misstappen maakt. Mensen bedriegt, egoïstisch is of misschien wel in de gevangenis terecht komt. Hou ik dan nog steeds onvoorwaardelijk van haar? Voor mij zijn er denk ik wel een paar voorwaarden nodig, voordat het onvoorwaardelijk is. En dat spreekt elkaar tegen… Hm lastig hoor!

Joke -

Mooi en inspirerend artikel weer, Willemijn!

Sascha -

Prachtig mooi. Bewustwording.

Ik las laatst een stuk. Over dat sommige mensen niet oordelen, liefde geven. Dat het voor sommige mensen niet uitmaakt welk geloof je hebt, welke kleur, welk postuur, wat je mening is. En dat we deze mensen “verstandelijk beperkt” noemen… wat dus eigenlijk een hele verkeerde benaming is.. Want wie zijn er nou eigenlijk verstandelijk beperkt? De mensen met al hun vooroordelen, meningen etc. Dat is een beperking..

Judith -

Helemaal waar. Die mensen reageren op wat je doet ipv hoe je er uit ziet of wat je afkomst is. Kunnen wij nog een goed voorbeeld aan nemen.

Jen -

Heel mooi verwoord en je zal onvoorwaardelijke liefde nooit in een hokje kunnen stoppen..maar geniet van elk btje liefde dat er in het NU is..

Reageer ook