Mama Knows Best

Moeders, je kan niet met ze en niet zonder ze. Van lieve moeders, tot strenge moeders, bezorgde moeders of zelfs boze moeders: alle stemmingen kwamen voorbij. En zeker in de kindertijd of puberteit (nog erger!) waren er wel eens dingen waarvan je dacht: ‘Mens, ga toch weg.’ Om er nu vervolgens achter te komen dat je ze zelf net zo hard roept!

“Wat gaat de tijd toch snel, was je nog maar klein!”

Met zo’n nostalgische blik in haar ogen zegt ze dit dan. ‘Ah, was je nog maar een klein meissie, toen kon je zo lekker bij me op schoot zitten.’ Dus blijkbaar als je groter bent, ben je niet meer zo leuk haha! Het grappige is dat ik dit nu wel eens tegen Noa zeg of tegen mezelf: ‘Was ik nog maar klein, lekker bij mijn moeder zitten en de hele dag spelen.’ Terwijl toen ik zelf een puber was ik echt dacht van: ‘Wat lult ze nou, ik wil helemaal niet klein meer zijn.’ Maar man man man, wat is dit waar. De tijd gaat echt superhard en dat zeg ik regelmatig hardop. Het lijkt ieder jaar wel sneller te gaan.

“Doe mij maar een tonic (of bitter lemon)”

Ik vond tonic of bitter lemon altijd zo goor. Maar nu ik ouder ben, vind ik het ontzettend lekker. Laatst op een terras zei ik tegen mijn zus dat ze voor mij wel tonic mocht bestellen. Het passende antwoord was dat ik echt op ma leek. Ehm…jep!

“Doe je er wel groenten bij?”

Als ik thuis kookte voor mijn ouders zei mijn moeder dit altijd tegen me. Ik vond dat zo’n gezeur, ik had gewoon zin in verse pizza zonder sla! Maar nu zeg ik het heel erg vaak tegen Jorrik als hij boodschappen gaat doen en ben ik chagrijnig als hij het niet gedaan heeft. Ik wil groente!

“Het is hier geen hotel!”

Guilty, dat zeg ik ook wel eens als ik weer al foeterend aan het opruimen en schoonmaken ben en van gekheid niet weet waar ik moet beginnen.

“De stoel is geen kapstok, hang je jas eens netjes op!”

Als ik uit school kwam, gooide ik altijd de jas over de stoel. Ik had net een uur gefietst en dan geen zin om ‘m op te hangen en het eerste wat ik tegenkwam was altijd de keukenstoel. Regelmatig zei mijn moeder dit en nu, jaren later, heb ik er zelf een enorme hekel aan als iemand  zijn/haar jas over de stoel gooit.

“Wat eten we? – Stront met streepies”

Waarschijnlijk ook voor velen van jullie zo’n bekende vraag. Waar mijn moeder altijd zei ‘stront met streepies’ zeg ik altijd ‘Hoezo? Je eet het gewoon op!’

“Overal hangt, staat en legt wat!”

Haha, dit is zo’n kreet van mijn moeder als het hele huis een rommel was. En ik betrap mezelf er op dat ik dit wel eens denk als ik rond kijk in mijn eigen huis en me erger aan de troep.

“Man, wat heb jij een zweetsokken!”

Mijn moeder zei dit altijd tegen mijn vader en ik zeg het altijd tegen mijn vriend. Niets zo vies als zweetsokken, brrr!

Nou dan leer je het maar!”

Soms dacht ik dat er huishoudelijke klusjes waren die ik nog niet kon. Dus als ik dat dan moest doen van mijn moeder, zei ik: ‘Ja, maar ik weet niet hoe dat moet.’ Het standaard antwoord was altijd: ‘Nou, dan leer je het maar!’ En op mijn beurt zeg ik dit nu tegen anderen, haha!

En dan de allerlaatste die dit helemaal compleet maakt: ‘Wacht maar tot je later groot bent, dan zul je nog wel eens aan me denken.‘ Nou mam, I hate to say it maarreh…je hebt gelijk!

Welke dingen zijn voor jou ook herkenbaar en/of wat voor uitspraken heb jij overgenomen?

21 reacties

felicia -

ik heb eigenlijk niet zo veel dingen waar van ik denk van wat was dat iritant
mijn moeder was en is nu nog nu ik 30 ben naast mijn moeder ook mijn vriendin
veel begreep ze en voor mijn gevoel stonden we dicht bij elkaar
ze zei altijd de grappige opmerking geen dingen doen die ik ook niet zou doen haha
als ik uit ging op mijn 16
ze gaf mij veel vertrouwen jammer genoeg in de pubertijd kon ik daar niet zo goed mee omgaan
keer op keer maakten ik fouten kwam te laat thuis overschreed haar telefoonrekening en toch bleef ze geduldig en mij telkens weer opnieuw vertrouwen
zo top moeder had ik en heb ik nog ze is nu een geweldige oma voor mijn drie kinderen
ze zei altijd heel eerlijk ik ben ook jong geweest
wat ze wel eens riep als ik nog eten wilden terwijl ik in bed lag was morgen ben je de eerste haha en nu zeg ik dat tegen mijn meisjes.
leuk en open artikel

w -

My mothers qoutes: wat eten we? hussen met je neus er tussen:) geen zin? dan maak je maar zin! Honger? dat kennen ze in Afrika en wij hebben hier trek! Ga eens douchen, voordat iedereen thuiskomt:) wil je ‘even’ naar de winkel voor dit, dit en dit…. :) :) leuk artikel Martine!!

Martine -

Hahaha ja ‘geen zin, dan maak je maar zin’…zo herkenbaar 😀

Laura -

Hahaha “stront met streepjes”, en ik maar denken dat alleen mijn ouders dat zeiden! 😛 Wel op z’n Brabants dan: stront meej stripkes, gele ripkes” zei mn moeder er nog achteraan 😛

Maria -

Héél herkenbaar haha! De uitspraak “Het is hier geen hotel” wordt bij mij ook veel gebruikt. Ik betrap mezelf er ook op dat ik onbewust dezelfde uitspraken of dingen doe.

Nienke -

Als ik tegen mijn moeder zeg dat ik mij verveel zegt zij: “Dan ga je toch krokedillen vangen”.
En haar motto is: Ben tevreden en blijf tevreden. Die laatste vind ik heel mooi.

Ari -

Volgens mij heb je in januari een artikel geschreven over precies hetzelfde onderwerp, namelijk in hoeverre lijk je op je moeder….

Martine -

Joh Ari, als je 2WMN niet leuk vindt verspil je energie er dan niet aan gezien je negatieve comment historie. Ik snap dat serieus niet, besteedt je tijd dan nuttig. Genoeg andere bloggers op de wereld die je misschien wel aanspreken, toch?

Mya -

Heel herkenbaar om te zeggen dat de tijd zo snel gaat. Terwijl ik vroeger altijd dacht ‘de tijd gaat helemaal niet snel, juist enorm traag!’
En ‘ruim je rotzooi nou eens op’ is ook eentje die vaak terug komt. Dit zei mijn moeder vroeger altijd tegen mij en nu zeg ik het tegen haar 😉 Vooral omdat ze nog weleens de neiging heeft om haar portemonnee uit te gaan zoeken als ze bij mij is en dan komt er zo’n stapel met propjes papier op de tafel te liggen, die ze gewoon niet opruimt. Dan is ze weg en dan ligt die stapel met propjes nog op tafel. Meestal omdat ze het gewoon vergeten is. Dus tegenwoordig zeg ik dan; wel gelijk die zooi opruimen!

Lara -

Héél herkenbaar haha. Voor de huishoudelijke uitspraken: ik betrap mezelf er ook op bij mijn vriend en vrienden. Ik woon dan wel in een studentenkamer, maar er hangt verdorie gewoon een kapstok, JA graag een viltje onder je glas en het kan me geen reet schelen dat je geen broccoli lust.

jose -

“stront met streepjes” hahahahahahaha! Mijn ouders gaven eigenlijk altijd gewoon eerlijk antwoord als ik vroeg wat we vanavond aten, ik voel me uniek! Ik was ook niet zo’n moeilijke eter gelukkig. Ik lijk wel heeeel erg op mijn ouders maar ik heb nooit gedacht ‘nu hoor ik echt mijn moeder praten’. Maar dat komt nog wel als ik zelf kinderen heb denk ik ;).

Oh! Misschien wel de flauwe grapjes van mijn vader. Die ga ik hier niet neerzetten want ze zijn erg flauw en sommige gaan ook erg ver. Maar die maak ik ook wel eens. No shame.

MARIJKE -

‘Dan leer je het maar’ haha dat is een goeie! Merk nu ik zelf moeder ben ik ook veel dezelfde dingen doe en zeg als mijn eigen moeder. Zo grappig om te zien.

Renate -

Als ik vroeger vroeg; wat eten we vanavond? Dan zei mijn moeder aaaaltijd; hussen met je neus er tussen! 😂

Daisy -

Mijn moeder zei altijd: poepstokken met knikkers!

Ik heb het nog nooit iemand anders horen zeggen haha

Renate -

Hahaha, poepstokken! Die ken ik ook niet :)

Susan -

Haha, hoewel ik nog thuis woon herken ik zelfs wel wat dingen. Mama weet het altijd beter <3

Femke -

Eigenlijk herken ik geen één van deze uitspraken maar ik heb zelf ook veel dingen overgenomen van mijn moeder. Onbewust. Soms zeg ik iets en dan kijkt mijn vriend mij aan van ‘wat zeg jij nou weer’. Mijn moeder maakte vroeger van sommige woorden express een ander woord om ons te laten lachen. Zo noem ik een washandje en haswandje en zo zijn er nog wat dingen. Love it. Ik ben gek op mijn moeder en kan echt niet zonder haar.

Michelle -

Haha zo herkenbaar! Ik had altijd al heel veel trekjes van mama, maar riep jaren geleden nog wel eens dat ik sommige dingen héél anders ging doen. Nu ik zelf een gezin heb doe ik het meeste juist exact hetzelfde als zij altijd heel gedaan, en betrap ik mezelf erop dat ik precies zo klink als mama. Het is soms net of ik haar hoor praten!

Linda -

Yup vooral die laatste lol. Letterlijk!

Inge -

Ohhhhh ja heel herkenbaar. Vroeger zei m’n moeder altijd als ik iets moest doen en ik kan dat niet: “dan zet je dat kannetje maar opzij”. Zeg ik nu zelf ook regelmatig.

marije -

Hahaha .. ontzettend herkenbaar .. helaas. Ik ben mij niet zo bewust van wat ik heb over genomen maar er zullen vast dingen zijn.

Reageer ook