Body Shaming

De laatste tijd word ik erg moe van het feit dat als je jezelf accepteert zoals je bent, anderen dat niet lijken te doen. Dat is toch waar het allemaal om draait die weg naar geluk? Zelfacceptatie? Waarom moeten anderen dat dan zo te niet doen? Blijkbaar ben ik niet de enige. Ik kreeg na mijn verhaal zo veel Snaps binnen, daar wilde ik iets mee doen. 

Ik heb het over body shaming. Wat is dat precies? Shaming someone for their body type.

  • Sara: “Ew he’s too skinny”
  • Jeff: “She’s soooo fat it’s disgusting”
  • Mary: “She’d be pretty if she were skinnier”

Ik kwam er op om dit artikel te schrijven na een aantal felle reacties op onderstaande video:

https://www.youtube.com/watch?v=c5R42OT-T-c

En zodra ik door gaf aan die personen dat ik hun comments op een heel andere manier aan zou gaan pakken – dus niet door nu opeens alleen nog maar sla te eten en flink af te vallen – zie ik dat die comments nu ook opeens als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Mooi zo!

Een van de reacties was namelijk ongeveer dat diegene zelf heel erg ongelukkig was toen ze er uit zag zoals ik in deze video. Dat ze zich niet kon voorstellen dat ik daarom gelukkig was met dit lijf, dit figuur, deze maat. Volgens haar kon dat gewoon niet zo zijn. Omdat ik daarnaast ook een voorbeeldfunctie heb, leek het haar goed dat ik zou schrijven over een gezonde levensstijl en ook om wat kilo’s af te vallen om te zorgen dat ik in maat 34 zou kunnen passen en anderen kon inspireren. Ze kon aan de hand van de video zien dat mijn BMI veel te hoog was en ik daardoor behoorlijk ongezond was. Dat bracht gezondheidsrisico’s met zich mee.

Blijkbaar heeft ze het bloedonderzoek van mijn huisarts even doorgenomen. Zo ja, dan heeft ze het niet erg goed gelezen aangezien er staat dat ik gezond ben en mijn cholesterolwaardes meer dan prima. Een ‘dikke’ prima! 😉 Dat zal vast een geruststelling zijn.

Of een ander iemand  die zei dat je absoluut geen shorts moest dragen als je er uit zag zoals ik, want dan lijk je nog dikker. Stel je voor! Nee inderdaad, met dertig graden trek ik vooral een zwarte, lange broek aan want dat kleedt zo lekker af en ik wil graag dat de buitenwereld ziet hoe slank ik er wel niet uit kan zien…*sarcasmemodusuit*

Werkelijk waar verbazend dat anderen wel even kunnen bepalen of jij gezond bent en wat je aan zou moeten trekken. Of dat je niet genoeg beweegt. Alsof ze met een drone boven je hangen.

Mijn mond viel open bij het lezen van een aantal van deze comments. Ik trok het me niet zo zeer persoonlijk aan, ik vond het eerder verbazingwekkend, maar ik vond het veel erger voor alle jonge meiden die deze comments zouden lezen en zichzelf daardoor in twijfel gingen trekken. Zeker in de puberteit wat toch al zo’n onzekere periode is. En ik had gelijk.

Op het moment dat ik hier iets over zei op SnapChat kreeg ik werkelijk waar honderden Snaps van jonge meisjes maar ook prachtige vollere oudere dames die zich nu juist door de reacties van deze mensen aan zichzelf twijfelden. En dat beste mensen, dat vind ik verschrikkelijk. Omdat iedereen – ja IEDEREEN – mooi is en kan stralen. Of dat nu met maat 32 is of met maat 44 of nog slanker of voller. It doesn’t matter! Daar gaat het niet om in het leven. Het gaat er om of je gelukkig bent met jezelf. Ik ben intens gelukkig met mijn maat 40. Maar weet je wat ik zo raar vind? Waarom anderen dan je zo bekritiseren daarover. Als iemand gelukkig is met zichzelf waarom zouden anderen dan diegene zo onderuit halen? Ik ben ik, jij bent jij. Echt, laat ons ‘plankjes’ en ‘dikkertje dapjes’ met rust. Wij zijn prachtig. Punt.

Hieronder deel ik met toestemming een aantal Snaps van jongedames die reageerden op mijn verhaal over body shaming op SnapChat. Kun je nagaan dat ik er honderden kreeg en dit er slechts een paar zijn? Zo zie je goed hoe body shaming anderen beïnvloedt maar ook hoe het praten over dit onderwerp anderen helpt:

Deze reacties, dat is waarom ik outfitvideo’s maak en online zet. Zodat anderen zich langzaam maar zeker net als ik gaan accepteren en kunnen genieten van hun schoonheid.

Ik vind het werkelijk waar verbazend dat er mensen insinueren dat je niet gelukkig met jezelf bent aan de hand van je kledingmaat. Kom op zeg! Ik vind het oprecht jammer dat die mensen niet verder kunnen kijken dan puur de buitenkant. In deze video straal ik namelijk enorm en was ik ontzettend blij met het resultaat. Ik voelde me juist enorm goed en nog steeds. Ik heb denk ik nog nooit zo goed in mijn vel gezeten. Sterker nog, toen ik slanker was zat ik veel slechter in mijn vel dus je gewicht heeft geen hol te maken met hoe je je van binnen voelt en dat laatste is wat telt.

Het enige wat de reacties onder deze video in me opwekken is dat ik iets moet doen om anderen te laten zien dat body shaming niet oké is. Het is verre van oké! En toen ik zoveel Snaps ontving over meisjes en vrouwen die zichzelf niet mooi vinden (echt allerlei vrouwen met maat 30 tot 48) huilde mijn hart. Vandaar dit artikel om iedereen te laten weten wat de impact is van body shaming op anderen. Dat ik anderen maar mag inspireren om goed na te denken over hun woorden voor ze zich schuldig maken aan body shaming, dat is namelijk pas echt ongezond in mijn ogen.

“You cannot tell a person’s health, physical or otherwise, from looking at them.” – Meghan Tonjes

Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Wanneer zal het anderen eens duidelijk worden dat niet iedereen maat 34 wil hebben en er uit wil zien als een Victoria’s Secret model? Dat zij zich net zo goed sexy voelen als ze voller zijn? Ja, echt dat kan en ik ben daar onder andere het bewijs van. Wanneer zal het anderen eens duidelijk worden dat dames met maat 34 of slanker superblij zijn als ze in de spiegel kijken en geen ‘slagroomdieet’ willen volgen en ze net zo vrouwelijk zijn met kleinere borsten?

Als ik iets aan mijn maat 40 had willen doen omdat ik niet tevreden ben…joh, dan had ik het allang gedaan. Maar ik ben blij met wie ik ben en hoe ik er uit zie en nee ik sport niet om af te vallen. Ik sport omdat ik aan mijn conditie wil werken en krachtiger wil worden omdat ik dat belangrijk vind en ik geniet van de endorfine die vrij komt. En dat ene patatje in de week? Dat schuif ik er met plezier in. I don’t care! Slurp! #levensgenieter

Dat brengt mij weer een nieuw inzicht: er zijn mensen zoals ik die zichzelf geaccepteerd hebben zoals ze zijn en prima in hun vel zitten en velen met mij, het is alleen de omgeving en daarmee de maatschappij die hen niet accepteert. En dat, dat is best wel eens moeilijk en hard. Body shaming zal ook iets zijn wat altijd zal blijven al droom ik er nog steeds van dat er een tijd komt waarin mensen vele meer liefde voor zichzelf en de personen om zich heen hebben, maar aan ons de taak om onszelf er niet door te laten beïnvloeden en de generaties onder ons te laten zien dat iedereen mooi is en iedereen kan stralen.

Vandaag deel ik daarom een foto op Instagram en SnapChat met de hashtag #stopbodyshaming en ik hoop dat iedereen met me mee doet en deze hashtag gebruikt. Het lijkt me geweldig om al die mooie, verschillende dames (en heren) voorbij te zien komen onder deze hashtag. Beauty isn’t a size… <3

160 reacties

Tio -

Sommige mensen die in andermans ogen te mager zijn denken vaak dat zij anorexia nervosa zouden hebben, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Dit vonden sommigen vaak maar lastig om hier onterecht mee vergeleken te worden terwijl zij toch normaal aten of eten. De thighgap is toen in de mode gekomen en sommigen hadden die van nature en dat ligt aan de botstructuur. Dat heeft iemand in aanleg en daar doen ze verder niets voor maar dan denken ze dat ze dat met opzet doen en dat ze volgens sommigen dan anorexia nervosa zouden hebben. Dit zeggen meestal leken en onbekenden die een oppervlakkig oordeel vellen. Als je je maar gezond voelt en verder is het lastig om er mee vergeleken te worden terwijl dat niet zo is. Sommige artsen sloegen de plank ook wel eens mis omdat de bodymassindex niet helemaal accuraat is want spiermassa weegt zwaarder dan vetmassa. Iemand met een bundel spieren kan meer wegen in plaats van vet. Je hebt meer weerstand tegen ziektekiemen en meer reserves want als je ziek wordt want dan worden die reserves aangesproken en die heb je minder wanneer je minder hebt om bij te zetten in de vorm van vetreserves. Die worden dan het eerst aangesproken wanneer je ziek bent. Ook als je wat te mager bent staat de kleding je niet zo goed meer. Sommigen die wat atletisch gebouwd en tenger waren in aanleg zijn soms er onterecht voor op aangezien anorexia nervosa te hebben. Dit is toen heel vaak in de publiciteit gekomen zodat het bijna een hype leek te worden. Iedereen had er wel eens van gehoord maar sommigen konden er niets aan doen dat zij wat tengerder gebouwd waren dan anderen. Zelf vonden ze dit ook lastig. . .

AM -

Fijn om dit te lezen. Zelf ben ik begin twintig en met m’n maat 46 niet de dunste. Ooit was ik heel slank, maar dat kwam destijds vooral door een ziekte, dat ik ontzettend veel gewicht kwijt was geraakt in korte tijd. Als ik nu foto’s terugzie, verlang ik weer naar dat maatje 38.
Ik heb heel wat jaren gehad dat ik echt niet wilde winkelen. Langzaamaan komt het plezier weer, maar nog steeds probeer ik grote spiegels zoveel mogelijk te ontwijken.
Dat de omgeving zoveel invloed heeft is ook heel erg duidelijk, bijv. toen ik vorige zomer in de thuiszorg actief was. Toen was er een oude man die tegen een collega had gezegd dat hij “dat meisje niet kon missen, je kan er niet omheen kijken”.. de collega nam het voor me op, maar dan wel met de woorden “zeg dat niet, misschien kan ze er niets aan doen”. Alsof ik me ook eigenlijk weer had moeten verantwoorden. En dat is het vaak ook denk ik: als je enigszins afwijkt van een soort norm die men zich in het hoofd haalt, moet je een goede reden hebben waarom je afwijkt.
Heel fijn in ieder geval om via je blog weer even stilgezet te worden bij het feit dat we allemaal goed zijn zoals we zijn, hoewel die erkenning soms dus wel moeite kost..

T. -

Er is ook een selfesteem campagne van Dove op gang gezet. Je bent trots op wat je bent en wie je bent. Het is dat reclameplaatje weer. Sommige mensen denken oppervlakkig en hebben vaak meteen een oordeel klaar zonder zich er in verdiept te hebben wie je bent. Ze kennen je niet eens of ze zeggen dat je ziek bent en dat wordt je aangepraat. Alles wat in de reclame staat en in de mode is. dat is onpersoonlijk en heeft niets met de persoon te maken. De mensen die dat doen hebben waarschijnlijk niets van zich zelf. En vergelijken je met diagnosen die een piek in de publiciteit heeft gehaald. Ook en modellenbureaus krijgen een boete als zij te magere modellen verheerlijken. Zij moeten het goede voorbeeld nemen. gezonde welvarende modellen waar wat vlees aan zit. Jongeren zijn meer te beinvloeden en hier spelen ze op in. De commercie en de reclame. Commercie is onpersoonlijk en anoniem. Je identiteit en de persoonlijkheid daar gaat het om. .

Desiree -

Wat een prachtig artikel! Jammer dat ik dit ook zo laat lees.
Zelf ben ik hier jammer genoeg ook schuldig aan ook al heb ik maatje 36/38.
Ik heb altijd al een probleem gehad met zelfacceptatie en body shaming. Ik heb veel last van hormonale acne ook al ben ik 18 jaar jong, ik merk dat ik het zelf niet accepteer en dat ik het verberg met make-up. Altijd als ik op sociale media kijk krijg ik het gevoel dat ik te zwaar ben en te dik ben, als ik ga shoppen zeg ik vaak zat kijk hoe dik ik ben, niet voor de aandacht maar echt omdat ik me zo voel.
Modellen zijn echt moordend op het gebied van zelfvertrouwen, zeker bij mensen met een maatje meer. Ik zou nooit tegen iemand zeggen dat iemand te dik is of dat iemand te dun is zonder daar een reden voor te hebben (bijvoorbeeld gezond vs. ongezond).
Iedereen is mooi op zijn of haar manier, als ik een mooie meid zie die niet zo zeer anders is dan mij vind ik diegene mooi, als ik in de spiegel kijk dan kan ik wel huilen. Ik haat hoe ik eruit zie, nog steeds, misschien komt het nog steeds door mijn leeftijd maar misschien ook niet.
Ik merk dat ik een meisje ben die gevoelig is voor proana sites, ik heb er vaak zat op gekeken om af te vallen, omdat ik weet dat ik dan zeker kilo’s kwijt raak. Maar ik weet ook dat ik dan ook verschrikkelijk ongezond bezig ben en eigenlijk alle vertrouwen in mezelf ga kwijt raken. Ik weet dat ik sterk ben en ik vind iedereen zo mooi op zijn of haar manier.
Ik moet wel zeggen, ik heb al veel voortgang in het houden van mezelf, 3 jaar geleden snapte ik niet dat ik nu soms blij kan zijn met wie ik ben. Ik ben nog lang niet blij met mezelf en ik denk dat dit echt ook nog wel jaren kan duren, maar ik vind wel dat deze reacties en deze artikelen bij kunnen dragen aan de verbeteringen die voornamelijk tieners, maar ook vrouwen die misschien al op leeftijd zijn, door kunnen maken.
Bedankt voor dit prachtige artikel! Dit laat mij, ondanks hoe ik me voel over mezelf, toch in zien dat ik mooi ben op welke manier dan ook.

Aniek -

Ik heb er tranen van in mijn ogen… Zo’n mooi artikel! Ik lees het nu pas… Martine je MOET trots zijn op jezelf! Je bent zo’n prachtige vrouw. (Willemijn ook trouwens😉) Iedereen is mooi! Van binnen en van buiten. Ik heb zelf nogal heupen, en dat vindt in niet altijd zo leuk… Maar zo ben ik nou eenmaal, daar zal ik mee moeten leren leven. Zo dit wou ik even kwijt! 😘

Sartreuse -

Mooi artikel. Hier zou zeker meer over gepraat moeten worden, het is bizar hoeveel mensen de drang voelen om zomaar, ongevraagd commentaar te geven over (veelal andere vrouwen zelfs!) het lichaam van een vrouw.

Manon -

wow dit artikel helpt mij en anderen enorm. Ik ben niet de superslankste en knapste maar blij hoe ik eruit zie. Ik sport en beweeg omdat ik mij daar prettig bij voel en niet om af te vallen, dit heb ik geprobeerd en heeft weinig resultaat geboekt. Daarom sport ik omdat het goed is. Door de omgeving wortd dit anders geinterpreteerd en op gelet op wat ik doe en wat ik eet. Laat mij zien wie ik benm als ik mij daar gelukkig bij voel. Ik zeg altijd bemoei je met je eigen zaken daar heb je je handen vol aan. :-)

Raphaelle -

Hey Martine, wat een prachtig artikel!
Iedereen moet zich kleden zoals hij/zij zelf wil en dat niet laten bepalen door anderen! Een maatje meer is niet erg, en een maatje minder ook niet. Het gaat erom dat gelukkig en gezond bent! Mijn allerbeste vriendin heeft ook een maatje meer, maar omdat ik zie hoeveel zelfvertrouwen ze heeft, wordt ze er ook nooit om aangesproken. Daarbij is een prachtige, stralende meid. Zelf ben ik een maatje minder (?) ik ben 15 jaar, ongeveer 1,63 m en 47 kilo. Toen ik een jaar of 11/12 was is er door andere kinderen -die mij niet goed kenden- gevraagd of ik anorexia had. Met mijn antwoord daarop;”nee, anorexia is een ziekte in je hoofd, dat heeft verder weinig te maken met gewicht en dergelijke. Het deed me echter altijd wel iets, maar ach, ik wist zelf dat het niet zo was. En zo erg werd ik er ook niet op aangesproken. Het verhaal van bovenstaande vriendin om mensen met een maatje meer te inspireren, mijn verhaal om mensen met een maatje minder te inspireren. Be who you believe you are!✨

Karlijn -

Wat een mooi artikel! Top geschreven

Thea -

Wordt ook een beetje moe van al die Fitgirls die poseren hoe gespierd,bruin, gezond ze zijn!! En vooral voor de jonge meisjes die er tegen op kijken. Weet ook dat iemand die bv maat 36 heeft en “slank” is, misschien van binnen wel ongezonder is dan ik met mn maatje 42! mn vetpercentage is goed en die kan bij iemand met maat 36 wel niet goed zijn. Maar heb een vraag aan je: Je ziet er zo leuk uit met je kleding zou je op IG daar ook tips over kunnen geven waar je ze koopt? (Misschien doe je dat al ergens maar ben nieuw op je site). Kom ook uit het hoge noorden en kan wel inspiratie gebruiken!Bedankt….

Martine -

Hi Thea, ik heb wel eens een artikel geschreven op 2WMN met mijn favoriete kledingmerken, misschien heb je daar iets aan?

Emma -

Wat is dit een geweldig artikel Martine!

Naomi -

Hier ben ik het dus zo mee eens! In deze huidige maatschappij wordt er zo’n grote focus gelegd op welke maat je hebt en hoe je eruit ziet. But guess what; size doesn’t matter. Het is veel belangrijker dat jijzelf lekker in je vel zit en je goed voelt. Dan heb je, je “beste maat” toch al bereikt?! Ik vind het belachelijk dat mensen zo kunnen reageren. Mij werd geleerd altijd naar het innerlijk van personen te kijken. Je bent een pracht mens Martine en ik bewonder dat je dit aan durft te kaarten!

Voor iedereen die maar ook denkt niet in de standaard te passen: houd van jezelf!

Madeleine -

<3

iris -

Wat een mooie blog!! Op de een of andere manier voel ik me heel erg aangesproken door deze post! Ik ben zelf alles behalve een maatje meer (ben 21jaar en weeg maar 50kg, maatje 32). Ik heb mijn hele leven al ondergewicht en ook dit is alles behalve leuk!
Al jaren vraagt iedereen of ik wel voldoende eet (en ik eet bijna altijd het allermeeste in een gezelschap! I Just love food!!!)
Toen ik nog jong was moest ik altijd naar de GGD en moest ik opschrijven wat ik te eten kreeg, ze dachten gewoon dat mijn moeder me te weinig eten gaf!

Nu nog krijg ik wel eens opmerkingen naar me toe gegooid met of ik anorexia heb en dat ik kleine borsten heb en een platte kont of dat mannen graag iets zouden willen vasthouden (behalve botten…)
Ik ben erg tevreden over mijn lijf maar zo’n opmerkingen maken me erg onzeker!
Sorry voor dit zeer loshangende post maar ik typ gewoon wat er in me opkomt!

Martine ik vind je een prachtige vrouw en ben blij dat je hierdoor misschien wat mensen laat inzien dat een maatje meer of minder echt niks uitmaakt! #stopbodyshaming!!

Marit -

Wauw!! Wat een super artikel. Je kan zo enorm trots zijn dat jij dat zo mooi kan verwoorden zonder ook maar iemand te kwetsen. I LOVE IT❤️❤️❤️

Florence Vlogt -

Wat een prachtig artikel Martine! Respect.
Liefs xx

Leontine -

Hallo Martine, je hebt helemaal gelijk. Het zou ook verschrikkelijk saai zijn als iedereen hetzelfde eruit zal zien. Hulde aan diversiteit. Liefs Leontine

Marcella -

Super!! Alleen maar liefde voor jou Martine!! Wat ben jij een enorme inspiratie!

Stefanie -

Wat een artikel. Het is duidelijk een zeer gevoelig onderwerp. Zelf heb ik maat 42-44 en vind ik niks naar m’n zin in de winkel. Op dat vlak pas ik als 30-er body shaming wel toe op mezelf, betrap ik mezelf er meermaals op. Als ik met een vriendin ga shoppen (zij heeft maat 34-36 en hoeft daar niet veel voor te doen of laten) durft ze bij het bekijken van kleding voor zichzelf weleens te zeggen dat ze zo dik niet is als ze een maat 40 vasthoudt. Ze bedoelt er niks mee maar ik voel wel telkens een steek vanbinnen bij die commentaar. Ik worstel al jaren met m’n gewicht maar verder schort er ook niks aan m’n waarden. Cholesterol is niet te hoog en ben gezond. Maar dat getalletje op de weegschaal is schandalig hoog. Je bent prachtig, en heel erg inspirerend.
#stopbodyshaming

Moira -

Prachtig artikel en zo waar inderdaad. Ik ben iemand die sinds mijn puberteit een maatje meer had en uiteindelijk had ik maat 54 en ik was zeer gelukkig. Ik moest afvallen omdat mijn gezondheid mij in de weg zat. Ik zou suikerziekte gaan krijgen mijn cholesterol was te hoog en mijn bloeddruk was ook veel te hoog. Dat was voor mij een rede om af te vallen. Daardoor ben ik nu 60 kilo afgevallen en heb nu een maatje 36/38. Ben ik gelukkiger nee ik voel me nog steeds hetzelfde als dat ik toen ik een maatje meer had. Het was nodig omdat ik gezondheidsproblemen had. Ik denk dat het belangrijkste is dat je gezond bent en je goed in je vel voelt.

Het is vooral inderdaad dat jonge meiden zich laten beinvloeden wat er op sociaal media word gepost en het is makkelijk he als je achter een computer zit en niemand ziet je door te reageren en gemeen te zijn.

Kelly -

Weer een prachtig artikel Martine! Ook al heb ik zelf maatje 34, ook in blijf bv. niet gespaard van Body Shaming. Ook ik krijg wekelijks opmerkingen dat ik te weinig zou eten of dat het niet gezond is om mager te zijn, … natuurlijk, het is de hele andere kant. Maar mijn punt is wel dat het er dus uiteindelijk niet toe doet welke maat je hebt of hoe je er uit ziet. Wanneer mensen een of andere ‘afgunst’ hebben naar jou toe, is uiterlijk vertoon het eerste waar ze commentaar op gaan uiten. Dat is ronduit belachelijk! Het is ‘maar’ je lichaam én het is jouw lichaam, het doet er toch niet toe hoe het er uit ziet, zo lang het maar gezond is, goed werkt en jij je er goed mee voelt om de dingen te doen die je wil doen! Ieder lichaam is anders en dat maakt het net leuk! Plus, ik heb altijd véél meer respect voor mensen met rondere vormen wanneer ze outfitposts maken!!! Je bent een waar voorbeeld en ik denk dat iedereen, ongeacht welke maat, tevreden mag zijn met zijn lichaam en jouw positieve voorbeeld mag volgen! Veel liefs, Kelly

Sebastiaan -

Heel mooi artikel Martine 😊 Deze woorden doen me veel. Ik heb zelf ook een maatje meer (40/42) en ik ben ook best ontevreden over me lichaam maar als ik dit artikel lees dan voel ik me sterker en een echte beauty 💁🏼 ik wil je bedanken voor dit artikel en dat je op komt voor meiden en jongens met een maatje meer 💪🏻 You go girl 😘

Martine -

Wauw wat goed om te lezen, bedankt voor je reactie!!

Janneke -

Goed initiatief. Denk dat je je half nog niet beseft hoe zo,n issue het is bij de jongeren. Heb een pleegdochter in de leeftijd, en heeft een maat 40-42. Ze schaamt zich er zo dusdanig voor dat vakkundig alle maatlabels uit de kleren worden geknipt. Ze heeft moeite met zwemmen in gezelschap. Die meiden, lezen veel blogs, you tube vlogs, veel nemen ze aan als ware koek, veel dingen gaan een eigen leven lijden. Waardoor ze steeds meer de bevestiging krijgen dat ze, te dik, te ongezond zijn kortom dat ze iets zijn wat verborgen moet worden. Vreselijk is het. Het maakt ze zo onzeker. En dan die uitspraken in de media als je geen maat 34-36 hebt. Dat je met maat 38 al uit mag komen als plus size model. Waar gaat het over. En wat ook zeker niet ten goede komt is dat spastische gedoe over het “gezond” eten. Superfood, zaden, liefs elke dag sla zonder een lekkere dressing, liters sap van bleekselderij en komkommer (niet te drinken naar mijn mening ), vegetarisch eten, enz enz enz mijn persoonlijke mening dat het meest van bovenstaande niet te (vr)eten is.
Mijn jongste zoon volgt op school een soort cursus, rots en water, waarom….. Nou zodat ze wat zelfverzekerder zijn op het voortgezet onderwijs. Word nog gestimuleerd ook door de overheid. Ze moesten zich eens achter de oren krabben…..

Lies -

Waar slaat dit artikel op? Jij bent niet eens dik, Martine. Je hoort niet bij de fatty club.

Linda -

Ik reageer normaal echt nooit, maar ik wilde toch even laten weten dat ik dit echt een heel mooi en goed artikel vind! Complimenten dus!
Zelf ben ik vrijwel mijn hele leven véél te dun geweest, kon eten wat ik wilde, sporten, alles, maar aankomen? Ho maar. Iedereen had altijd maar commentaar dat ik veel te dun was en meer moest eten, want ik zag er écht niet gezond uit (terwijl ik minstens twee keer zo veel at als de mensen die dit commentaar gaven).. Inmiddels ben ik ein-de-lijk wat aangekomen en pas ik nu in maatje 36 en je kunt het vast al raden: diezelfde mensen geven nu het commentaar dat ik ‘dik’ zou zijn. Ze vinden dat ik een buikje heb en ik krijg zo vaak commentaar dat ik dikke benen zou hebben. Gelukkig kan ik het zelf goed relativeren en zie ik totaal niet wat die mensen zien als ik in de spiegel kijk, maar tóch word ik er soms onzeker van.. Het is blijkbaar nooit goed voor anderen.

Dineke -

Lieve Martine,

Wat een prachtig artikel. Je bent een hele grote inspiratie voor mij. Ik heb er ook even over gedaan om mijn lichaam te accepteren, maar inmiddels ben ik erg gelukkig met mijn lichaam en wat anderen daarover te zeggen hebben geeft niks meer! Daar hebben jouw blogs en ook zeker je outfitposts aan bijgedragen. Ik vind het altijd zo tof dat je durft te expirimenteren met kleding en make-up. Je straalt uit dat je trots bent op wie je bent en hoe je eruit ziet, en dat is zo positief en bijzonder! Wat ben ik blij voor jou als ik hoor hoe ontzettend goed het inmiddels met jou gaat na die moeilijke maanden! Je bent een echte powervrouw. <3

Heel veel liefs!
xxx

Martine -

Ah jeetje superlief Dineke: dankjewel!

Denise -

Ik ben 18 jaar en heb maat s. Ik heb een tijd heel gezond gegeten en heel veel gesport. ik was ook heel erg afgevallen. Ik heb hierdoor een behoorlijke obsessie gehad. het ging een tijd echt niet goed met me. Om me heen hoorde ik alleen maar dat ik ‘te gezond’ at en werden er grappen gemaakt over dat ik anorexia zou hebben. Niet wetende had ik in die tijd heel erg met mijn eten zat. Mensen moeten niet zo snel oordelen en lekker hun mond houden. Als ze echt iemand zijn/haar verhaal willen horen, moeten ze er om vragen en ook oprecht geïnteresseerd zijn. Daarbij vind ik grappen over eetstoornissen sowieso niet kunnen. Volgensmij snappen mensen niet dat dat geen grapjes zijn?

Ik heb een foto op mijn instagram gezet want ik vind dit een heel goed stuk!!!

love you xx

Mandy -

Hier ook een trouwe 2WMN volger die nooit reageert maar na het lezen van deze post wel :-)
Wat een prachtig artikel, Martine!
Ik heb zelf maat 46/48 en ben kerngezond! Eet gezond en doe veel krachttraining/wandelen.
Ik kan zeker meekomen met de meeste reacties hier.
Ik hoop dat de meiden die ook wat steviger zijn en dit lezen, en erg onzeker zijn over zichzelf, er van te overtuigen om van zichzelf te houden zoals je bent. Ik vind het heerlijk mezelf goed te verzorgen en hippe outfits uit te zoeken. Yes, ook strakke jurkjes, heb schijt aan wat een ander vind.
Omdat ik goed in m’n vel zit straal ik dat ook uit een ontvang ik veel complimentjes.
Echt meiden, als je wat voller ben laat je door niemand neerhalen, niemand is dat waard! En als tip- benadruk jou positieve punten, waar jezelf tevreden om bent, je zult zien dat dit je een extra boost geeft 😊
Hou van jezelf 💕 #stopbodyshaming

Martine -

Dit is de juiste houding!
Top!!!

Elly Kellner -

Die spreuk “You cannot tell a person’s health, physical or otherwise, from looking at them.” is een goede. Maar…is het dan de eis dat een ander of jijzelf gezond moet zijn? Het zou fijn zijn maar gezond of fit worden gebeurt niet van vandaag op morgen. In de tussentijd mogen wij allemaal (vrouwen en mannen van alle maten) in korte broeken lopen, mogen onze bovenarmen laten zien, onze cleavage en we mogen in het openbaar een ijsje eten. Waarom omdat een ijsje best lekker is 😀 The Beatles schreven ooit een liedje ‘Let it be’ – als we elkaar wat meer gewoon onszelf zouden laten zijn zou de wereld weer een stukje mooier zijn ♥

Annabel -

Lieve Martine,
wat geweldig dat je dit artikel hebt geschreven. Je hebt in elk opzicht helemaal gelijk! Het is zo jammer dat iedereen altijd maar oordeelt over anderen. Je haalt hier zowel jezelf als anderen mee naar beneden! Voor jonge meiden is de puberteit al moeilijk genoeg. Het is tijd om mensen gewoon lekker hun ding te laten doen en ons niet te bemoeien met elkaar! Zolang we gelukkig zijn, hoeven we niks te veranderen! Bedankt voor je goede woorden. Hiermee help je zoveel mensen!
Veel liefs xxx

Melissa -

Ik vind het heel fijn dat de wereld tegenwoordig zo bezig is met dat ‘een maatje meer’ prima ‘kan’! Ben ik het ook heel erg mee eens! Wat me dan wel enorm irriteert, is het feit dat onder elke post van bijvoorbeeld een Facebookbericht over bodyshaming, dingen worden geschreven als: “Echte mannen gaan voor vlees, niet voor botten.” of “Vrouwen met rondingen zijn mooier dan planken.” Excuse me, maar nu gaan we juist het tegenovergestelde creeëren en een vieze blik naar de platte/slanke dames werpen. Ik ben zo’n meisje en ik merk dat ik daar juist weer onzeker van word. Ik vind het daarom ook belangrijk dat we voortaan bij elke maat moeten bedenken dat bodyshaming écht niet nodig is, want nu krijgen we het omgekeerde effect.

Mare -

@Nathalie: De wetenschap is hier nog niet helemaal uit. Denk aan sumoworstelaars die enorm overgewicht hebben maar wel in topconditie zijn. Bovendien, onder een bmi <28/30 is er geen enkel gezondheidsrisico als het gaat om kg teveel (Ja, tenzij je superlicht gebouwd bent en door een zeer slecht eetpatroon bent aangekomen…dat is weer een ander verhaal).

Linda -

@ Mare ik weet niet waar jij die informatie vandaan hebt, maar bij een bmi boven de 25 heb je overgewicht en op sites met een bmi meter van de overheid raden ze je af om af te vallen als je daarboven zit ivm gezondheidsrisico’s. En ja sumoworstelaars zijn een bijzonder geval denk ik aangezien die mensen dagelijks uren trainen. De meeste mensen die ik ken met overgewicht doen dat niet, dus ik vind het niet echt een geldig argument

Nathalie -

Tsja…

Natuurlijk ben ik tegen bodyshaming, en natuurlijk vind ook ik dat niet iedereen dun/slank/watdanook hoeft te zijn. Sterker nog het kan me aan mijn reet roesten hoe iemand anders er uit ziet/wilt zien.
Of iemand nou maat 44 of maat 32 heeft, dat heeft geen invloed op mijn persoonlijke leven. So i don’t care :)

Maar wat ik wel zorgwekkend vind is dat ik steeds meer berichten zie op Social Media en Fora over dat (morbide)obesitas maar oke moet zijn, en dat de rest dat dan maar aantrekkelijk moet vinden onder de noemer ‘ja maar iedereen is mooi’.
Er zit nog een heel gebied tussen je druk maken over andermans figuur(waar niemand recht op heeft) en het maar klakkeloos accepteren dat de bevolking steeds dikker wordt, met bijbehorende gezondheidsklachten. Want ja, overgewicht is gewoonweg niet goed voor je lijf. (en voordat er mensen zeggen JA MAAR dunne mensen zus en zo, onzichtbaar vet op de organen blabla. Dat is niet het punt). Het punt is dat de bevolking groeit in omvang en dat is zorgwekkend. En een maatje 52 moet nooit gepromoot worden, ga naar je HA en zoek hulp om weer op een gezond gewicht te komen. Wil je dat niet omdat je liever zo dik bent? Ook good for you, maar verwacht niet dat de rest je dan maar prachtig vind want dat is en blijft een persoonlijke keuze gebaseerd op voorkeur en smaak.

Ik zie liever een omkeer in die hype berichten op Social Media en Fora. Dat er meer berichten komen over het streven naar een gezond lichaam en een gezonde geest.

Nathalie -

Natuurlijk gaat dit niet over vrouwen die simpelweg niet kunnen afvallen door Prednison of andere medische/psychische redenen. :)

Linda -

Yes Nathalie!! Eindelijk iemand die mij begrijpt, ik dacht dat ik de enige was op deze blog. Inderdaad bodyshaming is niet nodig, maar het klakkeloos accepteren of zelfs promoten van obesitas onder de noemer van iedereen moet mooi gevonden worden.. Dat stuit mij ook tegen de borst. Want de samenleving wordt steeds dikker en ongezonder. Kunnen mensen wel zeggen dat ze net zo gezond zijn met zwaar overgewicht, maar je hebt gewoon meer gezondheidsrisico’s dan.. Het lijkt alsof sommige mensen een beetje in denial zijn over de lichamelijke gevolgen van overgewicht. Misschien heb je nu nog geen klachten, maar doe wat onderzoek op internet en de feiten liegen er niet om.

Martine -

Goed artikel!
Natuurlijk gaat het erom dat je gelukkig bent in je eigen lichaam, hoe dik of hoe mager je ook bent.
Wat de buitenwereld ervan vind, is niet van belang.
Je moet van je eigen lichaam houden zoals het is.
Wat ik soms wel lastig vind is wanneer ik “dikke” mensen zie die klagen over hun overgewicht, zichzelf niet verzorgen, niet leuk kleden etc etc maar wel ongezond blijven eten.
In mijn ogen getuigd dat van weinig zelfreflectie.
Ik vind jou, Martine, echt super!
Je houdt van jezelf en dat straal je uit…..
Dat zogenaamde overgewicht wat je zou hebben, is absoluut niet relevant omdat je van jezelf houdt en op het moment dat je zou zien dat het invloed zou hebben op je gezondheid zou je, neem ik aan, daar iets mee doen.
Dikke mensen, die gezondheidsklachten hebben, moeten zichzelf in de spiegel kijken en eerlijk zijn.
Maar niet klagen en doorgaan met de ongezonde eetgewoontes.

machteldb -

En zo is her!

machteldb -

Het natuurlijk

W. -

Weer een taboe doorbroken! Tja de wereld van tegenwoodig is water, sport en slank. En allemaal dun en in bikini;) Maar why? Je mag er zijn Martine! Die video is juist leuk, jij durft gewoon en anderen zijn bang voor de buitenwereld.

joy -

Dat is gewoon niet waar wat je zegt. De wereldbevolking is nog nooit in de geschiedenis zo collectief veel, en veel te zwaar geweest. De sterftecijfers zijn de laatste jaren alleen in dit land al verdubbelt. Dat is echt zorgwekkend.
Bodyshaming is afschuwelijk, maar we moeten nu niet gaan doen of het de normaalste zaak van de wereld is om in maat 48 rond te lopen.

Esther -

Het is wel normaal om met maat 48 rond te lopen als dat jouw bouw is. En het klopt wel dat we over het algemeen zwaarder zijn, maar je zegt het nu alsof het een slecht ding is. Nee, niet iedereen is meer dun en je ziet steeds meer maten boven de 34 in de media maar dat is toch prima? Je ziet ook nog zat modellen met maatje 34 of kleiner en die zijn (vind ik) zorgwekkend. Er wordt nog steeds meer gepromoot voor maatje 34 dan de wat vollere maten, en dat kun je echt niet ontkennen.

Linda -

@ Esther… “Ze zegt het alsof het een slecht ding is..” Eehhh ja dat dus, het is ook ongezond, dat is precies wat ze zegt, maar je lijkt dat feit niet te willen accepteren. Dat mensen zelf comfortabel zijn met een maatje meer prima, maar waarom doen mensen zo onnozel alsof het allemaal maar gezond is en niets uitmaakt, dat is gewoon een leugen. En nee dat is geen bodyshaming, maar tenzij je 2 meter lang bent, is maar 48 iets te veel voor je gezondheid. Durf daar dan ook eerlijk over te zijn als je zo achter je keuze staat.

Linda -

En nee te dun zijn is ook ongezond. Maar daar gaat het nu niet om. Er zit iets tussen een gezond gewicht en over of ondergewicht beide zijn slecht. Maar in dit artikel gaat het voornamelijk over overgewicht.

Mare -

Weet je, het is toch nooit goed. Ik ben te dun, en wordt soms uitgescholden.
Ik denk soms, zolang mensen je best mooi vinden ze het gerechtvaardigd vinden om dit te doen en er maar op los te schelden. Als mensen echt met je te doen hebben (bv omdat je gezicht verbrand is of je mist een arm…..) dan vinden ze je allemaal prachtig en moedig.
Dus zie het zo lieve Martine, juist het feit dat ze je uitschelden betekend in feite dat ze je best knap vinden

Lynn -

Echt, ik ben het hier meer dan mee eens. Zelf heb ik het tegenover gestelde. Ik ben zelf vrij slank, niet extreem dun, mijn vriendinnen zeggen altijd dat ze mijn lichaam willen hebben. Wat je natuurlijk als een compliment moet opvatten, maar de ggd zegt al sinds mijn 10e dat ik ongeveer 10 kilo aan moet komen om ‘gezond’ te zijn. Ik heb hier de eerste jaren ook wel t een en ander aan gedaan om die kilo’s eraan te eten. Nu heb ik een heel moeilijk lichaam dat heel moeilijk aankomt maar iets te makkelijk afvalt. Dus heb ik het er bij gelaten en boeit t me niet meer zo. Nu schommel ik rond de 56 kilo. En ik weet dat dit niet zwaar is maar als ik dan ongesteld moet worden houdt ik vocht vast bij mn buik( teminste dat denk ik, t wordt in iederval groter) en echt ik weet dat ik me niet moet aanstellen maar als die 2 kilo er dan bij zijn voel ik me ‘dik’. Dit is puur omdat ik mezelf heel moeilijk accepteer en ook veel negatieve reacties uit het verleden me om de kop slingeren. Zo zie ik mezelf ook niet als een mooi meisje, maar ik krijg meer aandacht en complimentjes van mensen om mijn uiterlijk ik de positieve zin dan dat ik door heb. Hier heb ik een hele lieve beste vriendin voor die me dat dan even duidelijk maakt dat ik mezelf echt moet leren accepteren. Sorry voor dit lange zeur verhaal en het springt van de hak op de tak, maar ik moest dit even kwijt. Iedereen is zoals die is en is prachtig om haar manier! ❤️

laura -

Wat een goed verhaal! Ik ben het helemaal met je eens en vraag mij altijd af waarom mensen toch zoveel commentaar moeten hebben op anderen. Maar ook wel erg fijn dat je zoveel positieve reacties hebt gehad en dat je zoveel meisjes/vrouwen juist inspireert door lekker jezelf te zijn en blij te zijn met wie je bent. Keep up te good work!

Rosanne -

Lieve Martine,,

Ik ben super trots op jouw mooie worden!

Zelf heb ik altijd maar 46 kilo gewogen en in die tijd was ik alles behalve gelukkig. Nu weeg ik sinds een jaar 53 kilo (alsnog niet gigantisch veel) en krijg ik steeds vaker nare opmerkingen van mensen om me heen, omdat ik nu ineens een vetrolletje meer heb en niet meer zo eng mager als dat ik altijd was. Ik vind het moeilijk om hiermee om te gaan maar door jouw artikel vergat ik dat allemaal even.

Je bent een top vrouw!

Jolien -

Martine, je slaat hier de spijker op z’n kop! Zo’n steengoed artikel. Heel goed dat je dit soort onderwerpen aansnijd. Respect voor elkaar #stopbodyshaming

Lola -

Super artikel!! Dankjewel Martine, je hebt het helemaal goed gezegd en ik vind het fantastisch dat je hier een artikel aan wijdt, je hebt inderdaad zoveel invloed op andere vrouwen die die zelfacceptatie nog moeten vinden. Dit soort artikelen dragen helpt ze weer een stukje verder naar hun doel :) Top!! <3

Korian -

Amen, goed artikel!
Ik wil even toevoegen dat wanneer iemand slank is, dat niet per se hoeft te betekenen dat diegene een gezondere leefstijl heeft heeft dan een voller persoon. Ikzelf (heel slank) eet namelijk ook veel koek, snoep, chocola (& sport zelden). Maar ik kom er niet van aan, sterker nog, moet echt moeite doen om aan te komen. Toch gaat al die suikertroep net zo hard door mijn lichaam dan door het lichaam van de niet slanke dame.

Marthe -

Lieve Martine!
Je bent echt een prachtige meid, van buiten, maar als je dit artikel leest, is het duidelijk dat je ook van binnen een prachtig mens bent. Ik herken veel van wat je zegt. Soms ben ik mager en dan krijg ik vragen waarom ik zo mager ben, soms kom ik bij en dan worden er opmerkingen gemaakt als ” Goh, jij hebt ook een buikje gekregen.” Daar heb ik zelf vrij weinig invloed op. Ik heb zelf veel huidproblemen. Ook daarover bestaan veel vooroordelen. Alsof je ” vies” bent als je acne hebt, dat je niet hygiënisch genoeg bent of teveel rommel op je gezicht smeert. Ik ben er zo vaak mee vernederd dat ik mijn gezicht afdraai als mensen tegen me praten. Dat is ook de reden waarom mijn gezicht nooit te zien is op mijn blog. Erg toch, dat mensen je zo’n naar gevoel kunnen geven. En waarom? Beats me…. zou het leven niet veel mooier en minder stressvol zijn als we elkaar en dus ook onszelf kunnen accepteren. Stel dat die stressfactor wegvalt! Wat zou er veel tijd overblijven voor leuke dingen, die ertoe doen! Het leven is al moeilijk zat, laten we het met zijn allen niet nog moeilijker maken, maar makkelijker. Veel liefs meid! X Marthe

shannen -

dit geeft zoon fijn gevoel. ik ben een meisje van 16 en ik heb maat 48 ik voel me daar bijna elke week ongelukkig door. door wat ander tegen me zeggen maar door dit zoon verhalen van andere voel ik me veel beter het maakt niet uit dat ik wat maten meer heb als je je maar goed voelt !

Rosa -

Wow, die reactie dat je niet gelukkig kan zijn met “jouw” figuur wat een rot antwoord. Ik vind jou een fantastisch mooie vrouw die zich geweldig kleed (samen shoppen haha?). Vanaf m’n 6e zat ik voor het eerst bij een diëtiste, ik werd altijd al dik genoemd en dat tot m’n 15e. Nog steeds wel eens, maar kan ik gelukkig nj beetje loslaten. Ik ben nu 22 en heb een dochter van 6,5 maand. Nog steeds niet tevreden met m’n lichaam, ookal zit ik op m’n oude gewicht het hangt er toch allemaal wat anders bij ;). Maar ik vind je een top wijf, en zou graag wat kleding tips willen hoor hihi

Sakura -

Dit is waarom ik jullie twee geweldige Youtubers en bloggers vindt~! Ik volg geen enkele blog trouw behalve 2WMN. Deze artikelen komen recht uit het hart en hebben de boodschap in zich die de crappy maatschappij van tegenwoordig nodig heeft. Bedankt hiervoor Martine.

Emma -

Wauw!!! Wat heb je dit prachtig verwoord.. want waarom zouden we aan iemands gewicht zien of die wel of niet gelukkig is.
Martine je bent geweldig en niet dik, of lelijk met een korte broek. Iedereen hier is prachtig ❤❤

Homeofdaisies -

Mooi verwoord en dikke middelvinger aan de mensen die daar anders over denken. Zolang je maar lekker in je vel zit, daar gaat het toch om? Er zijn genoeg mensen met maat 32 die zichzelf dik en lelijk vinden, maar de buitenwereld vind dat juist ‘je van het’. Daarnaast zijn er mensen die als ‘dun’ worden gezien maar alsnog obesitas hebben omdat ze alleen maar junkfood naar binnen werken, alleen worden zij niet ‘dik’. (en ja ik gebruik aanhalingstekens omdat ik ‘dik’ en ‘dun’ relatieve woorden vind). Long story short: blijf vooral wie je bent en ga zo door met je naamsbekendheid inzetten om body shaming en ander gepest tegen te gaan! :) xo Daisy

Linda -

Ik zie dat veel meiden zich herkennen in dit artikel, vooral de vollere dames. Ik vind niet dat je mensen naar beneden moet halen, maar ik heb een vriendin met denk maat 44/46 en ze wordt niet meer ongesteld. (Ze is klein) De dokter had gezegd dat dit met haar overgewicht te maken heeft, en ze wilt super graag kinderen, maar toch doet ze er niks aan om af te vallen. Dat vind ik toch moeilijk te begrijpen hoor, ik wil haar helemaal niet naar beneden halen, maar voor haar eigen bestwil wil ik haar ook wel eens een schop onder dr kont geven. Maar iets erover zeggen is te gevoelig.. Zucht.. Probeer haar gewoon te helpen, maar als ze koppig blijft moet ze het zelf maar weten.

Sterre -

Absoluut een van de mooiste artikelen die ik ooit van jullie gelezen heb en ik volg jullie al lang hoor! 😉 Plaatsvervangende trots hoe je dit op poten hebt gezet, heel mooi!
Zelf ben ik gemiddeld, toch merk ik vaak dat iedereen wel een mening heeft. Doordat we zo veel vergelijken en vergeleken worden zullen er altijd wel mensen zijn die je te vol vinden en er zullen ook altijd mensen zijn die wel vinden dat je wat meer rondingen zo mogen hebben.
Je artikel laat mij -en hopelijk ook vele anderen- zien dat het hier niet om gaat. Hoe moeilijk het je soms ook gemaakt wordt, probeer dicht bij jezelf te blijven. Als jij je goed voelt, dan ís het goed!
#stopbodyshaming

Madelaine -

Dankjewel voor dit mooie, openhartige, stuk.

Mila -

Lieve Martine,

Wat een mooi artikel. Je bent een prachtige vrouw.

Zelf ben ik aangekomen door medicatie. Van maat 38 naar 46/48. Ik struggle er nog dagelijks mee. Het is 35 kilo extra wat best moeilijk voor me is. Echter ben ik elke dag nog blij dat ik kan genieten van het leven. Iets wat zonder medicatie niet meer had gekund. Mensen oordelen altijd maar zonder echt te luisteren naar iemands verhaal.

Bedankt voor dit mooie artikel <3

Roos -

Prednison? Die kilo’s ken ik namelijk ook! Ze zijn er nu bij mij allemaal af nadat ik heb kunnen overstappen op iets anders, maar ik had er ook echt moeite mee hoor!

Kim -

Super artikel!! In een van de Snapchat berichten staat dat vriendinnen die hartstikke slank zijn dat ze volgens hun te dik zijn daar kan ik met als haar mij ongelofelijk aan ergeren! Ik heb zelf een prima gewicht voor mijn lengte wel wat dikkere benen als een ander ( sport redelijk veel) maar dat maakt mij niet uit! Toch ben ik stiekem jaloers op de meiden die niet sporten maar wel veel eten maar niet aankomen. Bij mij is het omgekeerd. Ik sport zo veel omdat ik het leuk vindt niet om af te vallen veel mensen denken van wel maar hoe minder je mee neemt hoe makkelijker het is. Ik ben blij met mijn lichaam en een ander bepaalt niet voor mij dat ik meer moet sporten of minder moet eten!!

Roos -

Ja!
Meer mensen zouden dit geluid moeten laten horen!
Zelf ben ik gelukkig wel tevreden met mijn lichaam, ook met mijn ‘mindere’ punten. Ik zou ook nooit tegen iemand zeggen dat hij/zij er niet goed uit ziet. Ik weet zelf hoe onzeker je daar van kan worden.
Ik vindt het echt heel goed dat je dit ook zo bespreekt, want het is belangrijk!
Je bent geen rolmodel door je mooie lichaam te laten zien en jonge meiden een minderwaardigheids complex te geven, maar door te laten zien dat je okee bent zoals je bent!
Dank je <3

Doortje -

Wat een mooi artikel, Martine. Je hebt groot gelijk, gelukkig zijn is wat belangrijk is, niet wat voor kledingmaat je hebt. Ik vind dat je er prachtig en stralend uitziet in de outfitvideo!

thebeautyblognl -

Wat een prachtig artikel!<3

Helen -

Zo waar wat je zegt! Het zou zooo mooi zijn als iedereen zichzelf kon accepteren zonder dat een ander daar een oordeel over heeft! Super artikel!

Maartje -

Nog voor mijn eerste levensjaar had ik al overgewicht. Ik weeg dan ook al sinds ik twee maanden oud was, bijna het dubbele van wat ‘normaal’ is.
Ik heb echter wel altijd meegedaan met sport en eet al mijn hele leven gezond. Ik kan alles meedoen met vrienden en vriendinnen, en bij de McDonalds eet ik het liefste alleen een salade.
Ik hoor vrienden vaak zuchten als we iets te eten proberen te verzinnen en ik vraag of het iets gezonders mag zijn dan friet, pizza of kebab. Ik vind de smaak van vet letterlijk walgelijk, maar wie gelooft dat nu op het eerste gezicht?
Ik weet niet beter dan dat mensen opmerkingen maken over mijn gewicht. Ook de zogenaamde ‘goede bedoelingen’ zijn mij maar wat bekend. Ik ervaar het meer als pesten dan werkelijk goed bedoeld.
Enkele jaren terug ben ik crash diëten gaan volgen, omdat een toenmalig vriendje dat eiste. Ja… 20kg was er in een half jaar tijd af. Voelde ik mij beter? Nee. Ik was slap, had geen concentratie meer en kon nauwelijks meer iets. Uiteindelijk belandde ik in het ziekenhuis, omdat ik pijn in mijn buik voor hongergevoel aan had gezien en maandenlang had genegeerd. Daarvan ondervind ik helaas nu dagelijks de gevolgen met een medicijn en slechter werkende nieren.
Ik laat mij sindsdien wel vaker controleren… En raad eens? Net als bij Martine: uitstekende bloedwaarden (ok, op de nieren na, dus) en ook mijn cholesterol is dik in orde.
Dat zie je aan de buitenkant niet, maar ik weet zeker dat ik er over 20 jaar beter aan toe ben dan veel leeftijdgenoten die nu in de sportschool vechten tegen de zakken chips die ze naar binnen werkten, de ontbijtjes die ze oversloegen en fastfood gewoontes.
Patricia verwoordde het al heel goed dat je aan iemands bouw kan zien of hij/zij van nature gezetter is. Dit klopt helemaal en zou een beetje meer aandacht mogen krijgen. Voorbeeldje: mijn polsen, vingers, gezicht, nek, voeten en enkels zijn niet dikker dan die van ‘normale’ mensen. Terwijl je vaak (uitzonderingen daar gelaten) bij mensen met vetzucht of mensen die niet sporten, daar ook dikkere lichaamsdelen ziet. En dat kan dan ook iemand zijn die dicht tegen ‘normale gewicht’ aan zit.
Ik hoop dat mensen eens wat meer leren zich niet te bemoeien met mensen die niet voldoen aan hun ideaalbeeld.
Een mens dat oordeelt over een ander, is niet tevreden over zichzelf – aldus een wijs oud klasgenootje van me.

Jessica -

Bedankt Martine!

Ben een vrouw (32) met veel zelfvertrouwen na bijna 30 jaar heb ik eindelijk letterlijk en figuurlijk schijt gekregen aan al die dames die commentaar hebben op iemands uiterlijk. Mijn knopje in m’n hoofd heb ik om kunnen zetten het heeft even geduurd om mijn maat 44/46 te kunnen accepteren maar het is gelukt.
Voor de jongere meiden wil ik zeggen: houdt van jezelf, de jongens en meiden die commentaar hebben op je uiterlijk die zeggen dit om zichzelf goed te voelen en zo even hun eigen problemen te kunnen vergeten. je bent mooi zoals je bent!

Elske -

Goed dat je dit artikel hebt geschreven! Sinds ik een klein meisje was, veel te maken gehad met mensen die mijn bouw niet accepteerden. Ik ben geen meid die de ‘perfecte’ bouw heeft, lees: brede heupen, brede schouders, dikke billen, holle rug.. En heb als kind al te maken gehad met overgewicht en daar heb ik nog last van. Maar of ik daar over in zit? Ja tuurlijk denk ik erover na, dat ik graag wat kilootjes minder zou willen hebben maar dan bedenk ik me hoe gelukkig ik nu ben en dat wil ik niet ten koste laten gaan omdat de huidige maatschappij momenteel bestaat uit mensen die elkaar bekritiseren.

Lieve Martine ik vind het heel bijzonder hoe jij in het leven staat en hoe je aan je zelf aan het werken bent geweest op persoonlijk vlak afgelopen weken/maanden! Maar vooral hoe je ons,(jonge) meiden, weet te inspireren. Willemijn niet te vergeten natuurlijk! Petje af 😉

Carmen -

1 woord: Super!

Lynn -

Super goed artikel!

Patricia -

Interessant onderwerp en je hebt jezelf en je eigen mening goed verwoord. Het is tegenwoordig heel makkelijk om, anoniem of niet, je mening maar te ventileren heel veilig vanachter je scherm en lees ik nu, dit wordt ook wel persoonlijk gedaan. Ik begrijp dat mensen daar moeite mee hebben, net als de zovele ongevraagde goede adviezen die vaak worden gegeven op allerlei gebied. Ik ben van mening dat je heel veel dingen die je van iemand vindt en voor die persoon niet zo leuk zijn maar voor je houdt. Je hebt er namelijk niks aan om ze te zeggen wanneer je weet dat de persoon in kwestie er zelf geen problemen mee heeft. Is iemand wat steviger/dikker en is daar zelf happy mee dan is dat prima. Neemt alleen niet weg dat ik er wèl iets van vind en dat mis ik een beetje in dit artikel. Ik krijg het gevoel dat ik dames met een maatje meer dan ook maar mooi -moet- vinden. Maar sorry, ik vind het niet mooi net zomin als ik hele dunne mensen mooi vind. Ik laat deze mensen alleen wel in hun waarde en zeg er niks over want dat is niet aan mij.
En natuurlijk, iedereen kan stralen in zijn eigen lichaam en dat vind ik wel mooi om te zien, dat zie ik ook bij jou. Ik ben zelf slank en doe daar mijn best voor want het gaat niet vanzelf. Hoor ik toch vaak, met name van de volslanke dames om mij heen, ja jij, jij kan natuurlijk eten wat je wilt! Nee, dat kan ik niet, ik moet er ook voor ‘werken’ maar dat kost me geen moeite want zo zit ik het beste in mijn vel.
Tegelijk wordt de bevolking wel steeds dikker en de zorgen hierom nemen niet voor niks steeds meer toe. Dunne mensen zijn zeker niet per definitie gezond, dat kun je ook niet zien, en dikke mensen ongezond. Er zit wel een risico aan steeds meer in gewicht toenemen, struisvogelpolitiek lijkt mij daarbij niet de beste optie. Je ziet nl vrij goed of iemand in aanleg/bouw van nature wat gezetter is of echt te dik is.
Dit onderwerp leeft in ieder geval wel , dat is goed om te zien, wie weet wordt vervolgd?

Jolien -

Het hele punt van dit artikel is dat jij of een ander het lichaam van een ander niet mooi HOEFT te vinden. Het gaat er juist om dat iemand gelukkig is in zijn eigen lijf en dat anderen hier dan geen commentaar op moeten leveren. Denk daar eens over na:)

Tessa -

We worden tegenwoordig allemaal naast een ideaalbeeld “gelegd”. Wat vandaag de dag betekent dat je veel vrouwelijke vormen hebt, maar niet “te dik” of “te dun” bent. Persoonlijk walg ik ervan. Ik ben het 100% met je eens, je moet je vooral goed voelen in je eigen lichaam. Het is bijna schrikbarend hoe makkelijk er wordt geoordeeld over iemands uiterlijk. Vooral omdat je je bouw/uiterlijk deels niet zelf in de hand hebt. Als maatje 32/34 heb ik vaak genoeg opmerkingen zoals: “eet eens wat meer” of “plank” gehoord. Het is pijnlijk, vooral als je zelf wil aankomen maar dit gewoon niet lukt. En alsof ik zomaar tieten kan groeien :’). Je visie op dit alles vind ik echt super, meer mensen zouden een voorbeeld aan je moeten nemen. Lots of love <3

Kelly -

Wat een ontzettend goed artikel! Ik was voorheen ook wat steviger, destijds zestien jaar en 64 kilo. Een prima gewicht en ik zag er goed uit, al voelde ik me toch niet lekker in mijn lichaam. Het duurde twee weken voordat ik zes kilo was afgevallen en ik op 58 kilo bleef hangen. Je zag verschil en ik voelde me beter, terwijl ik nu juist vaker te horen kreeg dat ik zo dun was. Met 64 kilo kreeg ik nooit opmerkingen, maar toen ik dunner was juist wel. Momenteel probeer ik mij zo min mogelijk meer te wegen en hang ik nog steeds tussen de 58 en 60 kilo en ben ik ontzettend gelukkig met hoe ik mij voel. Ik heb wat stevigere benen, maar ik voel me heerlijk en het boeit mij echt niet meer wat anderen zeggen. Ik vind dat iedereen elkaar maar eens moet gaan waarderen, we worden tenslotte niet allemaal voorgeprogrammeerd met eenzelfde postuur.

Neeltsje -

Helemaal met je eens Martine! Het probleem is vooral dat te dik zijn niet gezond is voor je, maar qua uiterlijk zou het helemaal niks moeten uitmaken!

Nienke -

Prachtig artikel! Ik ben het helemaal met je eens. Als kind was ik vrij vol, mijn oma en enkele klasgenoten zeiden er wel eens iets over, maar ik ben er gelukkig niet echt mee gepest. Van mijn moeder mocht ik geen bikini aan, want ze wilde mij niet voor schut laten lopen. Sorry, maar een kind van 8 begrijpt dat niet. Ik heb mijzelf altijd te dik gevonden. In combinatie met mijn onzekerheid en andere eigenschappen heb ik op mijn 22e anorexia ontwikkeld. Wat een hel was dat!! Met veel hulp en klinische behandeling (die gelukkig was gericht op de onderliggende problematiek) heb ik het gered. Ik ben nu 26, op gezond gewicht, nog wel vaak onzeker, maar ik ben er sterker uitgekomen en het gaat steeds beter. Ik gun niemand deze hel, dus laat iedereen in zijn of haar waarde. En vooral: love yourself!

Melina -

Ik weet, helaas maar al te goed, door welke hel je bent gegaan en ik wil alleen maar zeggen, ondanks dat ik je niet ken.. Ik ben trots op je! X

Kimmetje -

Wat een heerlijk artikel, Martien! Ben blij dat je er wat mee hebt gedaan. Het viel mij absoluut op dat je er zo stralend uit zag in de video en dus waarschijnlijk goed in je vel zit. Goed dat je opmerkt dat geluk niet per se met je gewicht te maken heeft.
Ik zit nu in mijn dikkere periode (van maat 38 naar 42). Vind ik wel vervelend. Maar ik zit ook in een wat mindere periode in mijn leven waardoor ik minder op mijn eten let. Nu moet ik zeggen dat ik ook in een mindere periode had, toen ik maat 38 had… dus inderdaad heeft je maat niet veel met geluk te maken.
Pas als je echt last van je gezondheid krijgt door je gewicht (bijvoorbeeld dat je minder goed kunt bewegen, zoals lopen of fietsen), is het misschien een idee om er wat aan te doen. Maar dat hoeft natuurlijk niet meteen a la de minuut. Iedereen mag dat zelf weten!
Alle jonge meiden moeten weten: niet teveel aantrekken wat anderen zeggen. Super moeilijk! Maar jezelf accepteren is belangrijker dan of anderen je accepteren

Jacobien -

Ahh super lief dat je wat terug hebt gestuurd!💞 Ik heb het helemaal niet binnen gekregen maar dat geeft niet. Dankje wel daarvoor😊💞

Michelle -

Wat een goed artikel Martine!

Caitlyn -

Ik had de video al bekeken toen hij uitkwam, maar ik heb nu even door geklikt naar Youtube en ik ben echt gedegouteerd van de reacties. Ik ben persoonlijk ook geen fan van alle outfits, maar het is absoluut niet aan mij om te zeggen wat je moet aandoen en eten of sporten. Wat belachelijk gewoon, alsof je meteen ter dode bent opgeschreven en ziekelijk bent als je meer hebt dan een maat 36. Als je zoveel overgewicht hebt dat je gezondheid in gevaar wordt gebracht dan snap ik dat je er iets aan wil doen of als je niet goed in je vel zit. Maar als jij je goed zit en je bent gewoon gezond – wat trouwens perfect kan met een maatje meer – dan moet je lekker voortdoen zoals je bezig bent! Ik vind je in ieder geval een topvrouw en een voorbeeld en dankzij dit artikel nog meer!
xx

Danique -

Wat een geweldig mooi artikel. Ik ben oprecht trots op je! Ik vind dit hele bodyshaming gedoe zo’n onzin! Of je nou maatje 48 of 34 hebt (of meer/minder natuurlijk ook!) Iedereen is prachtig zoas hij/zij is! Echte schoonheid gaat niet om hoeveel “vet” je op je lichaam hebt zitten. Ik zou eigenlijk zelfs het begrip bodyshaming nog verder willen trekken. Want hoe vaak ik van meiden van mijn leeftijd wel niet hoor dat ze niet blij zijn met hun figuur is echt ontelbaar. En dan heb ik het niet over de kilo’s, maar over de verhoudingen. Ikzelf heb er zelf ook wel eens moeite mee. Ik ben 1.77 m lang en ik weeg een goede 64 kilo. Ik ben vrij gespierd overal, behalve mijn buik. En ja.. dat irriteert me soms. Soms heb ik ook even een mental brake dowm dat ik zo graag een strakke buik zou hebben. Of liever nog: een sixpack. Maar dat zit er nou eenmaal niet in. Dat is gewoon niet hoe ik ben gebouwd. Hetzelfde geld voor mijn heupen/kont. Of liever gezegd: de heupen en kont die ik niet heb, haha. Soms zou ik willen dat ik ze had. Natuurlijk! Maar als puntje bij paaltje komt vind ik toch dat ik een prachtig figuur heb. En dat andere mensen dan altijd maar tegen me moeten zeggen dat ik plat ben van achter…. Waar halen ze het lef vandaan? Niet iedereen heeft een Kim Kardashian kont. En dat hoeft ook helemaal niet! Of je nou een zandloper, peertje, appel, wortel of asperge bent, JE BENT PRACHTIG! Sorry voor het lange bericht😂 Ik moest het toch even kwijt. En Martine, je bent een topwijf! Dikke (?) kus!

suus -

Wauw, wat goed dat je hierover schrijft! Maar wat jammer dat het nodig is. We zijn allemaal anders en zien er allemaal anders uit, dat is toch prachtig! Anders zou de wereld er heel saai uitzien. Diversiteit moeten we vieren ipv proberen te beperken. Er is geen standaard, dat denken sommige mensen alleen en proberen dat ook nog eens op te leggen. Gezondheid zit echt niet alleen in je gewicht. En zelfs als mensen niet ‘een maatje meer’ maar echt ongezond overwicht hebben dan is daar ook een reden voor. Oordeel niet je weet niet wat iemand doormaakt.

Roos -

Kijk het is inderdaad niet belangrijk of je nou dik of dun bent als je er maar gelukkig mee bent. Maar laten we ook niet zomaar zeggen “maakt niet uit dat je dik bent, niet iedereen hoeft een maat 32 te hebben”. Zo zie ik in 1 van de foto’s dat een jonge meisje maat 46 heeft, volgens mij is dit ook niet echt gezond. Dus wat ik wil zeggen is, is dat het natuurlijk niet uitmaakt welke maat je hebt als je maar er gelukkig mee bent én je gewicht nog gezond is.

lisa -

Ik weet niet of het wel zo handig is om deze reactie op het Internet te zetten. Het betreffende meisje kan dit natuurlijk ook lezen en volgens mij gaat dit artikel er juist om dat het niet uitmaakt of je een maatje meer of minder hebt. En mensen met een maatje minder kunnen evengoed “ongezond” zijn. Je buitenkant zegt lang niet altijd hoe gezond of ongezond je bent, of hoe je in het leven staat. Het aller aller belangrijkste is dat je zelf gelukig bent

Mandy -

Wat een heldin ben je! Prachtig artikel! Knap dat je dit zo mooi weet te verwoorden! En, je bent een beeldschone vrouw! Van binnen en van buiten! Keep up the good work! X

Aboutsbtyle -

Wouw wat mooi geschreven zeg. Ik ben zelf ook wat aan de vollere kant en ik haal juist inspiratie uit jou video’s om mijzelf weer te kleden want ik heb daar soms moeite mee! Maar ik zie juist dat het kan en mogelijk is door jou! Ik vind het belachelijk dat mensen zo durven te denken laat staan te spreken ook nog is. Ik schrik hier enorm van maar wat een positief verhaal maak je ervan echt knap en veel respect. Liefs soraya

Anita -

Prachtig artikel en zo waar! Je maat maakt helemaal niet uit voor het goed voelen over jezelf! En andere mensen moeten eens afleren om mensen naar beneden te halen om hun maat of gewicht. Want HET ideaalbeeld bestaat niet!

Irene -

Prachtig geschreven, Martine!

Leonie -

Wauw Martine!

Heel goed verwoord, ik reageer normaal nooit, maar dit was het echt wel waard.
Iedereen moet zich fijn kunnen voelen in zijn/haar lichaam, zonder dat anderen daar iets over zeggen, of erover oordelen. Ik vond je echt stralen in de outfit video, er is duidelijk te zien dat je gelukkig bent. U go girl!

Miriam -

Jeetje zeg, wat een impact! Echt goed dat je hier over schrijft, ik denk dat veel jonge en oudere dames (en heren!) hier wat aan zullen hebben. You go girl!

Audrey -

Een prachtig artikel dat recht uit je hart komt! You go girl!

Marion -

Ik wou dat iemand dit artikel 25 jaar geleden had geschreven, maar ik ben blij dat jij het nu doet. Ik hoop dat dit je best gelezen artikel aller tijden gaat worden. X

Elise -

Het is niet voor niets dat de maatjes 40-42 in de winkels vaak het eerste verkocht zijn en dat de maatjes 34 er nog hangen.. die maten zijn tegenwoordig veel gangbaarder!!! Maar sluit me helemaal bij je aan.. of je nou maat 34 hebt of maat 46.. iedere vrouw is mooi op haar eigen manier!

Sabine -

You go girl! Ik wil hier zelf graag iets aan toevoegen. Ik ben sinds een jaar ziek (heeft met mijn spieren te maken) en door het nemen van medicijnen, wat resulteerde in minder eetlust, ben ik 10 kilo afgevallen. Ik voelde me verschrikkelijk door de pijn, maar het enige wat mensen zeiden was ‘wat zie je er goed en slank uit, ik wou dat ik 59 kilo woog’. Het maakte me zo boos. Nu ben ik weer terug op mijn oude gewicht met een paar vetrollen. Dit kan me geen reet schelen want ik heb mijn medicijnen kunnen afbouwen en ik kan weer normaal genieten van eten. Psychisch voel ik me beter dan ooit omdat ik weer kan gaan sporten. Ik weet zeker dat ik dat ook uitstraal.

lena -

Super goed en mooi verhaal martine oom fied dat je er iets mee doet! En heel belangrijk dat mensen zich niet schamen voor hoe ze er uit zien als ze zich er goed bij voelen! Sinds ik blogs lees en youtube video’s kijk ben ik alle ‘soorten’ mensen veel meer gaan accepteren. Soms wordt ik ook zó boos worden van reacties onder video’s, instagram foto’s en blogs afschuwelijk ik snap niet dat we elkaar niet gewoon in je waarde kunnen laten en al vind je zoiets je hoeft het toch niet perse te zeggen?! Bah goed dat je dit artikel hebt gemaakt zodat andere mensen die zich onzeker voelen zich hierdoor niet of minder onzeker gaan voelen.
Voor iedereen je bent zoals je bent en trek je niet te veel aan van war andere zeggen zolang jij het zelf goed/mooi vind is het toch goed en vergeet niet je bent zeker niet de enige die dat mooi vindt!!!!

Kirsten -

Wauw. Wauw Wauw. Wat heb je dit ontzettend mooi beschreven. Petje af!

Marianne -

Hoi Martine!

Ik begrijp echt niet dat mensen dat soort comments plaatsen( uberhaupt bij iemand). En ik begrijp het al helemaal niet als mensen zeuren over maat 40, is toch een prima maat? Sowieso heeft het altijd maar te maken met je bouw, lengte etc. Dat kan niemand afzien aan een video of foto.

Kan niets anders zeggen dan dat ik trots ben op jou, want wat ben jij een mooi mens. (zowel van binnen als van buiten)

Roos -

Woohoo!!! Free the body! Ik heb ook altijd body issues gehad en heb zowel maatje 34 als 44 gehad en ik was met beiden heel ongelukkig. Ik denk dat je heel veel meiden wat ellende kan besparen in hun puberteit door jouw houding en artikel. Dus ik wil je bedanken voor je durf om jezelf zo kwetsbaar op te stellen. Ik kan het alleen maar beamen. Ik ben nu eindelijk gelukkig met mn lichaam en dat komt echt omdat ik zie dat anderen óók met trots hun lichaam presenteren, whatever the shape or size!

Michelle -

Lieve Martine,
Ik vind dit zo’n mooi en inspirerend artikel! Ik ben 13 en ik heb ook een maatje meer. Soms voel ik me er wel onzeker over, maar andere momenten denk ik echt van: I don’t care, ik ben gelukkig met wie ik ben. Ik heb zelf ook een YouTube kanaal en daar krijg ik ook wel eens reacties zo van: ‘Iel jij bent dik.’ Ik trek het me niet echt aan, want ze weten niet hoe het komt en wat ik in het verleden allemaal heb meegemaakt.
Ik wil je echt heel erg bedanken voor het schrijven van dit artikel, want het heeft me wel echt wat laten in zien.
Dikke knuffel, Michelle

Marjolein -

Goed gesproken Martine! Ik merk het zelf vaak op ‘t strand of bij ‘t zwembad en dan eigenlijk met name de dametjes van een jaar of 16 die dan al lachend en wijzend voorbij komen: kijk die dan die is toch veel te dik voor een bikini! (ik heb maat 48) ik word daar gewoon kriebelig van. Ik heb zelfs eens iemand aangesproken daarop. Het maakt me zo boos dat zij wel even zouden bepalen dat ik dus maar een corrigerend badpak aan zou moeten. Maar ook een collega kwam mij eens vertellen dat ik moest afvallen. Ik had nl een half zakje m&ms nog van de avond ervoor dat ik naar de bios was geweest in mijn tas zitten. Die had ik op tafel gezet zodat iedereen kon pakken. Kreeg gelijk een preek dat ik die dingen maar niet moest halen want het liep toch wel de spuigaten uit anders. Pardon.. Tis mijn lijf en mijn keuze. Zo lang verhaal hee! Maar ‘t komt er op neer dat je een super goed punt hebt!

Janneke -

Eén woord: BRAVO!

Maura -

Amen! Prachtig verwoord door een prachtige vrouw! <3

Lise -

Lieve Martine,

Ik reageer eigenlijk nooit maar ben wel een trouwe volger van 2wmn! Ik vind dat je prachtig lichaam hebt! (jaloers ;)) Je straalt echt! Helaas zijn er inderdaad mensen die overal een oordeel over moeten hebben… Helaas zijn dit vaak vrouwen onder elkaar! Ik zelf ben al mijn hele leven (nu 23) een grasspriet geweest. Een magere Hein, een slanke den, hoe je het ook wilt noemen… Hoeveel opmerkingen ik daar (bijna dagelijks) over krijg is onvoorstelbaar. ‘Eet je wel genoeg?’, Zo dun is niet mooi meer, ze zou wat aan moeten komen.’, ‘Wanneer is mager het nieuwe schoonheidsideaal geworden?! Dit is geen schoonheid, dit is ongezond!’. De media probeert het magere modellen probleem aan te pakken door plaatjes te tonen met vergelijkingen van deze dunne modellen met Merilyn Monroe en dergelijke… Dat is niet de manier. Juist dan wordt er op een platte manier beoordeeld. Je hebt een prachtig artikel geschreven! En aan het aantal reacties te zien maakt het ook heel wat los! Ga zo door :) Liefs Lise

Danique Krol -

Wat goed dat je hier een artikel over hebt geschreven!

Daphné De Spiegeleer -

Lieve Martine,
Ik ben echt heel blij dat je hierover een artikel hebt geschreven! Ik hoop dat iedereen die dit leest beseft dat zolang jij zelf gelukkig bent met wie jij bent, het niet uitmaakt wat anderen zeggen. Je moet vooral jouw eigen geluk nastreven in het leven, daar draait het allemaal om. Je leeft maar 1 keer (hoe cliché haha) en het zou zonde zijn om die ene keer te verspillen door constant te denken aan wat andere mensen over jou denken. The less you care, the happier you’ll be! (En dat geldt trouwens voor alle andere dingen naast bodyshaming ook!)
Veel liefs,
Daphné

Selma -

Wat een topartikel Martine! Ik heb maat 34 en heb altijd van mijn moeder te horen gekregen dat ik zwaar was of dat ik dikke tieten had. Nog altijd doet m’n moeder aan vleeskeuring als ik bij haar op bezoek kom. Het is een uiting van haar eigen onzekerheid weet ik nu, maar ik blijf het moeilijk vinden. Je wilt toch goedgekeurd worden door je moeder. Ik ben eraan aan het werken om me minder aan te trekken van wat anderen allemaal van me vinden, want zelf ben ik best tevreden met m’n lichaam. Jouw verhaal inspireert me!

Kirsty -

Mooi geschreven! Ik snap echt niet dat body shaming nog steeds zoveel gebeurd. Zelf ben ik van nature slank gebouwd en heb vaak genoeg gehoord dat mensen dachten dat ik anorexia had. Gelukkig weet ik zelf dat ik gewoon gezond ben en ben ik blij met mijn lichaam, maar jammer genoeg zijn er ook veel mensen die zich door body shaming rot gaan voelen over hun lichaam.

Priscilla -

Ik moet het toch even zeggen: je bent een prachtig topwijf!
Echt heel goed hoe je dit neerzet!

Lara -

Wat een mooi en oprecht artikel. Ben het compleet met je eens.
Ik heb het trouwens juist precies andersom: ik was altijd erg dun en nu heb ik juist wat meer curves en de complimenten vliegen me om de oren. Het jammere is dat ik me helemaal niet goed voel bij dit lichaam. Ik geef het nog wat maanden om eraan te wennen en anders ga ik toch werken aan afvallen

Marit -

Ik ben het helemaal met je eens! Body shamen kan een enorm effect op je hebben, en door de jaren heb ik gemerkt dat wat voor een lijf je hebt, het toch nooit goed is voor anderen. Ik denk dat zelfs als je het ”perfecte” gefotoshopte celebrity lichaam zou hebben, er mensen zouden zijn die je er alsnog voor zouden shamen. Als puber was ik enorm dun, maar wel gewoon gezond (hoewel dat helemaal niks uit maakt of opmerkingen gepast zijn of niet). Hoe vaak hebben mensen mij wel niet verteld dat ik een vies, lopend skelet was, geen korte broek aan moest trekken omdat mijn dunne benen niet om aan te zien waren, en dat geen jongen mij ooit zou willen ”omdat jongens wat willen om vast te houden.” En vergeet niet de ”echte vrouwen hebben rondingen..” Nu ben ik ergens in de twintig, en ben ik wat aangekomen. Je kan me niet dik noemen, maar dat maakt helemaal niks uit. De kilootjes zijn alleen niet alleen op de plekken gekomen waar mensen vonden dat ze moesten komen. Ik krijg zeker eens per maand te horen dat ik dik ben, dat dat me vies maakt, dat ik nog steeds geen korte broek moet dragen vanwege mijn figuur, dat ik op dieet moet en moet afvallen, en dat ik er zwanger uit zie. Dit doet nog steeds pijn, en is totaal ongepast. Ik denk dat die mensen vaak zelf meer een probleem hebben met hun eigen figuur en/of ego, dan dat er wat mis is met mij. Desalniettemin doet het wel pijn als mensen dit doen, en heeft het een enorm effect op mijn zelfbeeld gehad. Helaas ben ik nog ver verwijderd van mezelf accepteren hoe ik ben, en ik denk dat de opmerkingen van anderen daar heel veel invloed op hebben gehad. Ze hebben mij onzeker gemaakt over mijn lichaam op momenten dat ik dat zelf niet was, bij alle maten die ik ooit heb gedragen.

Maartje -

Lieve Martine, misschien, heul misschien komt het, dat je soms ook reactie plaatst van was ik maar een maatje kleiner.
Kan me nog een verhuisfoto van jouw herinneren met de tekst, was ik nog maar zo. En het grappige was dat iemand reageerde ik zie geen verschil hoor. Je stond op de foto met een leuke broek.
Afijn, kijk ik heb maat 42, als god mij maat 36 had gegeven, geloof me dan was ik hem eeuwig dankbaar geweest.
Helaas pindakaas. Ben ik nog steeds gelukkig, yep. Moet ik opletten wat ik eet ,Yep.
Willemijn baalde ook van haar mini zwanger buikje na de bevalling, niks mis mee, maar zij zat er mee. Helaas zo zit een mens in elkaar.
Wat ik bedoel is iedereen is anders, iedereen kijkt anders en beleeft het anders.
Zet je een kledingfilmpje op YouTube is het super logisch dat je verschillende reacties krijgt.
Aldoor een veer in je kont is niet reeel . Ja toch ?!
Lieve Martine je bent happy zo als je bent, thank god, je hoeft beslist geen voorbeeld te zijn, en…..je mag ook nog verdomme zeggen.
Wat wil een mens nog meer, en als je over een half jaar een keer een dag baalt van je buik, benen of wat dan ook, dat mag OOK!!!!!!!!!
Heerlijk he!!!! Gezellige zondag.

Lenneke -

“Zet je een kledingfilmpje op YouTube is het super logisch dat je verschillende reacties krijgt.
Aldoor een veer in je kont is niet reeel . Ja toch ?!” Ehhhh, niets geeft iemand het recht om je te beledigen. Niets.

Anne -

Goed artikel. Ik ben het zeker eens met je stelling van je verhaal. Niemand mag oordelen over hoe iemand anders eruit ziet. Medisch gezien wil ik wel effe een kantekening plaatsen. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer buikvet er aanwezig de kans op suikerziekte en hart en vaatziekten toeneemt. Overgewicht op jonge leeftijd verhoogd kans op obesitas op late leeftijd. Niet iedereen hoeft ‘Victoria secret body’ te hebben, maar het hebben van een gezond gewicht is wel erg belangrijk. Dat neemt echter niet weg dat jan en alleman daar een mening over moet hebben.

Taimo -

Lieve Martine, wat een mooi artikel! Ik wilde dit filmpje ook even met je delen https://youtu.be/ZQu3E0gU0ww sluit mooi aan bij jouw boodschap. Laten wij als vrouwen elkaar positief beïnvloeden, complimenteren en versterken. Samen kunnen we zoveel meer bereiken! <3

Hanna -

Wat een prachtig artikel! Ik kreeg vaak commentaar dat ik te mager was waardoor ik vrij ongezond ben beginnen eten. Nu vraag ik me wel af wat je mening is over mensen zoals Tess Holliday?

Renate -

Hoera,goed stuk zeg!
Ik vind die azijnpissers zo ontzettend dom en kortzichtig. Dus als je ‘dik’ bent ben je en lelijk,lui en ongezond? Er bestaat ook zoiets zoals van ‘binnen dik’ zijn ipv van aan de buitenkant. Dan zie je er van de buitenkant dus ‘mooi en slank’ uit (en voldoe je dus aan de maatschappelijk opgelegde maatstaven ,waar dat domme meelopende kortzichtige volk zich aan vastklampt) maar die kunnen ook een te hoog cholesterol en dichtgeslibde aderen hebben etc etc.
Het is indoctrinatie!!!! En dat moet stoppen!!!!

Laila -

Ik moest hier echt even op reageren. Chapeau!!! Ieder is mooi op haar eigen manier. Sommige met een maatje minder en sommige met een maatje meer. Ik heb jaren, jaren moeten kampen met de onzekerheid. Maar soms ziet men ook niet het probleem erachter, en kan je er ook niet voor kiezen. Just be happy, denk ik. We zijn gezond, gelukkig.

Loes - LoezichNL -

Zo jammer dat mensen dat soort reacties plaatsten zonder er over na te denken wat voor consequenties het heeft. Je bent prachtig!

Miek -

ik ben dr ook zo klaar mee. ik ben blij met hoe ik eruit zie, maar ik vind dat mensen zo oordelend zijn over elkaar. laatst ging ik met lekker weer naar buiten in een jurkje (melkflessen, but I don’t care) en er was man die gewoon over staat “HE Albino” riep naar mij. vind ik onnodig.

heb zelf de laatste tijd het idee dat al die comments en opmerkingen op social media oved huidskleur, maatje meer/ minder, welk gender je je bij thuisvoelt of wat dan ook. dat het allemaal samenkomt bij dat mensen geen respect meer hebben voor elkaar.

bedankt voor dit artikel.
Miek

p.s. een leuk insta om te volgen is bodyposipanda trouwens, zij is voor mij echt een voorbeeld geweest :)

kirsten -

Je hebt helemaal gelijk Martine. Ik ben zelf bijna 16 jaar & inmiddels ben ik al veel minder onzeker over mijn lichaam dan 2 jaar geleden. Het blijft me toch verbazen hoe mensen hun eigen onzekerheid (of frustratie) over hun lichaam kunnen afreageren op een ander. Ik krijg weleens opmerkingen dat ik dik ben, maar kom op jongens. Ik heb maatje 36 en brede heupen. Is dat nou zo erg? En precies zoals jij zegt: als ik mezelf kan accepteren, waarom kunnen anderen mij dan niet accepteren?

Deveny -

Wat een geweldig artikel! Ik voelde me gelijk beter en zelfverzekerder na het lezen!

Rebecca -

Wat een bijzonder en inspirerend artikel! Bodyshaming is helaas is iets wat altijd blijft bestaan, ongeacht leeftijd en maat. Ik was op de middelbare school veel te slank. Ik had volgens leeftijdsgenoten anorexia en ik kon niet genieten van het leven. Ik zou depressief zijn en thuis veel problemen hebben. Terwijl ik gewoon normaal at. Mensen hebben gelijk hun mening klaar staan en laten dat vaak ook merken. Je moet gemiddeld en normaal zijn.

Linda -

Wauw zó goed Martine, respect! Ik ben ook vaak onzeker over mijn lichaam maar dit maakt het grotendeels al beter :)

Merel -

Mooi geschreven
Als mensen elkaar nou eens respecteren hoe iemand eruit ziet, want iedereen is mooi op zijn eigen manier. Ik ben 15 en tegen mij word altijd gezecht dat ik een wandelend skelet lijk. of er word gevraagt of ik een eetstoornis heb. Ik word daar zo zat van ik eet gewoon goed en ik ben gezond. En dat is het aller belangrijkste

Miriam -

Fantastisch geschreven Martine, echt chapeau voor jou!

Suus / Babyisthenewblack.nl -

AMEN!!

Wát een goed stuk Martine. Bedankt hiervoor. <3

Dita -

Top Martine! Je bent een prachtige vrouw. Ik word de laatste tijd gek van het feit dat iedereen weer met afvallen bezig is, en niet blij is met zichzelf. Ik heb maatje 38, mijn ‘probleem zone’ is mn buik. Maar ja, heb 4 maanden geleden een prachtige dochter gekregen en ben bijna weer op mn oude gewicht. Nog 2 kg te gaan en die gaan er lastig af. Soms denk ik wel. Ik wil ook een mooie slanke taille en platte buik maar ik ben gezond! Voel me fit en ben gelukkig. Wat wil je dan nog meer?

Barbara -

Goed artikel Martine. Ik word ook een beetje moe van die instagram berichten met word een betere versie van jezelf.
Dat klinkt ook alsof je nu niet goed genoeg bent en dat alleen kan bereiken blijkbaar door een #fitgirl te zijn. Zo vreemd!

Eva -

Wat heb je dit mooi geschreven. Ik ben het absoluut met jou eens! Waarom accepteren we gewoon niet hoe iedereen is?

MARIJKE -

Echt schandalig wat deze sneue mensen achter hun computertje het internet op gooien. Lekker anoniem en waarschijnlijk niet ouder dan 13 jaar. Echt super zielig. Goed van je dat je er iets over schrijft want het is te gek voor woorden dat een sneue comment van een zielig typ iemand anders onzeker maakt. Ontzettend goed geschreven!

Carolien -

Wauw Martine wat een prachtig artikel! Ook ik ben niet blij met mijn lichaam ( ik worstel al een tijd met anorexia) maar dit artikel doet me goed. Het kan zo pijnlijk zijn als anderen oordelen over jouw lichaam. Veel mensen weten echt niet wat ze zeggen en hoeveel impact dit kan hebben op iemand!

Marieke -

Normaal reageer ik niet, maar dit is echt herkenbaar. Ik ben erg tevreden over mijn slanke figuur, echter krijg ik wel eens ongevraagde opmerkingen dat ik te dun ben. Ik ben zelf niet zo met mijn figuur en eten bezig, meer met sporten en of ik goed in mijn vel zit. Zouden meer mensen moeten doen 😉

Rosa -

Wauw,
Jullie blog is echt zo inspirerend voor mij (en heel veel anderen)!
Jullie hebben helemaal gelijk en ik ben heel trots op jullie.
<3

A-L -

Applaus. Dat is alles wat ik kan zeggen. Je hebt zó gelijk. Dank je wel voor dit artikel! #inspiration

Jennifer -

Ik reageer zelden, maar wat een TOP artikel!!!
Met mijn werk(winkel) zie ik zoveel jonge meiden die zichzelf te dik vinden en op jonge leeftijd suf diëten, zo zonde en zo gevaarlijk! Of nog erger, prachtige meiden waarvan moeders zegt: “nou nee dat kan echt niet, ben je echt te dik voor”. Hoe stamp je het zelfvertrouwen van je dochter de grond in? Zo dus!
Iedereen is mooi! Lang, klein, dun, dik en alles daar tussen in. Zo veel mensen zien alleen de negatieve dingen bij hunzelf. Ja, je hebt misschien meer billen dan “gemiddeld”, maar oh zo’n mooie taille. Focus daar eens op!

Diana -

Huh ze mag zelf weten waar ze op focust, taille, billen, kleine teen wat maakt t uit.

Jennifer -

En ik bedoelde hier niet Martine mee. Maar over het algemeen. Je kan je de hele tijd focussen op hetgeen wat je niet mooi vind (bijv je billen) of juist op hetgeen wat je wel mooi vind (je taille). Het zou fijn zijn al vrouwens eens wat positiever naar zichzelf zouden kijken en niet alleen de minpunten zouden zien.

vera -

Er staat nog een naam genoemd in de “printscreens” van je mobiel. Volgens mij de 1e. En dan in jouw reactie op diegene.

Tessa -

Ach Julia.. Wat een onwetende vraag. Kan je ook niks aan doen :)

Er zijn nou eenmaal vrouwen die nooit slank zullen worden. Niet omdat ze niet gezond zijn of leven maar omdat hun bouw er niet naar is of omdat ze niet alles op willen geven om maar te voldoen aan jouw (!!!) Plaatje.

Hoe egoïstisch kan je zijn om van iemand anders te verwachten dat ze aan jouw plaatje voldoen? Dat is behoorlijk arrogant.. bah

Voor 4 jaar terug ben ik ontzettend veel afgevallen. Was ik gelukkig? Verre van, ik was dood ongelukkig en heb er nog zeker 3 jaar last van gehad, psychisch. Voor mij nooit weer. Liever dit lichaam, dat gezond is maar weliswaar te zwaar. Ik draag een kindje in mijn te dikke buik en die heeft het prima naar de zin. Als dik zijn zo ontzettend ongezond was, dan was het nooit zover (op de natuurlijke manier) gekomen.

Iedere vrouw mag trots zijn op haar lichaam. Wat een ander daar van vindt, Is echt compleet onbelangrijk.

Lonneke -

Ik heb ook wat meegekregen van die reacties, echt belachelijk en eigenlijk zouden hen zich moeten schamen. Ik begrijp hun doel niet! Ik ben zelf totaal niet blij met mijn lichaam en wil heel graag afvallen, hoewel het gewicht mij niet veel uit maakt wil ik gewoon wat fijner in mijn vel zitten. Alsnog is het niet normaal om een reactie te geven op iemand zijn of haar lichaam. Soms speelt er zoveel meer dan mensen kunnen zien en soms niet, so what?! Mooie worden!!

Kelly caresse -

Wauw wat een prachtig artikel Martine! En zo waar wat je zegt! Iedereen mag gelukkig zijn met wie zij is zonder dat ook maar iemand daar wat anders over hoeft te roepen. Gezondheid en geluk komt van binnen en zelfvertrouwen zou niet zo bepaald mogen worden van wat anderen vinden.

Riann -

Inspirerend artikel! Maar moet je Jacobien haar naam niet nog even weghalen? Zo is het niet helemaal anoniem natuurlijk.

Debby -

You go girl! Wat een zieke reacties. Gelukkig is het vaak niet meer dan een reflectie van wat de ander denkt. Uiterlijk zit meer tussen je oren uiteindelijk, want als jij er niet tevreden mee bent, wie dan wel? Ik ben altijd heel mager geweest maar nu zo trots dat mijn lichaam een kind huist. Krijg veel commentaar op mijn gekke haar of tattoos of dat ik te dun ben. Ze verzinnen altijd wel wat. Lekker doorgaan met waar je mee bezig bent, ik vind je prachtig zoals je bent.

marije -

Top geschreven.

Ik heb ook een maatje meer en mijn gewicht is niet goed maar ieder onderzoek verbazen ze zich weer hoe gezond ik ben. Een maatje meer kan heel veel redenen hebben dus het is nogal kort door de bocht om iemand daarop te veroordelen.

Kritiek geven is makkelijk en misschien is diegene zelf wel hartstikke onzeker. Judging is easy maar kijk gewoon eerst lekker naar jezelf 😉

Lisa -

Wat een inspirerende post! Ik ben met een vriendin afgestudeerd op het onderwerp zelfbeeld en de beïnvloeding daarvan door o.a omgeving en je artikel is een perfecte samenvatting van het probleem. Ik worstel zelf nog steeds met negatieve gedachtes maar werk keihard om daar vanaf te komen. Ik hoop dat ik op een moment ook van mijzelf kan houden ongeacht wat anderen daar van vinden. Je bent een voorbeeld!

Femke -

Ik ben het hier zo 1.000 % mee eens. Body shaming lijkt tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, goed dat je daarom dit mooie artikel schrijft.
In één van de reacties staat overigens nog wel twee keer een naam?

Julia -

Maar, als je volgens jou gezond eet en beweegt, waarom heb je dan dat maatje meer?

Lisa -

Wat is een maatje meer? Of minder? Het is niet aan jou om over iemands leefstijl, gezondheid of maat te oordelen.

Anpuk -

Is dit een serieuze vraag? Door gezond eten en bewegen zorg je goed voor je lichaam, het betekent niet dat je dan perse wil/kan/gaat naar maat 34/36. Zet je “alleen mensen met maat 34/36 zijn gezond” modus uit en lees het verhaal nog een keer. Het punt is: het maakt niet uit welke maat je hebt, als je maar gelukkig bent en straalt. Mensen die stralen, dat zijn mooie mensen!

Judith -

Maar, als je dit schrijft. Waarom heb je je dan eerst niet meer verdiept in het menselijk lichaam? Met voor ieder zijn eigen dingetjes en probleempjes.

Suzanne -

Ik ben trots op je mooie woorden. #stopbodyshaming

Jen -

Jij begrijp t! AMMMMMENNNN..

Reageer ook