Nadenken

Ik weet nog toen ik 23 was, dat ik een moment had van: ‘Nu ben ik af. Ik denk dat de rest van mijn levensjaren niet meer heel erg verschillend gaan zijn. Mijn lichaam is uitgegroeid en ik heb een goede zelfreflectie ontwikkeld. Wat wil een mens nog meer en wat kan er nu nog veranderen?’ Nou, een heleboel!

Het zal ook vast aan mijn perfectionisme liggen dat ik die gedachte had. Misschien dat meer perfectionisten dat herkennen: het idee dat je op een gegeven moment wel klaar bent. Dat je het voor je gevoel ‘geperfectioneerd hebt’. Terwijl dat gewoon never nooit het geval is. En als dat eenmaal tot je doordringt, dan heb je er vrede mee maar dat is nu juist het moeilijkste voor een perfectionist.

Dit gevoel van ‘af zijn’ had ik dus rond mijn 23e. Ik was bijna klaar met mijn studie, de reflectielessen hadden me goed gedaan en ik zou mijn papiertje gaan halen. Ik was weer back on track en dus ‘af’ op dat moment. Grappig dat ik dat toen dacht. Niets is natuurlijk minder waar, je blijft je hele leven immers leren en er komen altijd nieuwe dingen op je pad.

Ik dacht dus dat er niet zo veel verschil meer zou zitten tussen begin twintig (23) en eind twintig (27). En toch kan ik weer zeggen dat er in die afgelopen vijf jaar weer heel veel veranderd is. Juist op het gebied van zelfreflectie en bovenal persoonlijke ontwikkeling. Ik ben de laatste jaren veel meer gaan nadenken. Mezelf veel meer dingen af gaan vragen. Wie ben ik eigenlijk? Wat wil ik nu echt? Waar sta ik voor? Wat is mijn missie in dit leven? Waar krijg ik energie van? Wat past bij me?

Maar ook de wat simpelere dingen. Waarom slik ik de pil? Waarom gebruik ik eigenlijk tampons? Hoe kan ik wat beter om gaan met het milieu? Zal ik een huis gaan kopen en hoe/waar dan? Zal ik zangles nemen?

De laatste tijd hou ik me ook bezig met de vraag: Wat vind ik nog meer leuk, interessant en uitdagend naast bloggen? Ik probeer me dus meer bezig te houden met mijn andere talenten wat ik heel leuk vind. Ik vind het namelijk wel een fijn idee dat ik een plan B heb, voor het moment waarop ik bloggen niet meer leuk ga vinden of als het ineens klapt. Tja, dat kan nu eenmaal! Ik kan me daarnaast ook niet voorstellen dat ik mijn leven lang ga bloggen, hoe leuk ik het ook vind. Daarnaast is het leven te kort om je andere talenten geen kans te geven, toch? 😉

Wat betreft plan B, ik heb natuurlijk wel een Bachelor of Health Science en velen denken dat ik terug kan  vallen op mijn baan als logopedist maar dat is niet zo. En daarnaast wil ik dat ook helemaal niet, het is niet het beroep waar ik volledig op mijn plek ben. Wat ik geleerd heb van mijn HBO studie is wel dat ik hou van de zorg voor mensen maar op een andere manier dan ik dacht.

En wat ik geleerd heb van het ondernemerschap is dat ik het heerlijk vind om eigen baas te zijn. Een baan op kantoor of met (veel) collega’s om me heen past eigenlijk helemaal niet zo bij me. Zoals mijn zus bijvoorbeeld, zij geniet oprecht van haar werk inclusief lange werkdagen tot diep in de nacht en krijgt energie van al die leuke collega’s. Dat vind ik zo leuk om te zien maar ik heb dat nooit echt gehad. Goed om te weten dus dat dit niet bij mij past. Toen ik op mijn 19e een kantoorbaan had vond ik de eerste weken nog leuk maar daarna was ik elke dag zo chagrijnig en depri. Niks voor mij, het duurde ook maar een jaar voordat ik besloot te gaan studeren. Ik vond mijn krantenwijk nog leuker, haha! Lekker in mijn eentje met muziek op al fietsend kranten rondbrengen, heerlijk! Ik was toen al assistent-distributeur en hielp mijn moeder met krantenlijsten maken voor alle andere bezorgers en dergelijke. Ik hou dus wel van een meer leidende rol.

Ik ben de afgelopen jaren wat meer leiding gaan nemen in mijn leven doordat ik meer ben gaan nadenken en een aantal dingen heb gedaan die ik wilde. Nu ben ik weer op een punt aangeland dat ik vind dat ik lang genoeg nagedacht heb, ik wil nu ook andere dingen doen en doorzetten. Niet dat ik stil sta, maar de dingen waar ik over na denk mogen best wel eens een vervolg krijgen in de vorm van: ‘Hup, actie!’

Met een aantal dingen ben ik al heel blij en trots dat ik dat gedaan heb, zoals:

Stoppen met de pil

Hier ging ik op een gegeven moment ook over nadenken, Willemijn inspireerde me. En toen ik zelf eens de feiten op een rijtje ging zetten stopte ik ook. Een goede keuze geweest want ik voel me veel beter.

Het gebruiken van een menstruatiecup 

Ook hier ging ik eens over nadenken en mezelf inlezen. Waarom gebruik ik in hemelsnaam nog tampons? Ik stapte over op een menstruatiecup, komende vrijdag vertel ik jullie er alles over.

Een maand even niks en in therapie gaan bij een psychosynthese therapeut om mezelf te ontwikkelen.

Dit behoeft niet zo veel uitleg meer, ik schreef er een artikel over. Wat was het heerlijk om even los te komen en mezelf te ontwikkelen. Ik kan niet wachten op mijn volgende afspraak.

Een aantal dingen die nu nog op mijn lijst staan, zijn:

  • Ik wil een koophuis
  • Ik wil meer reizen en ontdekken
  • Ik wil ‘iets groots’ gaan doen
  • Ik wil mezelf meer verdiepen in mijn talenten en deze ontwikkelen
  • Ik wil leuke cursussen doen
  • Ik wil op zangles
  • Ik wil nu (na jaren zeuren tegen mezelf) een werkster

Zo, genoeg nagedacht wat mij betreft. Eerst die werkster maar eens bellen, oriënteren waar ik zangles kan volgen (iemand een leuke tip, let me know!) en een afspraak maken bij mijn therapeut. Woehoe, ik heb er zin in. Wordt vervolgd!

32 reacties

felicia -

mooi om te lezen en ook wel grappig
eigenlijk heb ik maar 1 ding altijd heel zeker geweten ik wilde moeder worden
op mijn 22 ste raakte ik zwanger van de eerste had toen al werk mijn vriend nu huidige man had toen ook al werk . ik ben nu 30 en heb drie kinderen en ben helemaal opgelucht dat ik het heb gehaald
klinkt misschien heel gek maar zo is dat voor mij

Diana -

Deze zanglerares zit wel op fietsafstand. Mijn dochter heeft les van haar.
http://www.titiakeizer.nl
Misschien is zij ook iets voor jou?

Florence Vlogt -

Succes met alles!
Liefs xx

Tirza -

Leuk artikel!
Mijn tip voor zangles: kies een coach die bekend is met EVT (Estill Voice Training). Heb als logopedist cursussen gevolgd bij Alberto ter Doest. Hij is Master Teacher en Instructor. Zoveel eye-openers gehad! Je gaat heel anders kijken naar dingen waar je op de opleiding mee werd doodgegooid, zoals ademsteun en dat er geen spanning in en rond het keelgebied mag zijn. In Groningen zijn verschillende zangcoaches die daarin geschoold zijn. Succes!

Marjolein -

Ik vind het mooi dat je zo bezig bent met jezelf ontwikkelen, ik lees je blogs hierover graag. Ik ben er zelf ook veel mee bezig. Wat je schrijft over kantoorbanen met (veel) collega’s herken ik helemaal!

Myrthe -

Wederom een prachtig stuk Martine. Echt super knap hoe jij dingen kunt benoemen, analyseren, evalueren en ook dat je zoveel zelf inzicht hebt.

Als ik dit soort artikelen lees denk ik altijd dat jij echt een geschikt persoon zou zijn voor psychische zorgverlening (psychologie, maatschappelijke ondersteuning). Door jouw artikelen te lezen komen denk ik veel mensen tot inzichten.

Dit is misschien een beetje een stoffige/burgerlijke reactie haha! Ik wil er vooral mee te zeggen dat ik je een topper vindt dat je zo zelfbewust bent, en op een prettige open manier over jouw eigen leven kan vertellen en hiermee een hoop andere mensen helpt.

You go girl!!👍🏻

Martine -

Ik hou van stoffige burgerlijke reacties 😉 Dankjewel Myrthe! En inderdaad, die hoek van psychische zorgverlening/coaching/psychosynthese lijkt me ook heel leuk en interessant!

Aukje -

Wat een fijn stuk! Grappig inderdaad, hoe je misschien eerst denkt dat je tussen je 16e en 21e het meest veranderd, maar je je eigenlijk tussen je 20e en 30e nog veel meer ontwikkeld ‘tot wie je bent’. Ik vond het boek ‘The Defining Decade’ heel veel inzicht geven. Dit is de TED-talk van de schrijfster: https://www.ted.com/talks/meg_jay_why_30_is_not_the_new_20

Myrdeklier -

Wordt zo een therapeut vergoed door je ziektekostenverzekering?

Martine -

Bedoel je een psychosynthese therapeut? Het valt onder alternatieve gezondheidszorg, dus als je aanvullend verzekerd bent dan wel! Maar je kunt altijd even bij de desbetreffende therapeut informeren!

123 -

Jaaa, ga zingen! Het is zo heerlijk, fijn en kan heel veel doen voor je mentale gesteldheid. Privézangles is top maar groepszangles is ook héél leuk! Dit doe ik al jaren, je traint er supergoed je gehoor mee (door meerstemmig zingen) en leert er dingen die je in privéles niet kunt leren. Het is dan wel belangrijk dat je in een leuke groep met mensen van ongeveer je eigen leeftijd zit, niet zo’n massief koor met mensen die van een blaadje zingen en het niet uitmaakt hoe vals het is… ik kan me voorstellen dat het misschien dat beeld geeft, haha.
Ik ben pas later privéles gaan doen toen ik me meer op m’n gemak voelde met m’n stem, en daar krijg je inderdaad goeie tips en tricks om je eigen stem en techniek te ontwikkelen.
Geniet ervan! IK ben benieuwd welke keuze je gaat maken en hoe je het gaat ervaren.

Kelly -

Mooi geschreven! Er zijn nog genoeg dingen te doen haha! Ben benieuwd naar het vervolg artikel

Lydia -

Van mij geen tips voor zangles of werksters, helaas. Wel dat je goed bezig bent door je wensen op te schrijven en meteen achter het ‘laaghangend fruit’ aan te gaan. :) Hopelijk raak je daarna in zo’n positieve flow dat je de rest van je lijst ook weet af te werken. Veel succes Martine!

Martine -

Wat een leuke uitdrukking ‘achter het laaghangende fruit aan gaan’, inspirerend! 😀

Evelien -

Nog een tip haha! Ruud van Overdijk! Hele fijne zangleraar, woont alleen wel in Amsterdam 😉

Evelien -

Kristel Vercraeye geeft zanglessen! Ik heb zelf ook een tijdje bij haar gelest en heb daar erg veel aan gehad! Ze woont echter wel in Utrecht dus dat is misschien een beetje ver 😉 Ik raad prive zangles wel aan i.p.v. groepsles omdat je dan je eigen stem echt leert kennen en je eigen genre kan kiezen. Succes met zoeken!

Judith -

En dan ben je 30 en dan krijg je nog meer dilemma’s en gedachten. Pfffffff. Haha niet om je moedeloos te maken hoor. Ik ben gek op mijn leven. Maar soms zou ik m’n hoofd even uit willen zetten en m’n leven op pauze.

Roos -

Vindt het altijd mooi om reflecties van jou te lezen! Zo eerlijk naar jezelf toe en je stelt jezelf ook kwetsbaar op, bijzonder om te lezen!

Fleur -

Leuk om jouw gedachtegang eens te lezen over dit Martine!
Ik ben nog begin in de 20 en ik baal gewoon soms dat het leven zo snel gaat, ‘t is net een sneltrein af en toe. Ik ben soms dat ik straks klaar ben met mijn studie en terug kijk en denk; wat heb ik nu allemaal gedaan? Was dit wat ik wilde? Heb ik er alles uitgehaald wat erin zit? Ik doe nu een studie die gewoon heel veel tijd vergt, en het is ook echt de moeite waard, maar als ik het zwaar heb wil ik gewoon ook even wat anders doen, eventjes niet knokken en vechten voor dat specialisatie plaatsje.

Leuk dat jij over zangles begint, ik ben zelf ook al drie jaar aan het twijfelen. Ik zing al jaren in een koor, maar dat is toch niet hetzelfde. Ik wil me graag verdiepen erin, maar soms vind ik het moeilijk om te kiezen voor dingen ernaast. Ik wil nu ik ouder word mijn aandacht niet versplinteren in vele dingen, maar goed besteden aan bepaalde zaken. Maar ik vind nu eenmaal zo veel leuk :S

Btw; ik vind het leuk om te lezen dat je zelfkennis hebt opgedaan, dat je nu beter weet wat je wilt. Ik weet van mezelf wel wat ik wil, maar wil dat niet buiten de boot vallen wat de rest doet. Terwijl ik ook weet van mezelf dat ik een groep kan leiden en aansturen, maar dat heb ik altijd ontkent, want als leider ben je niet snel vrienden met de rest.

Houd ons op de hoogte! Ben erg benieuwd Martine! BTW; je straalt echt vind ik altijd op alle foto’s, echt wauw! #prachtmens

N -

Ha, ik ben net 24 maar denk ab-so-luut niet dat ik af ben. En gelukkig maar, genoeg te doen!

Debby -

Leuk dat je ons meeneemt in je gedachtenkronkels :). Ik dacht toen ik 23 was dat ik ook al heel volwassen was :”D maar je gaat echt pas in je twenties jezelf durven zijn en je eigen label aan dingen hangen. Gek he, dat het zo normaal is in Nederland om op je 16e al de pil voor te schrijven. Op dat moment was ik er blij mee, want ja, ‘freedom’ en volwassenheid, maar nu denk ik, jee, zomaar bij zo’n jong meisje. Wat een verantwoordelijkheid en dan al die hormonen nog! Goed dat je je verder blijft ontwikkelen, ben benieuwd!

Michelle -

Mooi artikel dit. Jezelf willen blijven ontwikkelen is volgens mij een groot goed. Ik denk dat het heel ‘gemakkelijk’ is stil te blijven staan; zo zonde! Van een stukje zelfontplooiing wordt je vaak een veel rijker mens. Veel succes met het nastreven van de dingen op je lijstje. Bij mij stond moeder worden bovenaan. Nu ik die heb afgevinkt zijn er weer nieuwe doelen.

Kirsten -

Heerlijk artikel dit. Ben benieuwd wat de komende tijd zal veranderen. Zelf dacht ik altijd als ik 21 ben, dan weet ik het wel hoor, dan ben ik af en weet ik t wat. Nou, alles behalve dat hahah! :)

Tamara -

Ik heb nog een goede tip voor wat betreft zanglessen. Mijn nichtje Daphnie Misker geeft al jaren zangles en heeft net als jullie de opleiding tot logopediste gevolgd bij de Hanze. Ze heeft inmiddels samen met een aantal collega’s een zangschool in Frieland. Via deze link kom je meer te weten. http://www.zanglesfriesland.nl/zangdocenten/daphnie-misker/
Alvast succes!

Martine -

Wat leuk, bedankt voor de tip: alleen Friesland vind ik wel iets te ver. Ik zou eigenlijk wel iets op fietsafstand willen haha!

Margot -

Wat een mooi lijstje heb je gemaakt, dat moet ik ook eens doen. Toevallig hebben mijn verloofd en ik wel net besloten dat we een werkster willen.

Hanna -

Ben benieuwd naar je artikel over de mentruatiecup, zit er ook al een tijdje aan te denken.

Lonneke -

Ik ben hier momenteel ook mee bezig.. ‘Wat wil ik?’ of ‘Is dit het nou?’ speelt zo nu en dan door mijn hoofd. Ik ben nu 23 of 24 en je staat inderdaad nooit stil en ik denk dat wij als mensen altijd ‘meer’ of ‘anders’ willen, niet? Ik in ieder geval wel, er is niks zo veranderlijk als Lonneke :-) Mooi geschreven en wij hebben weer wat om over na te denken!

MARIJKE -

Wat mooi om te zien dat je zo bezig bent met jezelf ontwikkelen. Merk dat veel mensen gewoon doorgaan met hun leven ‘zoals het hoort’. Heel inspirerend om dit te lezen. Ik ga eens nadenken over wat ik eigenlijk nog allemaal wil bereiken!

Lenneke -

Vind het altijd zo mooi om te zien als mensen zo met zichzelf bezig zijn. Met ontwikkelen, met jezelf blij maken. Heb er onlangs ook een blogpost over geschreven. Anyway, als je veel nadenkt over nadenken ook, kan ik je aanraden Vrij van Marnix Pauwels te lezen. Heel fijn boek!

Rilaan -

Ik moet altijd nadenken van jouw blogposts over dit soort onderwerpen. Vaak omdat ik herkenbare situaties lees. Eigenlijk reageer ik nooit, maar nu heb ik toch eens de moeite genomen. Voor wat betreft tips voor zangles: Jessica Bos. Geeft les in Zuidbroek geloof ik. Ik heb jaren geleden ook zangles bij haar gevolgd. Ik vind haar echt een aanrader! Succes!

marije -

Ik denk dat je nooif helemaal af bent en dat in ontwikkeling en beweging blijven, het mooiste cadeau is wat je jezelf ooit kan geven. Je hebt mooie punten op je lijst staan om aan te werken en te behalen. Go for it!

Reageer ook