Stage lopen in het buitenland

Door Kirsten – Hoi allemaal! Vandaag vertel ik jullie over mijn ervaring met stage lopen in het buitenland. Ik wilde ontzettend graag stage lopen in een Engelstalig land…

Bron foto: Unsplash

Mijn Engels was namelijk helemaal niet goed en daar wilde ik graag wat aan doen. Zeker met het oog op een hbo-opleiding vond ik dat een goed idee.

In de eerste instantie wilde ik graag naar Amerika, maar dat werd niet vanuit school gefinancierd. Ik weet niet of dat op iedere school zo is, maar bij mij op school zat er een kantoor genaamd ‘Bureau Buitenland’. Hier werd je naartoe verwezen als je stage wilde lopen in het buitenland. Je plande dan een afspraak in en besprak samen alle mogelijkheden.

Uiteindelijk ben ik naar Engeland gegaan voor 13 weken. Het mooie destijds was dat ik het laatste blok van school stage ging lopen en dus in de zomervakantie wat langer kon blijven. Wij hoefden namelijk niet eerst nog terug naar school zodra stage was afgelopen.

Mocht je zelf van plan zijn om een stage te lopen in het buitenland, kijk dan even goed naar alle mogelijkheden die school biedt. Ik kreeg bijvoorbeeld heel veel vergoedingen. Zo werden mijn tickets betaald, sociale uitjes, boodschappen, mijn telefoonkosten en mijn huur in Nederland. Misschien zelfs nog wel meer, maar daar kan ik drie jaar later helaas niet meer op komen, haha!

Als ik denk aan het moment dat ik echt alleen naar Engeland ging, krijg ik weer kriebels in mijn buik. Wat was dat toch een geweldige ervaring. Ik heb daar zoveel over mezelf geleerd. Het was sowieso een hele ervaring aangezien ik daar de enige Nederlander was en dus echt heel goed aan mijn Engels kon werken.

Ik kan stage lopen in het buitenland sowieso aan iedereen aanraden, zeker als je in je eentje gaat. Zodra je in je eentje gaat dan leer je namelijk heel goed de taal. Je kan namelijk niet met je Nederlandse vriend(in) overleggen wat nu ook al weer ‘dat woord’ is in het Engels of die ene uitdrukking. Je moet het helemaal zelf doen.

Ik liep op een leuk bedrijf stage en heb ontzettend veel geleerd. Ik liep stage bij een paardenbedrijf in Chippenham. Dat is met de bus een half uur rijden vanaf de plaatsen Bath en Bristol. Buiten mijn werkdagen om bezocht ik deze steden. Vaak kocht ik dan een hop-off hop-on buskaartje voor in een dubbeldekker. Ik vond het geweldig om in mijn eentje de steden steeds beter te leren kennen. Ook ging ik daar in mijn eentje uit eten. Zo heb ik wel eens in Bath bij het Jamie Oliver restaurant een heerlijke risotto gegeten. Alleen uit eten gaan is niet iets wat je direct zou doen als je alleen weg gaat, omdat het zo ongezellig lijkt. Maar als je eenmaal over dat idee heen bent, is het heerlijk. Neem een boekje mee en lees tussen de gangen door iets, kijk om je heen en geniet van het eten. Prima te doen!

Als ik een ding moet opnoemen waar ik het meeste van geleerd heb, dan is dat zeker Engels spreken. Ik weet nog zo goed dat ik na de zomervakantie weer op school kwam en we een Engelse presentatie moesten houden. Iedereen moest lachen, waarop ik vroeg waarom er gelachen werd. ‘Ja, je hebt zo’n Engels accent!’, zeiden ze toen! Een van mijn doelen was dus zeker behaald.

Alleen op stage in het buitenland is een unieke ervaring die ik iedereen aan kan raden. Na mijn stage ben ik nog zelfstandiger geworden dan ik al was. Ik was 18 jaar toen ik naar Engeland ging voor mijn stageperiode. Ik hoop dit jaar of volgend jaar weer een  keer terug te keren naar Chippenham en de steden eromheen.

29 reacties

Eline -

Leuk artikel om te lezen! Goed ook om te lezen dat je zoveel vergoed kreeg van je opleiding. Ik ga zelf van januari t/m juli 2017 aan de University of Sheffield studeren in Engeland maar ik krijg dus echt helemaal niks vergoed :( Kan wel de Erasmusbeurs aanvragen gelukkig maar dat is ook niet zo veel. Toch ga ik het doen want het lijkt me het geld zeker waard! Kan niet wachten op de geweldige ervaringen die ik daar ga opdoen!

Wendy -

Dit komt artikel komt als geroepen hahaha.
Ik vertrek het einde van het jaar naar London voor 3 maanden en ik ben dan ben ik ook 18. Ik vind het echt super spannend vooral omdat ik helemaal in mijn eentje ga. Ik kan echt niet wachten!
x

Linda -

Ik twijfel heel erg om een bartender cursus te doen in miami, als ik er zo over na denk vind ik het behoorlijk eng want in Amsterdam geven ze dezelfde cursus…

kirsten -

Doe waar jij je goed bij voelt Linda. Het is natuurlijk wel een hele gave ervaring om dat in Miami te doen.

Mare -

Voor welke opleiding was die stage? En eh…de cultuurverschillen nog iets van gemerkt?

kirsten -

Ik deed toen de opleiding Paardenhouderij en management in Barneveld. Van cultuur verschil merkte ik zelf niet heel veel eigenlijk.

Elise -

Ik vertrek in september naar China om daar verder Chinees aan een universiteit te studeren. Hartstikke spannend en ik heb er echt zin in!

kirsten -

Super gaaf Elise! Geniet er van!

Denise -

Voordat ik begin aan mijn verhaaltje, wil ik even laten weten dat ik nu al helemaal fan ben van Kirsten, ik kan mijzelf zo goed identificeren met jou! Je artikelen vind ik heerlijk om te lezen. Zeker een pluspunt voor 2wmn!

Ik ga over 3 weekjes naar Londen met Education First om voor een maand een intensieve Engels cursus te gaan doen. Dit met het vooruitzicht op hopelijk een stage in Engeland. Ik heb er nu al enorm veel zin in (eigenlijk al een half jaar lang haha).
Ik ben ook echt blij dat ik dit helemaal alleen ga ervaren, had nooit gedacht dat ik dat ooit zou zeggen. Ik was altijd bang om zelf dingen te ondernemen.

Deze post geeft mij ook weer enorm veel inspiratie om mijn droom uit te laten komen. Dankjewel hiervoor Kirsten!

kirsten -

Ah wat super lief Denise! Dankjewel! Veel plezier met EF. Lijkt me een ontzettend toffe ervaring. Laat je weten hoe je het vond?

Denise -

Ik zal absoluut laten weten hoe het was!!

Carina -

Mijn halfjaar in het buitenland viel me eerder tegen maar ergens was het wel fijn dat het kon. Achteraf gezien was het niet de beste keuze in mijn toenmalige situatie maar aan de andere kant heb ik er ook wel weer veel van geleerd.

kirsten -

Wat vervelend dat het tegenviel. Misschien nog een keer proberen als je situatie verbeterd is?

tessa anna -

Ik kan het ook iedereen aanraden! Na mijn HAVO ben ik voor 6 maanden naar het buitenland gegaan, ook om mijn Engels te verbeteren. Het was een ervaring om nooit te vergeten.
Aankomend studiejaar ga ik voor mijn minor 4,5 maand naar Zweden om daar aan de universiteit te studeren, ik heb hier echt heel zin in!

Merel -

Ohh het lijkt mij ook zó vet om een stage in het buitenland te hebben! Wel lijkt het mij ook wel echt heel spannend… Dus ik weet niet of ik het zou durven :)

Kimberly -

Met mijn studie heb ik de kans om naar het buitenland te gaan met mijn stage. Ik vind die een lastig keuze omdat ik dan 2o weken helemaal alleen zal zijn. Het idee van 20 weken weg van huis vind ik toch een beetje eng. En vind het een lastig idee dat ik dan alleen daar zit en al mijn familie gewoon thuis.

Stephanie -

Alles vergoed?:-o:-o
Ik moest alles zelf betalen. Mijn 11 weekse stage heeft me met 2 reisjes erbij 4000€ gekost!

2BLOOM -

Wat leuk om te lezen! Ik ben ook op m’n 18e in mijn eentje 3 maanden naar Amerika geweest. Was echt geweldig, ik kan het iedereen aanraden!

Roxane -

Grappig dat er nu net een artikel over geplaatst is! Eind augustus vertrek ik voor een half jaar naar China om daar te gaan studeren aan de universiteit van Beijing (dit is een verplicht onderdeel van mijn studie). Ik ga wel met klasgenoten (gelukkig).. Daarentegen ben ik al wel eens keer eerder naar het buitenland geweest voor een studie. Dat was toentertijd naar Lanzarote (een Canarisch eiland). Hier ben ik wel alleen naar toe gegaan :).

kirsten -

Oh wat gaaf! Geniet er van!

Lindsey Beljaars -

Ik heb zelf nooit gestudeerd in het buitenland maar een vriendin van me juist heel veel. Ook handig want dan kon ik haar lekker opzoeken hihi :)

Julia -

Leuk artikel! Ik ga in september voor zes maanden naar Japan. Ik heb er ontzettend veel zin in maar vind het ook spannend omdat ik niet weet hoe het allemaal uitpakt en omdat ik nog nooit zolang an huis ben geweest.

Astrid -

Zo leuk! Ik heb een half jaar mogen studeren in Noorwegen, dus geen stage maar gewoon ‘studeren’ aan de universiteit daar. Geweldig! Zoveel van geleerd en een prachtig internationaal vrienden netwerk opgebouwd! Ik raad het iedereen aan!

Denice -

Erg leuk om te lezen! Ik wil hier wel meer over weten, wie heb je ontmoet, zijn er fotos die je wil delen? Misschien is het leuk om hier een vervolgartikel op te maken :)

Marieke -

Leuk om te lezen! Zelf ben ik vorig jaar ook 13 weken op stage geweest in het buitenland, maar dan in Gambia. Ik ben wel samen met een vriendin gegaan en ik kan het juist iedereen aanraden om samen te gaan. Nu is Gambia en Engeland natuurlijk ook wel een wereld van verschil, maar toch. Ik vond het juist heel fijn om samen met iemand op te kunnen trekken die precies weet wat jij doormaakt en je door en door kent. Ik zou dus ook nooit zomaar met ‘een klasgenootje’ gaan. Je zit continu op elkaars lip en dat is lastig als je met iemand gaat die je minder goed kent.
Verder ben ik het wel helemaal met je eens. Dit helpt je zó veel in je ontwikkeling en het is een geweldige ervaring. Ik weet zeker dat ik dit nooit meer zal vergeten!

Sophie -

De perfecte timing, ik vertrek voor m’n hbo-opleiding eind juli naar München, waar ik een half jaar stage ga lopen bij een financiële instelling. Super veel zin in :)

Meike -

Leuk om te lezen! Over een half jaar ga ik 5 maanden naar Parijs voor mijn studie! Ik ben benieuwd of mij studeren/stage in het buitenland net zo goed gaat bevallen als bij jou!

Lenneke -

Ik vind het altijd heel tof als anderen het doen, maar het is echt niets voor mij. Wel goed om te lezen dat het je zoveel gebracht heeft.

marije -

Als je de kans krijgt om tijdens je studie naar het buitenland te gaan altijd doen. Ik heb een jaar in Nice gestudeerd en het was de beste ervaring ever. Ik heb er niet alleen ontzettend veel geleerd maar het was de tijd van mijn leven en denk er vaak aan terug.

Reageer ook