Hoe vaak maak jij je apparatuur schoon?

Niets zo fijn als al die apparatuur in huis die van alles en nog wat voor je doet. Maar daarmee komt ook het volgende vraagstuk: hoe vaak maak jij je apparatuur schoon? Ik nam het eens onder de loep. Jeiks!

Oké, laten we voorop stellen dat ik geen goede kandidaat voor de huishoudschool had geweest. Nope, ik ben absoluut geen huishoudprinses.

De vaatwasser

Ik ben denk ik het meest blij met een vaatwasser. Maar zelfs Jorrik beaamde laatst dat we niet altijd lief zijn voor de vaatwasser. ‘Moeten we dat ding niet eens schoonmaken?’ ‘Zou je denken?’, zei ik. Wat resulteerde in het feit dat ik na twee jaar eens wat ontkalkingszout kocht en speciaal spul om de vaatwasser te ontvetten en te ontkalken. Woeps! Sindsdien probeer ik braaf in mijn agenda aan te kruisen dat ik eens in de twee maanden van dat spul moet kopen. En ik moet bekennen dat de vaatwasser weer heerlijk fris ruikt. Ik gebruik van dat spul van Jumbo eigen merk om de vaatwasser schoon te maken en dat werkt prima!

De stofzuiger

Willemijn heeft het altijd over een of ander filter wat ik dan er uit moet halen. Maar serieus, welk filter? Ik weet gewoon niet waar dat zit bij mijn stofzuiger. Dus wat ik wel doe is vanzelfsprekend de stofzuigerzak met enige regelmaat vervangen en ik heb speciale korrels die ik opzuig zodat de stofzuiger fris ruikt. Dat deed ik trouwens niet toen ik student was. Dat is puur omdat ik Noa heb en de stofzuiger anders naar hond ruikt. Ik heb van die korrels van HG en hoewel dat fris ruikt, vind ik dat de geur ook wel redelijk snel weer verdwijnt. Dus mocht iemand nog een andere tip hebben?

De wasmachine

Tja de wasmachine, daar doe ik niet heel veel mee. Af en toe laat ik de wasmachine met flink wat schoonmaakazijn draaien op het heetste programma om goed te ontkalken en ik kijk wel eens in de rubberen rand of ik geld vind alias Dagobert Duck. Maar is er nog meer wat je perse moet doen? Geen idee!

De droger

Het stof wat de droger opvangt, haal ik er pas uit als ik het nodig acht. Na een keer of drie ongeveer. Ik doe het lang niet na iedere keer dat de droger gebruikt is. Ik weet dat dit gevaarlijk kan zijn (=brandgevaar) maar ik laat de droger alleen draaien als ik zelf thuis ben en nooit ‘s nachts. En af en toe ga ik er eens met de stofzuiger doorheen.

De waterkoker ontkalken

Ik heb een glazen waterkoker van de Action waarbij je de kalk goed ziet zitten. Toch wil dat niet zeggen dat ik iedere week de waterkoker ontkalk. Pas als ik me dood erger aan de kalk, pak ik de schoonmaakazijn er bij. Dat zal denk ik eens in de maand of twee maanden zijn.

Het koffiezetapparaat

Ehm, no comment. Nu drinken Jorrik en ik sowieso niet veel koffie. Daarnaast ga ik veel netter met de Dolce Gusto om, haha! Maar af en toe doe ik de onderdelen in de vaatwasser maar niet vaak kan ik je vertellen.

Het scherm van je smartphone

Het schijnt dat hier heel veel bacteriën op zitten, nog meer dan op een wc-bril heb ik wel eens gelezen. Vies! Ik erger me wel snel aan vetvlekken op mijn scherm dus ik maak ‘m dagelijks wel even schoon met een stoffen doek of een deel van mijn kleding. Maar echt even met een speciale spray of speciale doek? Eh…..

Het computerscherm + toetsenbord

Hmmm, dit zou ik wel vaker mogen doen vind ik, maar ik zoek ook nog steeds het antwoord op hoe dan? Wat mag wel, wat mag niet? Ik wil namelijk ook geen krassen op mijn scherm of toetsenbord doordat ik het verkeerde product gebruik. Voor nu maak ik het denk ik eens in het kwartaal eens schoon met een droge doek. Veel te weinig!

Hoofdtelefoons en/of oordopjes

Echt met een sopje doe ik niet, maar ik kan niet tegen vieze hoofdtelefoons of oordopjes. Dus vaak na iedere keer gebruiken pak ik er wel even een papiertje bij als dat nodig is. En dan kun je zo -hups- het oorsmeer gebruiken als lippenbalsem. Win-win! Nee maar zonder gekheid: tot in de negentiende eeuw gebeurde dit echt. Iehl!

Broodrooster en/of tosti-ijzer

Hier moet ik even biechten, ik geloof dat ik nog nooit een van deze dingen heb schoongemaakt. Nu heb ik allang geen tosti-ijzer meer, maar in mijn studententijd haalde ik daar misschien eens in het jaar eens een keukenpapiertje over heen. En wat betreft het broodrooster…tja: die hou ik wel eens op z’n kop om de kruimels er uit te schudden maar verder…

Ach, we hebben allemaal zo onze talenten. Het huishouden en daarbij het schoonmaken van alle apparatuur is in ieder geval geen talent van mij. Hoe zit dat bij jou?

19 reacties

Ellen -

Haha wat een leuk artikel!!Ik ben er ook geen held in maar als ik het doe dan ook grondig! Voor de stofzuiger heb ik iets heerlijk: de essentiële oliën van Young Living. Purification ruikt helemaal geweldig, ideaal als je een hond hebt. Ik heb ook een diffuser voor een heerlijke geur in de kamer.
Gebruik mijn enroller/member nummer voor 24% korting: 3772296.

Martine -

Hmmm dat klinkt goed!

Jessica -

Tosti ijzer / grill daar doen we gewoon een velletje bakpapier tussen 😛
Het gasfornuis heeft als bodembedekking aluminiumfolie wat wat eens in de zoveel tijd vervangen. We zijn beiden te lui om dat iedere x te poetsen…
De wasmachine, vaatwasser en magnetron zijn eigenlijk wel aan een grote schoonmaakbeurt toe.

Anna -

Ik ga meestal pas iets schoonmaken als ik plotseling zie dat het vies is…..bovendien moet je ook niet al te hygiënisch worden want dan gaat je immuunsysteem zichzelf aanvallen……en dat willen we ook niet……toch??

Anne -

Wat je zei over brandgevaar van de droger is inderdaad zo! Daarom haal ik het stof er altijd uit zodra ik de deur open doe.

Maar wel belangrijk dat zowel de droger als de wasmachine (!) filters hebben. Vaak zitten die aan de voorkant onderaan. Die moet je eens in het half jaar wel goed schoonmaken!!

Allissa -

Haha dit is zo typisch. Ik doe echt de helft van de dingen niet omdat ik geen flauw benul heb hoe ik het schoon moet maken. Zoals de tosti ijzer ook: elke keer als ik zie dat het echt te vies is is het te warm om even goed schoon te maken, met als gevolg dat als ie eindelijk koud is weer in de kast wordt gepropt.

Wel een reminder dit trouwens.

Heleen -

ik woon nog thuis en heb geen idee wat en wanneer mn moeder dit soort apparaten schoonmaakt :0
wat we wel altijd doen is dat degene die het tosti apparaat gebruikt heeft m meteen even schoonmaakt met keukenpapier.

Tessa -

Het poederige restje van Lush bath ballistics&bubble bars opzuigen schijnt ook een heerlijke geur aan je stofzuiger te geven! Als je de bal uit het papieren zakje haalt zit er vaak nog wat losse poeder in, dat poederige restje bedoel ik. Niet dat je daar nou dagelijks zoveel van hebt maar het is een idee 😉

Aida -

Ik houd van dit soort artikelen. Ik zuig wel eens lekkere waspoeder op of een geurzakje van brise in de stofzuiger. Ruikt heerlijk!!Mijn vaatwasser doe ik 1x in de maand. Droger zou ik vaker moeten doen en wasmachine ook! De stofzuiger heb ik nu voor het eerst de filter verschoond omdat ie stuk was en daardoor super veel herrie maakte. Meteen alle dingen vervangen en zuigt weer geweldig! Wij hebben een dakloze met hepa filter, ideaal als je allergieën hebt of huisdieren. Werkt als een trein! De dweil zou ik eigenlijk ook vaker moeten wassen of vervangen. Ik doe dat bijna nooit. Nou helpt het wel dat ik ook niet vaak dweil, haha! Foei! Vroeger dweilde ik 3xpw nu 1x in de maand of zo? :P. Maar ja heb geen huisdieren ( ja wel vissen haha, maar die verharen niet :P).

Lloret -

Een dakloze 😂

Kelsey -

Wij doen altijd parfum op een keukenpapiertje en die opzuigen in de stofzuiger. Daar kun je heel makkelijk die proefjes die je altijd gratis krijgt voor gebruiken. Ruikt heerlijk met stofzuigen!

Judith -

bij ons kwam laatst een wasmachinemonteur langs. Hij vertelde dat het water van tegenwoordig erg zacht is. Ook ‘rammelt’ je trommel voldoende als hij centrefugeert waardoor je weinig last van kalk zal hebben. Ontkalken vond hij dus overbodig, meer een verkoopstrategie. Waar je wel op moest letten is dat je vet van je huid aan, vooral handdoeken en beddengoed, zit. Deze spullen regelmatig en op 60 graden wassen is de oplossing.
Je trommel leeg laten draaien met schoonmaakmiddelen schijnt juist je machine stuk te kunnen maken.

Eline -

Apparaten zijn fantastisch in hun functie, maar het schoonmaken ervan…daar ben ik ook niet voor gemaakt! En toch, uiteindelijk doe ik het nog wel af en toe maar met tegenzin. Een droger heb ik niet, dat scheelt. Oh ik kan er nog wel een paar aan het lijstje toevoegen: frituurpan (doet mijn vriend gelukkig altijd eens in de 6-8 weken, wát een werk!), vriezer ontdooien (daar heb ik écht nooit zin in) en de koelkast. Die laatste blijft gelukkig redelijk netjes door zoveel mogelijk in bakjes of plasticfolie te bewaren en natuurlijk geen sap of yoghurt te lekken ^^. Toch geeft het wel een goed gevoel als je eens in de zoveel tijd de apparaten schoonmaakt maar eigenlijk zouden ze zelfreinigend moeten zijn toch? Haha! Voor laptops en zo heb ik ooit bij de Blokker een speciaal doekje en spray gekocht, waar ik zowel scherm als toetsenbord mee schoon maak. Op mijn werk gebruiken we een soort papieren doekjes die in alcohol zijn gedrenkt, werkt ook prima.

chantal -

Gelukkig woon ik nog thuis, mijn moeder doet het huishouden. Ik moet af en toe helpen, goede oefening voor later haha. Mijn moeder zuigt altijd wat waspoeder op met de stofzuiger zodat die lekker gaat ruiken, werkt denk ik net zo goed als dure korrels. Om je mobiel en andere schermen schoon te maken kun je het beste een oplossing maken van helft gekookt water en helft 70% alcohol, twee keer sprayen op een microvezeldoekje en me scherm ziet er weer goed uit zonder vingervlekken. Moet dat eigenlijk wat vaker doen…

Ingrid -

Broodrooster en koffiezetapparaat doe ik altijd braaf, omdat je daar van eet. Maar die andere dingen..? Ik ben benieuwd hoe je een vaatwasser schoonmaakt. En wat maakt het uit hoe je stofzuiger ruikt, je laat hem toch niet in de woonkamer staan?
Toetsenborden vind ik altijd onmogelijk goor. Op mijn oude werk zaten ze altijd vol met maaltijden en snacks van vorige gebruikers.

melissa093 -

De stofzuiger ruikt als ie aan staat bedoeld ze volgens mij..

Tessa -

Tja, dat van die bacterieen vind ik altijd een beetje een vaag verhaal. ‘Er zit op een telefoonscherm meer bacterieen dan op een wc bril!’ Maar WELKE bacterieen? je huid zit ook helemaal vol, en dat is maar goed ook! anders zou elk wondje gaan ontsteken omdat de slechte bacterieen dan de overhand krijgen.

Nanoe -

Een droogtrommeldoekje van robijn boven op de filter waar de lucht uit je stofzuiger komt leggen. Als je de stofzuiger gebruikt komt er warme lucht uit wat het doekje “activeert” en alles lekker ruikt en als je de stofzuiger 2-3 keer per week gebruikt blijft de geur wel tot 2 maanden. En anders vervang je het doekje :)

Lenneke -

Hahahaha, zo herkenbaar dit. Ik ben gewoon niet voor schoonmaken gemaakt. Als ik groot ben, wil ik een schoonmaker.

Reageer ook